Xiaomi Mi A1: Navonok Xiaomi, vo vnútri Pixel? | RECENZIA

Xiaomi Mi A1 | Zdroj: Slavo Dzuričko

Zariadenia, ktoré neobsahujú nadstavbu od výrobcu a ponúkajú Android priamo tak, ako ho jeho tvorca navrhol, sú občas skutočne príjemným spestrením technologického trhu. Model Xiaomi Mi A1 vznikol práve v rámci spolupráce spoločností Xiaomi a Google, navyše vo svojej cenovej relácii je rozhodne horúcim želiezkom v ohni. Plusy a mínusy tohto smartfónu si môžete prečítať v práve začínajúcej recenzii.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Náš tip
Xiaomi Mi A1: Prvý smartfón Xiaomi s čistým Androidom aj na Slovensku! [AKTUALIZOVANÉ]

OBSAH BALENIA | Bonus naviac poteší

Xiaomi prichádza vo svojej známej minimalistickej krabičke, ktorá bola nepochybne inšpirovaná od “jablkového” výrobcu. To však skutočne nie je na škodu, jednoduchá biela krabička prekrytá ešte jednou vrstvou ponúka logo výrobcu a tiež informáciu, že v tomto prípade ide o Android One smartfón. Do rúk teda dostávate zariadenie, ktoré obsahuje Android bez nadstavby od výrobcu.

Obsah balenia zahŕňa v tomto prípade aj praktickú fóliu na displej.

V balení sa okrem samotného zariadenia nachádza tiež ihla na vysunutie zásuvky pre SIM kartu alebo pamäťovú kartu, európska koncovka 2A nabíjačky, nabíjací kábel s USB-C koncovkou, základná dokumentácia a aj malý bonus navyše. Nie, nie sú to známe Xiaomi slúchadlá, bonusom je v tomto prípade fólia na displej, ktorá poteší. Balenie výrobku tak môžeme označiť za naozaj veľmi priateľské a vzhľadom k cene zariadenia rozhodne oceníme aj bonus v podobe priloženej ochrany na displej.

KONŠTRUKCIA | Kovový elegán

Zariadenie ponúka kvalitnú tenkú a štýlovú kovovú konštrukciu, za ktorú by sa nemuseli hanbiť ani o triedu drahšie smartfóny. Ak ste fanúšikom značky Xiaomi, iste ste poznali práve použitý dizajn. V tomto prípade ide o “prezlečený” model Xiaomi Mi 5X, ktorý bol v predaji už dlhšie, avšak s tradičným upraveným prostredím MIUI od výrobcu.

Rozmery zariadenia sa tak nezmenili a smartfón ponúkne 155,4 x 75,8 x 7,3 mm. Váha zariadenia činí následne 165 gramov. Rozmery zariadenia by mohli byť aj menšie vzhľadom k uhlopriečke displeja, resp. samotný displej mohol v danom tele ponúknuť aj väčšiu uhlopriečku. Ide však predsa len o pôvodný model Mi 5X a tak tieto úpravy zostávajú v rovine teórie. Vzhľadom k cene však ide o rozumný kompromis, rohy zariadenia sú navyše zaoblené a smartfón tak padne veľmi dobre do ruky.

Dielenské spracovanie modelu Mi A1 je skutočne príkladné. Vo všeobecnosti by sme mohli povedať, že smartfón vyzerá o dosť drahšie, ako v skutočnosti je. Napriek tomu sa nevyskytli žiadne nedostatky v rámci konštrukcie, precízne spracované kovové telo s plastovými pásikmi pre antény je skutočne radosť používať. Poteší tiež vhodne umiestnený snímač odtlačkov prstov na zadnej strane, ktorý je naozaj ľahké nahmatať.

Rozloženie prvkov zariadenia

Predná strana ponúka 5,5” zobrazovací panel s pomerne širokými rámčekmi. Treba však vziať do úvahy, že sa jedná o zariadenie, ktoré je v súčasnosti možné zakúpiť už za menej ako 200 eur. Nejaké tie kompromisy tak rozhodne museli nastať aj na strane rozloženia prvkov. Nad displejom sa nachádza notifikačná LED dióda, skupina senzorov vrátane automatickej regulácie jasu, reproduktor a predná kamera. Pod displejom sa nachádzajú spomínané kapacitné tlačidlá pre ovládanie systému. Tieto tlačidlá sú podsvietené.

Ľavá strana je takmer prázdna. Obsahuje len zásuvku pre SIM kartu resp. pamäťovú kartu microSD. Ide však o DualSIM prístroj a slot je hybridný. Môžete použiť buď dve SIM karty alebo jednu SIM kartu a pamäťovú kartu microSD. Do bočných hrán zasahujú aj plastové pásiky pre antény. Pravá strana je následne domovom tlačidla pre vypnutie a tiež tlačidiel na reguláciu hlasitosti. Tlačidlá sú umiestnené na vhodnej pozícii. Sú dobre dostupné a ich stlačenie je výrazné a bez problémov.

Horná hrana je domovom sekundárneho mikrofónu, ktorý zaznamená zvuk napríklad v prípade natáčania 4K videa zadnou kamerou. Hneď vedľa neho je umiestnený aj infračervený senzor, ktorým je možné ovládať široké spektrum domácej elektroniky. Spodná hrana obsahuje 3,5 mm audio konektor pre slúchadlá, mikrofón pre telefonovanie, dve konštrukčné skrutky, USB-C konektor pre nabíjanie alebo prepojenie s počítačom (za použitý konektor výrobcu rozhodne chválime) a tiež hlasný reproduktor, vďaka ktorému vám zvonenie prichádzajúceho hovoru rozhodne neunikne.

Zadná strana zariadenia je domovom duálneho fotoaparátu. Hneď vedľa neho je umiestnený tiež duálny LED blesk, ktorý dobre poslúži aj ako baterka. Pod objektívom fotoaparátu sa v strede tela nachádza čítačka odtlačkov prstov. Zvyšok zadnej steny je prázdny, obsahuje už len logo výrobcu či nevyhnutné informácie, a to vrátane loga “Android One” v akejsi šedej farbe. Zamrzí chýbajúce NFC. Konštrukciu ako takú môžeme hodnotiť skutočne pozitívne a smartfón môže ísť príkladom pre konkurenciu aj v o pár stoviek drahšom segmente.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

DISPLEJ | Full HD postačí

Zariadenie ponúka 5,5” IPS panel s rozlíšením 1920 x 1080 pixelov a pomerom strán 16:9. V dnešnej dobe ide o pomyselný štandard, na ktorý by mal prihliadať každý používateľ so záujmom kúpy smartfónu na dobu napríklad najbližšieho roka. Nie, nejde o kompaktné zariadenie a menšie ruky môžu mať problém s jednoduchým ovládaním zariadenia. Smartfón má navyše pomerne široké rámčeky okolo displeja. Niet sa čo čudovať, opäť ide o starší recyklovaný model Mi 5X.

Napriek spomínaným kompromisom, zobrazovací panel ako taký skutočne nesklame. Farebné spektrum je príjemné, hodnota najnižšieho jasu je v absolútnom poriadku. Hodnota najvyššieho jasu by však mohla byť vyššia. Aj na maximálnej hodnote to pri poludňajšom svetle totiž nebolo úplne ideálne. Pozorovacie uhly displeja sú dostatočné a poteší tiež nočný režim, kde je možné nastaviť aj jeho intenzitu. Čo nepoteší je automatická regulácia jasu. Reaguje trochu pomaly, a najmä v tme či veľkom šere má problém rýchlo korigovať jas pre príjemné sledovanie obsahu. Tento problém by však mohla vyriešiť aj jedna z početných softvérových aktualizácií.

VÝKON | Praxou overený Snapdragon 625

Po stránke výkonu prichádza praxou overený osemjadrový procesor Qualcomm Snapdragon 625, doplnený o grafický akcelerátor Adreno 506. Prečo práve “praxou overený” procesor? Ak ste aspoň trochu sledovali smartfóny Xiaomi tak viete, že toto rozhodne nie je prvý a ani druhý smartfón tejto značky s daným procesorom. Prečo sa Xiaomi tak drží práve tejto série je jemnou záhadou. Rovnaký čip však ponúka aj v rámci modelov Redmi Note 4, Redmi Note 4X, Redmi 5 Plus alebo Mi Max 2. Nemusí však ísť zrovna o nevýhodu.

Tento čip je tak u tohto výrobcu overený a plne kompatibilný na prípadné softvérové zmeny. Nachádza sa prevažne v modeloch strednej alebo vyššej strednej triedy a ponúka pomyselný kompromis s dostatočným výkonom a veľmi dobrou spotrebou energie. Smartfón zvládne väčšinu základných hier v Obchode Play, nevadí mu plnohodnotný multitasking dvoch aplikácií na jednej obrazovke a poradí si aj v rámci prehrávania funkcie “obraz v obraze.” V prípade náročnejších 3D hier však odporúčam siahnuť po znížení grafických detailov na strednú úroveň. Výsledky benchmark testov si môžete prezrieť na fotografiách vyššie.

PAMÄŤ | 4 GB RAM je cítiť

My v redakcii sme sa dostali k zariadeniu v konfigurácii 4 GB RAM a 32 GB interného úložiska (v predaji nájdete aj verziu so 64 GB úložiskom). Vnútorné úložisko je dostačujúce aj v hodnote 32 GB a to najmä z dôvodu, že model Mi A1 ponúka čistý systém Android One (zaberie približne 9 GB) bez mohutnej nadstavby MIUI od výrobcu. Po nainštalovaní stovky aplikácií, nasnímaní asi piatich desiatok fotografií a zaznamenaní zopár kratších 4K videí bolo stále k dispozícii takmer 15 GB interného úložiska. Výber úložiska tak ostáva na vás. V prípade, že chcete do smartfónu ukladať väčšie množstvo súborov, bude lepšie priplatiť si za 64 GB úložisko. Úložisko je takisto možné rozšíriť o pamäťovú kartu microSD až do kapacity 128 GB (hybridný slot).

Plynulé a rýchle reakcie systému sú súhrou overeného hardvéru, ktorý už čínsky výrobca Xiaomi dôverne pozná a dokonale optimalizovaného softvéru, na ktorom si dala záležať spoločnosť Google. Svoju prácu však spraví aj pamäť RAM, ktorá sa v tomto prípade zastavila na hodnote 4 GB. Ide o dostatočnú kapacitu pre náročný multitasking, prechod medzi aplikáciami či aktívne hranie mobilných hier. Niekedy bolo skutočne milým prekvapením, že určitá aplikácia bola uložená v rámci multitaskingu aj na druhý deň a nebolo problémom pokračovať v práci práve z miesta, kde ste skončili v predošlý deň.

ČÍTAČKA ODTLAČKOV PRSTOV | Vhodné miesto, nižšia rýchlosť

Snímač odtlačkov prstov je v tomto prípade opäť prevzatý z modelu Mi 5X. Umiestnenie čítačky je veľmi dobré, nachádza sa na zadnej strane približne v strede pod objektívom fotoaparátu. Nahmatanie čítačky je veľmi intuitívne a prirodzené, jednoducho dobre padne do ruky. Povrch čítačky je štandardný a príjemný. Poteší matná čierna a neruší ju ani žiadne “chrómové” lemovanie po vzore iných modelov Xiaomi.

V tomto prípade je tu aj isté negatívum, a tým je konkrétne rýchlosť čítačky odtlačkov prstov. Áno, v danej cenovej kategórii nemôžeme očakávať najrýchlejší snímač na trhu. Obzvlášť, ak ste už vlastnili telefón s rýchlejšou čítačkou, bude vás to jemne obmedzovať. Na druhej strane je potrebné pochváliť presnosť a stabilné výkony čítačky. Ľahká mastnota či mierna vlhkosť nie je problémom a hoci zariadenie odomkne o moment pomalšie ako konkurenčné snímače, obvykle ho odomkne na prvý krát a bez problémov. A to predsa od čítačky odtlačkov prstov chceme, no nie?

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

MULTIMÉDIÁ | Základná výbava od spoločnosti Google

Výbava smerujúca pre multimédiá prichádza v tomto prípade priamo z dielne spoločnosti Google. Spoľahnúť sa tak môžete na aplikácie ako Filmy Google Play, Hudba Google Play a aplikácie ako Hry Play či Knihy Play. Ak ste zvyknutý na ekosystém Google, poteší vás aj kancelárska výbava v podobe aplikácií Dokumenty, Tabuľky a Prezentácie od Google. Pokiaľ máte radi iné, alternatívne služby, budete si ich musieť ručne nainštalovať z Obchodu Play. Čistý Android so sebou totiž prináša aj zopár kompromisov. Viac na túto tému sa dozviete v kapitole “Operačný systém.”

Zariadenie ponúka vo svojej výbave hneď dvojicu mikrofónov. Tie sú umiestnené pomerne štandardne – v dolnej a hornej hrane prístroja. Ten dolný slúži najmä pre realizáciu telefonických hovorov, horný zasa starostlivo doplní záznam videa. Hlasný reproduktor je jeden a nachádza sa v spodnej hrane zariadenia. Jeho kvality spĺňajú skôr pomyselný štandard. Reproduktor je hlasný, ale kvalitou priemerný, no na vyzváňanie pochopiteľne stačí. Žiadne stereo efekty v kombinácii s reproduktorom na prednej strane sa v tomto prípade nekonajú.

Výbavu ukončí v tomto prípade jemne netradičný prvok na súčasných Android zariadeniach. Pravdou je, že tento prvok sa pomaly ale isto trochu vytráca. Ide o infračervený senzor, ktorý sa nachádza v hornej hrane zariadenia a ponúkne pohodlnú možnosť ovládania vašej domácej elektroniky rôznych druhov. Spolu v kombinácii s predinštalovanou aplikáciou Mi Remote prináša možnosť diaľkového ovládania pre vašu televíziu, set-top box či iné zariadenia ako multimediálne centrá a klimatizácie. Veľmi návyková záležitosť.

FOTOAPARÁT | Duálny trend pokračuje

Zadný fotoaparát na smartfóne je duálny, ponúka rozlíšenie 12 + 12 MPix (f/2.2 + f/2.6) a tiež dvojtónový LED blesk. Hoci konštrukcia zariadenia je pomerne tenká, objektív zadného fotoaparátu vystupuje z tela smartfónu nejaký ten milimeter. Možnosť duálneho fotoaparátu v tomto prípade zahŕňa “teleobjektív,” ktorý sa zameria na dvojnásobné priblíženie snímanej scény. Kvalita výsledných fotografií, obzvlášť v danej cenovej kategórii, vôbec nie je zlá. Na úvodnej obrazovke fotoaparátu je tiež možné aktivovať “portrét” režim či HDR. K dispozícii je tu tiež prepínač pre výber štandardného alebo teleobjektívu.

Za dobrých svetelných podmienok poteší výsledná hĺbka ostrosti, úroveň detailov a aj farebné podanie fotografie, ktoré je možné dokonca nastaviť manuálne (sýtosť farieb má v nastaveniach viacero úrovní). V znížených svetelných podmienkach pribúda šum a toto zrejme nebude smartfón, ktorý by sa v takých podmienkach začal aspoň vyrovnávať s vlajkovými fotoaparátmi. Fotenie v tme chce veľmi pevnú ruku a trpezlivosť. To isté, ak nie v ešte väčšom meradle, platí aj o snímkach z teleobjektívu. Tie boli použiteľné najmä za dobrých svetelných podmienok.Opäť však treba vziať do úvahy cenu zariadenia.

Prostredie fotoaparátu obsahuje aplikáciu od Xiaomi (keďže tá od Google aktuálne nepodporuje duálny fotoaparát). Nechýba pomerne dobrá možnosť prispôsobenia, manuálny režim, panoráma, vodováha, nočný režim, režim skupinovej selfie alebo režim pre úpravu pleti, rôzne filtre a ďalšie možnosti. Video je možné snímať v rozlíšení 4K (30fps) alebo 1080p (60fps). K dispozícii je tiež možnosť rýchleho či spomaleného videa spolu s nastavením spomalenia. Poteší možnosť snímania fotografie počas natáčania videa. Takisto užitočnou skratkou je rýchle spustenie fotoaparátu dvojitým stlačením tlačidla pre vypnutie alebo hardvérová spúšť fotoaparátu, ktorá v daný moment nahradí tlačidlá pre reguláciu hlasitosti.

Predná “selfie” kamera obsahuje štandardných 5 MPix a funkciu typickú pre Xiaomi smartfóny – určovanie veku. Výsledné selfie fotografie sú ostré a majú pestré farebné podanie v dobrých svetelných podmienkach. V horších svetelných podmienkach je to už horšie a fotografia obsahuje množstvo šumu. Nie je tu k dispozícii ani predný blesk pre prípadné nasvietenie fotografie. Ukážku fotografií nasnímaných prostredníctvom smartfónu Xiaomi Mi A1 si môžete prezrieť v rámci galérie fotografií nižšie.

GALÉRIA FOTOGRAFIÍ

Fotené "teleobjektívom."
Selfie fotografia prednou kamerou v exteriéri.
Selfie fotografia prednou kamerou v interiéri.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

OPERAČNÝ SYSTÉM | Android 8.0 Oreo priamo od Google

Jednou z veľkých a nepopierateľných výhod tohto zariadenia je softvérový zážitok. Po stránke softvéru je k dispozícii systém Android One. Ide o softvér priamo z dielne spoločnosti Google a to bez zásahov zo strany Xiaomi. Nenájdete tu mohutnú nadstavbu MIUI, naopak, jedná sa o systém Android 8.0 Oreo vo svojej čistej podobe. To môže znamenať stratu niektorých šikovných funkcií od Xiaomi ako dvojité poklepanie po displeji pre prebudenie zariadenia alebo široké možnosti prispôsobenia vzhľadu systému.

Na druhej strane je spolupráca so spoločnosťou Google zárukou podpory zariadenia do budúcnosti. Nechýba tiež priebežná aktuálna podpora po stránke bezpečnostných aktualizácií. Na našom kúsku sme mali nainštalovanú januárovú bezpečnostnú aktualizáciu. Očakávame už tú februárovú a výrobca navyše sľubuje aj podporu pre nasledujúci systém vo verzii Android P, ktorý by mal byť predstavený neskôr v priebehu roka 2018.

Bez nadstavby od výrobcu

Obrazovka uzamknutia ponúka náhľady správ a možností rýchlych odpovedí. Nechýba šikovný widget pre hodiny, dátum, budík a tiež informácie o mobilnom operátorovi. Spodná časť prináša skratky pre spustenie hlasových príkazov a spustenie fotoaparátu. Po odomknutí vás privíta domáca obrazovka s widgetom pre rýchle vyhľadávanie Google. Ten v tomto prípade nie je možné odstrániť. Poteší tiež možnosť používania smartfónu na šírku a to aj na domácej obrazovke.

Obrazovka úplne vľavo prináša známe prostredie Google Now a karty so zaujímavými informáciami či počasím. Pochopiteľne, okrem domácich obrazoviek sú k dispozícii aj ďalšie plochy pre ikonky aplikácií. Tie je však možné vyhľadať aj v samostatnom menu. To nájdete potiahnutím zdola nahor.

Menu s aplikáciami prináša možnosť vyhľadávania a následne abecedný zoznam nainštalovaných aplikácií. Z tých predinštalovaných môžeme spomenúť štandardný balíček aplikácií od Google a tiež aplikáciu podpory od Xiaomi a aplikáciu pre ovládanie elektroniky prostredníctvom infračerveného senzoru – Mi Remote. To je skutočne všetko, žiadne ďalšie aplikácie, všetko ostatné si môžete nainštalovať vy osobne prostredníctvom Obchodu Play.

Prostredie je ladené skôr do svetlých farieb. Odpovedá tomu aj ponuka rýchlych nastavení, notifikačná lišta, ponuka nastavení či klávesnica Gboard. Nastavenia smartfónu sú potriedené do rozumných zložiek a nechýba ani ich vyhľadávanie. Zo softvérových funkcií poteší možnosť konfigurácie a intenzity nočného režimu – teda filtra modrého svetla.

Softvér ako taký je skutočne veľmi dobre optimalizovaný. Bez nejakých prehnaných superlatívov môžem pokojne skonštatovať, že takto rýchly a plynulý softvér je len veľmi ťažké nájsť na smartfóne s tak nízkou cenou, kde sa v súčasnosti pohybuje aj tento model. Ak dokážete zniesť niekoľko chýbajúcich vychytávok od Xiaomi, na ktoré ste boli zvyknutí z nadstavby MIUI, Android 8.0 Oreo vo svojej čistej podobe vás rozhodne nesklame. Pochvalu za dobrú optimalizáciu si tak zaslúžia obe spoločnosti – aj Google, aj Xiaomi.

OBRAZ V OBRAZE | Bonus, ktorý ponúkne Android 8.0 Oreo

Xiaomi Mi A1 ako jedno z malého počtu zariadení na trhu ponúkne aj funkciu “picture-in-picture” alebo tiež v preklade povedané “obraz v obraze.” Táto funkcia ponúkne minimalizovať multimediálny obsah (napríklad video) do malého plávajúceho okna na obrazovke. Počas sledovania alebo počúvania videa, ktoré máte stále na obrazovke pritom môžete plnohodnotne pracovať v rámci ďalších Android aplikácií. Ide o ďalšiu, pomerne rýchlo návykovú funkciu, v súčasnosti ju však podporuje len zopár aplikácií, napríklad prehliadač Google Chrome.

Pokiaľ by ste chceli podobným spôsobom prehrávať napríklad YouTube videá, existuje tu jeden trik. Stačí si vyhľadať vaše obľúbené video na YouTube prostredníctvom prehliadača Google Chrome (nie v aplikácií YouTube) a zvoliť si zobrazenie pre počítač. Následne je potrebné video spustiť stlačením tlačidla “Play” a poslednou súčasťou triku je zobrazenie prehrávaného videa na celú obrazovku. Pri následnom stlačení tlačidla “Domov” už bude vami zvolené YouTube video prehrávané v plávajúcom okne podobne, ako v prípade na obrázku vyššie.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

BATÉRIA | Počas pracovného dňa nesklame

Zariadenie obsahuje batériu s celkovou kapacitou 3080 mAh. Vzhľadom na 5,5” Full HD panel a samotnú veľkosť zariadenia sa môže zdať o trochu malú kapacitu. Predsa len, v podobnom tele ponúka výrobca Xiaomi aj batérie s omnoho vyššou kapacitou. V tomto prípade je však opäť potrebné poukázať na čistý systém Android 8.0 Oreo, ktorý robí svoju prácu veľmi zodpovedne.

Výdrž na batériu sa pohybovala na úrovni jedného plnohodnotného pracovného dňa. Nie, na tradičný dvojdňový smartfón to asi nebude – snáď len v prípade šetrného používania. Smartfón však nesklame ani pri náročnom používaní. Na jedno nabitie nemal problém vydržať po celý deň, od ôsmej hodiny rannej až po neskoré nočné hodiny. V neskorších večerných hodinách ešte stále ponúkal približne 25 – 30% ako prípadnú rezervu na nečakaný výlet do mesta.

Náročné používanie v tomto prípade zahŕňalo synchronizáciu troch mailových klientov, aktívne využívanie viacerých sociálnych sietí počas celého dňa, hodinový telefonát, hodinové sledovanie YouTube videí a tiež príležitostné hranie hier. V tomto prípade tak výrobca nejde na výslednú výdrž “hrubou silou,” využíva skôr skvelú softvérovú optimalizáciu.

ZÁVEREČNÉ HODNOTENIE | Cena a dostupnosť

Smartfón Xiaomi Mi A1 je naozaj veľmi dobrou alternatívou pre používateľov, ktorí ocenia aktuálny systém Android 8.0 Oreo, včasné bezpečnostné aktualizácie či rýchly a plynulý chod samotného systému. Áno, je potrebné zvážiť pár kompromisov ako širšie rámčeky okolo displeja, niektoré chýbajúce vylepšenia z prostredia MIUI, chýbajúce NFC či horšie fotografické výsledky v slabších svetelných podmienkach. Na druhej strane ide o skutočne veľmi dobre vybavený smartfón, ktorý vo svojej cenovej relácii prakticky nemá konkurenta.

Zariadenia v danej cene toho obvykle ponúknu menej, resp. zariadenia vo výbave modelu Mi A1 majú o poznanie drahšiu cenovku. Xiaomi Mi A1 si môžete zakúpiť vo vybraných slovenských e-shopoch za sumu približne 199 EUR vo verzii s 32 GB interným úložiskom a za sumu približne 230 EUR vo verzii so 64 GB úložiskom. Pri objednávke priamo z Číny je možné ušetriť ešte niekoľko desiatok eur navyše.

Plusy

+ pevné kovové telo

+ nový Android 8.0 Oreo

+ skvelá optimalizácia softvéru

+ rýchlosť a plynulosť zariadenia

+ pomer cena/výkon zariadenia

Mínusy

– pomalšia čítačka odtlačkov prstov

– slabšie fotografické výsledky v horších svetelných podmienkach

– chýba NFC

Disqus Comments Loading...