MojAndroid

Do redakcie sa nám dostal tablet od spoločnosti Prestigio, s označením MultiPad PMP3084B. Podrobili sme ho detailnému testovaniu, aby sme si overili, čo nám môže ponúknuť tento tablet s cenou pod dvesto euro (169 EUR). Tablet nás nakoniec svojou funkčnosťou celkom príjemne prekvapil.

Balenie:

kvalitne spracované, dobrá potlač s jasným popisom čo toto zariadenie dokáže. Obsahuje samotné zariadenie, adaptér na nabíjanie, miniUSB kábel, návod na použitie, záručný list, kožené púzdro na zariadenie a v neposlednom rade stylus.

Dizajn:

Kryty zariadenia sú z lesklého materiálu čiernej farby. Na prednom sa nachádza výrazné logo výrobcu hore a názov zariadenia na spodu. V pravo výrobca Prestigio umiestnil dve hardvérové tlačidlá, šípky, ktoré užívateľovi pomáhajú pri rôznych operáciách so zariadením, napr. pri čítani kníh s nimi dokážete prevracať strany, alebo na hlavnej obrazovke s nimi prepínate medzi aplikáciami atď. Na spodnej strane nájdeme slot na SD/SDHC karty, miniUSB konektor, vstup pre adaptér na nabíjanie, 3,5 mm jack pre slúchadlá a hardvérové tlačidlo pre zapnutie vypnutie zariadenia.

Na zadnej strane výrobca prezentuje svoje logo a na spodu  máme typ modelu, kde bolo zariadenie vyrobené, internetovú stránku výrobcu, resetovací otvor a dva malé repárky na prehrávanie zvuku.

Na bočné strany zariadenia výrobca neumiestnil žiadne komponenty. Mne by sa zišiel odkladací priestor na stylus. Nosil som ho po vreckách, nakoľko som ho nenašiel ani na inak precízne spracovanom púzdre.

Dizajn hodnotím pozitívne, určite dokáže zaujať svoje okolie a nie len tým ako toto zariadenie vyzerá, ale aj tým čo dokáže.  Poďme sa na to teda pozrieť bližšie.

Systém a práca so zariadenim:

Po zapnutí zariadenia sa dostanete na úvodnú obrazovku systému Android 2.1 Eclair (mňa trochu zamrzelo, čakal som 2.2 Froyo).

Horná lišta:

Ako môžete vidieť na obrázku obsahuje ikonku Home, po kliku na ňu sa dostanete na úvodnú obrazovku z akejkoľvek inej obrazovky. Potom tu máme priestor na poskytnutie aktuálneho stavu zariadenia, ako napríklad či je pripojené k PC, či zariadenie komunikuje s SD kartou, či je pripojene pomocou wi-fi konekcie atď. Ďalej tu nájdeme info o stave batérie, aktuálny čas, šípku späť a ikonu zastupujúcu menu. Šípka späť, po jej označení sa dostanete o krok späť a po označení Menu sa zobrazia možnosti systému resp. aplikácie. Po stlačení na úvodnej obrazovke môžete pridávať widgety, skratky, adresáre a môžete meniť pozadie. Zariadenie podporuje Live wallpapers (aktívne pozadie).

Spodná lišta:

Po kliku na prvú ikonu, (kniha s E) sa dostaneme do časti multimedíí, kde sa nachádzajú ikonky reprezentujúce internetový prehliadač, prehliadač súborov, mailový klient, slovník, prehrávanie hudby a obchod s elektronickými knihami. Tento spôsob sa mne osobne veľmi pozdával. Nemusím sa nikam vracať na obrazovku aby som sa doklikal k nejakej aplikácii, ale sú pod jednou strechou. Ešte viac by som to možno vylepšil, keby sa dali ikony (teda aplikácie) zamienať. Napr. Nepoužívam často slovník, tak si zamením za prehrávanie videa.

A ďalej tu nájdeme knižnicu, ktorá obsahuje knihy v elektronickej podobe a históriu naposledy čítaných kníh.

eKnihy:

Čítanie eKníh  je okrem iného jedným z hlavných ťahákov tohto zariadenia, tak si priblížime túto funkcionalitu. Do knižnice sme sa teda dostali, teraz si musíme vybrať nejaké to čítanie. Po označení knihy sa zobrazí samotný text knihy a tu nečakajme žiadne prekvapenie, čierne na bielom, štandardné zobrazenie knihy.

Po stlačení menu sa dostanete k viacero ďalším funkciám, ako veľkosť fontu, choď na (stranu), záložky, informácie o knihe a automatické prevrátenie strany. Jedna vec čo ma pri používani napadla, že informácie o knihe by sa mohli rozšíriť o podrobnejšie informácie ako napr. autobiografiu autora knihy + nejaká mala foto tváre.

Na zariadení sa číta veľmi dobre, aj knihy s rozsiahlejším obsahom 500 a viac strán sa načítali bez problémov. Taktiež prechody na stránky a automatické prevrátenie strán fungovala korektne.

Funkcionalitu eKnihy hodnotím veľmi pozitívne. Neviem presne ako sú na tom zariadenia určené špeciálne na čítanie kníh (podporované formáty, pamäť, cena, dostupnosť kníh atď…), ale určite je toto konkurencia s ktorou treba počítať.

Prehrávanie Videí:

Prekvapila ma bohatá plejáda podporovaných formátov, ktoré zariadenie zvládne. Pri pozeraní sa nevyskytli žiadne problémy, jedna vec mi však vadila, ale tá nemá priamy súvis s prehrávaním. Ide o to, že na obrázku nižšie máme na pravej strane scrollbar, je dosť úzky a keď som si chcel vybrať video, ktoré som mal nižšie, nechtiac som otvoril iné. Stávalo sa mi to dosť často.

Ovládanie videa má nasledovnú funkcionalitu. Vytváranie záložiek, korekcia svetelnosti, preskočiť na predošlé video, stopnutie aktuálne prehrávaného videa, preskočiť na nasledujúce video, nastavenie formátu videa, šípka späť pomocou nej sa dostanete na obrazovku s výberom videí a ďalšie možnosti, ako zmazanie záložiek, pomoc kde sú vysvetlené funkcie prehrávača atď..

Pozeranie videí na tomto zariadení ma bavilo, úplne uspokojilo moje požiadavky.

Prehrávanie Hudby:

Tejto súčasti systému nemám čo vytknúť, ovládanie ponúka bohatú plejádu možností, rôzne zoraďovanie, napr. podľa interpreta, podľa albumov atď. ponúka aj equalizér, v ktorom som si všimol že ikona Save Effect aj šípka späť nemá korektné rozlíšenie.

Nerozoznal som žiaden rozdiel medzi mp3 playerom a MultiPadom. Je to možno aj preto, že nie som žiaden hudobník, ten by mohol mať námietky. Ovládanie prehrávania je užívateľsky priateľné.

Prezeranie súborov:

Prezeranie súborov zabezpečuje predinštalovaný program OfficeSuite.Kľúčové vlastnosti tohto programu je otvorenie súborov DOC, TXT, Docx, XLS, XLSX, CSV, PPT, Pptx, PPS, Ppsx, pdf

Ďalšie jeho možnosti sú:

Zobrazuje počet slov, Funkcia vyhľadávania, Rôzne možností pre zoom a zobrazenie na celú obrazovku, Podporuje zobrazenia grafov atď.

Ukážka zobrazenia *.doc:

Ukážka zobrazenia *.xlsx (grafu):

Emailový klient:

S emailovým klientom sa mi pracovalo veľmi dobre. Po otvorení mailovej správy sa otvorí v novom okne a na spodu máme možnosť odpovedať, odpovedať všetkým a zmazať správu.Po označení ikony menu je umožnené užívateľovi ešte viac akcii, ako preposlať a označiť ako nečítané. Opäť som mal problém so scrollovaním, pri ktorom som si nechtiac otváral správy, ktoré som nezamýšľal otvoriť.

Prijaté správy sa dajú prehľadne selektovať do už predpripravených priečinkov ako Osobné, Potvrdenia, Práca atď. Škoda,  že tento model má len Wi-fi konekciu, niekedy som sa potreboval dostať k mailom aj počas cesty.

Galéria:

Zariadenie podporuje prezeranie obrázkov vo formátoch *.JPG, *.GIF,*.BMP. Prezeraný obrázok môžete približovať, otáčať, zvýšiť svetelnosť, môžete spustiť prezentáciu. K tejto funkcionalite zariadenia nemám žiadne výhrady.

File Explorer:

Celkom ma potešilo, že nemusím túto podľa mňa štandardnú aplikáciu doinštalovávať, ale hneď sa nachádza ako predinštalovaná v zariadení.

Má nasledovné funkcie Home, zabezpečí návrat na úvodnú obrazovku, čiže zobrazí dostupné úložiská SD Card a Internal Memory. Ikona LevelUp má funkciu vrátenia o adresár vyššie. Ikona Multi zabezpečuje označovanie súborov, resp adresárov. Po zvolení Editor vyskočí Popup okno s možnosťami Kopírovať, Zmazať, Presunúť, Prilepiť, Premenovať.

A ikony Back a Next zabezpečujú posun vpred a vzad po strome adresára. Ja osobne považujem tieto funkcie za plne dostačujúce. Možno by som ešte potreboval možnosť vytvor adresár.

Slovník:

Určite sa každý stretol so situáciou, keď si potreboval preložiť určité slovo, ktoré ho v tom momente, keď ho potreboval nemohlo napadnúť. Prestigio pripravilo pre majiteľov tohto zariadenia aj slovník. Jeho ovládanie je intuitívne a má širokú plejádu jazykov z ktorých a do ktorých si preložíte slová. Pri výbere jazyka, je potrebné použiť scrollbar, tento je však opäť dosť tenký a stávalo sa mi, že pri simulácii som vyklikal, iný jazyk ako som zamýšľal. Inak nemám výhrady, slová korektne zodpovedali prekladu a bol okamžitý, bez čakania.

K slovníku v tomto zariadení mám ešte jeden postreh, na úvodnej obrazovke dole sa nachádza možnosť SMS Translation a History. História je jasná, zobrazia sa slová, ktoré ste dali do prekladu, ale ako použiť SMS Translation, nejak sa mi nedarilo prísť ako na to.

Batéria:

Lithium Polymer s kapacitou 4000 mAh sa postarala o naozaj slušnú výdrž zariadenia na jedno nabitie. Hodinu som pozeral videá, dve hodiny som počúval mp3 a sem tam som posurfoval na internete, prezrel som dva tri dokumenty, počítal som si cca 30 strán z knihy a batéria mi ešte nehlásila, že treba pripojiť na adaptér. Avšak ja som chcel dosiahnuť úplne vybitie batérie, nechal som ešte cca dve hodiny pustenú hudbu vo formáte mp3 a až potom mi začalo zariadenie hlásiť vybitie batérie. S výdržou som bol veľmi spokojný, ešte som sa nestretol so zariadením, ktoré má takú výdrž a beží na ňom systém Android.

Plusy:

Hmotnosť zaradenia a kompaktnosť, 3,5 mm jack, systém zobrazenia aplikácii v jednom okne, čítačka elektronických kníh, výborná výdrž zariadenia na jedno nabitie, kompatibilita s Microsoft Office dokumentami 2003 aj 2007, cena zariadenia na našom trhu.

Mínusy:

Odkladací priestor pre stylus nebol zabudovaný, scrollbar v niekorých obrazovkách je príliš tenký a preto si otváram súbory, ktoré nemám v úmysle otvoriť, púzdro by som radšej privítal na štýl otvárania knihy, stále vyberať zariadenie sa mi zdá ako menší diskomfort. Prezeranie internetu, len prostredníctvom Wi-fi technológie.

Záverečné hodnotenie:

Zariadenie ma príjemne prekvapilo, vôbec som nečakal, že na jedno nabitie vydrží tak dlho, po skúsenostiach s mobilmi som čakal oveľa menšiu výdrž. Viem si predstaviť, že ak by som často cestoval, potreboval by som ľahké a kompaktné zariadenie na tvorbu a úpravu dokumentov, pozrieť a vybaviť emaily a okrem toho si pustil hudbu, ktorú mám rád, možno si aj rád pozrel film alebo prečítal dobrú knihu, toto zariadenie to dokáže a to bez problémov. Okrem týchto funkcií má ešte ďalšie v zásobe, s ktorými som bol spokojný napr. zabudovaný prehliadač súborov, kalkulačku, odkaz na facebook, instant messaging klient fring, taktiež aj twitter a ďalšie, či už viac alebo menej využiteľné aplikácie. Čo mi chýbalo v zariadení, bol Android Market, resp. niečo, kde by som si mohol priamo stiahnuť inštalačky programov a nemusel pátrať po *.apk súboroch po internete. Bolo by zaujímavé, keby sa dala použiť externá klávesnica pripojená prostredníctvom wi-fi do zariadenia, ale aj tak si myslím, že je toto zariadenie priama konkurencia netbookov a vrelo ho odporúčam tím čo chcú mať ľahké a kompaktné zariadenie stále so sebou, ktoré sa postará o vybavenie pracovných povinností, ale dokáže aj zabaviť.

Celkové hodnotenie v pomere cena/výkon: 7/10

Softvér:

Operačný systém: Android 2.1 Eclair

 

Technické parametre:

Procesor: Dvojadrový procesor ARM11 700MHz

Pamäť RAM: 256 MB

Vnútorná pamäť o veľkosti 4GB s podporou pamäťových kariet SD/SDHC

Displej: 8,4 palcovy (23.3cm) dotykový kapacitný, TFT, rozlíšenie 800 x 600 bodov

Batéria: Lithium Polymer s kapacitou 4000 mAh

Fotoaparát: nemá

Podpora frekvencii: nepodporuje

 

Rozmery: 213 x 161 x 11 mm

Hmotnosť: 490g

 

Podpora užívateľského prenosu dát: miniUSB kábel, pamäťová karta SD/SDHC, Wi-Fi (802.11b/g)

Podpora multimédii: eKnihy vo formáte PDF/EPUB s Adobe DRM,TXT,HTML,FB2,PDB

Dokumenty vo formátoch DOC, TXT, Docx, XLS, XLSX, CSV, PPT, Pptx, PPS, Ppsx, pdf

Video AVI, 3GP, MP4, RM, RMVB, FLV, MKV, MOV

Foto JPG, GIF, BMP

Hudba MP3, WMA, WAV,OGG, FLAC, APE, AAC

Ďalej nájdete:

Fring klient, Twitter klient, OfficeSuite,  3,5 mm jack, multitasking, kalkulačka, počasie…

 

Zariadenie zapožičala spoločnosť shark.sk

12.4.2011

Pravidlá diskusie

Portál MojAndroid.sk si vyhradzuje právo zmazať neslušné, rasistické a vulgárne príspevky, ako aj osobné útoky na redakciu, či diskutérov v komentároch pod článkom bez ďalšieho upozornenia. V prípade uverejňovania odkazov na externé stránky, je komentár automaticky preposlaný do redakcie na schválenie.

+