MojAndroid

Internetový gigant Google podal patent, ktorý umožní rozpoznať “davovú” udalosť na základe toho, keď používatelia smartfónov vytvárajú fotografie alebo video záznamy na jednom konkrétnom mieste. Tieto chce využiť na odosielanie zákonným orgánom. V patente s číslom 20140025755 sa uvádza, “Ak existuje aspoň určitý počet videoklipov s podobnými časovými a geolokačnými pečiatkami nahraných do pamäte, možno z toho odvodiť, že došlo k záujmovej udalosti a odošle sa notifikačný signál (napr. pre bezpečnostné orgány, médiá, vydavateľstvá, verejné blogy, atď).”

Google_Handcuff_Wide

Tieto informácie vyvolávajú otázku, kde ležia hranice súkromia pre spoločnosť, ktorá vytvorila operačných systém pre mobilné zariadenia využívaný stovkami miliónmi ľudí po celom svete. Pretože smartfony sú našou každodennou súčasťou, produkujú kvantá užitočných dát pre vládne orgány, ktoré by sa mohli využiť ako dôkazy, usvedčujúce alebo monitorovacie prostriedky. Sú nepochybne skvelými zdrojmi aj pre médiá, čo je rovnako znepokojujúce.

V minulosti sme mohli byť svedkami vyžitia verejných fotografii a videí, ktoré však v skutočnosti pomohli vypátrať vinníkov. Portál Phandroid šikovne spomína nešťastný Bostonský maratón, ktorý sa stal predmetom bombového útoku. FBI vtedy využila fotografie a videá z mobilných telefónov účastníkov pri hľadaní zodpovedných páchateľov. Agentúra vytvorila horúcu linku, kde účastníci maratónu mohli nahlásiť vlastníctvo fotografii z udalosti. Vďaka novému patentu by ich stačilo stiahnuť zo serverov Googlu.

V súčastnosti sa jedná len o patent a nie o aktívny systém, takže nie je dôvod, aby sme vytvárali nepokoje. V skutočnosti, niekoľko ilustrácií vrámci patentu sa odkazujú na systém, v ktorom bude účastník upozornený na výskyt davovej udalosti a len s jeho potvrdením bude fotografia alebo video odoslaná. Akým rozsahom však Google plánuje využívať tento systém a či bude interakcia s používateľom naozaj nevyhnutná je zatiaľ neznáme.

Za tip na článok ďakujeme čitateľovi Martinovi.

Zdroj: phandroid, prisonplanet

Pravidlá diskusie

Portál MojAndroid.sk si vyhradzuje právo zmazať neslušné, rasistické a vulgárne príspevky, ako aj osobné útoky na redakciu, či diskutérov v komentároch pod článkom bez ďalšieho upozornenia. V prípade uverejňovania odkazov na externé stránky, je komentár automaticky preposlaný do redakcie na schválenie.

+