Google začne zobrazovať vertikálne videá z TikToku a Instagramu

Zdroj: Google.com

Vertikálne videá sú na internete a hlavne sociálnych sieťach stále populárnejším trendom. Najväčší podiel na tom majú krátke príbehy v sociálnych službách Instagram a TikTok. Po ich vzore ich integrovalo aj väčšina konkurenčných služieb, čo nemohlo ujsť pozornosti spoločnosti Google. Podľa portálu TechCrunch ich začne zobrazovať aj vo svojom vyhľadávaní.

Popularita vertikálnych videí súvisí so smartfónmi

Popularita vertikálnych videí súvisí s rozšírením smartfónov, ktoré sa stáli pre väčšinu ľudí hlavným nástrojom pre prístup na internet. A pretože ich veľa ľudí používa aj v situáciách, kedy ich je možné držať len jednou rukou, tak je zobrazenie internetových videí vo vertikálnej polohe nutnosťou. Spoločnosť Google to už pochopila dávnejšie a krátke vertikálne videá ponúka aj vo svojej službe YouTube. Nazýva ich YouTube Shorts a využívané sú hlavne rôznymi celebritami alebo známymi YouTubermi.

Už nejakú dobu sa pohráva aj s funkciou Google Stories, čo je špeciálna podoba dočasných príbehov. Tento formát je založený na technológii AMP a postupne sa rozširuje do väčšiny Google služieb. Google sa ale sústreďuje aj na ponúknutie lepších výsledkov v rámci svojho internetového vyhľadávania, takže sa snaží do neho integrovať aj alternatívny obsah. Momentálne testuje nový typ výsledkov vyhľadávania, ktorý zobrazuje formát krátkych videí. Nejakú dobu už je dostupný v mobilnej aplikácii Google v sekcii Google Discovery a teraz sa objavuje aj priamo vo vyhľadávaní.

Výsledok vyhľadávania vás zatiaľ do príslušnej aplikácie služby nepresmeruje

Vo výsledkoch sa krátke videá objavujú v horizontálnom posuvnom boxe. Ako môžete vidieť na ukážke nižšie, tak sa Google zatiaľ snaží ponúknuť výsledky zo sociálnych sietí TikTok a Instagram. S najväčšou pravdepodobnosťou bude tento obsah ale rozšírený aj o platformy Trelly, YouTube Shorts a možno aj vlastný projekt Tangi.

Po kliknutí na vertikálne video z Instagramu alebo TikToku, ale bohužiaľ nie ste automaticky presmerovaný do oficiálnej aplikácie služby. Obsah sa vám zobrazí len vo webovej forme. Momentálne nie je jasné, či si tak chce Google udržať používateľov na svojich stránkach, alebo sa presmerovanie objaví vo finálnej podobe funkcie.

Náš tip
TOP smartfóny roka 2020 podľa redakcie
Disqus Comments Loading...