Facebook odstúpil od plánu postaviť vlastných internetových dronov. Projekt však nekončí

Spoločnosť Facebook sa vrámci svojho projektu Aquila štyri roky snažila skonštruovať obrovské drony, ktoré by poskytovali LTE technológiu. Lietali by v stratosfére a boli by čiastočne poháňané solárnou energiou. Poskytovali by internetové pokrytie pre krajiny sveta, v ktorých neexistuje (a aby sa ich obyvatelia stali novými používateľmi Facebooku).

Nutná spolupráca s partnermi

Vrámci Aquilla sa uskutočnili už dve verejné významné testovacie lety prototypu drona. Prvý v roku 2016 obdržal vážne poškodenia počas pristávania. Facebook informoval, že teraz sa namiesto budovania vlastných prototypov bude sústreďovať na spoluprácu s partnermi.

V novembri minulého roka spoločnosť Facebook oznámil, že spolupracuje s Airbusom na vývoji zariadení, tzv. HAPS – systémov, ktoré budú vbudované do dronov a pomocou ktorých bude možné “vysielať” vysokorýchlostný internet. Zástupcovia spoločnosti sa tiež aktívne zúčastňujú na stretnutiach viacerých poradných a regulačných výborov pre letectvo USA (a iných medzinárodných). Projekt Aquilla teda pokračuje a Facebook už naň nie je sám. Plynutím času uvidíme, ako sa im s týmto odvážnym plánom – dostať online viaceré krajiny – bude dariť.

Disqus Comments Loading...