MojAndroid

Tak ako sa očakávalo, Samsung na podujatí IFA 2013 v Berlíne predstavil tretiu generáciu svojho tabletofónu pod názvom Galaxy Note 3. Potvrdili sa mnohé uniknuté špecifikácie a detaily, dočkali sme sa však aj pár drobných prekvapení.

Galaxy Note 3

Dôležitou súčasťou Note 3 je displej. Ten je typu Super Amoled, má uhlopriečku 5,7 palca a Full HD rozlíšenie 1920 x 1080 bodov. Srdcom bude procesor v dvoch variáciách, ktorý sa bude líšiť podľa lokálnych trhov. Prvou bude štvorjadrový 2,3 GHz Qualcomm MSM8974 s grafikou Adreno 330 (LTE model), druhou osemjadrový Exynos so štyrmi 1,9 GHz a štyrmi úspornejšími 1,3 GHz jadrami. Pamäť RAM bude mať hodnotu 3 GB, vnútorné úložisko o veľkosti 32/64 GB bude rozšíriteľné pomocou pamäťovej karty a batéria bude mať kapacitu 3200 mAh. 13 MPix zadný fotoaparát s LED bleskom bude schopný okrem tradičného Full HD  (pri 60 fps) natáčať aj 4K UHD video a doplnený bude prednou 2 MPix kamerou. Vo výbave nebude chýbať ani akcelerometer, gyroskop, digitálny kompas a snímače teploty a vlhkosti. Z možností konektivity stojí za zmienku infraport, NFC, bluetooth 4.0 LE, wi-fi a/b/g/n/ac a HSPA do 42 Mbps.

Samsung-Galaxy-Note3-IFA2013-1

Nový Note III príliš nenarástol, jeho rozmery sú porovnateľné s jeho predchodcom a napriek prítomnosti väčšieho displeja sa jeho telo prakticky nezväčšilo, skôr naopak. Pre porovnanie, Galaxy Note II disponoval telom o rozmeroch 151,1 x 80,5 x 9,4 mm, nový Note 3 má 151,2 x 79,2 x 8,3 mm pri hmotnosti 168 gramov. Galaxy Note 3 je oproti predchodcovi hranatejší a viac sa ponáša na prvú generáciu Note. Zaujímavosťou je, že zadný kryt Note 3 je pokrytý materiálom, pripomínajúcim kožu, pričom k dispozícii budú viaceré farebné variácie. Ako prvé budú dostupné čierna, biela a ružová, neskôr pribudne ďalších šesť odtieňov. Zadný kryt je podobne ako u predchádzajúcich modelov odnímateľný a batéria sa dá vymeniť.

Samsung-Galaxy-Note3-IFA2013-9

Súčasťou tabletofónu je samozrejme aj dotykové pero S Pen, ktoré má byť po novom ešte dôležitejšie, než v predchádzajúcich generáciách. Jednou z nových funkcionalít je Air Command – ak podržíte pero so stlačeným tlačidlom tesne nad displejom, zobrazí sa koliesko s niekoľkými rýchlymi voľbami. Vylepšená bola aj funkcia Multi Window, vďaka ktorej sa na smartfónoch Galaxy Note dajú naraz používať dve rôzne aplikácie. Samsung ju však vylepšil a po novom sa v dvoch oknách dá používať aj jedna aplikácia – čo sa hodí napríklad pre chatovacie programy. Samsung ďalej doplnil funkciu Pen Window, kedy sa nakreslením štvorca alebo obdĺžnika dá zobraziť niektorá aplikácia v samostatnom okne na popredí, napríklad kalkulačka.

Samsung-Galaxy-Note3-IFA2013-34

Ďalšou novou funkciou je Multi Vision, kedy niekoľko prístrojov Note, položených vedľa seba, vytvorí jeden veľký displej. Je akýmsi vylepšením funkcie Group Play, ktorá umožňuje naraz zobrazovať fotky na viacerých Samsung zariadeniach. Spomenúť treba aj ďalšie funkcie –  Scrapbook, pri ktorej sa S Penom dajú označiť obrázky a text (napr. vo webovom prehliadači) a uložiť do telefónu na neskoršie použitie či úpravy; Action Memo, vďaka ktorej vie telefón rozpoznávať rukou písaný text – napr. telefónne číslo, ktoré sa dá priamo vytočiť, alebo uložiť. S Finder slúži na komplexné vyhľadávanie v dokumentoch a súboroch, ktoré sú v telefóne uložené, vrátane ručne písaných poznámok a Screen Write na vyhotovenie screenshotu obrazovky a dopísanie textu.

Predaj sa začne 25. septembra v 149 krajinách. Cena zatiaľ nebola zverejnená.

Fotogaléria z IFA 2013

Porovnanie Samsung Galaxy Note 3 a Galaxy Mega

Náš tip
Sme priamo v centre diania na IFA 2013 v Berlíne. Sledujte s nami všetky novinky – IFA 2013 na MojAndroid.sk

Cestu a pobyt redaktora na IFA 2013 v Berlíne hradí spoločnosť Samsung, ďakujeme za pozvanie.

Zdroj: Samsung Mobile, Foto: MojAndroid.sk

4.9.2013

Pravidlá diskusie

Portál MojAndroid.sk si vyhradzuje právo zmazať neslušné, rasistické a vulgárne príspevky, ako aj osobné útoky na redakciu, či diskutérov v komentároch pod článkom bez ďalšieho upozornenia. V prípade uverejňovania odkazov na externé stránky, je komentár automaticky preposlaný do redakcie na schválenie.

+