MojAndroid

Google chystá Android aj pre automobily. Táto správa nie je žiadnym prekvapením a s rastúcou popularitou tohto OS nie je divu, že sa ho Google snaží dostať do čo najväčšieho počtu odvetví a zariadení. Jedným z nich by mal byť aj automobilový priemysel, kde by mal byť Android použitý nielen ako multimediálne centrum. To, že to internetový gigant myslí s Androidom v automobiloch vážne, dokazuje aj uzavretie partnerstva s niekoľkými poprednými automobilkami GM, Honda, Audi a Hyundai zo začiatku roka.

Ako bude ale prostredie Androidu vyzerať na displeji nachádzajúcom sa v automobiloch? To by nám mohli poodhaliť snímky vytvorené portálom Androidpolice, ktorý ich reprodukoval na základe informácií pochádzajúcich z jeho vlastných zdrojov. Za účelom ochrany ich anonymity však zdrojové kódy zatiaľ nie sú k dispozícii.

Náš tip
RECENZIA | Peugeot 308 – Auto roka 2014 na Android Roadshow

Pozrieť si môžeme používateľské prostredie hudobného prehrávača, ktorý ponúka veľké ovládacie prvky a náhľad albumu. Pritomné je aj tlačidlo pre aktivovanie hlasového vyhľadávania a zadávanie hlasových príkazov.

Volania budú ponúkať podobné funkcie ako na telefóne. Aktivovaním dialeru sa otvorí prostredie, ktoré umožní vytočenie obľúbených kontaktov alebo ľubovoľne iného čísla. Na volania sa dajú použiť aj hlasové príkazy aktivované známou hláškou “OK Google“. Tie využijete aj pri písaní SMS. Hlasový príkaz “OK Google”, “send a message to [meno kontaktu]“, vám umožní nadiktovať a poslať SMS. Android však v tomto prípade komunikuje s používateľom a odoslanie je realizované v niekoľkých krokoch. Poslať ju však môžete aj priamo a to použitím príkazu, napríklad v znení “Ok Google, send a message to Liam Spradlin – I’m going to be late for the meeting.

Zaujímavosťou je, že na displeji sa vami nadiktovaná správa vôbec nezobrazí. Aby ste pri šoférovaní neboli rozptyľovaní čítaním textu z displeja, tak Google vám správu sám prečíta.

Android v automobiloch bude vo väčšine prípadov a základných činností ovládaný hlasom, čo by malo viesť k zvýšeniu bezpečnosti na cestách. Veľmi dobre poznáme situácie a nehody, ktorých hlavným aktérom bol práve mobil a nedostatočne venovanie pozornosti riadeniu. Samozrejme, toto je len prvý pohľad na základné funkcie a finálna podoba OS sa môže od vyššie uvedených animácií a screenov výrazne odlišovať. Tešiť sa môžeme ale aj na ďalšie funkcie, ktoré by mali zahŕňať aj karty z hlasového asistenta Google Now. Aj naďalej však ostáva otázne, kde presne chce Google Android v automobiloch nasadiť. Hlasové ovládanie zatiaľ totižto nie je podporované vo všetkých jazykoch.

Zdroj: androidpolice

26.5.2014

Pravidlá diskusie

Portál MojAndroid.sk si vyhradzuje právo zmazať neslušné, rasistické a vulgárne príspevky, ako aj osobné útoky na redakciu, či diskutérov v komentároch pod článkom bez ďalšieho upozornenia. V prípade uverejňovania odkazov na externé stránky, je komentár automaticky preposlaný do redakcie na schválenie.

+