Xiaomi Mi Max: Obor z Číny, ktorý vie zaujať | RECENZIA

Xiaomi je pre mnohých zákazníkov stále veľmi atraktívnou značkou, ktorá ponúka pomerne široké portfólio produktov. Tie nedávno doplnil aj nový model smartfónu, ktorý by si vďaka veľkému displeju zaslúžil aj prívlastok “obor”. Nový Xiaomu Mi Max, aj vzhľadom na veľkosť, nie je určený pre každého a z ponuky výrobcu si ho vyberie len špecifický zákazník, ktorému o niečo väčšie rozmery neprekážajú. No a už tradične, zaujať by mohol aj cenou, za ktorú sa predáva.


Zariadenie na testy zapožičal e-shop SmartZero.sk

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Kov a sklo

Mi Max je skonštruovaný veľmi dôsledne. A hoci sa môže zdať, že jeho konštrukcia pozostáva z jedného celku, nie je to celkom tak. Na rozdiel od HTC 10 alebo jemu podobným smartfónom, nie je totiž celý vyrobený z kovu. Zadný kryt pozostáva z niekoľkých častí, ktoré sú vyrobené z plastu. Tie sa od zvyšku kovovej konštrukcie odlišujú najmä farbou. Celú prednú stranu ale už chráni najnovšia generácia odolného skla Gorilla Glass 4 s 2,5D profilom, ktorá sa postará o dostatočnú odolnosť voči škrabancom prípadne inému poškodeniu. Jeho odolnosť však, ako vždy, berte s určitou rezervou.

Prednej strane dominuje veľký 6,44-palcový displej, ktorý sa ovláda dotykmi a trojicou kapacitných tlačidiel – ich funkcie poznáme už aj z iných zariadení výrobcu. Nechýba predná selfie kamera, niekoľko ďalších senzorov a samozrejme telefónny reproduktor. Boky prístroja lemujú tlačidlá pre ovládanie hlasitosti a jeho zapnutie/vypnutie, ale aj hybridný dual SIM slot, ktorý dokáže poňať buď dvojicu SIM kariet (nano + micro), alebo jednu SIM doplnenú o pamäťovú kartu microSD.

V konektorovej výbave Xiaomi Mi Max sa nachádza klasický 3,5 mm audio jack a microUSB port pre nabíjanie. V spodnej časti je vedľa neho situovaná ešte dvojica mriežok pre reproduktory, ten ozajstný ale nájdete len pod jedným z nich. Zadnej strane dominuje fotoaparát s LED bleskom a spoľahlivý snímač odtlačkov prstov, ktorý má okrúhly tvar a je mierne zapustený pod úroveň konštrukcie.

Ako celok sa nám nový Xiaomi Mi Max veľmi páči. Ponúka výborné konštrukčné spracovanie a hoci nie je celý vyrobený z kovu, tak vzhľadom na cenu mu to vôbec nemáme za zlé. Mi Max možno aj kvôli svojej veľkosti nepôsobí tak luxusným dojmom a navodzuje pocit lacnejšieho zariadenia. Ten v nás pri používaní umocnili aj plastové časti zariadenia, či nie úplne dokonale hladké spoje jednotlivých častí – tie si však všimne iba pozorné oko detailistov. Napriek tomu však všetko pevne drží na svojom mieste a pri používaní sa neozývali ani žiadne nepríjemné zvuky.

Ale pozor! Telo s rozmermi 173,1 x 88,3 x 7,5 mm a hmotnosťou 202 gramov nie je určené pre každého. Nosenie vo vrecku nohavíc je prinajmenšom veľmi nepohodlné a nepraktické, nehovoriac o ovládaní v jednej ruke. Na druhej strane, väčší displej sa vám odvďačí napríklad pri sledovaní filmov a konzumácii multimediálneho obsahu. Každopádne, pred kúpou si veľmi dobre rozmyslite, aké pozitíva a negatíva takto veľký displej prináša.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Displej

Displej Xiaomi Mi Max ponúka veľkú 6,44″ uhlopriečku, dobrú obrazovú kvalitu a rozlíšenie na úrovni 1920 x 1080 pixelov. To je síce v dnešnom svete QHD displejov už trochu zastaralé, no na bežné činnosti to stále postačuje. Zobrazenie je dostatočne jemné a problémy nebudete mať ani s čítaním menšieho textu. Pozorovacie uhly sú výborné, čitateľnosťou na priamom slnku však displej nijako nevyniká a je skôr priemerom triedy. Nastavenia tiež umožňujú zmenu kontrastu a vyváženia bielej farby, no a k dispozícii je aj funkcia prebudenia dvojitým poklepaním na displej.  Z ďalších funkcií musíme spomenúť aj špeciálny mód pre čítanie, ktorý vo večerných hodinách šetrí oči zmenou farieb.

Výkon a pamäť

Xiaomi Mi Max nie je najvýkonnejším zariadením na trhu, čo nám bolo jasné už pri prvom pohľade na jeho špecifikácie. 6-jadrový Snapdragon 650 však poskytuje dostatok výkonu pre väčšinu úkonov, ktoré by ste s týmto zariadením mohli robiť. Bez akýchkoľvek problémov a zaváhaní zvláda bežné činnosti ako prehliadanie webových stránok, hranie hier, prehrávanie Full HD videí, pričom pomerne uspokojivo si dokáže poradiť aj s niektorými 4K titulmi. Reakcie operačného systému Android doplneného o nadstavbu MIUI sú rýchle, pričom bez zaváhania je aj prepínanie medzi aplikáciami z multitaskingového menu. To všetko aj vďaka dostatočne veľkej pamäti RAM, ktorá mala v nami testovanom modeli kapacitu 3 GB. Ako si Xiaomi Mi Max počínal v benchmarkoch, môžete vidieť nižšie.

Interná pamäť zariadenia má kapacitu 32 GB, pričom výrobca z nich pre používateľa ponecháva niečo cez 24 GB. Je to dostatok pre prácu aj zábavu, ak by vám to ale bolo málo, tak môžete využiť rozšírenie prostredníctvom pamäťových kariet microSD. Podporované sú ale aj externé disky, ktoré pripojíte cez redukciu k microUSB portu, prípadne využijete niektorý z hybridných flash diskov, ktoré sú dnes čoraz viac rozšírené a dajú sa bežné kúpiť v obchodoch.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Multimédiá a operačný systém

Xiaomi Mi Max zvláda prehrávanie väčšiny dnes rozšírených formátov videa a hudby. Vďaka veľkému displeju je priam ideálny pre konzumáciu multimediálneho obsahu, čo oceníte najmä vtedy, ak často cestujete. Nie je problém nahrať do vnútornej pamäte alebo na microSD niekoľko filmov a “zabiť” tak aj niekoľko hodín. Dostatočne dlhá výdrž sa postará o to, že o zábavu budete mať určite postarané.

Zariadeniu nechýba ani 3,5 mm audio jack, ktorý je použitý ako zvukový výstup. Po pripojení slúchadiel má Xiaomi Mi Max k dispozícii viacero nastavení, vrátane ekvalizéru a priradenia funkcií k tlačidlám na slúchadlách či k aktivovaniu špeciálneho vylepšeného zvuku. Zvuk si tak môže každý nastaviť podľa toho, ako mu to najviac vyhovuje. Po softvérovej stránke je na tom zariadenie dobre, najmä pre čínskych používateľov kvôli čínskym lokalizáciám multimediálnych aplikácií, no na Slovensku sa budete musieť spoľahnúť najmä na obchod Play a vlastné multimediálne aplikácie.

Jeden hlasný reproduktor, ktorý je ukrytý pod mriežkou v spodnej časti zariadenia, je dostatočné hlasný a kvalitou patrí do priemeru svojej triedy. Zvuk je teda skôr plechový, na druhej strane je pomerne čistý a bez skreslenia.

Nadstavba MIUI

Zariadenia spoločnosti Xiaomi sú dobre rozpoznateľné aj vďaka vlastnej nadstavbe MIUI. Tá sa v Xiaomi Mi Max nachádza vo verzii 7.5, pričom je nadstavbou operačného systému Android 6.0.1 Marshmallow. Používateľské prostredie sa oproti predchádzajúcim verziám veľmi nemenilo a je v podstate totožné s verziou 7.0, ktorú sme recenzovali aj vo vlajkovej lodi Xiaomi Mi5.

Asi najväčšou nevýhodou kúpy smartfónu z Číny je, že nie vždy musí obsahovať slovenčinu. To je aj prípad nami testovaného Xiaomi Mi Max. Slovenský jazyk tak získate až po nahraní alternatívnej ROM, inak sa budete musieť uspokojiť s čínštinou a angličtinou. Navyše, ak vám anglický jazyk neprekáža, tak sa stále budete musieť vysporiadať s neúplným prekladom vo viacerých predinštalovaných aplikáciách od Xiaomi. Problematickejší je aj prístup k službám a aplikáciam obchodu Play. Tie si budete musieť do zariadenia doinštalovať sami. Našťastie tento proces nie je nijako zložitý a prostredníctvom obchodu App Store ho zvládne skutočne každý. Trochu nám prekážali aj predinštalované aplikácie výrobcu, ktoré v našich končinách nemajú až také opodstatnenie.

Pri nadstavbe MIUI 7 môžete zabudnúť na akékoľvek prvky Material dizajnu z čistého Androidu Marshmallow. Systém ale ponúka pekný alternatívny flat dizajn, ktorý vyznáva minimalizmus a farebnosť, čo chválime. Jednoduchosť sa už ale nepreniesla do menu s nastaveniami, ktoré patrí medzi tie najzložitejšie na trhu a aj my sme mali problémy vyznať sa tu. V mnohých ďalších smeroch ale ide o klasické Xiaomi – uzamykacia obrazovka, lišta s upozorneniami a panel s rýchlym spustením či klasické domovské obrazovky bez menu s aplikáciami sa veľmi nezmenili a ponúkajú veľké množstvo funkcií pre prispôsobenie celého prostredia. K tomu dopomáha aj bohatý obchod s témami, ktoré môžu celý zážitok posunúť na ďalšiu úroveň. Čo príde obzvlášť vhod pri takto veľkom zariadení, je prítomnosť režimu ovládania jednou rukou. Ten umožňuje zmenšiť prostredie na veľkosť 3,5″, 4″ alebo 4,5″ zariadenia, ktoré umiestni k pravej alebo ľavej strane obrazovky.

Ak ale máte radi skutočne prispôsobené prostredie, tu si prídete na svoje. Nastaviť môžete lištu s rýchlym spustením, prístup k upozorneniam a zobrazovanie notifikácií pre každú aplikáciu a nechýba ani správca oprávnení pre všetky aplikácie. Prednastavený launcher síce môžete nahradiť alternatívami z obchodu Play, z nejakého dôvodu sa nám ich ale nepodarilo nastaviť ako predvolené a po stlačení tlačidla home sme sa vždy dostali na základný launcher prostredia MIUI. Problémy sme mali aj s importovaním Google kontaktov

Xiaomi Mi Max v takom stave ako sme ho dostali my preto odporúčame najmä skúsenejším používateľom, ktorí už majú skúsenosti s operačným systémom Android a nerobí im problémy ani angličtina. Nastavenie a používanie môže byť pre laika chaotické a trochu problematické.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Fotoaparát: Žiadne prekvapenia

Fotoaparát ponúka decentné rozlíšenie na úrovni 16 Mpix, čo je na dnešné pomery viac než dosť. Väčšina vlajkových lodí sa vybrala cestou zväčšovania pixelov a zmenšovania rozlíšenia. V prípade Xiaomi Mi Max však niečo podobné nemôžete očakávať. 16 Mpix snímač neponúka teda oproti konkurencii žiadne benefity, je však dostatočne rýchly a pri dobrých svetelných podmienkach dokáže zachytiť dostatok detailov. Horšie na tom bude fotenie v šere alebo v tmavých prostrediach, kde sa už naplno prejavuje nižšia cena zariadenia. Snímky sú v tomto prípade nie vždy ostré, zašumené a farby trochu skreslené.

Video natáča Xiaomi Mi Max v rozlíšení až 4K, pričom kvalita je skôr priemerná. Kvôli absencii optickej či softvérovej stabilizácie sú zábery pri pohybe roztrasené a s high-end modelmi sa nedajú veľmi porovnávať. Kvalita videozáznamu je však postačujúca a vzhľadom na cenu jej nemáme až tak čo vyčítať.

Konektivita: Problémy s LTE

Xiaomi Mi Max podporuje rýchle Wi-Fi siete štandardu ac aj mobilnú sieť štvrtej generácie. Podporovaná je väčšina frekvencií slovenských operátorov s výnimkou jednej, ktorou bude pokrytá väčšina odľahlejších oblastí. Xiaomi Mi Max totižto nepodporuje LTE v 800 MHz pásme. Na dedinách s pokrytím LTE tak ostanete závislí od 3G a 2G pokrytia. Frekvencie v pásme 800 MHz pritom využívajú všetci operátori okrem 4ky (SWAN), ktorej 4G siete operujú na frekvencii 1800 MHz.

Zariadenie disponuje podporou LTE Dual SIM, ako sme už v úvode písali, použitie dvoch SIM ale znamená, že už neostane miesto pre pamäťovú kartu. Nastavenia smartfónu umožňujú zvoliť si, ktorá SIM bude obsluhovať konkrétnu službu – teda telefonovanie a internetové pripojenie.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Ponúka slušnú výdrž

Xiaomi vybavil toto monštrum batériou s dostatočnou kapacitou 4850 mAh. To vzhľadom na veľkosť zariadenia nie je až tak veľa, no ponúkaná kapacita batérie je aj napriek prítomnosti veľkého displeju veľkým prekvapením. Pri prehrávaní HD videa vydrží pri polovičnom jase zapnutý aj viac ako 12 hodín, čo z neho robí ideálneho spoločníka na dlhých cestách. Pri bežnom využívaní vydrží 2 aj viac dní, samozrejme v závislosti od toho, ako ho budete používať. Vybiť Xiaomi Mi Max v priebehu jedného dňa je skutočne veľmi ťažká úloha, ktorá sa vám ani vôbec nemusí podariť. Xiaomi Mi Max tak môžeme označiť za smartfón s jednou z najlepších výdrží. Tá je jednou z jeho najsilnejších stránok.

Nabíjanie pri použití dodávanej nabíjačky trvá približne 3 hodiny, tento proces však môžete zrýchliť zakúpením nabíjačky s podporou technológie rýchleho nabíjania. Xiaomi Mi Max je totižto kompatibilný so štandardom QuickCharge vo verzii 3.0 aj 2.0.

Záverečné hodnotenie | Xiaomi Mi Max

Xiaomi Mi Max nie je skutočne pre každého. Veľké rozmery a hmotnosť z neho robia produkt pre špecifickú skupinu zákazníkov, ktorí ale parametre ako 6,44-palcový displej a skvelú výdrž na jedno nabitie určite ocenia. Obor od Xiaomi ale zaujme aj konštrukčným spracovaním, dostatočne kvalitným fotoaparátom a podporou 4K videí. Za nevýhodu považujeme najmä absenciu slovenského jazyka, ako aj obtiažnosti pri inštalácií služieb spoločnosti Google, ktoré je nutné po zakúpení prístroja manuálne doinštalovať. Mínusom je aj absencia podpory LTE v 800 MHz frekvenčnom pásme, ktoré je u nás využívané väčšinou našich mobilných operátorov. V prospech Xiaomi Mi Max však hovorí jeho cena. Na Slovensku ho totižto môžete kúpiť už za 300 EUR, čo je vzhľadom na všetky plusy a mínusy veľmi lákavá cenovka.

Plusy

  • Konštrukčné spracovanie
  • Momentálne jeden z najväčších telefónov na trhu
  • V danej cenovej kategórii dobrý displej
  • Výborná výdrž na batériu
  • Cena

Mínusy

  • Horšia čitateľnosť na slnku
  • Nemá predinštalovanú slovenčinu, Google služby treba doinštalovať
  • Chýba podpora 800MHz LTE

Xiaomi Mi Max na testy zapožičal e-shop SmartZero.sk

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 
Disqus Comments Loading...