MojAndroid

Konkurenčný boj neustále pritvrdzuje a dokazuje to aj nedávna správa o tom, že konzorcium piatich spoločností Rockstar Bidco žaluje výrobcov Androidu. Obrovská paleta patentov, ktorú spoločnosti združené v Rockstar dostali do rúk, by sa v terminológii patentových vojen dala prirovnať k nukleárnej bombe, ktorá môže mať veľký vplyv na ďalší vývoj operačného systému Android, ako aj výrobcov, ktorí zariadenia s ním vyrábajú. Android sa v posledných rokoch stal natoľko populárny, že len málokto mu môže konkurovať. Microsoft síce začína znova nadobúdať stratenú silu na trhu s mobilnými zariadeniami, no jeho rast je len veľmi pomalý. Kým však začne byť vážnou konkurenciou pre Android, môže sa aspoň pekne “nabaliť” na patentoch, ktoré najpopulárnejší OS pre mobilné zariadenia používa. Ročne má na nich totižto zarobiť až neuveriteľné 2 miliardy amerických dolárov.

Náš tip
Začal sa totálny útok na Android – patentové vojny sa možno dostanú na novú, „nukleárnu“ úroveň

microsoft_1

Túto čiastku vyčíslil analytik Rick Sherlund zo spoločnosti Nomura na základe predpokladu, že Microsoft si v prípade Android zariadení za svoje patenty účtuje 5$. Približne 70% zariadení podlieha patentovým nárokom redmondskej spoločnosti. Podľa pozorovaní a rôznych odhadov koľko zariadení sa predá za jeden rok usúdil, že približne 90% všetkých príjmov z patentových licencií predstavuje pre Microsoft čistý zisk. Konečný účet za použitie patentov sa v roku 2013 má vyšplhať na 1,6 miliardy dolárov. Vo fiškálnom roku 2014 sa má táto suma zvýšiť na 1,73 miliardy dolárov.

Otázne je, nakoľko presné a dôveryhodné sú čísla Ricka Sherlunda. Presná suma patentových vyrovnaní nie je známa a môže sa pohybovať v rozmedzí od 1 do 15 dolárov. Taktiež predpoklad, že 70% predaných smartfónov s Androidom podlieha patentovej dohode je otázny. Nemusí však byť ďaleko od pravdy, keďže Microsoft s veľkou pravdepodobnosťou stráži svoje patentové portfólio práve u najväčších a najlepšie profitujúcich spoločnostiach. Aj keby si však Microsoft za svoje patenty zapýtal len 1$ na jeden vyrobený kus smartfónu, tak ročne by si na svoje konto pripísal približne jednu miliardu. Pri vyššej sadzbe by to mohlo byť oveľa viac. Jedno je tak isté a to je, že Microsoft na Androide zarába veľmi dobre. Napriek tomu by ho rád videl na dne a profitoval tak zo svojho vlastného OS. Tento úmysel dokazuje aj v úvode spomínaná žaloba.

Zdroj: androidauthority

8.11.2013

Pravidlá diskusie

Portál MojAndroid.sk si vyhradzuje právo zmazať neslušné, rasistické a vulgárne príspevky, ako aj osobné útoky na redakciu, či diskutérov v komentároch pod článkom bez ďalšieho upozornenia. V prípade uverejňovania odkazov na externé stránky, je komentár automaticky preposlaný do redakcie na schválenie.

+