MojAndroid

Množstvo konceptov a dohadov o pripravovaných zariadeniach nás prinútilo priložiť ruku k dielu, a tak sme sa rozhodli začať so seriálom Očakávania redaktora MôjAndroid.sk. V sérii týchto článkov vám prinesieme náš pohľad na to, čo by mali obsahovať pripravované vlajkové lode rôznych výrobcov a aké vylepšenia oproti terajším vlajkovým lodiam by mali priniesť. Okrem našej fantázie využijeme aj série dohadov a konceptov, ktoré kolujú po internete. Spojíme ich však dokopy, čím vytvoríme zrejme najlepší pohľad na to, ako by novinky od svetových výrobcov mali vyzerať. V tomto článku sa takto pozrieme na pripravovaný Samsung Galaxy S5.

Náš tip
HTC One 2: Očakávania redaktora MojAndroid.sk

Galaxy S5 koncept

Konštrukcia a displej – dizajnové prvky a črty Samsungu sa zachovajú

Tak ako každý iný výrobca, aj Samsung sa svoje zariadenia snaží vyrábať podľa istých pravidiel a spoločnosť sa snaží vyvíjať dizajn tak, aby bol v porovnaní s konkurenciou aspoň v niečom výnimočný. V prípade Samsungu to sú napríklad zaoblené rohy či odnímateľný zadný plastový kryt, ktoré určite nebudú chýbať ani v pripravovanom Samsungu Galaxy S5. Neoddeliteľnou súčasťou zariadení Samsung je hardvérové tlačidlo Domov, ktoré Samsung vo svojich zariadeniach umiestňuje už roky, no boli by sme určite radi, keby Samsung nasledoval trendy a vymenil ho za softvérový ekvivalent. Trojicu softvérových tlačidiel Domov, Späť a Menu by sme rozhodne privítali nielen kvôli dizajnu, ale aj efektívnosti, ktorá by sa v tomto prípade  určite zvýšila.

Hands-on_Samsung_GALAXY_S5_with_Reach_ID__concept__-_YouTube

Po stránke dizajnu očakávame väčší displej zariadenia v tele s rovnakými, prípadne len o niečo väčšími rozmermi, než má Samsung Galaxy S4. Displej ponúkne 4,9 – 5,2″ uhlopriečku a je viac než možné, že sa dočkáme aj  nástupcu Full HD rozlíšenia. Ideálom by bol 5″ displej s QHD rozlíšením 1440 x 2560 bodov, no určite by sme Samsungu nič nezazlievali, keby displej ponúkol rozlíšenie Full HD. Rozhodne očakávame príchod novej generácie AMOLED displejov, ktoré by mohli zobrazovať vernejšie farby a mohli by ponúknuť lepší jas a čitateľnosť na priamom slnku. Menšími zmenami by mohol prejsť aj zadný kryt, ktorý by mohol ponúknuť povrch z nového typu plastu so špecifickým vzorom a vylúčené nie je ani to, že sa dočkáme 2 verzií tohto zariadenia – plastovej a kovovej. Určite by nás však potešilo celkové zlepšenie kvality spracovania a nebránili by sme sa ani novým materiálom – napríklad tuhšiemu polykarbonátu alebo hliníku.

galaxy-s5-metal-concept-6-645x362

Náš tip
Koncept Samsungu Galaxy S5 ukazuje zakrivený 2K displej a nový dizajn

Ak máme prihliadnuť na najnovšie trendy, očakávame, že Samsung prinesie aj silnejšie a hlasnejšie reproduktory, pričom by nás neprekvapila ani dvojica reproduktorov tak, ako ju používa HTC v modeli One. Niektoré koncepty dokonca uvažujú nad štvoricou reproduktorov, to však podľa nášho názoru nie je reálne. Určite sa ale dočkáme stereo reproduktorov, ktoré si budeme môcť užiť najmä pri filmoch a videách, ktoré sú dnes čoraz populárnejšie.

samsung-galaxy-S5-koncept-05

Veľa sa toho hovorilo o skenere zrenice oka, no to je technológia, ktorá podľa nás na dnešnom trhu ešte nemá široké využitie. Samsung sa však rozhodne bude chcieť odlíšiť od konkurencie, a preto očakávame technologickú novinku, ktorú sme pri Samsung zariadeniach ešte nevideli. Možno pôjde o špeciálny snímač odtlačkov prstov, prípadne veľmi citlivý displej, ktorý bude vedieť rozpoznať aspoň časť odtlačku prsta, čo využije zariadenie na vyšší stupeň zabezpečenia. Odtlačky však už vie snímať HTC aj Apple, a preto je možné, že Samsung vsadí na ovládanie gestami, ktoré dlhé roky vyvíja. Isté však nie je ešte nič, a preto sa necháme prekvapiť, čo si pre nás Samsung pripraví.

Galaxy S5 očný senzor

Náš tip
Samsung Galaxy S5 nebude disponovať skenerom sietnice oka

Výkon a pamäť – Treba ísť s dobou

Samsung Galaxy S4 ponúka procesor Snapdragon 600, prípadne 4-jadrový procesor Exynos, ktorý sa však v našich končinách nepredáva. Veríme, že Samsung dodrží tradíciu a v Galaxy S5 sa dočkáme opäť procesoru od Qualcommu, pričom očakávame použitie Snapdragonu 805, prípadne procesorovej novinky Exynos, ktorú Samsung predstaví až spolu s novým zariadením. Nakoľko Samsung už predstavil zariadenie s 3 GB RAM (Note 3), očakávame, že sa takejto operačnej pamäte dočká aj nová vlajková loď. Variácie vnútornej pamäte sa zrejme nezmenia, a teda budú predstavovať 16 alebo 32 GB verziu spolu s podporou pre microSD karty. Príjemným prekvapením by bola 64 GB verzia s podporou pamäťových kariet.

samsung-galaxy-S5-koncept-03

Fotoaparát – Očakávame kvalitu, nie kvantitu

HTC svetu ukázalo, že sa dá vyrobiť fotoaparát s menším počtom megapixlov, no s výbornou kvalitou. Touto cestou by sa mohol uberať aj Samsung a vo svojej vlajkovej lodi by mohol priniesť fotoaparát s rozlíšením do 16 Mpix, väčším snímačom alebo inou technologickou vychytávkou. Určite by sme prijali nový typ snímača, pričom očakávame aj vylepšenie v optike – napríklad optickú stabilizáciu, ktorú dnes ponúkajú Lumia smartfóny či HTC One. Zaujímavým by bol rozhodne aj nový typ blesku, no neočakávame, že Samsung do tohto zariadenia vloží xenón. Reálnejšie vidíme použitie silnejšej LED diódy, prípadne prítomnosť dvoch takýchto diód.

samsung-galaxy-S5-koncept-06

Čo sa videa týka, tomu by rozhodne prospela už spomínaná optická stabilizácia a očakávame aj vylepšenie po kvalitatívnej stránke. Radi by sme v Samsungu Galaxy S5 videli nahrávanie 4K videa, prípadne 2K videa s vyšším snímkovaním. Kvalita fotoaparátu by v spojení s takto vysokým rozlíšením umožňovala nahrávať kvalitné zábery, ktoré by sa dali využiť aj na profesionálnejšie účely než amatérske prezentácie.

Operačný systém – je potrebná modernizácia

Ako nasvedčuje aj množstvo dohadov a konceptov, Samsung Galaxy S5 by mal prísť s novým dizajnom operačného systému. Z nášho pohľadu je určite dôležité zachovanie jednoduchosti a prehľadnosti, pričom podľa najnovších dizajnových trendov by prostredie malo byť spracované vo “flat” štýle. Očakávame preto sýte farby, jemnejší (tenší) font písma a rozhodne by nemali chýbať ani nové funkcie. Privítali by sme rozhodne lepšie spracovanú notifikačnú lištu, ktorá by mohla priniesť nové riešenie pre skratky dôležitých nastavení a potešilo by nás aj pokročilejšie menu s aplikáciami, ktoré by mohlo priniesť lepšie triedenie, zmenu mriežky či napríklad vyspelejšiu integráciu priečinkov a záložiek. Samozrejme, že v Galaxy S5 počítame aj s najnovším systémom Android 4.4 KitKat a jeho nadstavbou TouchWiz novej generácie.

novy touchwiz

Batéria – väčšia kapacita a možno aj nová technológia

Nakoľko sa v dnešnej dobe kladie veľký dôraz na dizajn a celkové rozmery zariadení, očakávame, že batéria v Samsungu Galaxy S5 oproti terajšej vlajkovej lodi rozmerovo neporastie. Zmeniť sa však môže technológia jej výroby a možno aj kapacita, čo by zaručilo jej dlhšiu výdrž. Nami predpokladané hodnoty sú kapacita 2750 – 3100 mAh, pričom by mohla byť použitá aj nová technológia s kremíkovou anódou, ktorá zaručuje väčšiu výdrž a rýchlejšie nabíjanie batérie pri zachovaní rovnakých rozmerov. Podobnú technológiu dnes používa napríklad LG, ktoré s ňou vo svojich nových zariadeniach zaznamenáva úspechy.

Galaxy-S5-Teaser

Náš tip
Samsung Galaxy S5 má ponúknuť 2900 mAh batériu s rýchlym nabíjaním [DOHADY]

Zhrnutie – Samsung Galaxy S5 ako si ho predstavuje redakcia MojAndroid.sk

  • plastová a kovová verzia, pričom budú zachované črty a prvky Samsung dizajnu, rovnaké alebo len o minimum väčšie rozmery než má Galaxy S4,
  • 5-palcový displej s QHD rozlíšením 1440 x 2560, nová technológia AMOLED s lepšou čitateľnosťou a vernejším podaním farieb,
  • procesor Snapdragon 805 (prípadne jeho Exynos ekvivalent), 4-jadrový, nižšia spotreba energie,
  • 3 GB RAM,
  • 13 Mpix fotoaparát s väčším čipom, optickou stabilizáciou a lepším softvérovým spracovaním fotografií,
  •  kamera schopná nahrávať 4K video, prípadne 2K video s vyšším snímkovaním (60 FPS),
  • operačný systém Android 4.4 KitKat s novou generáciou nadstavby TouchWiz, ktorá prinesie flat dizajn a nové funkcie,
  • 3000 mAh batéria s kremíkovou anódou a malými rozmermi.

Ako si Samsung Galaxy S5 predstavujete vy?

Zaujíma nás, aký máte názor a požiadavky na novú vlajkovú loď Samsungu vy. Ako si predstavujete Samsung Galaxy S5? Stotožňujete sa s našimi názormi alebo si ho predstavujete úplne inak? Napíšte nám váš názor v diskusii pod článkom a podeľte sa s nami a ostatnými diskutujúcimi o váš pohľad na toto pripravované zariadenie.

24.1.2014

Pravidlá diskusie

Portál MojAndroid.sk si vyhradzuje právo zmazať neslušné, rasistické a vulgárne príspevky, ako aj osobné útoky na redakciu, či diskutérov v komentároch pod článkom bez ďalšieho upozornenia. V prípade uverejňovania odkazov na externé stránky, je komentár automaticky preposlaný do redakcie na schválenie.

+