Prvý smartfón so selfie snímačom pod displejom v kvalite fotografií sklamal

ZTE Axon 20 5G | Zdroj: AndroidAuthority.com

Technológie postupujú nezadržateľne vpred a rok čo rok sme svedkami nových inovácií vo sfére smartfónov. Nie je tomu inak ani v prípade fotoaparátov, ktoré počas uplynulých rokov vyskúšali už množstvo umiestnení. S extravagantným riešením prišla aj spoločnosť ZTE, ktorá ako prvá priniesla smartfón s fotoaparátom pod displejom. Toto riešenie však nie je z hľadiska kvality fotografií najšťastnejšie.

ZTE Axon 20 5G získal druhé najhoršie hodnotenie v teste DxOMark

To, že fotoaparáty pod displejom majú ešte stále svoje muchy ukázal v prípade smartfónu ZTE Axon 20 5G aj test DxOMark. Model sa neočakávane umiestnil až na spodku tabuľky, so skóre slabých 26 bodov a podarilo sa mu prekonať jedine tak lacné zariadenie značky Intex z Indie. Skóre smartfónu umiestneného nad modelom Axon 20 5G bolo dokonca dvakrát vyššie.

Portál androidauthority.com uvádza, že fotografie mali údajne veľa šumu, neprirodzene reprodukovali odtiene pleti, mali nízky dynamický rozsah a všeobecné problémy s osvetlením a farbami. Portréty obsahovali množstvo problémov s hĺbkou a malými detailmi. Lepšie na tom neboli ani videá snímané predným fotoaparátom, ktoré trpeli rovnakými neduhmi ako fotografie.

Zdroj:dxomark.com

Najväčším problémom selfie fotoaparátov pod displejom je, že do snímača fotoaparátu dopadá menej svetla, ako v porovnaní s klasickým fotoaparátom. Je to preto, že svetlo musí prechádzať pomedzi malé medzery. ZTE zväčšilo množstvo prenikaného svetla tak, že oblasť displeja nad fotoaparátom mala nižšie rozlíšenie, ako zvyšok obrazovky a to má za následok aj mierne zahmlenie.

Spoločnosť Xiaomi by mohla údajne prísť s riešením tohto problému, bez úbytku rozlíšenia v mieste umiestnenia fotoaparátu. Portál androidauthority.com taktiež uvádza, že by táto technológia mala zmierniť problém s nedostatkom svetla dopadajúceho na snímač. Xiaomi žiaľ o tejto technológií veľa nehovorí a v tomto štádiu nám ostáva len čakať, ako sa to ďalej vyvinie.

Náš tip
Android aplikácie už nemusíte sťahovať. Môžete si ich posielať

 

Disqus Comments Loading...