Sony Xperia XZ1 Compact: Konečne plnohodnotné mini? | RECENZIA

Spoločnosť Sony je jedným z posledných výrobcov, ktorého portfólio ešte obsahuje zariadenie s modernými vnútornosťami a displejom s uhlopriečkou menšou ako 5 palcov. Nová Sony Xperia XZ1 Compact sa pritom nedá vôbec pokladať za menej hodnotné zariadenie. Svojimi parametrami a funkciami očarí aj náročnejšieho používateľa, ktorý nechce, aby mu trčal kus smartfónu z vrecka. Nájde sa však stále dostatok záujemcov o toto zariadenie?

Konštrukcia: OmniBalance dizajn

Sony aj pri modeli Xperia XZ1 Compact vsadilo na známy, pomerne hranatý dizajn. Ten sa okrem iného vyznačuje aj tým, že zariadenie môžete na rovnú plochu postaviť dolnou alebo hornou hranou a bude samo stáť. Naopak, boky zariadenia sú príjemne zaoblené, aby vás pri držaní “nerezali” do dlane. Niekomu sa tento dizajn páči, iní ho prirovnávajú k rozkošnej “tehličke”.

Subjektívne môžeme prehlásiť, že dizajn Sony sa oproti predchádzajúcim modelom takmer nezmenil, no nemáme k nemu väčšie výhrady. Ide o jednoduché tvary, ktoré sú vhodné pre všetky cieľové skupiny fanúšikov značky. Jediné mínus má od nás Sony za stále veľké brady zariadenia pod a nad displejom. V minulosti sme v nich našli aspoň kapacitné tlačidlá, no dnes už všetky zariadenia Sony ponúkajú tlačidlá priamo na displeji.

Japonský výrobca sa rozhodol, že pri modeli Sony Xperia XZ1 Compact a pri jeho novodobých súrodencoch prizná všetky prvky zariadenia. Aj preto môžeme pod a nad displejom vidieť mriežky reproduktorov. Nad displejom je okrem toho voľným okom badateľná aj notifikačná LED dióda, predná kamera, senzor priblíženia a logo spoločnosti.

Na opačnej, zadnej strane smartfónu nájdete nápis Xperia, značku, ktorá označuje umiestnenie NFC senzoru, ako aj nový fotoaparát. Ten ponúka 19 Mpix rozlíšenie. Novinkou je umiestnenie LED blesku a senzorov fázového a laserového zaostrenia ďalej od fotoaparátu. Musíme sa však priznať, že sa nám toto umiestnenie páči viac ako pri predošlých modeloch.

Ako jedno z mála zariadení, nová Xperia XZ1 Compact ponúka aj hardvérovú spúšť fotoaparátu. Tá je 2-fázová, čo vám umožní pred zachytením fotky záber aj zaostriť. Na náš vkus je trochu malá, no na kompaktnom zariadení toto výrobcovi nemôžeme vyčítať. Okrem toho nájdete v konštrukcii tohto zariadenia ešte dvojtlačidlo pre ovládanie hlasitosti, USB-C konektor v dolnej časti a 3,5 mm audio jack hore. Vľavo sa nachádza integrovaný slot na nanoSIM kartu a microSD, ktoré dokážete vymeniť aj za chodu zariadenia a bez toho, aby ste pri sebe mali ihlu na vyberanie SIM.

Samotná konštrukcia je vyrobená z plastu obohateného o sklenené vlákno a odolného skla nad displejom. Ponúka naozaj kompaktné rozmery 129 x 64 x 9,3 mm a hmotnosť 140 gramov. Na zariadenie týchto rozmerov ide o trochu nadpriemernú hmotnosť, no zariadenie vďaka nej pôsobí masívnejšie a odolnejšie. A má na to aj právo. Konštrukcia Xperie XZ1 totižto ponúka aj odolnosť zaručenú certifikátom IP68. Pochváliť musíme aj čítačku odtlačkov prstov, ktorá sa nachádza v tlačidle vypínania. Počas testovania fungovala bezproblémovo.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Displej: Chýba HDR

Najväčšie lákadlo tohto zariadenia je jednoznačne displej s uhlopriečkou 4,6 palca. Práve vďaka nemu budú tento smartfón vyhľadávať ľudia, ktorí vo vrecku nechcú nosiť, podľa slov ich samotných – “lopaty”. IPS displej v modeli Sony Xperia XZ1 Compact ponúka HD rozlíšenie (už by sme prijali aj Full HD) a hoci nemá podporu pre HDR zobrazovanie ako je tomu tak pri veľkej Xperii XZ1, krajšie zobrazenie farieb zabezpečujú už tradične technológie Triluminos display a X-Reality Engine, ktoré farby “upravia” najmä pri zobrazení fotiek a videa.

O ochranu sa v tomto prípade stará odolné sklo Corning Gorilla Glass 5, ktoré si počas nášho testovania počínalo dobre. Ani po týždni používania sme na ňom nenašli žiadne škrabance, či odreniny. Pochvalu si od nás ale tentokrát neodnesie automatické regulovanie jasu, ktoré najmä pri slabšom svetle doslova haprovalo. Jas sa menil skokovo a vo veľmi krátkych intervaloch. Počas testovania sme si preto túto funkciu radšej vypli. Regulácia jasu je však dostupná aj v notifikačnej lište, a tak nám automatická regulácia nechýbala. Treba však priznať, že ide o subjektívny nedostatok, ktorý si na vašom smartfóne možno nikdy ani nevšimnete.

Čo naopak musíme oceniť, sú dostupné funkcie displeja. Ide napríklad o Inteligentné podsvietenie, ktoré ponechá displej zapnutý, pokiaľ sa naň pozeráte aj dlhšiu dobu a zariadenie držíte v ruke. Dostupné sú aj 3 režimy zobrazenia – profesionálny (farebná škála sRGB), štandardný (TRILUMINOS Display) a režim superjasných obrázkov (živšie farby). Okrem toho je dostupné aj manuálne vyváženie bielej farby, či napríklad Režim rukavice, vďaka ktorému displej reaguje na dotyky aj cez pletené zimné rukavice.

Výkon a pamäť: 4 GB RAM a 8 jadier

To, na čo sa v minulosti vyhovárali nepriatelia kompaktných smartfónov od Sony, je preč. Ich výkon možno pokojne porovnať aj s vlajkovými loďami iných výrobcov. Vďačiť za to možno prítomnosti až 4 GB RAM a 8-jadrového procesora Snapdragon 835 (4 x 2,45 GHz Kryo & 4 x 1,9 GHz Kryo jadrá). O grafické spracovanie obrazu sa pri tom stará naozaj výkonný čip Adreno 540, vďaka ktorému si na Xperii XZ1 Compact môžete vychutnať aj najnáročnejšie Android hry.

Pri bežnom používaní vykazuje zariadenie približne 1 GB voľnej RAM. Ani raz sa nám však nestalo, že by sa zariadenie zaseklo alebo spomalilo pri otvorení novej aplikácie alebo hry. O jeho dostačujúcom výkone hovoria aj výsledky benchmarkov, ktoré si môžete prezrieť nižšie.

Čo sa vnútornej pamäte týka, tá pre používateľa ponúka približne 21,65 GB priestoru. Zvyšok z 32 GB kapacity zaberá systém Android 8.0 Oreo. Ak vám ale takýto objem úložiska nestačí, môžete do zariadenia vložiť microSD kartu do veľkosti 256 GB.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Operačný systém: Vitaj Oreo!

Sony Xperia XZ1 Compact je jedno z prvých zariadení, ktoré sa na náš trh dostalo s už novým Androidom 8.0 Oreo. Hoci ten prináša oproti Androidu 7.0 len minoritné zmeny a vylepšenia, nová verzia Androidu vždy používateľov poteší. Ani v tomto prípade však Sony nezabudlo na svoju vlastnú nadstavbu, ktorou obohatilo systém v tomto smartfóne.

Okrem noviniek, ktoré ponúka samotný Android 8.0 nájdete v systéme smartfónu Sony Xperia XZ1 Compact starú-známu nadstavbu od Sony. Tá z hľadiska personalizácie ponúka vlastné témy, ktoré si môžete stiahnuť (alebo zakúpiť) aj z vlastného obchodu Sony. Inak tu nájdete aj prepracovanú notifikačnú lištu so skratkami pre dôležité funkcie, či tradične výborné menu s aplikáciami (appdrawer), v ktorom môžete aj vyhľadávať.

Fanúšikov natívneho Androidu zrejme sklame množstvo bloatware-u, ktoré nájdete v tomto smartfóne. Okrem aplikácií Sony (ktorých je samo o sebe viac než dosť) tu nájdete tentokrát aj predinštalované tituly Amazonu – Amazon Shopping a Amazon Kindle, ako aj antivírus AVG Protection. Tie ale viete cez nastavenia zariadenia (aspoň) vypnúť. Z predinštalovaných aplikácií nás zaujal najviac 3D skener, ktorý ponúka možnosti skenovania tváre či celej hlavy do 3D modelu, ktorý je použiteľný aj pre 3D tlač. Viac si o tejto novinke môžete prečítať v samostatnom článku – Sony Xperia XZ1: Takto funguje 3D skenovanie objektov | VIDEO.

Menším redizajnom prešli Nastavenia. Tie sa dizajnovo približujú čistému Androidu, čo rozhodne vítame. Viac možností nájdu používatelia aj pri nastaveniach plochy, kde výrobca napríklad povoľuje nastaviť aj veľkosť mriežky ikon. Celkovo hodnotíme softvér tohto zariadenia za výborne vyladený a praktický, odhliadnúc od bloatware-u, ktorý sa nemusí každému páčiť.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Multimédiá: Stereo reproduktory a bohaté možnosti zvuku

Hoci je Sony Xperia XZ1 Compact menšia než väčšina smartfónov súčasnosti, ponúka stále bohaté multimediálne možnosti. O veľkosti displeja v otázke pozerania dlhších videí by sme mohli polemizovať, no kto chce menší displej, bude si musieť zvyknúť. Inak nám HD rozlíšenie neprekážalo v žiadnom aspekte. Príjemne nás prekvapili reproduktory na prednej strane, ktoré hrajú v stereo režime a pomerne hlasno. Pri maximálnej hlasitosti však počuť značné skreslenie, čo však nie je pri smartfónových reproduktoroch žiadnou novinkou.

Bez problémov sme s novou Xperiou dokázali používať aj káblové a Bluetooth slúchadlá. Zvuk si v zariadení navyše viete upraviť pomocou viacerých funkcií (viď screenshot) a dostupný je aj 5-pásmový ekvalizér, priestorový zvuk (VPT) pre slúchadlá a podpora pre 24-bit/192 kHz audio. Celkové možnosti úpravy zvuku sú rozhodne rozsiahlejšie ako pri iných zariadeniach s Androidom. To dokazuje, že Sony má naozaj silnú zvukovú divíziu, ktorej prednosti sa snaží dostať aj do svojich smartfónov.

Fotoaparát: Slow-motion video s 960 FPS

Najväčším lákadlom nového 19 Mpix fotoaparátu od Sony, ktorý sa nachádza aj v Xperii XZ1 Compact, je rozhodne 960 FPS slow-motion video. Na našom webe sme vám už niekoľkokrát ukázali možnosti tejto funkcie a stále si myslíme, že medzi mobilnými zariadeniami zatiaľ nemá konkurenciu. Okrem toho dokáže toto zariadenie nahrávať aj 4K video (2160p@30fps), pričom ponúka aj možnosť zmeniť kodek (H.264/H.265), či zapnúť funkciu SteadyShot.

Už klasicky je potrebné pochváliť inteligentný automatický režim fotografovania Superior Auto. Ten konečne podporuje aj snímanie v maximálnom rozlíšení 19 Mpix (aj keď len vo formáte 4:3). Pre zástancov myšlienky, že “s mobilom sa dá odfotiť naozaj všetko”, je prítomný aj manuálny režim snímania, ktorý ponúka možnosť manuálne nastaviť zaostrenie, ISO, EV, vyváženie bielej, aj SS (shutter speed – uzávierka). Fotoaparát podporuje aj snímanie v HDR, no na oplátku mu chýba optická stabilizácia. Predná kamera ponúka obdobné funkcie (okrem manuálneho režimu, ktorý obsahuje len EV a vyváženie bielej) a má rozlíšenie 8 Mpix. Viac ako slová vám však o novom fotoaparáte v Sony Xperia XZ1 Compact povedia priložené ukážky fotografií a videa. Na nich si môžete všimnúť, ako sa fotoaparát snaží proti zhoršeným svetelným podmienkam bojovať vyššou hodnotou ISO a EV, čo vedie k zvýšenému šumu. Pri bežnom svetle sú však fotografie dostatočne ostré aj kvalitné.

Prihláste sa na odber nášho YouTube kanálu MojAndroid.sk
Prihláste sa na odber nášho YouTube kanálu MojAndroid.sk

Pripojenie a komunikácia: Malá klávesnica

Nemôžeme si pomôcť, ale Sony Xperia XZ1 Compact pôsobí v priemerne veľkých rukách ako naozaj malé zariadenie. Rozumieme, že časť používateľov vyhľadáva práve túto veľkosť smartfónu, no my sme fanúšikmi väčších displejov. Aj preto sa nám viaceré prvky systému zdali, povedzme, menej pohodlné. Reč je najmä o klávesnici, ktorej tlačidlá sú naozaj malé a na písanie si treba zvykať. Pri položení zariadenia na šírku sa situácia značne zlepší.

Čo sa pripojenia a hovorov týka, nemali sme absolútne žiadny problém. Zvuk pri hovoroch bol na oboch koncoch spojenia čistý. A rovnako bezproblémovo fungovali aj bezdrôtové siete. Wi-Fi ponúka profily 802.11 a/b/g/n/ac, cez sieť operátora sa aj na Slovensku pripojíte na 4G/LTE a navyše, nová Xperia XZ1 Compact ponúka aj Bluetooth 5.0 s podporou A2DP, aptX HD a LE. Nechýba ani už spomínané NFC a na pripojenie káblom slúži USB Type-C 1.0. Čomu však odzvonilo, je FM rádio. To sa v Xperiách novej generácie už nenachádza.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Batéria: Dlhý SoT a výborné šetriace režimy

Sony sa snažilo maximalizovať využitie priestoru v menšej konštrukcii a do zariadenia vložilo batériu s kapacitou 2700 mAh. To je hodnota, ktorú dnes ponúkajú batérie oveľa väčších zariadení. Aj vďaka menšiemu displeju s HD rozlíšením sa výdrž batérie pohybuje v nadpriemerných hodnotách. Hovoríme o 4-hodinovom SoT (screen-on time), či o pohodlnom používaní aj na úrovni 2-3 dní. A to aj vďaka výborným šetriacim režimom.

Reč je o režimoch Stamina Ultra Stamina. Tie dokážu obmedziť funkcie zariadenia ako výkon, jas, pripojenia, či vibrácie. Extrémnejší režim Ultra Stamina dokonca zmení aj vzhľad systému. Všetky funkcie zariadenia zhromaždí na ploche, čím používateľovi naznačí, čo všetko môže počas šetrenia batérie používať. Podobné šetrenie batérie ponúkajú aj zariadenia Samsung. Vďaka šetriacim režimom dokážete predĺžiť výdrž batérie v Xperii XZ1 Compact aj o niekoľko desiatok hodín.

Hodnotenie: Sony Xperia XZ1 Compact

Nová Sony Xperia XZ1 Compact rúca mýty o tom, že malé zariadenia musia byť už z princípu menej výkonné. Novinka z Japonska ponúka parametre porovnateľné s vlajkovými loďami iných výrobcov, pričom ich ukrýva v naozaj kompaktnom tele. To je však vyrobené z kvalitných materiálov, a tak pôsobí pomerne luxusne. A luxusná je aj cenovka tohto zariadenia. Tá je pre slovenský maloobchod stanovená na sumu 599 EUR.

Áno, za túto sumu si vieme predstaviť aj iné zariadenie, možno s ešte lepšími parametrami. To však nie je argument, ktorý by bol v tomto prípade rozhodujúci. Potenciálni záujemcovia o toto zariadenie budú totižto vyznávači už takmer zaniknutého klubu “kompaktných” zariadení s displejom do 5 palcov. A práve tí sa sťažovali, že dnes neexistuje plnohodnotný Android s výkonom vlajkových lodí a displejom tejto veľkosti. Sony ich prianie vypočulo a teraz je rad na nich. Kto z vás si kúpi kompaktný model od Sony? :-)

Plusy

+ kompaktné rozmery (pre istú cieľovú skupinu)

+ vysoký výkon

+ najnovší Android 8.0 Oreo

+ možnosti úpravy zvuku

+ fotoaparát s podporou 960 FPS slow-motion videa

+ výdrž batérie

Mínusy

– stále “iba” HD rozlíšenie displeja

– vyššia cena

– nepohodlnosť vyplývajúca z menšieho displeja (subjektívne)

[taq_review]

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 
Disqus Comments Loading...