MojAndroid

Na testovanie sme získali ďalšie zaujímavé zariadenie z NXT generácie od Sony, model Xperia sola. Na prvý pohľad toto zariadenie zaujme najmä svojim dizajnom, no zahanbiť sa nenechá ani softvérovou a hardvérovou výbavou. My sme pre vás toto zariadenie podrobne otestovali a výsledky si môžete pozrieť v nižšie písanej recenzii. Ak máte k tomuto zariadeniu akékoľvek otázky, využite komentár pod týmto článkom.

Tento článok je rozdelený na viacero častí:

  1. časť: Úvod, obsah balenia a konštrukcia
  2. časť: Displej
  3. časť: Výkon a pamäť
  4. časť: Operačný systém
  5. časť: Foto a video
  6. časť: Hudba a zvuk
  7. časť: Konektivita a komunikácia
  8. časť: Batéria
  9. časť: Záver, plusy, mínusy a konečné hodnotenie

1.1. Obsah balenia

Sony Xperia sola dostanete v krabici s netradičným tvarom a rozmermi. To však nič nemení na obsahu samotného balenia. V ňom nájdete zariadenie Sony Xperia sola (s integrovanou batériou), nabíjačku s dátovým káblom, slúchadlá s hands-free a 3,5 mm jack konektorom, pár NFC Xperia Smart tagov a adaptér na microSIM kartu. V balení by sa malo nachádzať aj púzdro pre toto zariadenie, no my sme púzdro z neznámych príčin v balení nedostali.

 

1.2. Konštrukcia

Akonáhle chytíte Xperiu sola do rúk, budí vo vás zmiešané pocity. Teda aspoň u nás to tak bolo. Na prvý pohľad pôsobí sola veľmi elegantne a “dospelo”, no použité materiály a váha zariadenia tento fakt menia opačným smerom. Ako keby tejto Xperii chýbala dôveryhodnosť, ktorú si u nás podobným tvarom, no určite inými materiálmi a váhou vybudovala nová Prada od LG. Možno je to len sila zvyku. Váhu však určite hodnotíme kladne, zariadenie s rozmermi 116 × 59 × 10 mm váži iba 107g. Ak ste doteraz mali zariadenie s vyššou váhou (ako napríklad naše HTC Sensation XE), na menšiu váhu Xperie sola si budete chvíľu zvykať.

Predná strana zariadenia je pre tento model špecifická. Na prvý pohľad vás zaujme schod medzi displejom a spodnou časťou konštrukcie, o ktorú si budete opierať palec v situáciách, kedy budete čítať správy alebo prezerať celý obsah displeja. V samotnom zlome medzi displejom a spodnou časťou konštrukcie je skrytý malý svietiaci pásik, ktorý vám v tme osvieti nápis Xperia, pomáha notifikačnej LED dióde a svoju úlohu zohráva aj pri pozeraní na displej v úplnej tme. Displej vám nebude “ťahať oči”. Čo však v tomto modeli z NXT generácie chýba, je priesvitný pásik, ktorý je poznávacím znakom nových Xperií. Okrem displeja nájdete na prednej strane ešte 3 dotykové tlačidlá (zľava späť, domov a menu), primárny reproduktor určený na hovory a svetelné senzory s notifikačnou LED diódou na pravo od reproduktoru.

 

Bočné strany sú už súčasťou zadného krytu a skrývajú v sebe ovládacie prvky a konektory. Horná strana obsahuje už tradičný 3,5 mm jack slúžiaci na pripojenie hudobného príslušenstva, pravá strana obsahuje (od vrchu) microUSB konektor, dvojtlačidlo pre ovládanie hlasitosti a spúšť fotoaparátu. Spúšť je dvojfázová, prvá fáza zaostrí snímaný objekt a úplným dotlačením tlačidla zhotovíte novú snímku. Práve dotlačenie je však dosť tvrdé, no budete si musieť zvyknúť. Spodná strana Xperie sola obsahuje dva otvory – jeden patrí mikrofónu a druhý slúži na pripnutie prívesku, poprípade šnúrky, na ktorej budete Xperiu nosiť. Ľavej strane dominuje tlačidlo vypínania.

 

Zadný plastový kryt je pogumovaný. Pogumovaná je aj spodná časť konštrukcie, ktorá nesie názov Xperia, no gumy sa o čosi viac ušlo práve na odnímateľný kryt. To ocenia najmä ľudia, ktorým telefón často padá z ruky alebo sa im na dlani šmýka. Takto pogumovaný kryt by mal tento “nedostatok” odstrániť. Zadná stena Xperie sola obsahuje šošovku fotoaparátu, ktorá je vsadená do menšieho okrúhleho výbežku. Na hrane tohto výbežku nad šošovkou nájdete LED diódu, ktorá vám poslúži ako svietidlo v tme alebo ako blesk pri zachytávaní snímok v tmavšom prostredí. Vedľa diódy si svoje miesto našiel aj sekundárny mikrofón určený na nahrávanie audia do videonahrávky. Nižšie pod fotoaparátom už nájdete len logo spoločnosti s nápisom Xperia a úzky vertikálny pásik, pod ktorým sa skrýva prekvapujúco silný sekundárny reproduktor. Zabudnúť by sme nemali ani na prítomnosť technológie NFC, ktorá je klasicky umiestnená zhruba v strede zadnej časti.

 

Celkovo konštrukciu hodnotíme kladne, pogumované plastové kryty spôsobujú, že sa sola drží v dlani veľmi dobre. Hoci sa na nich dosť často zachytáva mastnota a odtlačky vašich prstov, pri držaní v ruke navodzujú výborný pocit. Hranatý dizajn so schodíkom medzi displejom a spodnou časťou Xperie sola nemusí vyhovovať každému, no určite sa naň dá zvyknúť. Roh konštrukcie sa dá pekne zaprieť do dlane, čím zariadenie môžete uchopiť ešte pevnejšie. Pozor však na poškriabanie displeja, ktorý je po obvode chránený len miniatúrnym rámom. Displej je však pokrytý odolným sklom, ktoré by ho z veľkej časti malo ochrániť pred mechanickým poškodením.

Sloty na karty sú dostupné po odňatí zadného krytu. Nakoľko je batéria integrovaná, sloty stoja samostatne vedľa batérie a tak máte SIM a microSD kartu vždy po ruke.

Parametre | Konštrukcia

  • Rozmery: 116 x 59 x 9.9 mm
  • Hmotnosť: 107 g
  • Ochrana: plastové pogumované kryty

Hodnotenie | Konštrukcia 9/10

Tento článok je rozdelený na viacero častí:

  1. časť: Úvod, obsah balenia a konštrukcia
  2. časť: Displej
  3. časť: Výkon a pamäť
  4. časť: Operačný systém
  5. časť: Foto a video
  6. časť: Hudba a zvuk
  7. časť: Konektivita a komunikácia
  8. časť: Batéria
  9. časť: Záver, plusy, mínusy a konečné hodnotenie
8.6.2012

Pravidlá diskusie

Portál MojAndroid.sk si vyhradzuje právo zmazať neslušné, rasistické a vulgárne príspevky, ako aj osobné útoky na redakciu, či diskutérov v komentároch pod článkom bez ďalšieho upozornenia. V prípade uverejňovania odkazov na externé stránky, je komentár automaticky preposlaný do redakcie na schválenie.

+