MojAndroid

Už od samotného zrodu myšlienky Andyho Rubina, vice-prezidenta mobilného a digitálneho obsahu v spoločnosti Google, vytvoriť nový mobilný operačný systém Android, existovala vízia úplnej správy obsahu pamäťového média smartfónu. Je hneď niekoľko benefitov, ktoré táto funkcia poskytuje. Napríklad je to možnosť využívať dostupné miesto na prenos dát, ukladať aj nepodporované formáty, vytvárať zálohy fotografií jednoduchým skopírovaním a mnoho iných. Vnútornú pamäť používajú aj jednotlivé Android aplikácie a niekedy sa nám môže stať, že ich odinštalovaním nám zostanú uložené nepotrebné súbory alebo adresáre. Pretože nie vždy sme pri počítači, z ktorého si môžeme takýto obsah zmazať, bolo nutné poskytnúť možnosť správy súborov aj priamo v smartfóne. V tomto smere môžete s výhodou použiť slovenskú aplikáciu X-plore File Manager, ktorá vyhrala druhé miesto v súťaži AndroidCode, v kategórii zahraničné aplikácie.

X-plore File Manager

X-plore File Manager je veľmi populárna aplikácia na správu súborov, ktorá sa momentálne teší z takmer 5 miliónov stiahnutí v obchode Google Play. Vzhľadom na niektoré predinštalované aplikácie pre správu súborov (napr. od Samsungu), ponúka ďaleko pokročilejšie možnosti. Po spustení sa zobrazí prieskumník s dvoma oknami a každý z nich súčasne zobrazuje obsah iného adresára. Bežné operácie ako kopírovanie súborov sa tak stanú hračkou a sú vykonávané z jedného okna do druhého. Jednotlivé okná zobrazujú obsah pamäte v stromovej štruktúre, takže poskytuje lepší prehľad obsahu jednotlivých adresárov. Tvorcovia aplikácie mysleli aj na pokročilých používateľov s root-nutým zariadením, ktorí dokážu meniť aj systémové dáta, prípadne vykonať ich zálohu.

Na obrázkoch vyššie môžete vidieť screenshoty z tabletu NEXUS 7. Ako sme už spomínali, prostredie aplikácie je rozdelené na dve okná, ktoré zobrazujú rôzny obsah. Okná oddeľuje stredový panel, ktorý ponúka rýchly prístup k rôznym funkciám, ako vytvorenie zip súboru, adresára, ukázanie detailov súboru alebo zobrazenie nastavenia aplikácie. Podržaním prsta na súbore vyskočí ďalšia ponuka pre prácu s ním. Máme na výber z možností presunúť, zmazať, kopírovať, skryť a podobne.

Pod voľbou “Ukázať”, ktorá sa nachádza vždy na konci stromovej štruktúry odhalíte ďalšie možnosti podpory vzdialených médií. Bez problémov môžete pristupovať na FTP server, Lan server (pridanie je možné pomocou ručného zadania údajov alebo preskenovaním siete), albumy siete Picasa a webové úložisko (Google Drive, Dropbox, SkyDrive a iné). Aplikácia X-plore File Manager obsahuje okrem spomínaných funkcií aj vlastné prehliadače obrázkov, zvukov, videa a textových súborov. Niektorí pužívatelia ocenia aj Hexa a textový editor alebo možnosť zobrazovať databázové súbory SQLite.

Aby toho nebolo málo, nastavenia aplikácie ponúkajú množstvo ďalších ponúk. Jednou z najzaujímavejších je možnosť stanoviť heslo do programu. Takto zamedzíte nedovolenému prístupu k citlivým dátam vašej pamäte alebo vzdialených úložísk. Okrem toho môžete zmeniť tému aplikácie, usporiadanie súborov podľa rôznych parametrov, kódovanie textu, výšku zobrazovanej položky a tak ďalej.

Obchod s aplikáciami Google Play obsahuje už množstvo správcov súborov. X-plore File Manager využíva koncept dvoch okien, ktorý je známi už desiatky rokov. Pre pohodlnú prácu a využitie oboch okien je nutné pracovať na väčšej obrazovke a ako môžete vidieť na obrázkoch vyššie, rozhranie sa pre tablety a smartfóny odlišuje. Aj napriek tomu je tento súborový manažér jeden z najlepších na trhu a určite nezaostáva za svojou konkurenciou. Navyše je dostupný úplne zdarma a bez otravných reklám. Ak by ste sa rozhodli pomôcť autorom s ďalším vývojom, v aplikácii nájdete odkaz pomocou ktorého im môžete kúpiť pivo.

Verzia: 3.98.14
Aktuálna cena: Zdarma
Verzia: 3.98.14
Aktuálna cena: Zdarma

11.1.2013

Pravidlá diskusie

Portál MojAndroid.sk si vyhradzuje právo zmazať neslušné, rasistické a vulgárne príspevky, ako aj osobné útoky na redakciu, či diskutérov v komentároch pod článkom bez ďalšieho upozornenia. V prípade uverejňovania odkazov na externé stránky, je komentár automaticky preposlaný do redakcie na schválenie.

+