Ako veľmi sa zmenili smartfóny za posledných 10 rokov? Pohľad do histórie

Zdroj: ChatGPT

Desať rokov je veľmi dlhá doba. Možno by ste ani nepovedali(pocitovo minimálne ja nie), no 10 rokov dozadu bol rok 2014. Najväčšou udalosťou roka boli vtedy majstrovstvá sveta vo futbale v slnečnej Brazílii, anexia Krymu na Ukrajine či rozšírenie vírusu ebola v Afrike. Ale späť k tým dobrým veciam.

V tomto roku vyšlo na povrch sveta hneď niekoľko zaujímavých, a dnes už môžeme povedať že legendárnych, smartfónov. Medzi najpopulárnejšie patrili modely od firiem Apple, Samsung, Xiaomi, LG či Motorola. No veď pozrite sa sami, takto vyzeral rebríček predajov v roku 2014:

  1. Apple iPhone 6
  2. Apple iPhone 6 Plus
  3. Samsung Galaxy S5
  4. Samsung Galaxy Note 4
  5. Samsung Galaxy S4
  6. Xiaomi Redmi 1S
  7. Samsung Galaxy Grand 2
  8. LG G3
  9. Motorola Moto G (2. Gen)
  10. Sony Xperia Z3

Vlastnili ste niektorý z týchto modelov? Veríme, že niektorí z vás určite. Pamätáte si však ako tieto modely vyzerali, a najmä, aké funkcie vtedy ponúkali. Pozreli sme sa na to, čo sa pri dnešných smartfónoch zmenilo najviac, práve v porovnaní s rokom 2014. Z týchto vecí sa dnes môžeme tešiť, no pred pár rokmi by sme o nich mohli len snívať:

Cena zariadení

Pozreli sme sa ale najprv na cenu zariadení. Tá išla markantne nahor, i keď spolu s ňou aj kvalita zariadení či použité materiály a dĺžka softvérového vývoja. Priemerná cena TOP 10 najpredávanejších smartfónov v roku 2014 bola v prepočte necelých 400 €. Priemerná cena TOP 10 najpredávanejších smartfónov v minulom roku dosiahla 740 €, čo je už takmer dvojnásobok.

Sony Xperia Z3

Dizajn a displej

Zmizli hrubé rámiky displejov, pričom dnes už máme aj bezrámikové modely. Rovnako sa vytratil povestný “notch”, a teda výrez predných kamier, ktoré sú dnes riešené už elegantnejším spôsobom. Maximálne rozlíšenie v roku 2014 predstavovalo Full HD, no dnes už nie sú netradičné ani QHD displeje. Zmenila sa aj obnovovacia frekvencia, kedy v roku 2014 bolo štandardom 60 Hz(ako pri dnešných iPhonoch), no dnes sa už stretneme pri Androidoch so štandardom na úrovni 120 Hz, prípadne máme aj 144-165 Hz displeje.

Fotoaparáty

V roku 2014 mali smartfóny jeden, dnes sú bežné sústavy troch a viacerých objektívov (napr. širokouhlý, teleobjektív, makro). Výrazného zlepšenia sa dočkalo aj nočné fotografovanie pomocou špeciálnych algoritmov. Nahrávanie videa so posunulo z 720p a Full HD až na 4K či 8K pri niektorých modeloch.

Samsung Galaxy S5

Výkon

Výkon procesorov sa výrazne zvýšil (napr. Snapdragon 8 Gen 3 oproti Snapdragon 801 z roku 2014). Pred desiatimi rokmi bolo štandardných 2-3 GB RAM a 16-32 GB úložiska. Dnes sú bežné modely so 6-16 GB RAM a úložiskom 128 GB a viac. Nie je možné na starších telefónoch rozbehať dnešné hry, no naopak, na nových zariadeniach dokážeme bez problémov rozbehať aj staršie hry.

Batéria a Nabíjanie

Zmenou si prešla aj rýchlosť nabíjania. V roku 2014 bol bežný výkon 10-15 W, dnes sú k dispozícii zariadenia s rýchlym nabíjaním až 120W(niektoré aj viac). Navyše sa dnešné smartfóny môžu pochváliť aj špeciálnymi možnosťami nabíjania, ako napríklad bezdrôtové nabíjanie, prípade reverzné, ktoré umožní energiou smartfónu nabíjať iné zariadenia.

Samsung Galaxy S24 Ultra

Využitie umelej inteligencie

V dnešnej dobe sa výrobcovia predbiehajú, kto z nich prinesie prevratnejšie AI funkcie do svojich zariadení. Tie sa majú starať najmä o zjednodušenie používania, rozšírenú funkcionalitu či napríklad vylepšenie fotografií. Okrem toho môžeme spomenúť aj vyžívanie digitálnych asistentov Siri, Google Asistent a podobne, ktoré pred desiatimi rokmi ešte neexistovali.

Ďalšie výrazné zmeny

Nemôžeme opomenúť ani: Integráciu IoT, viacej možností predplatného, širšie portfólio príslušenstva, kvalita materiálov a odolnosť voči vonkajším faktorom, bezpečnosť a možnosti softvéru, rýchlosť pripojenia na internet a podpora 5G či Wi-Fi 6, skladacie displeje či podpora pier a stylusov, ktorá však nechýbala už ani v roku 2014.

Náš tip
Takto vyriešite problémy s nechceným odpájaním od Wi-Fi
Disqus Comments Loading...