MojAndroid

Samotný počet aplikácií, ktorých je v ekosystéme Androidu alebo Applu dokopy už cez 2 miliardy, sťažuje developerom podmienky a prilákať spotrebiteľa je veľmi zložitý proces. Aj bez rôznych štatistík a predpovedí je možné uviesť, že smerom do budúcnosti to bude ešte horšie. Lepší a najmä presnejší pohľad na situáciu poskytuje najnovšia štúdia spoločnosti Gartner, ktorá uvádza, že až to do roku 2018 bude menej ako 0,01% mobilných aplikácií považovaných developermi za finančne úspešné.

apps

Podľa Gartneru sa používatelia mobilných zariadení namiesto toho, aby prezerali kvantá dostupných titulov, čoraz viac obracajú na rôzne systémy odporúčaní, priateľov, sociálne siete alebo reklamy, s cieľom nájsť kvalitné nové aplikácie. To znamená, že ak máte špičkovú aplikáciu, máte len veľmi malú šancu, že používatelia si ju vyhľadajú sami.

Veľká konkurencia prináša ešte mnoho iných problémov, s ktorými sa treba popasovať. Je to napríklad fakt, že takmer vždy sa k platenej aplikácií nájde iná kvalitná alternatíva, za ktorú používatelia nemusia platiť. Podľa Gartneru bude vďaka tomu v roku 2017 až 94,5% všetkých aplikácií dostupných zadarmo. Pre nás používateľov to znamená, že sa na trhu budú čoraz častejšie objavovať aplikácie, ktorých obtiažnosť bude ovplyvnená či upravená tak, aby si náruživí hráči kupovali vnútroherný obsah, ktorý by im umožnil jednoduchšie prechádzanie hry, či porážku svojich online rivalov. S takýmto modelom ste sa možno stretli pod názvom “freemium”. Na druhú stranu to vytvoria väčšie príležitosti pre rôzne zaužívané či nové reklamné systémy. Aktuálne sa nákupy v rámci aplikácií starajú o 17% celkového zárobku vývojárov, pričom do budúcnosti tento podiel stúpne až na 48%.

Gartner však upozorňuje aj na mobilný prehliadač, ako sofistikovanú platformu pre doručovanie aplikácií používateľov, k čomu pomôže väčšia štandardizácia HTML 5. Za tri roky sa vraj mobilný prehliadač vyvinie natoľko, že bude podporovať veľmi kvalitné aplikácie s pozitívnou používateľskou skúsenosťou. Nárast záujmu o túto technológiu má spôsobiť najmä malý počet riešení nezávislých od platformy, ktoré nie sú špecializované na malých predajcov alebo špecifické technológie.

Zdroj: TechCrunch, Gartner

14.1.2014

Pravidlá diskusie

Portál MojAndroid.sk si vyhradzuje právo zmazať neslušné, rasistické a vulgárne príspevky, ako aj osobné útoky na redakciu, či diskutérov v komentároch pod článkom bez ďalšieho upozornenia. V prípade uverejňovania odkazov na externé stránky, je komentár automaticky preposlaný do redakcie na schválenie.

+