Recenzia Xiaomi Mi 9T: Tak toto sa naozaj podarilo

Po pozitívnych dojmoch z aktuálnej vlajkovej lode čínskeho výrobcu som sa tešil na Xiaomi Mi 9T, ktorý je v mnohých aspektoch veľmi podobný. Asi jediným “nedostatkom” oproti klasickému Xiaomi Mi 9 je slabší procesor. Avšak nájdeme tu 3,5 mm audio jack, FM rádio a dokonca aj poriadne silnú batériu. Navyše, displej je bez výrezu a selfie fotoaparát sa vysúva z hornej časti. Aký je Xiaomi Mi 9T?

Konštrukcia a Dizajn

Na prvý pohľad ide o veľmi príťažlivé zariadenie. V modrej farbe, ktorá k stredu prechádza do čiernej vyzerá jednoducho skvele. Spredu zaujme veľkým displejom bez rámikov a výrezu, zozadu zase zaujímavým riešením trojitého fotoaparátu. Veľmi výrazným prvkom je zamykacie tlačidlo na pravej strane, ktoré je výrazne červené a dodáva smartfónu “šmrnc”.

Kvalita spracovania je príkladná. Konštrukcia je sklenená a v ruke pôsobí prémiovo. Aj napriek tomu, že cenovka je od tej prémiovej poriadne ďaleko. Vďaka jemnému zaobleniu k okrajom sa aj vzhľadom na celkové rozmery veľmi príjemne drží. No do malých ženských rúk to naozaj nebude.

Oceňujem, že oproti ostatným skleneným smartfónom odoláva odtlačkom prstov o trochu lepšie. Ale aj tak to nie je žiadna sláva. Poteší 3,5 mm audio jack v hornej strane, dole sa zase nachádza USB-C konektor a mriežka reproduktora.

  • Rozmery: 156,7 x 74,3 x 8,8 mm
  • Hmotnosť: 191 gramov

Silná batéria so sebou prináša nesporné výhody vo výdrži, no aj vyššiu hmotnosť. Tá mi ale osobne absolútne nevadí. Keby som si mal vybrať medzi batériou a nižšou hmotnosťou, jednoznačne beriem väčšiu batériu.

Výhodou môže byť, že fotoaparáty nevystupujú z tela nijako výrazne. To umožní používanie tenšieho ochranného obalu bez toho, aby ste sa obávali o ich poškriabanie. Kľudne môžete použiť aj ten obal v balení, ktorý je príjemný na dotyk a matný. To znamená, že nezachytáva odtlačky prstov. Navyše obsahuje všetky potrebné výrezy, takže pri výmene SIM karty alebo vytváraní selfie fotografie vám nebude nijako prekážať.

Mimochodom, vysúvanie fotoaparátu sprevádza príjemný zvuk a jeho boky sa počas toho dokážu aj rozsvietiť. Je to maličkosť, ale vyzerá to výborne. Aby toho nebolo málo, Xiaomi Mi 9 disponuje aj notifikačnou LED diódou. Ak by ste ju hľadali niekde na prednej strane nad displejom, máte smolu. Nachádza sa priamo na boku na vysúvacom fotoaparáte. Praktická tým pádom veľmi nie je, no efektná rozhodne áno. Dokáže svietiť namodro, rovnako, ako fotoaparát počas vysúvania.

Odomknete prstom aj tvárou

Odomykanie tvárou pri smartfóne s vysúvacím fotoaparátom bolo vždy zaujímavé. Zaujímavé, no nie rýchle. A presne tak je tomu aj v tomto prípade. Funguje to, avšak kým sa vysunie predný fotoaparát a rozpozná vás, mohli ste mať svoj Mi 9 T odomknutý napríklad aj pomocou skeneru odtlačkov prstov.

Ten sa nachádza v displeji, podobne, ako v prípade Xiaomi Mi 9. Nie som síce zástanca tohto riešenie, ale v Mi 9T funguje prekvapivo veľmi dobre. Po skúsenostiach so Samsungami z radu Galaxy A som sa skeneru v displeji chcel vyhnúť čo najdhlšie, no nepodarilo sa. Poďme ale späť na skener.

Pridávanie prsta je štandardné. Na to, aby ste mohli prst pridať, potrebujete mať nastavené heslo, prípadne odomykací vzor. Celé mi to zabralo asi minútu (aj s pridaním odtlačku). A tak som to išiel otestovať. Prvé odomknutie skvelé, rýchle. Druhé, tretie, štvrté rovnako. Oči sa mi rozjasnili a povedal som si, že to až také hrozné nebude. A verte tomu, nie je. Skener odtlačkov v displeji v smartfóne Xiaomi Mi 9T používam s radosťou. Stále síce nie je taký rýchly, ako klasické riešenia, no som s ním spokojný. Určite patrí medzi to najlepšie, najspoľahlivejšie a najrýchlejšie. Nepočítam však Samsung Galaxy S10 a S10+, ktoré sú v tomto smere ešte ďalej vďaka ultrasonickému skeneru.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Displej: Pekný, veľký a bez výrezu

Presne týmito slovami by som jednoducho zhrnul displej, ktorý používa Xiaomi Mi 9T. AMOLED panel ocenia napríklad aj vyznávači tmavého režimu, ktorý samozrejme nesmie chýbať. To, že je displej bez výrezu, je aspoň pre mňa obrovské plus. Pri sledovaní multimediálneho obsahu či hraní ma tak nič neruší.

Displej má uhlopriečku 6,39″ a k okrajom je mierne zaoblený, čím kopíruje dizajn zariadenia. Rámiky sú úplne minimálne. Pri rozlíšení výrobca nijako neexperimentoval a siahol po overenom natiahnutom 2340 x 1080 pixelov. Na slnku nemám s čitateľnosťou žiadny problém. Automatickému jasu niekedy trvá trochu dlhšie kým sa prispôsobí ostrému slnku. Dlhšie myslím tak dve sekundy. Nie je to veľa, ale vie to niekedy naštvať. Avšak nestáva sa to pravidelne, možno raz z desiatich odblokovaní.

Ochranu pred poškriabaním zabezpečí krycie sklo Gorilla Glass 5. generácie. Natiahnutá oleofóbna vrstva je výborná, prsty sa po displeji kĺžu veľmi ľahko a odtlačky prstov či iné nečistoty je možné jednoducho odstrániť. Farby sú veľmi pekné, presne také, aké by som od AMOLED panelu očakával. Neprídu mi presaturované, sú však dostatočne živé. O pozorovacích uhloch snáď ani nemusím písať.

Displej je možné rozsvietiť klasicky tlačidlom, zodvihnutím alebo dvojitým poklepaním. Škoda, že ho poklepaním aj nezamknete. Chýbať samozrejme nesmie ani ambientné zobrazenie. To si môžete veľmi jednoducho naplánovať a na výber je z viacerých vydarených tém.

Už štandardom pri Xiaomi smartfónoch je možnosť veľmi podrobne si upraviť farebné podanie. V základe sú tri možnosti – základné zobrazenie, zvýšený kontrast alebo automatický kontrast. Ak zvolíte automatický kontrast, úroveň farieb si ešte jednoducho doladíte.

Výkon a Pamäť: Veľmi príjemné prekvapenie

Musím sa priznať, že patrím medzi najnáročnejších používateľov. Od svojho smartfónu vyžadujem viac vecí, ktoré musí robiť na 100 percent. Jednou z nich je aj výkon. A práve k použitému procesoru som bol spočiatku trochu skeptický. Nedosahuje síce kvality Snapdragonu 855 či Kirinu 980, no ide o nový čip a dostatok výkonu mu rozhodne nechýba.

Už pri prvých krokoch s Mi 9T som si povedal, že by mi takýto smartfón aj napriek nepoužitiu najvýkonnejšieho procesora nejako prekážal. Skôr naopak. Je rýchly, spoľahlivý a som s ním veľmi spokojný.

Vďaka skvelej optimalizácii prakticky na nič nečakáte. Pohyb systémom je rýchly a plynulý. Snapdragon 730 prekvapil aj v grafickom výkone, ktorý je viac než slušný. V praxi to znamená bezproblémové hranie napríklad PUBG na maximálnych detailoch a bez sekania. V Google Play nenájdete hru, ktorý by tento procesor nezvládol. V benchmarkoch za špičkou zaostáva, ale v praxi to takmer nemáte šancu rozoznať. Trúfam si tvrdiť, že s výkonom bude spokojný aj ten najnáročnejší používateľ. Presne tak ako ja.

Menší ústupok budete musieť urobiť s úložiskom. Xiaomi Mi 9T neobsahuje slot na pamäťovú kartu, takže si musíte vystačiť s vnútornou kapacitou. A tá môže byť buď 64 GB alebo 128 GB. Ak teda patríte medzi tých, ktorí ešte neprišli na chuť Google Fotkám (čomu nerozumiem) alebo robíte veľa videí, určite sa oplatí investovať do vyššej kapacity.

6 GB operačná pamäť je v roku 2019 štandardom aj v strednej triede, takže v tomto prípade nič prevratné. Avšak dôležitá nie je len samotná kapacita, ale hlavne používateľský zážitok. Ak ste hádali, že Mi 9T len tak aplikácie na pozadí nezatvára a dokáže v RAM-ke udržať naozaj veľa, máte pravdu. Jednoducho povedané, operačnej pamäte je dosť a stále je tu dostatočná rezerva do budúcnosti.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Systém: MIUI v plnej kráse

Keďže Xiaomi Mi 9T je nový model, obsahuje aj zatiaľ najnovší operačný systém Android vo verzii 9.0 Pie. Ten je prekrytý vydarenou používateľskou nadstavbou MIUI, priamo od Xiaomi. Nadstavba je to mohutná a mení vzhľad klasického Androidu na nepoznanie. Výhodou je, že obsahuje množstvo užitočných a šikovných nastavení a aj dizajn používateľského rozhrania je atraktívny.

Príkladná je aj jej optimalizácia. Xiaomi jendoducho vie, ako sa to robí. Osobne som síce zástancom čistého Androidu, no zvládnem používať aj MIUI. Nechýba možnosť ovládať systém gestami. Gestom potiahnutia prsta zdola nahor sa dostanete na domovskú obrazovku. Pokiaľ prst na displeji podržíte, zobrazí sa vám menu naposledy spustených aplikácií. Posunutím zľava doprava alebo naopak sa vrátite o krok späť. Pokiaľ prst podržíte, môžete rýchlo prepínať medzi naposledy spustenými aplikáciami. Pri zapnutí tohto druhu ovládania vás smartfón najskôr všetko pekne naučí.

Všade samé vylepšenie

Ako sme si už pri Xiaomi smartfónoch zvykli, nechýba nahrávanie displeja či zobrazenie dvoch aplikácií naraz. Na malom displeji smartfónu to síce nie je nijako pohodlné, ale niekomu sa to môže hodiť. Klasikou je už možnosť meniť témy.

Systém multitaskingu je oproti konkurencii v MIUI iný. Spustené aplikácie sú rozdelené do akýchsi dvojíc. Príde mi to trochu nepohodlné a musel som si na to zvykať. Avšak pravdou je, že to vyzerá veľmi dobre.

Obľúbenou funkciou je možnosť prehodiť prostredie do čiernej farby a nechýba ani v nadstavbe MIUI. Keďže Xiaomi Mi 9T obsahuje OLED displej, viete tým aj výrazne ušetriť dôležité percentá batérie.

Multimédiá: Ešte stereo reproduktory a bolo by to dokonalé

Oproti klasickému Xiaomi Mi 9 je na tom multimediálne táto menej výkonná verzia lepšie. Aktuálnej vlajkovej lodi sme vyčítali absenciu FM rádia a aj 3,5 mm audio jacku. Obidva tieto nedostatky novinka rieši, čo môže byť pre niekoho rozhodujúcim faktorom.

Ďalšou výhodou môže byť aj displej bez výrezu, na ktorom bude sledovanie videí či iného multimediálneho obsahu pohodlnejšie. Jediným multimediálnym nedostatkom tak zostáva slabší procesor. V praxi je to však absolútne nepodstatné, pretože Xiaomi Mi 9T zvládne všetky multimediálne úkony hravo a s výkonovou rezervou.

Keby mal tento smartfón ešte druhý reproduktor, išlo by o ideálne multimediálne zariadenie. Ale ani ten jeden na tom nie je vôbec zle. Nepatrí síce medzi tie najlepšie, no kvalitou a ani maximálnou hlasitosťou neurazí.

V nastaveniach som narazil na veľmi zaujímavé úpravy zvuku zo slúchadiel. Nakalibrovať si tu môžete tlačidlá a nechýba ani ekvalizér. Tiež si môžete zvoliť typ slúchadiel, ktoré ste k smartfónu pripojili. Na výber je z týchto možností:

  • bežné slúchadlá
  • bežné špunty
  • každý model Xiaomi slúchadiel

Zvukové nastavenia sa automaticky upravia na najlepšie možné pre konkrétny typ slúchadiel. Výborná vec.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Konektivita: Mnohí by sa mohli učiť

Páčia sa mi aj detailné informácie o hovoroch, ktoré nadstavba od Xiaomi ponúka. Vidíte tu, ako dlho ste s dotyčnou osobou telefonovali, ako dlho vám zvonil telefón v prípade zmeškaného hovoru a podobne.

Tiež ma teší, že výrobca nezabudol na tých, ktorí radi platia mobilom a smartfón vybavil NFC. Chýbať dnes už nesmie ani Dual SIM funkcionalita. Nie je žiadnym prekvapením, že smartfón podporuje všetky siete, ktoré sa u nás využívajú. V nastaveniach si môžete zvoliť svoj dátový limit a zariadenie vás pred jeho prekročením upozorní. To platí pre štandardné dáta, ale aj dáta v roamingu. Každý dátový limit je možné nastaviť zvlášť. V mnohých prípadoch sa táto funkcia určite môže hodiť.

A tu možnosti konektivity ani zďaleka nekončia. Pri pripájaní k Wi-Fi sieti ihneď vidíte či sa pripájate k 2,4 alebo 5 GHz Wi-Fi. Infračervený port bohužiaľ chýba. GPS je už tradične na veľmi dobrej úrovni. Signál chytím rýchlo a bez problémov. Tiež sa mi počas testovania nestalo, že by som niekedy GPS signál stratil.

Pri bluetooth som si všimol zase jednu zaujíamvú funkciu. Pri väčšine pripojeného bluetooth príslušenstva si viete pozrieť aj stav batérie. Toto určite nefunguje pri smartfónoch všetkých značiek a dávam za to Xiaomi palec hore.

Fotoaparát

Xiaomi Mi 9T zaujme trojitým fotoaparátom na zadnej strane a tiež vysúvacím selfie snímačom. Poďme ale pekne poporiadku, začnem tým hlavným. Okrem klasického širokouhlého objektívu ponúka teleobjektív s dvojnásobným optickým priblížením a chýbať nesmie ani obľúbený ultra-širokouhlý snímač.

  • hlavný objektív: 48 MP, f/1.8, PDAF
  • teleobjektív: 8 MP, f/2.4, dvojnásobné optické priblíženie, PDAF
  • ultra-širokouhlý objektív: 13 MP, f/2.4

Maixmálne rozlíšenie fotografií je teda 48 megapixelov (8000 x 6000). Prednastavene je zvolené rozlíšenie 12 MP. V tomto prípade dokáže hlavný objektív spojiť 4 pixely do jedného, čím naň dopadá viac svetla a fotografie sú svetelnejšie. Odporúčam ponechať toto nastavenie (pokiaľ nepotrebujete fotografiu s extra detailami). Ďalším “nedostatkom” takto vysokého rozlíšenia je, že jedna 48 MP fotografia zaberie približne 15 MB miesta.

Optická stabilizácia obrazu bohužiaľ chýba úplne. Ultra-širokouhlý snímač nedokáže zaostrovať, ostatné dva áno. Tiež ho veľmi neoporúčam používať v noci, kde ide kvalita fotografií rapídne dole. To ale platí pri všetkých smartfónoch. No a veľmi podobné je to aj s teleobjektívom. Ak chcete fotiť v noci, jediným východiskom je použitie hlavného 48 MP objektívu, ktorý v týchto podmienkach produkuje neporovnateľne lepšie fotografie.

Kvalitou sa síce fotoaparát modelu Mi 9 nevyrovná, no nie je to žiadny prepadák. Cez deň sa môžete pripraviť na veľmi pekné zábery. Problémy nie sú ani pri náročnejších podmienkach a výraznejších zmenách osvetlenia. Dynamický rozsah je veľmi slušný.

Portrétový režim využíva teleobjektív. Musíte sa teda pripraviť, že ak chcete mať pozadie rozmazané, musíte ísť od objektu trochu ďalej. Úroveň rozmazania je samozrejmemožné ručne nastaviť. Zaujímavé je, že portrétový režim sa pri Xiaomi volá “na výšku”. Rozmazanie pozadia je pekné a celkom dobre si poradí aj s náročnejšími podmienkami. Dokonalé to však nie je.

V poslednom čase je medzi výrobcami obľúbený aj nočný režim. V náročných svetelných podmienkach môže pomôcť, no musíte mať pevnú ruku, prípadne statív. Určite by to bolo lepšie, keby smartfón ponúkal optickú stabilizáciu obrazu. V profesionálnom režime si zase manuálne nastavíte vyváženie bielej, ostrenie, uzávierku, ISO či jednoducho prepnete medzi objektívmi. Samotné nočné fotografie sú asi najväčšou slabinou inak veľmi slušného fotoaparátu. Xiaomi Mi 9 je v tomto smere ďalej.

Priblíženie a oddialenie

Testovacie fotografie

Poteší priama integrácia s funkciou Google Lens či možnosť fotogravovania aj v štvorcovom režime. Okrem klasického 4:3 a spomínaného 1:1 je ešte k dispozícii aj 16:9 či širokouhlý, ktorý sa pekne natiahne na celú obrazovku. Ak fotografujete v inom pomere strán ako 4:3, musíte sa pripraviť na nižšie rozlíšenie, keďže snímač ponúka štandardne pomer strán 4:3.

Selfie fotoaparát nepatrí medzi najlepšie. Pokiaľ nemáte dostatočne dobré podmienky, fotí skôr podpriemerne. Dynamický rozsah je tiež slabší. Ak ale máte dostatok svetla, nesklame vás.

Pri videu sa mi páčia veľmi rýchle reakcie na zmenu svetla. Tiež zaostrovanie je rýchle a bezproblémové. Trochu sklamaním je nemožnosť nahrávať video v 4K rozlíšení pri 60 snímkoch za sekundu. 60 fps funguje len vo Full HD rozlíšení. Potešilo by ma tiež, keby som si priamo počas nahrávania mohol prepnúť medzi objektívmi. Aký objektív si na začiatku zvolíte, takým budete nahrávať celé video bez možnosti jeho zmeny priamo počas nahrávania. Škoda.

Video je inak veľmi pekné a celkom dobrú prácu robí aj elektronická stabilizácia. Najviac sa mi osvedčilo nahrávanie vo FullHD pri 60 snímkoch za sekundu. Nechýba tu však ani super spomalené video. To nahráte vo FullHD rozlíšení a k dispozícii je až 960 snímkov za sekundu. Spomalené video môžete nahrávať aj pri 120, repsektíve 240 snímkoch za sekundu, stále pri HD rozlíšení.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Batéria: Nenápadný silák

Podnadpis už asi dáva tušiť, ako na tom je Xiaomi Mi 9T s batériou. Pri kapacite 4000 mAh, použití úsporného procesora a AMOLED displeja by sme očakávali nadštandardné výsledky. A to sa potvrdilo. Znovu platí, že kapacita batérie nie je všetko. V tomto prípade je tých 4000 mAh využitých naplno.

Jedinú menšiu výhradu by som mal k o niečo rýchlejšiemu vybíjaniu zariadenia v noci, keď je displej vypnutý. Za približne 6 hodín klesla batéria o 6 percent. Jasné, nie je to veľa, ale na trhu sú aj zariadenia, ktoré sú v tomto smere lepšie.

Vrátim sa späť k výdrži. Po klasickom dni mi stav batérie ukazuje ešte okolo 40 – 50 percent, čo je skvelá hodnota. Treba mať na pamäti, že ja patrím medzi používateľov, ktorí s telefónom často niečo robia. Navyše počas testovania som v ňom mal svoju kartu, stále bol pripojený na mobilných dátach a Wi-Fi, dokonca som riešil pracovné veci. Tento výsledok je tak vysoko nadpriemerný.

Pre mňa je základom dobrého smartfónu bezproblémová denná výdrž aj pri silnejšom zaťažení. Deň s Mi 9T zvládnete aj v prípade, že si neodpustíte aj nejakú tú hru, navigáciu či fotenie počas slnečného dňa. Stále vám večer zostane dostatok energie.

Menej náročný používateľ by sa kľudne s výdržou mohol dostať aj na vyše dvoch dní. Oproti Xiaomi Mi 9 s 3300 mAh batériou ide o poriadne vylepšenie. Aj keď musím uznať, že ani vlajková loď od Xiaomi na tom nie je s výdržou vôbec zle.

Chýbať samozrejme nesmie ani rýchle nabíjanie. V tomto prípade ide o nabíjanie s výkonom 18 W, čomu je prispôsobený aj nabíjací adaptér v balení. Počas testovania som nameral tieto hodnoty:

  • 15 min: 23 %
  • 30 min: 41 %
  • 45 min: 62 %
  • 60 min: 81 %
  • celkové nabitie: 1:37 hod.

Záverečné hodnotenie

Xiaomi Mi 9T patrí medzi smartfóny, ktoré som si počas testovania obľúbil najviac. Vzhľadom na veľmi príjemnú cenu sa nedostatky hľadajú len veľmi ťažko. Keby som mal nejaké spomenúť, asi by som chvíľu rozmýšľal. Trochu sklamaním je možno chýbajúci slot na microSD kartu. Vodeodolnosť pri tejto cene neočakávam, aj keď by potešila. Rovnako by potešili stereo reproduktory, avšak okrem nich je na tom multimediálne nový Xiaomi Mi 9T výborne.

Naopak, čo sa dobrých vlastností týka, poteší kvalitné spracovanie a veľmi atraktívny dizajn. Za zmienku stojí pekný displej s integrovaným skenerom odtlačkov prstov a bez výrezu. Páči sa mi aj celkom kvalitný fotoaparát, hlavne ultra-širokouhlý snímač, ktorý je čoraz žiadanejší. Cena na Slovensku sa pohybuje na úrovni okolo 350 eur, no z Číny ho objednáte kľudne aj o stovku lacnejšie.

Disqus Comments Loading...