MojAndroid

Rozmermi malý, no funkciami veľký – tak by som mohol definovať smartfón LG F6, ktorý sme v redakcii získali na testovanie. Ide o zariadenie strednej triedy, ktoré zaujme nielen pomerom ceny a výkonu, ale aj bohatými funkciami, ktoré nájdete spolu s predinštalovanými aplikáciami v staršom systéme Android 4.1 Jelly Bean. Nie len o nich však bude písané v recenzii, ktorú nájdete v nižšie písaných riadkoch.

KONŠTRUKCIA

LG Optimus F6 je vyrobené z kvalitných plastov a medzi jeho hlavné prednosti patria rozmery 128 x 65,9 x 10,2 mm a hmotnosť iba 126 gramov. Väčšinu však poteší skôr odoberateľný zadný kryt, pod ktorým sa skrýva slot na microSIM kartu, microSD a vymeniteľná batéria s kapacitou 2460 mAh. Tú zo zariadenia budete musieť vytiahnuť len v prípade SIM karty, pamätovú kartu vkladáte do slotu umiestneného mimo batériu.

lg-optimus-f6-19

Aj Optimus F6 ponúka, rovnako ako ostatné LG smartfóny strednej triedy, hardvérové tlačidlo Domov, ktoré nájdeme pod 4,5-palcovým displejom. Netradičné je v tom, že po obvode dokáže zobraziť niekoľko farieb, čo slúži ako notifikácia na zmeškanú udalosť. Domáce tlačidlo vás však farbou informuje aj o stave nabíjania. Po jeho stranách sa nachádzajú softvérové tlačidlá späť (vľavo) a menu (vpravo), ktoré sa zasvietia len spolu s displejom a na dotyk reagujú presne a rýchlo.

lg-optimus-f6-05

Nad displejom sa nachádza ešte predná kamera a reproduktor určený pre hovory. Nesmie chýbať ani logo LG, ktoré nájdeme vryté aj do zadného krytu. V zadnej časti zariadenia sa nachádza fotoaparát s LED bleskom, ovládacie prvky obsadili klasicky obvod zariadenia. V hornej časti pravej strany si svoje miesto našlo tlačidlo vypínania, v spodnej hrane je zas mikrofón a microUSB slot na nabíjanie. Horná časť ponúka slot pre slúchadlá a netradične (v strednej triede) aj infračervený vysielač pre ovládanie domácich spotrebičov. V ľavom boku Optimusu F6 dizajnéri umiestnili dvojtlačidlo pre ovládanie hlasitosti a nad ním sa nachádza tlačidlo, ktorým vytvoríte poznámku (screenshot). To je medzi smartfónmi od LG novinkou a Optimus F6 je prvým smartfónom, v ktorom sme sa s týmto tlačidlom stretli.

Ku konštrukcii tohto zariadenia nemám žiadne výhrady. Nejde o drahé zariadenie, od ktorého by som očakával prémiové materiály, má odoberateľný zadný kryt aj batériu a príjemne ma potešilo rozmermi aj hmotnosťou. Po tejto stránke tak môžem LG Optimus F6 iba odporučiť.

DISPLEJ

V prednej strane Optimusu F6 je hlavným prvkom rozhodne 4,5-palcový displej vyrobený technológiou IPS. Ten ponúka rozlíšenie 540 x 960 pixelov, ktoré v tomto prípade pokladám za primerané. Horšie je na tom displej, čo sa viditeľnosti na priamom Slnku týka. Spôsobené to je miniatúrnou medzerou medzi ochranným sklom Corning Gorilla Glass 2 a samotným displejom. Poteší však dobrými pozorovacími uhlami, ktoré využijete najmä v interiéri. Samozrejmosťou je aj pri tomto zariadení podpora pre multitouch, ktorá vám pomôže napríklad so zoomovaním fotografií alebo v mobilných hrách.

lg-optimus-f6-07

VÝKON A PAMÄŤ

Srdcom zariadenia je 2-jadrový procesor s taktom 1,2 GHz. Ide o typ Qualcomm MSM8930 Snapdragon, ktorý je podporovaný aj grafickou jednotkou Adreno 305. Spolu s 1 GB RAM toto zariadenie zvláda všetky úkony pomerne rýchlo a spoľahlivo, pričom problémom v tomto prípade nie sú ani náročnejšie hry ako napríkla Dead Trigger 2. Ak si chcete výkon porovnať s inými zariadeniami, prezrite si tabuľku nižšie.

LG Optimus F6Motorola Moto GGsmart Alto A2HTC Desire 500LG Optimus L7 II
AnTuTu Benchmark
13 65117 33610 60111 1034 726
Vellamo1907 / 5181238 / 4991701/4781664/3871325/324
Geekbench 3 (Single-core / Multi-core)408 / 719335 / 1110311 / 567291/832---
NenaMark 259,3 FPS59,9 FPS39,7 FPS44 FPS33,7 FPS

V čom ma LG Optimus F6 sklamal, je kapacita vnútornej pamäte. Tá totižto dosahuje iba 4 GB, pričom pre používateľa je k dispozícii zhruba 3,58 GB. Pamäť sa však našťastie dá rozšíriť o kapacitu microSD karty do 32 GB. My sme v testovanom zariadení používali kartu s maximálnou podporovanou kapacitou 32 GB a okrem menšieho omeškania pri načítavaní galérie sme nezaznamenali žiadne spomalenie výkonu.

OPERAČNÝ SYSTÉM

Operačným systémom v tomto zariadení je starší Android 4.1 Jelly Bean doplnený o nadstavbu LG UI. Tá ponúka okrem základných funkcií aj niekoľko predinštalovaných aplikácií a funkií, ktoré LG vložilo aj do svojej vlajkovej lode LG G2. Nájdeme tu ovládač pre domáce spotrebiče, pokročilý slovník, ale aj tituly ako FileShare, LG Backup, SmartShare či SmartWorld. Samozrejmosťou sú tituly od Googlu, ktoré nájdete po prvom spustení aj v tomto smartfóne.

lg-optimus-f6-screen-08 lg-optimus-f6-screen-10 lg-optimus-f6-screen-13

  • Aktualizácia softvéru – aplikácia, v ktorej môžete kontrolovať a aktualizovať najnovšie verzie vášho softvéru,
  • Hlasový záznamník – jednoduchý diktafón, ktorý vám však dobre poslúži v akejkoľvek situácii,
  • Kalendár – natívne predinštalovaný kalendár so základnými funkciami,
  • LG Backup – aplikácia zálohuje všetky informácie v telefóne a neskôr ich v prípade potreby dokáže znova obnoviť.
  • Poznámka – jednoduchšia verzia Notebooku,
  • QuickTranslator – preklad textu, ktorý nasnímate kamerou smartfónu bude preložený do niektorého z vybraných jazykov. Podporovaná je aj slovenčina,
  • Remote Call Service – služba spoločnosti LG, ktorá umožňuje operátorovi na diaľku diagnostikovať softvérovú chybu vo vašom zariadení, pokiaľ niekedy nastane,
  • Smart World – vlastný obchod s aplikáciami a hrami,
  • Správca aplikácií – miesto, kde môžete odinštalovať alebo inak pracovať s vašimi aplikáciami,
  • Správca súborov – jednoduchý správca súborov, ktorým môžete upravovať zložky a súbory v pamäti zariadenia,
  • Úlohy – Jednoduchá aplikácia pre vytváranie zoznamu úloh, ktoré máte vykonať,
  • Videá – jednoduchý prehrávač videa,
  • Safety Care – Služba, ktorá umožňuje zvoleným osobám dozvedieť sa o vašej núdzovej situácií. Napríklad ak zavoláte na 112, informácia o vašej situácii a polohe bude zaslaná na vopred vybrané kontakty. Tieto informácie môžu byť zdieľané aj v prípade dlhodobého nepoužívania telefónu alebo na vyžiadanie, napríklad rodičom.

Domáca obrazovka ponúka maximálne 7 plôch pre ukladanie widgetov a ikon aplikácií. V spodnej časti sa už klasicky nachádza trojica skratiek vybraných aplikácií, ktoré je však možné rozšíriť na päť podľa ľubovoľného výberu. Zaujímavý prístup je zvolený pre funkcie ako zmena pozadia, pridávanie widgetov alebo ikon aplikácií. Tieto sú totiž dostupné v jednej ponuke, ktorá sa objaví klasickým dlhým podržaním prsta na domovskej obrazovke. V hornej časti nového pohľadu je možné prepínať jednotlivé plochy a v spodnej je možné vyberať pozadie, widgety a podobne.

lg-optimus-f6-screen-11 lg-optimus-f6-screen-12

Notifikačná lišta ponúka rýchly prístup k ovládaniu niektorých funkcií smartfónu, ako sú napríklad WiFi, Bluetooth, GPS a iné. Ich poradie môžete meniť podľa vlastnej potreby. Nižšie nájdete aplikácie pre spustenie multitaskingu QSlide a posuvník pre manuálne nastavenie podsvietenia displeja. QSlide aplikácie fungujú tak, že po ich spustení sa objavia v samostatnom okne s nastaviteľnou veľkosťou, priehľadnosťou a možnosťou prepnúť sa do klasickej verzie aplikácie.

Prítomná je aj funkcia Quick Remote, ktorá úzko súvisí s prítomnosťou IR vysielača. Jej aktivovaním sa v notifikačnej liste zobrazí pohľad na orezaný ovládač pre TV alebo iné spotrebiče. Okrem toho tu je ešte známe tlačidlo pre integráciu Quick Memo, ktorá umožňuje vytvoriť screenshot kdekoľvek na obrazovke a napísať nad ním poznámky. Túto akciu však vyvoláte aj spomínaným hardvérovým tlačidlom v ľavom boku. Vytvorený text môžete ponechať na obrazovke, čo môže slúžiť aj ako pripomienka. Ešte nižšie je umiestnený tenký panel s aktuálnym dátumom, tlačidlom pre vymazanie notifikácií a drobným tlačidlom pre rýchly prístup k nastaveniam.

App Drawer po otvorení zobrazí aplikácie v mriežke 4 x 5, ktorú je možné z nastavení zmeniť na veľkosť  5 x 6 (možnosť Zobraziť malé ikony). Aplikácie sa dajú uporiadať manuálne alebo podľa rôznych kritérií. Taktiež je možné zmeniť tapetu alebo aplikácie skryť a odinštalovať. Medzi ďalšími zaujímavými vychytávkami systému nájdete napríklad možnosť nastaviť tému launchera, prechodový efekt obrazovky, veľkosť a font písma alebo zapnúť ovládanie jednou rukou, kedy sa klávesnica dialeru zmenší a presunie sa na ľavú alebo pravú stranu. Podobnú funkciu ponúka aj klávesnica. Poteší aj funkcia inteligentnej obrazovky, ktorá sleduje vaše oči a na základe toho vyhodnotí, či ponechá displej zapnutý alebo nie. Ideálne napríklad pri čítaní kníh alebo pri prehliadaní internetu.

Keď sme spomenuli klávesnicu, pozastavíme sa pri tom, ako sa toto zariadenie ovláda. Klávesnica ponúka na výšku pomerne malé tlačidlá, na ktorých sa môžete často mýliť. Preto je vhodnejšie zariadenie položiť pri písaní na šírku, kedy sa klávesy zväčšia. Softvér klávesnice ponúka inteligentnú predikciu textu a zaujímavou je aj možnosť písania slov ťahom. Tú si však musíte zapnúť v nastaveniach klávesnice. Rovnako pohodlne sa z tohto zariadenia aj volalo, pričom sme pri tejto činnosti nezaznamenali žiadne problémy alebo nedostatky. Na prehliadanie internetu slúži predinštalovaný prehliadač internetu alebo Google Chrome, oba zvládajú pohodlne prácu aj s náročnejšími webstránkami a viacerými kartami.

MULTIMÉDIÁ a FOTOAPARÁT

Vďaka dostatočne vysokému výkonu zvládne LG Optimus F6 hravo aj videá vo vysokom rozlíšení. Skúšali sme prehrať rôzne vzorky video-formátov, pričom sme používali aplikáciu MX Player. Prehrávanie videí až do formátu Full HD prebiehalo úplne bezproblémovo, no pri vyššej vzorkovacej frekvencii zariadenie občas zaváhalo. Na displeji s 540 x 960 pixelov však budete pozerať aj tak len videá maximálne v HD rozlíšení. Čo sa hudby týka, tú zvládne Optimus F6 rovnako bez problémov. Natívny prehrávač hudba zvládne populárne formáty skladieb a ponúka intuitívne ovládanie aj v notifikačnej lište, no napríklad na FLAC súbory si už budete musieť stiahnuť alternatívnu aplikáciu. Odporúčame PowerAMP.

lg-optimus-f6-25

Hlavný fotoaparát v LG Optimus F6 má rozlíšenie 8 Mpix. V plnom rozlíšení sníma fotografie v pomere 4:3, pre širokouhlé snímky budete musieť rozlíšenie zmeniť na 6 Mpix. Okrem základných nastavení pre scénické režimy, ISO, vyváženie bielej či časovač, ponúka softvér fotoaparátu aj farebné efekty, možnosť pre nastavenie jasu či časozberný záber. Zaujímavou je tiež hlasová spúšť fotoaparátu, ktorú môžete aktivovať výrazmi smile, cheese, whisky, kimchi alebo LG. Pri videu zas musím pochváliť funkciu Živý efekt, ktorá záberom dodá na kvalite. Tá je pri videu horšia než pri konkurencii a aj keď dokážete s LG Optimus F6 nahrať videá vo Full HD rozlíšení, ich kvalita sa často líši. Nižšie nájdete ukážky fotografií aj videozáznamu.

Fotografie si môžete stiahnuť v plnom rozlíšení na tomto odkaze.

BATÉRIA

Akumulátor smartfónu LG Optimus F6 ponúka kapacitu 2460 mAh. Batéria je dostupná po odobratí zadného krytu a môžete si ju kedykoľvek aj vymeniť. Vybrať ju musíte aj v prípade, že chcete vložiť alebo vymeniť microSIM kartu. Výdržou nás však batéria v tomto zariadení príjemne prekvapila, nakoľko nám na jedno nabitie LG Optimus F6 vydržal priemerne 2 a pol dňa používania. Pritom som mal neustále zapnuté mobilné dáta a displej svietil asi na 75%. Aplikácie som počas dňa využíval zhruba hodinu, rovnako dlho som prehliadal aj internet a približne polhodinu som strávil písaním SMS a telefonovaním. Za najväčších žrútov energie pokladám fotoaparát a náročnejšie aplikácie a hry, ktoré zariadeniu dávajú naozaj zabrať. Celkovo však LG za batériu v tomto zariadení chválim.

lg-optimus-f6-42

HODNOTENIE

LG Optimus F6 je svojim spôsobom neobyčajne obyčajný. Hoci ide o zariadenie strednej triedy, ktorá je najmä kvôli cene na Slovensku naozaj preplnená, Optimus F6 sa od iných zariadení dokáže odlíšiť. Jeho špecifikom je napríklad špeciálne tlačidlo na vytváranie snímkov obrazovky (poznámok) a ponúka napríklad aj vymeniteľnú batériu s dobrou výdržou, ktorú dnes neponúka mnoho zariadení. Výkonom ani konštrukciou nesklame a jediné, čo by sme na ňom zmenili, je displej a možno aj kvalita fotoaparátu. Za cenu približne 235€ však ide o zaujímavý smartfón pre všetkých, ktorý chcú spoľahlivé zariadenie za rozumnú cenu.

lg-optimus-f6-14

PlusyMínusy

  • Konštrukcia a vzhľad

  • Cena

  • Slot na microSD

  • Zaujímavé tlačidlo Domov a tlačidlo na poznámky


  • Slabšia čitateľnosť displeja na priamom Slnku

  • Staršia verzia Androidu

  • Kvalita Full HD videa

13.3.2014

Pravidlá diskusie

Portál MojAndroid.sk si vyhradzuje právo zmazať neslušné, rasistické a vulgárne príspevky, ako aj osobné útoky na redakciu, či diskutérov v komentároch pod článkom bez ďalšieho upozornenia. V prípade uverejňovania odkazov na externé stránky, je komentár automaticky preposlaný do redakcie na schválenie.

+