6G: Čína na orbitu vypustila prvý experimentálny satelit pre novú sieť

Zdroj: Pexels.com

Infraštruktúra 5G siete nie je ešte stále dostatočne rozšírená, aby sa dalo konštatovať, že jej rozširovanie dosiahlo vrchol a je čas priniesť niečo lepšie. Prvé dohady týkajúce sa 6G naznačovali obrovskú rýchlosť, pohybujúcu sa okolo jedného terabajtu za sekundu.

Už v roku 2019 existovali informácie o vývoji 6G siete od Samsungu, no doteraz sa z toho finálny produkt nestal. Len niekoľko dní dozadu predbehla Čína všetky doterajšie dohady a vypustila na orbitu prvý 6G satelit.

Čína vypustila celkovo 13 satelitov, jeden z nich bol aj experimentálny 6G satelit

Z čínskeho kozmodrómu bolo vypustených celkovo 13 satelitov. Tri z nich, vrátane prvého 6G satelitu boli čínske. Zvyšných 10 satelitov, vyvinutých argentínskou firmou Satellogic, spadá do kategórie komerčných zariadení. Všetky satelity boli na orbitu vynesené raketou Long March-6.

6G satelit bol vyvinutý Čínskou univerzitou pre elektronické vedy a technológie, v spolupráci so spoločnosťami Chengdu Guoxing Aerospace Technology, UESTC a Beijing MinoSpace Technology. Primárny účel tohto satelitu je sledovanie funkčnosti 6G siete a zároveň ide o prvý test terahertzovej frekvencie použitej vo vesmíre. Očakáva sa, že v praxi by mal byť tento typ siete až 100 krát rýchlejší ako 5G. Podľa portálu asiatimes.com, by taktiež malo ísť o bezstratový prenos zabezpečujúci prenášanie signálu na veľké vzdialenosti.

Satelit je vybavený aj systémom optického diaľkového snímania, ktorý dokáže pomocou monitorovania predísť lesným požiarom, kontroluje lesné zdroje, monitoruje ochranu vody a horské povodne a samozrejme poskytuje vysokokvalitné satelitné snímky a údaje. Taktiež je treba pripomenúť, že technológia 6G je ešte v plienkach. Je jasné, že pred komerčným spustením sa bude musieť vykonať ešte veľké množstvo testov.

Viacero otáznikov

Už aj v prípade novej infraštruktúry 6G, existujú rôzne vedecké obavy. Intenzívnejšia integrácia komunikačných technológií a použitie nového frekvenčného rozsahu na prenos dát by mohli mať vplyv na iné prístroje či zdravie. V tomto prípade je kľúčovým faktorom aj cena prevádzky a komponentov.

Ako už bolo vyššie spomenuté, stále ide len o experiment, ktorý by pri nevyriešiteľných nedostatkoch nemusel byť ani komerčne spustený. Vývoj 6G siete je ešte stále zahalený rúškom tajomstva a bude zaujímavé sledovať, ako sa postupom času táto technológia vyvinie a či sa jej v budúcnosti vôbec dočkáme.

Náš tip
PayPal sa začína angažovať v kryptomenách. Ponúkne ich nákup a predaj
Disqus Comments Loading...