MojAndroid

Tento rok nebude v technológii displejov prelomový iba rozlíšením, ktoré majú dosahovať. Zobrazovacie panely s rozlíšením 2560 x 1440 px budú síce po prvýkrát použité aj na smartfónoch a bežnejšími sa stanú aj na tabletoch. V nadchádzajúcich mesiacoch však neočakávame len displeje s vyšším rozlíšením, ale aj hodnovernejšími farbami. Vďačiť by sme za to mali pomerne novej technológii “quantum dots” LCD displejov, ktorá sa v minulom roku po prvýkrát objavila v 7 palcovom tablete Kindle Fire HDX. Tento bol zároveň jediným, ktorý ju použil. Rok 2014 by však mal priniesť rozšírenie technológie aj do ďalších zariadení, a tak sa môžeme tešiť na výrazne vyššiu kvalitu zobrazenia.

The-big-story-LTPS-will-bring-us-longer-lasting-phones-and-tablets

Problémom súčasných displejov je najmä podsvietenie, ktoré využíva LED diódy vytvárajúce širokospektrálne svetlo. To je príčinou toho, že dnešné displeje nedokážu farby reprodukovať s takou hodnovernosťou ako by mohli. To by však už nemal byť problém quantum dots displejov, ktoré sa svojimi vlastnosťami podobajú na súčasne používané AMOLEDy. Sú teda aj energeticky úspornejšie, za čo vďačia napríklad aj tomu, že jednotlivé body pri zobrazovaní čiernej nevyžarujú žiadne svetlo. Navyše, dajú sa veľmi dobre kalibrovať už počas výroby, čo by malo ešte viac zvýšiť presnosť farebného podania displeja.

Takže, tento rok sa nebude niesť len v znamení displejov s vyšším rozlíšením, ale aj kvalitnejším farebným podaním a nižšou spotrebou. Tipujem, že prvé zariadenia s novou technológiou by sa mohli objaviť už na MWC v Barcelone, prípadne ešte niekedy v prvej polovici tohto roka. Toto však nebude jediným vylepšením, ktoré displeje čakajú. Tešiť sa môžeme napríklad na flexibilné zobrazovacie panely, novú generáciu odolného skla Gorilla Glass s antireflexnými a antimikrobiálnymi vlastnosťami, či technológie podobné asertívnemu displeju Nokie.

Zdroj: phonearena

5.2.2014

Pravidlá diskusie

Portál MojAndroid.sk si vyhradzuje právo zmazať neslušné, rasistické a vulgárne príspevky, ako aj osobné útoky na redakciu, či diskutérov v komentároch pod článkom bez ďalšieho upozornenia. V prípade uverejňovania odkazov na externé stránky, je komentár automaticky preposlaný do redakcie na schválenie.

+