MojAndroid

Softvérová klávesnica operačného systému Android zaberá pri používaní takmer polovicu obrazovky smartfónu alebo tabletu, čo je v niektorých prípadoch nepríjemné. V obchode Google Play môžeme nájsť množstvo alternatív, ktoré ponúkajú nový princíp písania na dotykovej obrazovke, no mnohé z nich vyžadujú náročné ovládanie, prípadne neposkytujú až takú zmenu. Nedávno sa na stránkach “davového financovania” Indiegogo objavil nový projekt The Minuum Keyboard, ktorý by mohol navždy zmeniť naše klávesnice na nepoznanie jednoduchým rozložením znakov v jednom riadku.

The Minuum Keyboard Project

Hoci sa zdá, že písanie na takejto klávesnici bude sprevádzané častými preklepmi, autori uvádzajú, že použitím pokročilých algoritmov predikcie dokázali chyby redukovať na minimum. Klávesnica teda inteligentne predpovedá slovo, ktoré sa chystáte napísať, podobne ako na klasickej softvérovej klávesnici. Veľkou výhodou je práve redukcia miesta, ktoré zaberá. Podľa popisu to je viac než dvojnásobok bežnej virtuálnej klávesnice, čo umožní používateľom jednoduchšie vypĺňať formuláre alebo vidieť viac textu pri písaní. K špeciálnym znakom, číslam ako aj smajlíkom je možné jednoducho pristupovať podržaním prsta a medzeru vkladáte dotykovým gestom, pohybom prsta vpravo.

Klávesnica je popisovaná ako “jednorozmerná”, pretože znaky sú založené na jednom riadku. To umožňuje umiestniť ju ľubovoľne na obrazovke prípadne rozdeliť ju na krivky pre ergonomický tvar. Tvorcovia si predstavujú využitie aj na iných zariadeniach, ako sú herné konzoly alebo televízie a vďaka jednému rozmeru nie je nutné použiť zložité senzory na písanie.

The Minuum Keyboard Project

Projekt The Minuum Keyboard stanovil cieľ vyzbierať prostredníctvom stránky Indiegogo 10 000 dolárov, čo sa mu podarilo za veľmi krátky čas. V čase písania článku bolo vyzbieraných niečo cez 61-tisíc dolárov. Ak sa rozhodnete prispieť, získate exkluzívny prístup k beta-verzii klávesnice už v júli tohto roka. Pre širokú verejnosť sa beta plánuje vypustiť v budúcom roku, spolu s SDK pre platformu iOS, aby si vývojári aplikácií mohli integrovať klávesnicu do svojich aplikácií, pretože Apple neumožňuje jej úplnú zmenu. To však neplatí v prípade Androidu.

Zdroj: indiegogo

27.3.2013

Pravidlá diskusie

Portál MojAndroid.sk si vyhradzuje právo zmazať neslušné, rasistické a vulgárne príspevky, ako aj osobné útoky na redakciu, či diskutérov v komentároch pod článkom bez ďalšieho upozornenia. V prípade uverejňovania odkazov na externé stránky, je komentár automaticky preposlaný do redakcie na schválenie.

+