MojAndroid

Množstvo konceptov a dohadov o pripravovaných zariadeniach nás prinútilo priložiť ruku k dielu, a tak sme sa rozhodli začať so seriálom Takto si ho predstavuje redakcia MôjAndroid.sk. V sérii týchto článkov vám prinesieme náš pohľad na to, čo by mali obsahovať pripravované vlajkové lode rôznych výrobcov a aké vylepšenia oproti terajším vlajkovým novinkám by mali priniesť. Okrem našej fantázie využijeme aj série dohadov a konceptov, ktoré kolujú po internete. Spojíme ich však dokopy, čím vytvoríme zrejme najlepší pohľad na to, ako by novinky od svetových výrobcov mali vyzerať. V tomto článku sa takto pozrieme na pripravovaný smartfón od taiwanského výrobcu HTC, “pracovne” ho budeme nazývať HTC One 2.

Náš tip
Samsung Galaxy S5: Očakávania redaktora MojAndroid.sk

KONŠTRUKCIA – Veľa zmien netreba

HTC One bol v čase svojho predstavenie po dlhom čase smartfónom, ktorý ma svojim dizajnom zaujal už na prvý pohľad. Hliníková konštrukcia spojená v unibody tele vyzerala skutočne skvostne a myslím, že v tomto smere sa môže spoločnosti rovnať len máloktorý výrobca. Aj napriek tomu, že HTC One netrhá práve rekordy v hrúbke či celkových rozmeroch a hmotnosti, tak sa výborne drží v ruke a manipulácia s ním je veľmi pohodlná. V novom modeli preto neočakávam veľa zmien v dizajne a použitých materiáloch, aj keď určite sa ich zopár dočkáme. Nový HTC One by mohol byť o niečo tenší a podľa niekoľkých uniknutých fotografií aj zaoblenejší. Navyše, predná strana by mala obsahovať väčší displej, ktorý bude zaberať väčšiu časť prednej strany. Rámik okolo neho by tak mohol takmer zmiznúť, čím by sa konečné rozmery oproti súčasnému modelu nemuseli veľmi meniť. Určite by som uvítal aj zmenu v rozložení hardvérových ovládacích prvkov. Najmä tlačidlo zapnutia by sa viac hodilo umiestniť do ľavého boku, kde by bolo prístupnejšie a ľahšie dosiahnuteľné.

htc-m8-concept-645x429

DISPLEJ – Stačí Full HD

Hoci v súčasnosti čítame veľa správ o tom, že výrobcovia plánujú v tomto roku nasadiť displeje s QHD rozlíšením (2,560 x 1,440), HTC možno ostane pri zobrazovacom paneli s dnes už štandardným rozlíšením Full HD. Jeho veľkosť by nemala presiahnuť 5 palcov. V použití menšieho rozlíšenia vidím niekoľko výhod. Nielenže je to pri tejto veľkosti displeja maximálne postačujúce rozlíšenie, ale na jeho napájanie sa ušetrí značná časť energie, čo by mohlo viesť k predĺženiu chodu na jedno nabitie. Okrem toho si viem predstaviť, že displej bude mať po krajoch len malý rámik, čo by viedlo k lepšej ovládateľnosti a k celkovo lepšiemu používateľskému zážitku.

HTC-One-2-still-05-490x275

Samozrejme, od displeja na HTC One 2 očakávam opäť výbornú kvalitu zobrazenia a čitateľnosť na priamom slnku. HTC si na kvalite displejov dalo vždy záležať a tak verím, že nová vlajková loď nebude výnimkou. A ešte jedna vec! Kapacitné tlačidlá môže HTC pokojne vynechať, osobne mi plne vyhovujú aj tie softvérové na displeji. Nemusia byť však tak veľké ako na Nexuse 5 a kľudne môžu zaberať menej miesta. Ušetrené miesto sa môže použiť napríklad pre väčší displej. (mojím predstavám úplne odpovedá koncept HTC One M8, ktorý uvádzam vyššie v časti venovanej konštrukcii)

VÝKON a PAMÄŤ

Už HTC One mi svojim výkonom maximálne vyhovoval, ale verím, že aj v tomto smere sa dá ešte čo zlepšovať. Nový One určite príde s výkonnejším procesorom, tom nie je vôbec pochýb. Svoje miesto by si v ňom mohol nájsť čipset spoločnosti Qualcomm, do úvahy prichádza starší Snapdragon 800 alebo už novší 805. Tu opäť platí, že novšie je lepšie a použitie novšieho čipu by ma určite potešilo. Priniesť by mal predovšetkým zníženie energetickej náročnosti a oproti Snapdragonu 600, použitom v HTC One, aj poriadny nárast výkonu. Pamäť RAM s kapacitou 2 GB pri dobre odladenom systéme bohato postačuje a preto je otázne, či sa HTC jej hodnotu rozhodne navýšiť.

Vnútorná pamäť s kapacitou 32 GB maximálne postačuje pre väčšinu používateľov, ale určite uvítam, ak sa bude dať do tela vložiť aj pamäťová karta. Myslím, že HTC sa tento rok vydá aj týmto smerom a slot pre micro SD skutočne ponúkne.

OPERAČNÝ SYSTÉM – Android KitKat a nový HTC Sense 6.0

Je isté, že novinka od HTC bude predstavená spolu s novým Androidom 4.4 KitKat spolu s nadstavbou Sense. Tá by mala prísť vo verzii 6.0 a hoci ani zďaleka nevieme čo ponúkne, môžem sa domnievať, že bude pokračovať v ďalšom zjednodušovaní používateľského prostredia. Samozrejmosťou budú nové funkcie, aplikácie či widgety. Blinkfeed zostane aj naďalej súčasťou prostredia, no aj tu môžeme očakávať menšie zmeny, či už funkčné alebo dizajnové. Osobne mi v HTC Sense 5.5 nič nechýba, ale rád sa nechám prekvapiť tým, čo nové HTC prinesie.

HTC-M8-One-two-concept

Ďalší koncept HTC One 2

FOTOAPARÁT – Viac detailov prosím!

Jednou z vecí, ktorá si podľa mňa vlajková loď od HTC v tomto roku určite zaslúži vylepšiť, je fotoaparát. Kvalitou ultrapixelového snímača ma HTC One veľmi nepresvedčil a určite uvítam jeho vyššie rozlíšenie. To by pomohlo v zachytení detailov, ktoré súčasne dostupnému modelu v niektorých situáciach už chýbajú. Podľa viacerých uniknutých informácií však HTC chystá novinky aj v tejto oblasti. Nielenže by sme sa mali dočkať ďalších MPix navyše, ale HTC One 2 by mal dokonca obsahovať až dva snímače. Tie by údajne mali zlepšiť celkovú kvalitu fotografií, najmä hĺbku ostrosti, detailnosť a citlivosť snímania v tme. Osobne sa najviac teším práve na vylepšenia v tejto oblasti a som zvedavý, s čím novým príde HTC tento rok.

Náš tip
Kryty pre nový HTC One potvrdzujú teóriu dvoch fotoaparátov

BOOMSOUND

HTC One má nepochybne najkvalitnejší reproduktory, ktoré na mobilných zariadeniach nájdete. Sú hlasné, hrajú bez skreslenia, a po prvýkrát poskytujú aj počuteľnú basovú zložku. Osobné skúsenosti s týmto telefónom ma presvedčili o tom, že aj telefón sa dá použiť na celkom dôstojné počúvanie hudby. Samozrejme, nevyrovnajú sa klasickým reproduktorom. HTC sa tejto výhody určite nebude chcieť vzdať ani v tomto roku a krok späť v tejto oblasti si už nemôže dovoliť. Aj tohtoročná vlajková loď teda bude obsahovať hlasné stereoreproduktory, ktoré ponúknu porovnateľné parametre s tými, čo sa dnes nachádzajú na HTC One.

FarEastMovement_HTC-One_BoomSound-MMXLII

BATÉRIA – Vyššia kapacita = dlhšia výdrž

Pri batérii platí, že čím viac, tým lepšie. Minulý rok predstavený HTC One ponúkol kapacitu 2300 mAh a preto by som v jeho nástupcovi rád videl batériu s vyššou kapacitou na úrovni do 3000 mAh. Dlhšiu výdrž by mohli zabezpečiť už aj spomínaný displej s nižším rozlíšením, či úspornejší čipset. HTC možno ponúkne aj ďalšie šetriace funkcie zabudované priamo do systému, ktoré by mohli výdrž na jedno nabitie ešte viac predĺžiť.

ĎALŠIE VYLEPŠENIA

Bez ohľadu na správy o sledovaní používateľov mobilných zariadení, by som v HTC One rád videl aj čítačku odtlačkov prstov. Samozrejme nie takú, akú môžeme nájsť na HTC One max. Skôr mám na mysli jej nenápadnejšie zabudovanie napríklad do tlačidla na zapnutie, podobne ako to môžeme vidieť pri iPhone 5S. Je to praktický spôsob ako telefón zabezpečiť proti neoprávnenému vstupu, pričom jeho odomknutie ma nebude nijakým spôsobom obmedzovať zadávaním kódov alebo hesiel.

iphone5S touch id

Snímač odtlačkov na iPhone 5S

Ako si HTC ONE 2 predstavujete vy?

Zaujíma nás, aký máte názor a požiadavky na novú vlajkovú loď HTC vy. Ako si predstavujete HTC One 2? Stotožňujete sa s našimi názormi alebo si ho predstavujete úplne inak? Napíšte nám váš názor v diskusii pod článkom a podeľte sa s nami a ostatnými diskutujúcimi o váš pohľad na toto pripravované zariadenie.

23.1.2014

Pravidlá diskusie

Portál MojAndroid.sk si vyhradzuje právo zmazať neslušné, rasistické a vulgárne príspevky, ako aj osobné útoky na redakciu, či diskutérov v komentároch pod článkom bez ďalšieho upozornenia. V prípade uverejňovania odkazov na externé stránky, je komentár automaticky preposlaný do redakcie na schválenie.

+