Štát v USA kompletne zakázal TikTok. Dôvodom sú obavy o špehovanie

Zdroj: Miroslav Schwamberg

Čínska sociálna sieť TikTok posledné dva roky čelí v demokratických krajinách hrozbám zákazu alebo už realizovaným zákazom z dôvodu obáv zo špionáže v prospech komunistickej Číny. Guvernér Montany, Greg Gianforte, teraz zakázal TikToku pôsobiť v tomto americkom štáte. Podľa oficiálneho webu štátu Montana chce chrániť osobné, súkromné ​​a citlivé údaje obyvateľov štátu Montana pred Čínskou komunistickou stranou.

Zákaz nebude platiť len pre TikTok

Guvernér podpísal senátny návrh zákona 419, čím sa Montana stala prvým štátom v USA, ktorý zakázal obchodom s mobilnými aplikáciami ponúkať TikTok v rámci štátu. Tresty za porušenie tohto zákona bude vymáhať ministerstvo spravodlivosti Montany pokutou 10 tisíc dolárov za každý deň, ktorý bude služba ponúkaná.

Na Slovensku zatiaľ podobný zákaz nehrozí | Zdroj: Miroslav Schwamberg

Guvernér dokonca navrhol zmeny k návrhu zákona s cieľom rozšíriť zákaz na všetky aplikácie sociálnych sietí, ktoré zhromažďujú a poskytujú osobné údaje používateľov subjektom v zahraničných krajinách, ktoré nie sú priamymi demokratickými partnermi a spojencami USA. Zákon nadobudne účinnosť od 1. januára 2024.

Dá sa predpokladať, že vlastník služby TikTok, čínska spoločnosť ByteDance, sa kvôli zákazu obratí na súd. Pri snahe zvrátiť zákon sa bude určite snažiť využiť aj podporu používateľov služby TikTok, ktorých je v USA viac ako 150 miliónov. TikTok preto využíva množstvo amerických firiem ako marketingový nástroj. ByteDance ponúka v USA aj ďalšie aplikácie ako Lemon8 alebo CapCut.

Náš tip
Operátor O2 opäť rástol, predstavil paušály s Netflixom a ďalšie novinky
Disqus Comments Loading...