MojAndroid

Analytická spoločnosť IHS v jednej zo svojich najnovších štúdií predpovedá, že v aktuálnom roku 2013 sa celosvetovo dodá na trh až 900 miliónov smartfónov, pričom 150 miliónov z nich budú telefóny značky Apple. U tejto spoločnosti by to však znamenalo len malý nárast oproti roku 2012, kedy sa predalo 134 miliónov iPhonov. V roku 2017 sa podľa IHS má expedovať celkovo až 1,5 miliardy smartfónov, čo znamená obrovský nárast oproti minulým rokom.

smartfony

V treťom kvartáli roku 2012 pritom počet používateľov smartfónov na celom svete dosiahol hranicu jednej miliardy a má potenciál na ďalší intenzívny rast. Ako tvrdí senior analytik spoločnosti IHS Wayne Lam, trh s mobilmi sa postupne transformuje od zamerania na lowendové telefóny k smartfónom. Tento trend sa výrazne potvrdil v prvom kvartáli roku 2013, kedy sa prvýkrát celosvetovo predalo viac smartfónov (51,6%) než bežných telefónov a podobný scenár sa očakáva počas celého roka.

Samozrejme, „veštecké“ predpovede analytických spoločností treba vždy brať s rezervou. Už neraz sa stalo, že ich predpoklady sa nenaplnili a svoje predpovede museli revidovať. Rast trhu s tabletmi a smartfónmi však vyzerá pravdepodobne, nakoľko dopyt po nich neutícha v rozvinutých štátoch a veľký potenciál existuje aj v rozvojových krajinách, kde cenovo prístupné mobilné zariadenia môžu tamojším obyvateľom do veľkej miery nahradiť klasické počítače.

Zdroj: cnet.com

18.7.2013

Pravidlá diskusie

Portál MojAndroid.sk si vyhradzuje právo zmazať neslušné, rasistické a vulgárne príspevky, ako aj osobné útoky na redakciu, či diskutérov v komentároch pod článkom bez ďalšieho upozornenia. V prípade uverejňovania odkazov na externé stránky, je komentár automaticky preposlaný do redakcie na schválenie.

+