Honor 7X: Trendový displej a duálny fotoaparát pod 300 eur | RECENZIA

V cenovej kategórii pod 300 eur už môžeme v súčasnosti nájsť aj zariadenia, ktoré sa svojim dizajnom inšpirovali u svojich drahších vlajkových súrodencov. Zariadenie Honor 7X ponúkne trendový displej s pomerom strán 18:9 spolu s duálnym zadným fotoaparátom. Plusy a mínusy tohto smartfónu si môžete prečítať v práve začínajúcej recenzii.

Náš tip
Honor 9 Lite: Šarmantný inovátor | RECENZIA
Náš tip
Honor Band 3: Neohúri, no spoľahlivo poslúži | RECENZIA
Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

OBSAH BALENIA | Pestrofarebná krabička so základným príslušenstvom

Smartfón k vám dorazí v pestrej krabičke ladenej do pastelovo modrých odtieňov. Krabička je jednoduchá z tvrdého papiera. Obsahuje samotný smartfón, ihlu na otvorenie zásuvky pre SIM kartu alebo pamäťovú kartu, základné príručky, koncovku nabíjačky (2A) a microUSB kábel pre nabíjanie alebo prepojenie s počítačom. Nič viac a nič menej, ide o základné príslušenstvo, pomerne štandardné pre túto cenovú kategóriu.

KONŠTRUKCIA | Jeden kus kovu

Honor prináša aj do strednej triedy kovovú “unibody” konštrukciu a už pri prvom chytení máte pocit doslova ako z vlajkového zariadenia. Konštrukcia je pevná, nič nepraská a okrem prednej steny a jemných plastových pásikov pre antény tu nič iné ako kov nenájdeme. Hoci ide o kov, jeho povrchová úprava je trochu zvláštna a zadná stena sa tak stáva doslova magnetom na odtlačky prstov či inú mastnotu.

Povrchová úprava zadnej steny je skutočným magnetom na odtlačky prstov a inú ľahkú mastnotu.

Smartfón ponúka rozmery 156,5 x 75,3 x 7,6 mm a tiež váhu 165 gramov. Nejde vôbec o prehnané rozmery aj vzhľadom k tomu, že máme v rukách takmer 6-palcové zariadenie. Svojím vzrastom tak telefón pripomína skôr 5,5-palcové zariadenia so štandardným pomerom strán 16:9. Vďaka svojmu trendovému pomeru strán 18:9 však smartfón padne veľmi dobre do ruky. Napomáhajú tomu aj zaoblené hrany či rohy, ovládanie je teda pomerne komfortné.

Rozloženie prvkov zariadenia

Na prednej strane sa nachádza veľký 5,93″ IPS displej, ktorý pokrýva hneď 77% plochy. Nad ním sa nachádza jedna predná kamera, reproduktor pre telefonovanie (neslúži pre stereo efekt hlasného reproduktora) či skupina senzorov napríklad pre automatickú reguláciu jasu. Pod displejom sa nachádza už len logo výrobcu. Je tak jasné, že snímač odtlačkov prstov sa bude nachádzať inde a systémové tlačidlá budú následne softvérové. Trochu si tak ukroja z obrazovky v spodnej časti zariadenia.

Horná hrana je pomerne prázdna. Nachádza sa tu len sekundárny mikrofón, ktorý nájde využitie napríklad v prípade natáčania videa. Spodná hrana je už o čosi zaujímavejšia. Nachádza sa tu jeden hlasný reproduktor, 3,5 mm audio konektor, dvojica skrutiek a starší microUSB konektor. Vzhľadom k cene však musíme konštatovať, že výrobca mohol použiť už novší USB-C konektor. Pokiaľ ste už USB-C používali, prechod k staršiemu konektoru, ktorý nie je obojstranný, bude doslova frustrujúci. Ak však používate microUSB v súčasnosti, nič sa pre vás nemení.

Ľavá hrana neobsahuje žiadne prvky pre ovládanie zariadenia, nachádza sa tu však zásuvka pre SIM kartu alebo pamäťovú kartu. V našom prípade išlo o DualSIM prístroj a slot bol hybridný. V takom prípade si môže každý používateľ vybrať, či chce používať dve SIM karty bez možnosti rozšírenia vnútorného úložiska, alebo jednu SIM kartu plus pamäťovú kartu microSD. Pravá strana obsahuje reguláciu hlasitosti a tlačidlo zapnutia. Tlačidlá sú dobre umiestnené a s ich používaním som nezaznamenal žiadny problém.

Zadná strana zariadenia obsahuje spomínané plastové pásiky pre antény či duálny fotoaparát spolu s jednoduchým LED bleskom vo vrchnej časti. Čítačka odtlačkov prstov sa nachádza v strede pod objektívom fotoaparátov. Je dostupná veľmi dobre a s ukazovákom ju rýchlo nahmatáte. V spodnej časti sa nachádza už len logo výrobcu a povinné informácie.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

DISPLEJ | 18:9 s jemnými nedostatkami

Zariadenie ponúka 5,93” IPS panel s rozlíšením 2160 x 1080 pixelov a pomerom strán 18:9. Zobrazovací panel je tak jemne natiahnutý a tento pomer strán sa už pomaly, ale isto dostáva aj do zariadení v tejto cenovej kategórii. “Natiahnutý” displej pôsobí veľmi dobre a jeho ovládanie je pohodlné aj v jednej ruke. Samozrejme, stiahnutie notifikačnej lišty si bude vyžadovať prehmat alebo špeciálne tlačidlo, ktoré Honor ponúka.

Čo však nepoteší, je maximálny jas obrazovky. V interiéri je dostačujúci, na dennom svetle v exteriéri by to však chcelo o čosi silnejšie zobrazenie. Nízky jas je v poriadku a poteší tiež možnosť nastaviť si filter modrého svetla (funkcia “Ochrana zraku”). Potešia tiež dobré pozorovacie uhly IPS panelu a pomerne reálne zobrazené farebné spektrum. Honor sa vo svojej triede za displej nemusí hanbiť, pomer 18:9 je už len vítaným bonusom. Klasické zobrazenie 16:9 vám bude pripadať po chvíľke používania trochu ako “zastaralé.”

VÝKON | Kirin 659

Výrobca sa už tradične rozhodol implementovať čip z domácej dielne. Tentokrát ide o osemjadrový procesor HiSilicon Kirin 659, ktorý je už viac menej príznačný pre modely strednej triedy ako pre značku Huawei, tak aj pre značku Honor. Procesor je doplnený tiež o grafický akcelerátor Mali-T830 MP2.

Zariadenie ako také reaguje vcelku rýchlo. Áno, nejaké to občasné zaváhanie sa nájde, napríklad pri spustení aplikácie fotoaparátu, napriek tomu však nejde o nič strašné a tieto nepríjemnosti sa diali len sporadicky. Navyše, môže ich vyriešiť prípadná softvérová aktualizácia. Po stránke hrania hier som pri jednoduchších tituloch nezaznamenal problémy. Náročnejšie hry si budú vyžadovať úpravu grafických detailov. Niektoré herné tituly sú dokonca v rámci smartfónu predinštalované od výroby. To nemusí potešiť každého používateľa.

PAMÄŤ | 4 GB RAM sú nadštandard

Nie každé zariadenie v tejto cenovej kategórii sa môže pochváliť konfiguráciou 4 GB RAM a 64 GB interného úložiska. Ide tak o skutočne bohatú a jemne nadštandardnú výbavu. Nadstavba EMUI je graficky mohutná a odráža sa to aj na využití pamäte RAM. V priemere bolo k dispozícii približne 1,5 GB RAM.

Po stránke vnútorného úložiska je kapacita 64 GB viac ako dostačujúca. Samotný firmvér zariadenia zaberie niečo cez 12 GB. Po nasnímaní troch desiatok fotografií, natočení pár krátkych videí a nainštalovaní niekoľkých desiatok aplikácií ostalo stále k dispozícii približne 41 GB. Drvivej väčšine používateľov tak táto pamäťová verzia bude stačiť. Ak by bolo predsa len potrebné pamäť rozšíriť, k dispozícii je aj slot na pamäťové karty microSD. Slot je však hybridný a tak si budete musieť vybrať prioritu – DualSIM alebo rozšírenie vnútorného úložiska.

ČÍTAČKA ODTLAČKOV PRSTOV | Zadná stena, rozumné miesto

Senzor pre zabezpečenie zariadenia sa nachádza na zadnej strane pod objektívom fotoaparátu. Miesto je však veľmi dobré, čítačka je umiestnená vo vrchnej časti, avšak v strede pod spomínaným zadným fotoaparátom. Jej dostupnosť je tak bezproblémová. Na čítačky Huawei, resp. Honor sme už pomerne zvyknutí aj v redakcii. Tento snímač korešponduje s cenou zariadenia. Nie je síce najrýchlejší na trhu, jeho reakcie sú však bezproblémové a čítačka odomkne zariadenie skutočne na prvý pokus. Problémom nebola ani jemná vlhkosť či ľahká mastnota, senzor si aj s takými prekážkami dokázal spoľahlivo poradiť.

Čítačka odtlačkov prstov ponúka aj nejaké tie funkcie navyše od výrobcu. Je však potrebné ich aktivovať, a to či už pri prvom spustení alebo neskôr manuálne v nastaveniach. Poteší potiahnutie zhora pre zobrazenie notifikácií alebo potiahnutie do strán pre prehliadanie fotografií v rámci galérie. Priloženie a následné podržanie prstu na snímači môže zachytiť fotografiu alebo spustiť nahrávanie videa. Rovnaké gesto dokáže tiež zdvihnúť prichádzajúci hovor či naopak – zrušiť vyzváňanie budíka. Ide o šikovné gestá, za ktoré výrobcu rozhodne chválime.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

MULTIMÉDIÁ | Čínsky Huawei v plnej kráse

Po stránke multimediálnej výbavy prichádza tradičná výbava v rámci známej nadstavby EMUI. Nechýbajú aplikácie od spoločnosti Huawei pre Hudbu, Videá, Galériu fotografií a mnoho ďalších. Navyše, smartfón bude pri štarte obsahovať aj balíček predinštalovaných aplikácií od spoločnosti Google.

Smartfón obsahuje hneď dvojicu mikrofónov. Jeden sa nachádza v spodnej hrane a je určený primárne pre telefonovanie. Ten druhý sa nachádza v hornej hrane, a ako už bolo spomenuté, využitie nájde aj v prípade nahrávania videa. Zariadenie ponúka aj jeden hlasný reproduktor pre prehrávanie multimédií. Nachádza sa v spodnej hrane a jeho kvality sú skôr priemerné. Basové prvky sú nevýrazné a maximálna hlasitosť je tiež akási štandardná. Stereo efekt v spolupráci s predným reproduktorom sa nekoná. Napriek tomu však na zvonenie pre prichádzajúci hovor a občasné sledovanie videa postačí.

FOTOAPARÁT | Dvojica zadných “očí”

Konštrukcia zadných dvoch snímačov fotoaparátu môže pripomínať aj oči. Ide o typické rozloženie v rohu zadnej steny, podobne ako sme to mohli vidieť pri viacerých predošlých modeloch ako Huawei P10 či Honor 9. Zadný fotoaparát ponúkne rozlíšenie 16 + 2 MPix. Nechýba LED blesk, automatické rozpoznávanie tváre či možnosť rozmazania pozadia vďaka sekundárnej šošovke.

Z ďalších funkcií poteší časozberný záber, panoráma, spomalený záber, HDR, rôzne filtre a keďže ide o čínsky smartfón, nemôžu chýbať ani rôzne “zajačie” či “psie” efekty, ktoré vás zmenia na nepoznanie. Fotografie zo zadného fotoaparátu je možné snímať s pomerom strán 4:3, 1:1 alebo 18:9. Zamrzí absencia dnes ešte štandardného pomeru 16:9.

Fotografie za denného svetla sú ostré, majú pekné, živé a hlavne reálne farby. Za zhoršených svetelných podmienok kvalita klesá a zvyšuje sa šum. Podobne je to aj pri iných zariadeniach v tejto cenovej kategórii a preto nejde o žiadny neštandardný jav. Čiastočné zmeny je možné docieliť využitím profesionálneho režimu. Ukážku fotografií si môžete prezrieť v galérii nižšie.

Predná kamera ponúka rozlíšenie 8 MPix. Fotografie z tejto kamery sú jemne softvérovo upravené a už na prvý pohľad je jasné, že sa vás fotoaparát snaží “skrášliť” resp. odstrániť určité nedokonalosti. Napriek tomu sú fotografie bez problémov použiteľné minimálne na sociálne siete. Video je možné natáčať predným a aj zadným fotoaparátom v rozlíšení 1080p (30 fps). Podporu nahrávania 4K videa teda v prípade tohto smartfónu neočakávajte.

GALÉRIA FOTOGRAFIÍ

 

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

OPERAČNÝ SYSTÉM | Android 7.0 Nougat

Zariadenie prichádza na trh so starším operačným systémom Android vo verzii 7.0 Nougat. Táto verzia operačného systému je však aktuálne skutočne veľmi rozšírená a tak sa niet čo čudovať, že sa nachádza aj v útrobách tohto smartfónu smerujúceho do strednej triedy zariadení.

Android sa tu pochopiteľne nenachádza vo svojej čistej podobe. Ako je už známe z iných zariadení Huawei resp. Honor, prítomná je aj graficky mohutná nadstavba EMUI, tentokrát vo verzii 5.1. Smartfón obsahuje bezpečnostnú aktualizáciu k 1. januáru 2018. Áno, nejde o najnovšie bezpečnostné balíčky a radšej by sme pochopiteľne videli februárovú či marcovú aktualizáciu. Vzhľadom k cene zariadenia je však chválitebná aj prítomnosť spomínanej januárovej bezpečnostnej aktualizácie.

NADSTAVBA OD VÝROBCU | EMUI 5.1

Známe prostredie nadstavby EMUI sa nachádza aj na tomto zariadení. Vo verzii 5.1 môžeme na obrazovke uzamknutia pozorovať widget s aktuálnym časom či rýchlu skratku pre spustenie fotoaparátu. Špeciálna lišta pri potiahnutí zospodu následne zobrazí ďalšie skratky. Nachádzajú sa tu skratky napríklad pre baterku, kalkulačku, skener QR kódov a ďalšie funkcie.

Po odomknutí zariadenia sú k dispozícii domáce obrazovky spolu s ikonkami aplikácií. Zobrazenie je možné upraviť. Každý používateľ si môže vybrať, či uprednostní zobrazenie všetkých ikon na domácich obrazovkách, alebo zvolí skôr zobrazenie s tlačidlom pre menu s aplikáciami. Tie sú následne v menu zoradené podľa abecedy. Honor tiež ponúka doplnok, ktorý napomôže zobrazeniu určitých aplikácií práve v pomere strán 18:9. Ponuka pre úpravu pomeru strán sa zobrazí v dolnej časti obrazovky pri spustení aplikácie.

Systém ako taký je veľmi dobre optimalizovaný, k dispozícii sú tiež predinštalované aplikácie od spoločnosti Huawei, Google a tiež sa tu nachádza priečinok s predinštalovanými hernými titulmi. Tam sa nachádzajú hry ako Asphalt Nitro alebo Sonic Runners. Hráčov táto ponuka iste poteší, hry je pochopiteľne možné aj odinštalovať.

Nadstavba ponúka aj istú mieru prispôsobenia. K dispozícii sú aj paralelné aplikácie, ktoré umožnia “duplikovať” vybrané služby. Nechýba zarovnanie ikon potrasením zariadenia či možnosť zvoliť si veľkosť mriežky s ikonkami. Poteší tiež automatické otáčanie domácej obrazovky, teda možnosť používania smartfónu na šírku. Čo naopak nepoteší je chýbajúca možnosť podpory viacerých používateľských účtov v rámci jedného zariadenia.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

BATÉRIA | Plnohodnotný pracovný deň zvládne

Smartfón Honor 7X ponúka batériu s celkovou kapacitou 3340 mAh. Pri používaní zariadenia som dosiahol približne 5 hodín zapnutej obrazovky a to v rámci plnohodnotného pracovného dňa. Smartfón tak nemal problém synchronizovať 3 mailové účty, aktívne som využíval sociálne siete počas celého dňa, nechýbal hodinový telefonát alebo tiež hodinové sledovanie YouTube videí. Občas som si zahral aj nejakú tú hru.

Tento smartfón sa tak svojou výdržou radí skôr k priemerným či ľahko nadpriemerným zariadeniam. Ak ho trochu budete šetriť, výdrž by sa mohla pohybovať aj na úrovni približne jeden a pol dňa. Pri mojom náročnejšom používaní zariadenie zvládlo celý pracovný deň a v neskorých večerných hodinách bola k dispozícii ešte rezerva v podobe približne 20% batérie.

ZÁVEREČNÉ HODNOTENIE | Cena a dostupnosť

V recenzii sme sa tentokrát pozreli na zariadenie, ktoré smeruje skôr do strednej triedy. Za rozumnú cenu sa však snaží ponúknuť čo najmenšie množstvo kompromisov a práve to sa na tomto smartfóne bude páčiť väčšine používateľov. Nie, nemá najrýchlejšiu čítačku odtlačkov prstov na trhu a ani dokonalý fotoaparát, ktorý by fotil bez zaváhania v akýchkoľvek podmienkach. Všetky súčasti na tomto smartfóne však spolu veľmi dobre ladia a jednoducho povedané – fungujú.

Za sumu jemne pod 300 eur získate v podobe tohto zariadenia prístroj na každodenné používanie. Nesklame počas náročných pracovných dní a navyše ako bonus ponúkne trendový dizajn či kvalitné telo vyhotovené z jedného kusu hliníka. Ak hľadáte štýlové, no cenovo dostupné zariadenie – práve ste ho našli. Honor 7X.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 
Disqus Comments Loading...