Viomi s9 UV: Robotický vysávač so všetkým, čo k tomu patrí | Test

Redakcia

Robotických vysávačov je na trhu obrovské množstvo. Vybrať si medzi nimi nie je jednoduché. Rozhoduje cena, kvalita, ale napríklad aj to či je vysávač schopný aj mopovať a obsahuje dokovaciu stanicu, do ktorej sa môže automaticky vyprázdniť. Práve takýmto modelom je Viomi Alpha UV (S9),  ktorého cena sa pohybuje na úrovni okolo 520 eur.

Foto: Redakcia

Predajné balenie ničím nezaujme. Okrem samotného vysávača sa tu nachádza mopovacia jednotka, dokovacia stanica a menšia krabica, kde sú náhradné mopovacie utierky. Príjemným bonusom je jedna náhradná bočná kefa priamo v balení.

Čo sa týka dizajnu, výrobca sa v tomto smere na nič nehral. Ide o klasický okrúhly robotický vysávač s kefou na pravej strane a vyvýšeným “hrbom”, ktorý ukrýva laserový snímač. Biela farba mu neskutočne pristane, no k dispozícii je aj v čiernej. Konštrukcia obsahuje len dve tlačidlá – zapínacie a tlačidlo domov.

Foto: Redakcia

Zhora sa nič neotvára, prístup k nádobke na odpad a vodu má používateľ zozadu. Na boku sa nachádza diera, pomocou ktorej sa robot vyprázdni do dokovacej stanice.

Prvé spustenie Viomi Alpha UV (S9) a spárovanie so smartfónom

Prvotné prepojenie so smartfónom bolo extrémne jednoduché. Slúži na to aplikácia Mi Home. Stačí sa do nej prihlásiť/registrovať a vysávač nájde automaticky. Nie je potrebné nič stláčať. Následne prebehne klasické párovanie, pripojenie k Wi-Fi sieti a prvotné nastavenie. Tento celý proces nie je našťastie nijako zdĺhavý. Už po krátkom čase vidím vysávač vo svojej aplikácii súčasne s ostatnými smart zariadeniami od Xiaomi.

Takto vyzerá aplikácia na telefóne | Foto: Redakcia

Pokiaľ je už zariadenie v aplikácii nastavené, prístup k nemu budete mať aj z iného smartfónu. Stačí sa len prihlásiť rovnakým účtom, žiadne ďalšie nastavovanie nie je potrebné.

Vysávanie, mopovanie a pohyb po miestnosti

Osobne mám veľmi rád vysávače, ktoré pre orientáciu v priestore využívajú laser. Už pri prvotnom mapovaní priestoru pekne vidím, kade sa pohyboval a vidím aj časti miestnosti, v ktorých vysávač ešte nebol, no vďaka laseru ich vidí tiež.

Páči sa mi, ako inteligentne sa pohybuje po miestnosti. Či už ide o nové priestory, ktoré nepozná, alebo aj tie známe, vždy najskôr prejde pekne popri krajoch a zmapuje si priestor, následne povysáva všetko, čo je vnútri. Orientácii v miestnosti pomáha celkovo až 12 senzorov, ktoré sú rozmiestnené na bokoch, ale aj spodku vysávača, takže nespadne ani zo schodov.

Foto: Redakcia

Pri mopovaní si môžem dokonca zvoliť, akým štýlom sa bude po miestnosti pohybovať. Môže ísť o klasické esíčko alebo o tvar písmena Y. Tento režim je určený na hlbšie mopovanie a vyčistenie odolnejších nečistôt.

Rovnako si v aplikácii môžem nastaviť sací výkon, a to v troch úrovniach. Väčšinou som používal maximálny výkon, nižší by som zvolil len v prípade, kedy potrebujem, aby nebol robot príliš hlučný. V rámci mopovania si zase môžem nastaviť, koľko vody sa použije, taktiež v troch úrovniach.

Nastavenie typu mopovania | Foto: Redakcia
Nastavenie sacieho výkonu | Foto: Redakcia

K samotnej kvalite vysávania nemám absolútne žiadne výhrady. Podlahy povysáva rýchlo a kvalitne, problém nemá ani s kobercami. Zvláda aj prahy do výšky 2 centimetrov. Prekážkam sa dokáže vyhýbať veľmi slušne, no niekedy narazí aj tvrdšie. Problémy zvykne mať so stoličkami a všeobecne vecami, ktoré majú tenké nohy. Rád ich po miestnosti poposúva.

Mopovanie je taktiež v poriadku, no v tomto smere som vždy skeptický. Žiadny robotický vysávač ani mop sa nemôže porovnávať s ručným mopovaním. Tam sme sa ešte nedostali. Avšak v porovnaní s konkurenciou Viomi Alpha UV (S9) rozhodne nestráca.

Super vecou je aj možnosť povysávať len určitú časť miestnosti. Existuje tu špeciálna funkcia s názvom Point vacuuming. Stačí len prstom ťuknúť na miesto, ktoré má byť povysávané. Okrem toho je tu klasická možnosť nechať povysávať oblasť, ktorú si vyberiem.

Veľmi príjemne prekvapený som bol aj z toho, ako si poradil s káblami. Síce cez ne prešiel a spočiatku som si myslel, že sa zasekne, no nestalo sa tak. Za toto jednoznačne palec hore. Po tom, ako som rozmaznaný z modelu Roborock S6 MaxV, by som privítal, keby Viomi Alpha UV (S9) mal aj kamery a skvelou funkciou by bola aj detekcia predmetov pomocou umelej inteligencie. Síce to tu nie je, no ako mínus by som to rozhodne nebral.

Dokovacia stanica a vysávač | Foto: Redakcia

Čo ale Viomi Alpha UV (S9) má, je malý LED displej na dokovacej stanici, ktorý informuje o tom, kedy je potrebné vymeniť sáčok na nečistoty. Často to robiť nebudete, to som si istý.

Jednou z hlavných funkcií je UV sterilizácia, ktorá efektívne zneškodňuje baktérie a vírusy. UV svetlo sa nachádza na spodnej strane vysávača a počas práce je aktívne. Miestnosť tak nebudete mať len povysávanú, ale aj zbavenú nebezpečných nežiadúcich vplyvov.

Viomi Alpha UV (S9) pozná miestnosti aj zakázané zóny

Už po prvom kompletnom povysávaní aplikácia navrhne rozdelenie miestností. A funguje to veľmi dobre, prakticky nič som nemusel meniť. Miestnosti môžem jednoducho spojiť, rozdeliť, prípadne premenovať.

Výborné je, že si na mape môžem nastaviť oblasti, ktoré sa nebudú mopovať. Ak máte v dome alebo byte koberce aj podlahy, táto funkcia vám ušetrí kopec času a nervov. A funguje to výborne. Rovnako dobre funguje aj označovanie virtuálnej steny a zóny, kam vysávač nesmie za žiadnych okolností.

Editácia miestností | Foto: Redakcia
Pridávanie virtuálnej steny | Foto: Redakcia
Nastavenie vysávania konkrétnej oblasti | Foto: Redakcia

Problém nebude ani s viacpodlažnou domácnosťou. Vysávač stačí preniesť na požadované poschodie a spustiť vysávanie. Pri prvotnom upratovaní si toto poschodie samozrejme uloží medzi mapy. Takto vie fungovať aj s viacerými poschodiami, pričom následne ich dokáže automaticky rozpoznať.

Aplikácia Mi Home je stará známa

Aplikácia Mi Home je už veľmi dobre známa nejednému fanúšikovi Xiaomi zariadení. Vysávač sa zobrazí ako ďalšie inteligentné zariadenie po boku ostatných. Môžem si ho pridať medzi obľúbené a vybrať si miestnosť, v ktorej sa nachádza (pokiaľ mám zariadenia v aplikácii pekne rozdelené aj v miestnostiach).

Foto: Redakcia

Po kliknutí na vysávač sa zobrazí mapa domácnosti. Vrchná strana displeja ukáže, ako dlho trvalo posledné vysávanie a aká plocha bola povysávaná. Nechýba tu ani informácia o aktuálnom stave nabitia batérie. Spodná strana je o niečo zaujímavejšia.

Nachádzajú sa tu všetky dôležité ovládacie prvky. Vľavo si môžem zvoliť či chcem vysávať, mopovať alebo oboje naraz. V strede mám zase nastavenia sacieho výkonu, ktorý je možné upraviť v troch úrovniach a pravá časť patrí zase mopovaniu, respektíve množstvu vody, ktorá bude použitá. Ak si napríklad teraz nastavím, aby sa vysávalo aj mopovalo zároveň a mám nastavené aj zakázané zóny, kde sa mopovať nemá, vysávač ich berie do úvahy. Nikdy sa nestane, že by som mopoval aj koberec.

Tlačidlo vpravo dole združuje všetky nastavenia mapy, rozdelenia priestoru a úpravy zakázaných priestorov. Ťuknutím na bodky hore vpravo sa dostanem do nastavení. Tu je možné plánovať pravidelné vysávanie, ale napríklad aj režim nerušiť. V prvom rade som v týchto nastaveniach znížil hlasitosť vysávača (reproduktora v ňom) asi na 30 percent, pretože od výroby to bolo na maxime a robot sa so mnou rozprával poriadne nahlas.

Základná mapa miestnosti a ovládacie prvky aplikácie | Foto: Redakcia
Všetky možnosti úprav miestností | Foto: Redakcia
Základná obrazovka aplikácie Xiaomi Home | Foto: Redakcia

Na svoje si prídu aj tí, ktorí sa s vysávačmi podobného typu radi hrajú a ovládajú ich manuálne. Nechýba tu ani táto možnosť. Samozrejmosťou sú notifikácie. Či už sa vysávač zasekne (áno, aj to sa stáva), dokončí prácu alebo vám potrebuje povedať niečo dôležité, do smartfónu pošle notifikáciu.

Dôležitá je samozrejme aj údržba. V aplikácii preto nechýbajú informácie o tom, ako často je potrebné postarať sa o dôležité prvky vysávača, ktoré môžu v prípade ignorovania spôsobiť nefunkčnosť. Ide napríklad o výmenu bočnej či hlavnej kefy alebo filtra. Aplikácia vám ukáže, koľko percent životnosti týmto súčiastkam ešte zostáva.

Viomi Alpha UV (S9): Záverečné hodnotenie

Vysávač Viomi Alpha UV (S9) je skvelý pomocník do každej domácnosti. Medzi jeho hlavné tromfy patrí dokovacia stanica s možnosťou automatického vyprázdňovania, čím odpadá nutnosť pravidelne vysypávať odpad priamo z vysávača. Takto to budete robiť len raz za niekoľko mesiacov.

Kvalita vysávania je už tradične na vysokej úrovni, spokojný som bol aj s mopovaním. Chválim veľmi jednoduché prepojenie s aplikáciou a množstvo funkcií v nej. Nechýba možnosť pridať virtuálne steny, zóny, kam vysávač nesmie, prípadne podrobne si nastaviť oblasti, kde má zakázané mopovať.

Foto: Redakcia

Nedostatky sa hľadajú ťažko. Po testovaní vysávača Roborock S6 MaxV by som prijal aj nejaké tie kamery navyše (aby som si v aplikácii mohol pozrieť naživo, kade sa vysávač pohybuje). Poteší aj UV svetlo, ktoré počas vysávania svieti na podlahu a účinne zabíja vírusy.

Plusy

  • Vysáva aj mopuje
  • Prepracovaná aplikácia s množstvom funkcií
  • Nabíjacia stanica, ktorá slúži zároveň aj na vyprázdňovanie nečistôt
  • Výborná orientácia po miestnosti
  • UV sterilizácia

Mínusy

  • Mopovanie je síce vylepšené, no stále nedosahuje kvalít toho klasického

Parametre

Rozmery vysávača 35 x 35 x 10 cm
Rozmery dokovacej stanice 35 x 25 x 19 cm
Kapacita batérie 5200 mAh
Výdrž batérie 2,5 hod.
Sací výkon 2700 Pa
Objem nádoby na odpad v dokovacej stanici 2 litre
Objem nádrže na vodu 250 ml
Typ mopovania podľa S krivky alebo Y krivky

Za požičania robotického vysávača Viomi Alpha UV (S9) na test ďakujeme spoločnosti WESTech.

Testy konkurenčných modelov na MojAndroid.sk: 

Disqus Comments Loading...