MojAndroid

Mediatek ešte koncom leta avizoval vývoj “pravého” procesora s ôsmimi jadrami. Samsung už dávnejšie používa vo svojich zariadeniach osemjadrové čipy big.LITTLE. Tieto však nepoužívajú k výpočtom všetkých osem jadier súčasne, ale sú rozdelené na dva funkčné bloky. Prvé „štvorjadro“ je  určené pre obsluhu výkonovo náročných operácií, druhé sa využíva vtedy, keď nie je potrebný vysoký výkon zariadenia. Samsung však tiež pracuje na vývoji podobného čipu, nový procesor od Mediateku ho však predbehol a momentálne sa objavil aj v prvom smartfóne nazývanom UMI X2S. Je však tak výkonný, ako by sme od osemjadrového procesora mohli očakávať?

big2

Odpoveď znie, nie. Novinka spoločnosti bola podrobená testu v AnTuTu benchmark a zistilo sa, že dosiahol skóre na úrovni 25,000 bodov. Nie je to málo, no vyššie hodnoty dosahujú čipy spoločnosti Qualcomm so štvoricou jadier. Výhodou čipov Mediateku však bude nízka cena, za ktorú sa budú dať kúpiť. Výrobcovia smartfónov tak budú môcť použiť pomerne výkonné riešenie aj v lacnejších modeloch smartfónov strednej triedy.

MediaTek_MT6592_octa-core_CPU_goes_through_AnTuTu_-_GSMArena.com_news

Novinku UMI X2S určenú pre čínsky trh poháňa čip Mediatek MT6592 s ôsmymi jadrami taktovanými na 1,5 GHz. Sekundujú mu 2GB operačnej pamäte RAM. Zvyšok výbavy dopĺňa 5 palcový Full HD displej, 32 GB vnútornej pamäte, 13 Mpix fotoaparát a podpora NFC. Cena tohto smartfónu zatiaľ nebola stanovená, ale vzhľadom na pôvod výrobcu a použitý čip predpokladáme, že nebude vysoká.

Zdroj: gsmarena

21.10.2013

Pravidlá diskusie

Portál MojAndroid.sk si vyhradzuje právo zmazať neslušné, rasistické a vulgárne príspevky, ako aj osobné útoky na redakciu, či diskutérov v komentároch pod článkom bez ďalšieho upozornenia. V prípade uverejňovania odkazov na externé stránky, je komentár automaticky preposlaný do redakcie na schválenie.

+