MojAndroid

Dotykové displeje prešli za posledné roky výraznou evolúciou a zásadne zmenili spôsob interakcie používateľa s jeho prístrojom. Pôvodné rezistívne displeje, kde sa dotyk vyhodnocoval na základe tlaku, sa už dnes u moderných smartfónov takmer nevyskytujú. Na ich úkor sa presadili modernejšie kapacitné displeje, u ktorých je dôležitý elektrický náboj pri dotyku prsta s displejom. Vývoj rýchlo prešiel od prvých jednoduchých kapacitných displejov, ktoré dokázali naraz vyhodnotiť len jeden dotyk, až k súčasným, ktorým nerobí problém multidotykové ovládanie a rozpoznanie až desiatich dotykov naraz.

Dotykové displeje sa stali takým hitom, že vytlačili alfanumerické hardvérové klávesnice, ktoré boli dlhé roky neodmysliteľnou súčasťou mobilných telefónov.  Bol to logický vývoj, aj keď alfanumerické klávesnice niektorým konzervatívnejším používateľom chýbajú, ovládať nimi dnešné multimediálne telefóny by bolo predsa len dosť nepraktické. Oveľa menej logickým krokom od výrobcov však bolo úplné zavrhnutie kedysi obľúbených fyzických QWERTY klávesníc, ktoré pri písaní poskytovali oveľa väčší komfort než dotykové displeje. Napriek nespornej obľúbenosti takých modelov, ako Motorola Milestone, HTC Desire Z či Xperia X10 Mini Pro sa výrobcovia v súčasnosti už prakticky výhradne zameriavajú len na dotykové displeje. Uvažovať nad dôvodmi tohto postupu je rovnako zbytočné ako polemizovať o neustálom zvyšovaní uhlopriečok displejov, poďme si teda radšej predstaviť možnosti, ako spojiť výhody dotykového displeja a hardvérovej klávesnice.

Senseg displej 2

Začneme opäť trochu zoširoka. Virtuálna klávesnica má oproti tej fyzickej dva hlavné nedostatky, ktoré určite pozná každý majiteľ dotykového prístroja. Je tvorená jednoliatou plochou digitizéra, chýba teda kontakt so skutočnými klávesmi, nejaký štruktúrovaný povrch, niečo, čo by prstom uľahčilo orientáciu. Druhou slabinou je chýbajúca odozva na dotyk – zavibrovanie či zvukový signál nemôžu nahradiť jemný odpor stláčanej klávesy. Mnohí používatelia, zvyknutí na hardvérovú klávesnicu svojho prístroja, na nej dokážu písať takmer „popamäti“, zatiaľ čo u virtuálnej klávesnice je niečo podobné len ťažko predstaviteľné. Už dnes však máme technológie, ktoré by u dotykových displejov obe tieto nevýhody dokázali do veľkej miery eliminovať. Zatiaľ existujú len v prototypoch a v komerčne predávaných prístrojoch ich nenájdeme, ale už v najbližšej budúcnosti sa to môže zmeniť.

Celý článok si môžete prečítať v piatom vydaní časopisu Android Magazín na 26. strane

>>> Stiahnite si PDF – Android Magazín Máj 2013  <<<

Aplikácia Android Magazín je dostupná na Play Store aktuálne len pre Android tablety vo verzii 3.0 a vyššie. Pre správne spustenie aplikácie je potrebné mať nainštalovanú aplikáciu Adobe AIR. Aplikácia Android Magazín beží na platforme Coverpage od spoločnosti MONOGRAM Interactive.

5.6.2013

Pravidlá diskusie

Portál MojAndroid.sk si vyhradzuje právo zmazať neslušné, rasistické a vulgárne príspevky, ako aj osobné útoky na redakciu, či diskutérov v komentároch pod článkom bez ďalšieho upozornenia. V prípade uverejňovania odkazov na externé stránky, je komentár automaticky preposlaný do redakcie na schválenie.

+