MojAndroid

Spoločnosť Intenso ponúka na našom trhu niekoľko produktov, medzi ktorými nechýbajú ani externé disky označované ako Memory 2 Move. Ide o zariadenie s 2,5 palcovým diskom, ktoré podporuje pripojenie prostredníctvom LAN či WiFi. Prenosný disk od tejto spoločnosti však ponúka aj ďalšie funkcie a nájdete v ňom dokonca aj vstavanú batériu, ktorá umožní chod disku aj mimo dosahu elektrickej siete. Intenso Memory 2 Move výborne spolupracuje aj so smartfónmi a tabletmi s operačným systémom Android.

Portabilita je dôležitá

Intenso Memory 2 Move nie je väčší ako väčšina 2,5″ externých diskov dostupných na trhu. Jeho hmotnosť je 250g a hrúbka nepresahuje 2cm. Konštrukcia disku je pevná a celá je vyrobená z plastu. Na prednej strane sa nachádza panel s informačnými diódami, ktoré indikujú pripojenie disku do siete internet, zápis alebo čítanie na disk, stav batérie a aktivitu WiFi. Popis jednotlivých stavov sa nachádza nižšie:

  • Power LED (Stav batérie):
    • Zelená: Svieti – batéria je plne nabitá, pomaly bliká – batéria sa nabíja, Rýchlo bliká – zariadenie sa vypína
    • Červená: Svieti – zostáva menej ako 30% batérie, Rýchlo bliká – disk sa čoskoro vypne, treba ho ihneď nabiť
  • HDD LED (Stav disku):
    • Biela: Svieti – disk je pripojený k USB 2.0 portu a je pripravený na prácu, Bliká – prebieha zápis/čítanie na disk
    • Modrá: Svieti – disk je pripojený k USB 3.0 portu a je pripravený na prácu, Bliká – prebieha zápis/čítanie na disk
  • WiFi LED
    • Modrá: Bliká – začal sa inicializačný proces, Svieti – inicializačný proces dokončený
  • Internet LED
    • Modrá:  Aktívne pripojenie do internetu alebo dobrý príjem signálu

Na ľavom boku nájdete niekoľko konektorov a tlačidlo pre ovládanie zapnutia/vypnutia disku. Hneď vedľa neho sa nachádza Super Speed USB 3.0 port s tlačidlom pre reset nastavení a nechýba ani klasický RJ45 konektor pre pripojenie do lokálnej siete pomocou kábla. Zo spodnej časti sa na disku nachádzajú ešte štyri gumené podložky, ktoré bránia zošmyknutiu z hladkých plôch. Napájanie disku sa realizuje z USB portu počítača alebo z externého zdroja. Zaujímavosťou bolo, že pri vybití batérie sme ani pri zapojenom externom napájaní disk nedokázali spustiť.

Konektivita 

Ako sme už aj v predchádzajúcej časti spomínali, Memory 2 Move obsahuje RJ45 konektor pre pripojenie do LAN s rýchlosťami do 100Mbit/s. Nechýba ani podpora WiFi v štandardoch 802.11 b/g/n a šifrovaním WPA/WPA2, ktorého dosah by mal byť do 40m. Samozrejme disk môžete k PC, notebooku, či tabletu a smartfónu pripojiť aj klasickým spôsobom pomocou USB 3.0 – ten je spätne kompatibilný aj s USB 2.0. Prenosové rýchlosti pri pripojení prostredníctvom USB 3.0 udáva výrobca pri zápise 75,00 MB/s a pri čítaní 85 MB/s.

Externý disk môže pracovať v niekoľkých režimoch. Okrem toho, že ho pripojíte klasickym spôsobom pomocou USB, môžete s ním komunikovať aj prostredníctvom siete WiFi. Predtým než začnete s diskom pracovať, musíte si ho nastaviť tak, aby fungoval vo vašej sieti. Po pripojení na WiFi sieť disku (natívne nastavené SSID je Memory2Move-B19E) môžete cez webový prehliadač nastaviť potrebné parametre pre pripojenie do internetu, prípadne zmeniť nastavenia bezpečnosti. Po týchto nastaveniach sa disk správa ako prístupový bod, ktorý okrem prístupu k uloženým dátam zabezpečuje aj pripojenie do internetu. K dátam však môžete pristupovať aj bez toho, aby ste využívali Memory 2 Drive ako prístupový bod – stačí ak ste s diskom pripojený do rovnakej siete. Podporované sú protokoly Samba a WebDAV, pričom súčasne sa môže k disku pripojiť 5 používateľov. Okrem USB a WiFi môžete k disku od Intensa pristupovať v lokálnej sieti aj pomocou RJ45 konektoru.

Webové prostredie ponúka tiež niekoľko nástrojov pre správu súborov a adresárov. Svoje dáta môžete kopírovať, presúvať, mazať alebo nahrávať jednoducho pomocou internetového prehliadača. Pohodlnejšie to však je cez klasického správcu súborov. Nastavenia je možné zálohovať a neskôr obnoviť. Aktualizácia firmvéru sa taktiež vykonáva prostredníctvom webového rozhrania zariadenia.

Podpora pre všetkých

Okrem toho, že disk umožňuje prístup pomocou WiFi, USB a LAN z vášho počítača s operačným systémom Windows, Linux či Mac OS X, tak môžete využiť aj dostupné aplikácie pre Android a iOS. Vďaka aplikácii Memory 2 Move sa k externému disku ľahko pripojíte aj z vášho Android tabletu či smartfónu. Aplikácia po spustení automaticky vyhľadá dostupné externé disky a za predpokladu, že pripojenie prebehne úspešne, budete mať prístup k súborovému systému na disku.

Verzia: 1.2.6
Aktuálna cena: Zdarma
Verzia: 1.2.6
Aktuálna cena: Zdarma

Z aplikácie môžete nastaviť káblové alebo bezdrôtové pripojenie disku, rovnako ako aj prístup k internetu. Súbory je možné sťahovať priamo do zariadenia a hudbu, videá a iné multimediálne súbory, môžete tiež streamovať. Disk sa dá samozrejme prehliadať aj pomocou iných nástrojov dostupných pre Android. Stačí si nainštalovať súborový manažér, ktorý podporuje prácu v lokálnej sieti, ako napríklad X-plore alebo Total Commander.

  

Testovanie prenosových rýchlostí

Otestovali sme aj prenosové rýchlosti disku. Pri priamom pripojení prostredníctvom WiFi zariadenia, sme dosahovali priemerné prenosové rýchlosti na úrovni 3MB/s. Pri bezdrôtovom pripojení prostredníctvom domácej WiFi siete však prenosové rýchlosti značne poklesli a to až na priemernú rýchlosť 1MB/s. Pri pripojení prostredníctvom USB 2.0 bola prenosová rýchlosť na úrovni 25MB/s pri zápise a 34MB/s pri čítaní. Pri prenose dát cez USB 3.0 port dosahovali rýchlosti výrobcom stanovené rýchlosti pri zápise 75,00 MB/s a pri čítaní 85 MB/s.

Výdrž batérie

Intenso Memory 2 Move integruje vlastnú batériu, ktorá umožní fungovanie disku aj bez priameho prístupu k elektrickej energii. Výrobca neudáva jej presnú kapacitu, ale informuje o jej približnej výdrži, ktorá ma byť 5 hodín. Túto hodnotu môžeme potvrdiť aj my. Ak sme z disk používali na streamovanie videa v klasickom rozlíšení prostredníctvom WiFi, tak vydržal v prevádzke 4,5 hodiny.

Záver

Intenso Memory 2 Move je výhodným zariadením pre všetkých ľudí, čo často cestujú a potrebujú mať svoje dáta neustále so sebou. Vďaka vstavanej batérii a podpore WiFi, môžete disk jednoducho a rýchlo pripojiť k svojmu Android telefónu alebo tabletu a mať tak celú hudobnú či filmovú zbierku vždy so sebou. Cena disku v kapacite 500GB sa pohybuje na úrovni 100€.

Produkt na testy zapožičala spoločnosť AGEM Computers.

26.1.2013

Pravidlá diskusie

Portál MojAndroid.sk si vyhradzuje právo zmazať neslušné, rasistické a vulgárne príspevky, ako aj osobné útoky na redakciu, či diskutérov v komentároch pod článkom bez ďalšieho upozornenia. V prípade uverejňovania odkazov na externé stránky, je komentár automaticky preposlaný do redakcie na schválenie.

+