RECENZIA Sony Xperia 10 Plus: Razí si vlastnú cestu

Sony na MWC v Barcelone predstavilo novinky, ktoré vytŕčajú z davu. Hlavným lákadlom je jednoznačne nový displej s pomerom strán 21:9, ktorý by mal zaručiť lepší zážitok pri pozeraní filmov práve v takomto formáte. Okrem toho môže výrobca vtesnať displej s väčšou uhlopriečkou do zariadenia, ktoré nebude príliš široké.

Zmenilo sa aj názvoslovie nových Xperií, aj keď neznalí by s ním mohli mať trochu problém. Vlajková loď dostala označenie Xperia 1, nové zariadenia strednej triedy sa zase nazývajú Xperia 10 a 10 Plus. A práve Sony Xperia 10 Plus sa nám dostala do redakcie ako prvá, preto sme neváhali a otestovali sme ju. Zariadenie bude na slovenskom trhu dostupné za 429 eur, čo nie je málo. Obháji si svoju cenovku?

Konštrukcia a Dizajn: Má svoj štýl

Sony už dlhodobo nejde s ostatnými výrobcami a snaží sa presadiť svoj vlastný dizajnový jazyk. Práve toto rozdeľuje používateľov na dva tábory. Jedni nedajú na dizajn Xperií dopustiť, druhým sa zase absolútne nepáči. Originalita sa však Sony v žiadnom prípade uprieť nedá.

Nová Xperia 10 Plus láka práve na dizajn, ktorý sa od konkurencie líši. Jedná sa o úzky, avšak veľmi dlhý smartfón, ktorý trochu pripomína ovládač. Jeho rozmery sú 167 x 73 x 8.3 mm a hmotnosť rovných 180 gramov. Telefón však v ruke pôsobí naozaj ľahko, pravdepodobne za to môžu nadštandardné rozmery.

Konštrukcia novinky je plastová. Pokiaľ sa na zariadenie len pozeráte, vyzerá veľmi dobre. Páči sa mi farebná kombinácia a zadná strana je imúnna voči odtlačkom prstov. Po uchopení smartfónu je vidieť, že na použitých materiáloch sa šetrilo. Ak by bol plast nahradený kovom, nemal by som ku konštrukcii absolútne žiadne výhrady. V ruke pôsobí Xperia 10 Plus trochu lacno.

Spodná strana obsahuje akýsi “kovový výrez” v plaste, v ktorom je zasadený reproduktor, USB-C konektor a mikrofón. Na zadnej strane vytŕča dvojica objektívov hlavného fotoaparátu. Sú tak náchylné na poškriabanie a ochranný obal bude pravdepodobne nutnosťou. Na vrchnej strane nechbýa 3,5 mm jack a vľavo si našli miesto slot na SIM karty a pamäťovú kartu.

Na to, aby ste sa ku kartám dostali, nepotrebujete žiadne špeciálne náradie, zvládnete to len pomocou nechtu. Takéto riešenie sa v moderných smartfónoch vyskytuje už len minimálne. Neviem si predstaviť, ako bude odolávať v prípade, keď budete karty vyťahovať často. Displej je naozaj poriadne natiahnutý a zaberá takmer celú prednú stranu zariadenia. Len v hornej časti je hrubšia časť, v ktorej sa nachádza reproduktor, slúžiaci na telefonovanie, senzory a samozrejme selfie fotoaparát.

Pravá strana vzbudzuje okrem tej prednej najväčší záujem. Usídlilo sa tu vypínacie tlačidlo, nechýbajú tlačidlá ovládania hlasitosti a ani skener odtlačkov prstov. Ten sa prekvapivo nenachádza vo vypínacom tlačidle, ale je samostatný. Toto riešenie je netradičné, no nijako to neovplyvňuje pohodlie práce so smartfónom.

Vypínacie tlačidlo je na môj vkus umiestnené príliš vysoko. Zvyknúť sa na to dá. Menšie výhrady mám tiež k tlačidlám hlasitosti, ktoré sú zase príliš nízko. Navyše, ich nahmatanie naslepo nie je najideálnejšie. Zvyknúť sa na to tiež dá, chce to len trochu praxe.

Zariadeniu chýba akákoľvek zvýšená odolnosť voči vode, čo je škoda. Keď si odmyslím plastové telo, kvalita spracovania je na dobrej úrovni. Telefón pôsobí vcelku robustne a celistvým dojmom, nevšimol som ni nijaké konštrukčné nedostatky.

Možnosti odomykania: Skener na boku a chýba odomykanie tvárou

Svoju Xperiu 10 Plus si môžete zabezpečiť pomocou odtlačku prsta. Ak by ste hľadali možnosť odomknutia tvárou, hľadali by ste márne. Táto funkcia chýba. Osobne mi to nijako neprekáža, som skôr za klasické odomykanie. Nemôžem však nespomenúť, že odomykanie tvárou je trend. Výrobcovia sa predbiehajú v tom, ktorý to zvládne najlepšie. Xperii nepomôže ani to, že sa nejedná o vlajkovú loď. Odomykanie tvárou bežne zvládajú konkurenčné smartfóny s cenou okolo 200 EUR. Otázkou však je, aká je úroveň bezpečnosti.

Skener odtlačkov prstov sa nachádza na pravej strane, avšak nie vo vypínacom tlačidle. Toto riešenie si v smartfónoch nepamätám. Sony sa snaží vytŕčať z davu a darí sa im to veľmi dobre. Po uchopení zariadenia vám palec sadne presne na skener. Stačí priložiť a máte odomknuté. Presnosť je na tej najvyššej úrovni. Počas používania som sa nestretol s tým, že by smartfón nevedel môj prst rozoznať. Mám na mysli situácie, keď nebol môj prst mokrý. V týchto  prípadoch to už ide horšie a práve tu by sa hodila možnosť odomknúť telefón pomocou tváre.

Pridanie odtlačku prsta je otázkou pár sekúnd. Stačí si zvoliť záložné heslo, ktoré použijete v prípade, že by Xperia váš prst nerozoznala a následne pridať odtlačok. Odomykanie teda funguje spoľahlivo, avšak s rýchlosťou to až také skvelé nie je. Po priložení je môj prst rozoznaný okamžite (na čo som upozornený jemným zavibrovaním), ale zariadeniu chvíľu trvá, kým sa reálne odomkne. V tomto sú hlavne čínske značky neprekonateľné, tie sú odomknuté okamžite.

Páči sa mi, že ak priložíte iný prst, nestane sa nič. Nemyslím tým to, že zariadenie sa neodomkne (to je samozrejmé), ale telefón ani nezavibruje. Toto mi vyhovuje. Iné smartfóny totiž vibráciou dajú vedieť, že ste sa snažili priložiť prst. Tu sa nič nedeje a zariadenie na to nijako nezareaguje.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Displej: Netradičný, iný odlišný

Tieto slová mi napadnú, keď sa pozriem na displej Xperie 10 Plus. Je proste iný. Zo začiatku som bol trochu skeptický, avšak veľmi zvedavý na to, ako to reálne môže vyzerať. Musím povedať, že som milo prekvapený. Páči sa mi minimálny rámik na spodnej časti, hore je rámik oveľa hrubší, čo je trochu škoda. Pokojne sa sem mohol zmestiť aj druhý stereo reproduktor, no ten sa, bohužiaľ, nekoná.

Uhlopriečka 6,5” s pomerom strán 21:9 znamená, že displej je už na prvý pohľad poriadne veľký. A natiahnutý. To so sebou prináša určité výhody, ale aj nevýhody. Ako prvú výhodu vidím, že týmto spôsobom je možné vtesnať do telefónu displej s väčšou uhlopriečkou, pri zachovaní rozumnej úrovne šírky zariadenia. Ďalšou výhodou je, že na takomto displeji vidíte v normálnej polohe viac informácií. Či už počas surfovania na internete, čítania mailov a podobne.

Za menšiu nevýhodu považujem, že niekedy máte pocit, akoby vám telefón išiel vypadnúť z ruky. Je to logické, pri držaní poriadne vytŕča. Ďalšia nevýhoda prichádza pri hraní, niektoré hry nevedia využiť celý displej a sú orezané. Na obranu, stále je to menej rušivé ako výrez v displeji pri hraní.

Samotnú kvalitu displeja by som označil za priemernú. Disponuje natiahnutým FullHD+ rozlíšením, dlhšia strana má až 2520 pixelov, kratšia klasicky 1080. Rozlíšenie stále považujem pri tejto uhlopriečke za dostatočné a jeho zvýšenie by malo nežiadúci vplyv na výdrž batérie a celkovú rýchlosť zariadenia. Pixely pri normálnom používaní nie je možné rozoznať. Maximálny aj minimálny jas sú dostatočné, automatika funguje bezproblémovo. Ani na slnku som s čitateľnosťou nemal väčšie problémy. Oproti drahším zariadeniam však pôsobí trochu vyblednuto. Všimnete si to len pri priamom porovnaní. Inak sa jedná o solídny panel.

Nechýbajú ani viaceré možnosti nastavenia zobrazenia a ani nočný režim, ktorý si môžete naplánovať. Vaše oči vám za to v noci poďakujú. Nastaviť si môžete farebnú škálu, na výber máte z troch možností:

  • Vypnuté – nevykonajú sa žiadne zlepšenia snímok
  • Štandardný režim – vylepšovanie kvality obrazu fotografií a videí
  • Režim superjasných obrázkov – zvýrazní celú krásu farieb prezeraných fotografií a videí, tie budú jasnejšie a živšie

V praxi tieto režimy výsledný obraz ovplyvnia, no nijako markantne. Mne sa zapáčila práve tretia možnosť, superjasné obrázky. V tomto prípade je obraz sýtejší a farby sú plnšie. Okrem farebnej škály si môžete upraviť aj vyváženie bielej farby. Táto úprava je veľmi podrobná a každý si určite nájde to svoje najlepšie nastavenie. Ja som všetko nechal na pôvodných hodnotách. Vhod môže prísť aj funkcia s názvom inteligentné podsvietenie. Ak sa na displej pozeráte bez toho, aby ste zariadenie ovládali, nezhasne. Zariadenie vás registruje a vie, že sa naň pozeráte.

Výkon a Pamäť: S najlepšími sa merať nemôže

Technické špecifikácie Xperie 10 Plus sú jasné. Jedná sa o zariadenie strednej triedy a tomu nasvedčuje aj použitý procesor či množstvo operačnej pamäte. V tomto smartfóne pracuje Qualcomm Snapdragon 636, ktorý už nepatrí medzi najnovšie. Predstavený bol v roku 2017. Novší procesor by sa určite hodil. Na druhej strane, výkonu má stále dostatok.

Počas testovania som sa nevyhol niektorým problémom, ktoré nepripisujem samotnému výkonu zariadenia, ale skôr softvérovej optimalizácii. S padaním aplikácií problém nebol, no rýchlosť reakcií akosi zaostávala. Pri písaní správy cez Messenger som sa rýchlo potreboval dostať na domovskú obrazovku, no musel som chvíľu počkať, kým mi z displeja zmizla klávesnica. Prepínanie medzi aplikáciami nepatrí medzi najrýchlejšie. Konkurencia s podobne výkonnými procesormi je na tom lepšie. Počas testovania prišla aktualizácia, ktorá tieto problémy takmer úplne vyriešila.

Teraz sa smartfón správa presne tak, ako by som od zariadenia strednej triedy očakával. V screenshotoch nižšie môžete vidieť, aké čísla dosiahla Xperia 10 Plus v najznámejších benchmarkoch.

Smartfón strednej triedy si pravdepodobne náruživí hráči kupovať nebudú. Toto je prípad aj novej Xperia. Napriek tomu, hry si s ňou užijete dosýta. Zvláda všetky tituly, aj tie náročnejšie. Pri nich sa musíte pripraviť na to, že je potrebné znížiť úroveň grafiky, inak bude sekať. Ja som si vyskúšal zahrať hru PUBG. Tá je medzi hráčmi veľmi obľúbená, no potrebné je mať smartfón, ktorý ju zvládne. Je dosť náročná na grafiku. Pri nastavení minimálnych detailov hra hrateľná bola, no úplne plynule nešla. Príjemne prekvapený som bol z toho, že počas hrania sa smartfón nijako extrémne nezohrieval.

Multitasking je vcelku bezproblémový. Operačná pamäť na úrovni 4 GB je dostatočná, aplikácie sa samovoľne nezatvárajú, všetko je pekne uložené v pamäti. Počas používania je k dispozícii približne 1 GB RAM. Úložisko ponúka kapacitu 64 GB a rozšíriť ho je možné pomocou pamäťových kariet microSD až o kapacitu ďalších 512 GB. Výhodou je, že slot na pamäťovú kartu je samostatný, takže môžete v telefóne používať dve SIM karty a pamäťovú kartu súčasne.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Systém: Klasika od Sony s užitočnými funkciami

Nadstavba operačného systému Android od Sony nie je taká prepracovaná ako v prípade Samsungu či Huawei. Sony stavia na jednoduchosť a takmer čistý Android, pridáva však množstvo užitočných funkcií, ktoré by ste v čistom Androide hľadali márne. Zariadenie beží na verzii 9.0 Pie a momentálne je nainštalovaná bezpečnostná aktualizácia z februára 2019.

Nechýba nové ovládanie systému, ktoré je typické pre Android Pie. Z troch navigačných tlačidiel zostali len dve, úplne zmizlo tlačidlo multitaskingu. Zúfať nemusíte, je nahradené gestom. Kliknutím na stredové tlačidlo sa dostanete na domovskú obrazovku. Potiahnutím nahor vojdete do menu aplikácií, pokiaľ potiahnete nahor, ale len do polovice displeja, dostanete sa do spomínaného multitaskingu. Tlačidlo späť zostáva a stále plní rovnakú funkciu. Na tento systém ovládania si je potrebné zvyknúť, mne sa to páči. Pokiaľ by vám to nevyhovovalo, stále je možnosť vrátiť sa ku klasike.

Keďže smartfón je naozaj veľký, určite sa hodí možnosť ovládania jednou rukou. Túto funkciu vyvoláte dvojitým ťuknutím na domovské tlačidlo, pričom displej sa zmenší a presunie buď doľava alebo doprava. Je to len na vás. Takýmto spôsobom môžete zariadenie jednoduchšie ovládať jednou rukou, napríklad v autobuse a podobne.

Sony v predchádzajúcej vlajkovej lodi, Xperii XZ3 predstavilo zaujímavú funkciu. Zariadenie má boky citlivé na dotyk a ťuknutím na bok smartfónu ste mohli vyvolať jednoduché menu, do ktorého ste si mohli pridať zástupcov najpoužívanejších aplikácií. Táto funkcia dostala názov Side Sense. Nová Xperia 10 Plus síce nedokáže zareagovať na ťuknutie do boku prístroja, no disponuje podobnou funkciou, ktorú aktivuje softvérovo, pomocou displeja. Stačí dvakrát ťuknúť na jeho okraj a vyskočí vám menu s aplikáciami, ktoré si môžete nastaviť podľa seba. Funkcia je to zaujímavá a používal som ju rád. Mať možnosť rýchlo sa dostať k aplikáciám, ktoré používam najradšej, vidím ako veľké plus.

Páči sa mi, že Sony integrovalo klávesnicu SwiftKey priamo do systému a používa ju ako predvolenú. Netajím sa tým, že práve SwiftKey je mojou obľúbenou klávesnicou a inštalujem ju do každého zariadenia, ktoré testujem. Písanie na tejto klávesnici je pohodlné a ponúka množstvo užitočných nastavení. Nechýba ani funkcia Flow – písanie ťahom prsta po obrazovke. Klávesnica sa dokáže učiť slová, ktoré používate a čím viac na nej píšete, tým sa vám viac prispôsobí. Jednu menšiu nevýhodu tu predsa len vidím. Displej novej Xperie je o niečo užší, ako v prípade konkurencie, čo sa môže negatívne prejaviť na pohodlí písania na softvérovej klávesnici. Chce to trochu zvyku, po napísaní niekoľkých správ sa do toho určite dostanete.

Multimédiá: Rozpačité pocity

Hneď na úvod musím poznamenať, že Xperia 10 Plus mieri hlavne na používateľov, ktorí preferujú kvalitnú multimediálnu výbavu. V tomto je to však zariadenie dvoch tvárí. Veľký displej s pomerom strán 21:9 sa priam núka na pozeranie filmov či videí. Musia však byť v tomto formáte, vtedy vyzerajú naozaj dobre. Výrobca si na ochutnávku pripravil trailer k Spidermanovi, ktorý nájdete v galérii. Osobne filmy na telefóne nepozerám, je to nepohodlné, displej stále nie je dostatočne veľký. Môže sa to hodiť napríklad na cestách, keď k dispozícii nemáte zariadenie s väčším displejom (tablet, notebook).

Veľkou škodou je, že smartfón neponúka stereo reproduktory. Nachádza sa tu len jeden, ktorý je situovaný na spodnej strane. Miesta hore nad displejom je naozaj dostatok, reproduktor sa tam mohol bez problémov zmestiť. Filmom by to určite prospelo, teraz budete pravdepodobne radšej hľadať slúchadlá. Aspoň že na 3,5 mm jack sa nezabudlo. Ten sa nachádza na hornej strane prístroja. Keď už som pri zvuku, reproduktor na spodnej strane hrá dostatočne nahlas a celkom slušne, nie však najlepšie. Poteší prítomnosť FM rádia, ktoré funguje po pripojení slúchadiel.

Nevýhody displeja s takto natiahnutým displejom sa prejavujú napríklad pri prezeraní YouTube videí. Väčšina z nich je natočená v pomere strán 16:9, takže na celom displeji sa jednoducho nezobrazia. Môžete ich síce priblížiť dvoma prstami, ale v tomto prípade z nich bude odrezané, čo tiež nie je ideálne.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Konektivita: Základ dobrého smartfónu

Novej Xperii 10 Plus nerobí problém pripojiť sa k sieťam 4G, a to prostredníctvom oboch slotov na SIM kartu. V nastaveniach SIM kariet si jednoducho zvolíte tú, ktorú bude zariadenie preferovať v prípade hovorov či dátových prenosov a správ. Tu môžete tiež ktorúkoľvek z kariet jednoduchým ťuknutím odpojiť. Telefonovanie s Xperiou je štandardné. Musíte si len zvyknúť na väčšiu dĺžku a možno aj na zvedavé pohľady okolia. Čo také dlhé len máte v ruke?

Infračervený port chýba, takže televízor či rádio pomocou novej Xperie ovládať nebude možné. Poteší prítomnosť NFC. Bluetooth vo verzii 5.0 funguje spoľahlivo. Otestoval som ho so smart hodinkami, bluetooth reproduktormi a bluetooth slúchadlami. Rovnako navigácia funguje bezproblémovo. Vyskúšal som Google Mapy a aj Waze. Pozíciu som mal okamžite a počas navigovania sa nestalo ani raz, že by telefón pozíciu stratil.

Ani Xperia 10 Plus sa nezbavila neduhu, ktorým je automatické reštartovanie zariadenia pri vytiahnutí šuflíka na SIM kartu. To by samo o sebe až takým problémom nebolo, veď SIM kartu často nevyťahujete. Lenže tu sa nachádza aj slot na pamäťovú kartu a sú používatelia, ktorí ju vyťahujú aj niekoľkokrát denne, vkladajú do počítača a presúvajú súbory. Práve títo by s reštartovaním pri každom jej vybratí mohli mať problém.

Fotoaparát

Každý správny smartfón v roku 2019 musí mať aspoň dva objektívy fotoaparátu na zadnej strane. Je to trend. V tomto nová Xperia nezaostáva. Hlavný snímač ponúka rozlíšenie 12 MP a clonu f/1.8. Sekunduje mu osemmegapixelový teleobjektív, ktorý ponúkne dvojnásobné priblíženie a pomôže aj pri portrétových fotografiách. Dokáže tiež zaostrovať a jeho clona je f/2.4.

Pomer strán snímača je 4:3. Fotografie v tomto pomere strán vyzerajú na natiahnutom displeji trochu úsmevne, zaberajú z neho približne polovicu. Rovnako divne to vyzerá aj počas fotografovania. Našťastie, fotografovať je možné aj v pomere strán displeja, čiže 21:9. Musíte sa však pripraviť na to, že rozlíšenie fotografie sa zníži, no fotografie budú pekne natiahnuté na celom displeji.

Aplikácii, ktorá obsluhuje fotoaparát, nechýba prakticky nič. Je dobre spracovaná a výhrady k nej nemám. Ponúka dokonca zaujímavé režimy, ktoré by ste napríklad pri konkurencii nenašli. Ďalšie režimy je tiež možné doinštalovať. Ale keďže je to Xperia, aj fotoaparát sa od konkurencie líši. Chýba povestné hardvérové tlačidlo, ktoré sprevádzalo Sony naozaj dlhú dobu, ovládanie spúšte tak zostalo len na dotykovom displeji a je naozaj netradičné.

Ako prvé musím spomenúť, že pri vybratí konkrétneho bodu, kam má zariadenie zaostriť, sa automaticky zmení expozícia. Tá je bodová, takže Xperiu vôbec nezaujíma, či bude okolie prepálené alebo príliš tmavé. Našťastie si môžete expozíciu veľmi jednoducho upraviť ešte počas fotografovania. Pokiaľ nevyberiete bod, na ktorý má byť zaostrené, expozícia bude nastavená automaticky tak, aby fotka nebola prepálená, ale ani príliš tmavá. Samotným ťuknutím na displej však nezaostríte, len vyberiete bod ostrenia a expozície. Smartfón zaostrí až vtedy, keď ťuknete na spúšť. Práve týmto štýlom fotografovania sa nová Xperia líši od konkurencie. Zo začiatku som na to nadával, no keď si zvyknete, nebudete s tým mať absolútne žiadny problém.

Výhody teleobjektívu pocítite hlavne cez deň, v zhoršených svetelných podmienkach nemá veľmi význam ho využívať. Predsa len nie je až taký kvalitný ako hlavný snímač. A hlavne, jeho clonové číslo je prispôsobené skôr dennému fotografovaniu. Počas dňa robí nová Xperia celkom pekné fotografie. Jediné, čo by som jej mohol vyčítať, je slabší dynamický rozsah. So scénou sa tak musíte trošku pohrať, aby fotografia vyzerala dobre a jej časti neboli prepálené alebo príliš tmavé. V niektorých prípadoch príjemne prekvapilo farebné podanie, inokedy to také ružové nie je.

V noci sú výsledky, samozrejme, horšie, no na tom nie je nič prekvapivé. Vyslovene zlé to však nie je, na fotografie sa pozerať dá. Kvalitou by som ich zaradil medzi taký stred. Znovu platí, že niekedy sa podarí naozaj veľmi pekná fotka s výborným farebným podaním, inokedy nie. Záleží od toho, ako sa Xperia “vyspí”. Preto odporúčam odfotiť jednu scénu aj viackrát a doma vybrať tú najlepšiu fotografiu.

Ukážkové fotografie

Ukážka bodovej expozície

Portrétové fotografie

Xperia 10 Plus zvláda vytvárať aj fotografie s efektom rozmazania pozadia. Vo fotoaparáte medzi režimami stačí prejsť na ten s názvom Bokeh. Čo sa kvality týchto fotografií týka, povedal by som, že niekedy sa podarí naozaj pekný záber, inokedy je záber nepoužiteľný. Telefón v niektorých prípadoch absolútne nezvládne rozoznať, čo má byť ostré a čo rozostrené. Preto odporúčam vždy urobiť sériu snímok a z nich následne vybrať tú vydarenú.

Selfie

Video

Sony Xperia 10 Plus zvláda nahrávať video v 4K rozlíšení pri 30 snímkoch za sekundu. Jeho kvalita je priemerná, prejavuje sa najmä chýbajúca stabilizácia obrazu. Videá nahrávané počas chôdze tak nebudú veľmi stabilné, odporúčam skôr menej dynamické zábery.

Počas nahrávania videa je možné prepínať medzi hlavným snímačom a teleobjektívom, znovu platí, že ideálne je nahrávanie cez deň. V noci bude video menej detailné a teleobjektív nie je v horších svetelných podmienkach veľmi použiteľný.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Batéria

V oblasti výdrže batérie Sony väčšinou príjemne prekvapí. Nová Xperia 10 Plus disponuje batériou s kapacitou 3000 mAh. Oproti konkurencii s podobne veľkým displejom sa jedná o podpriemernú hodnotu, takých 3500 mAh by vyzeralo oveľa lepšie. Na druhej strane, vzhľadom na batériu, výdrž zariadenia je prekvapivo veľmi dobrá. Počas testovania mi pri normálnom používaní dokázala Xperia vydržať dva celé dni, čo je výborná hodnota.

Zariadenie som, samozrejme, používal ako svoj hlavný telefón, mal som v ňom svoju SIM kartu, na ktorej boli nonstop zapnuté dátové prenosy a rovnako pripojenie Wi-Fi bolo tiež stále zapnuté. Ani pri náročnom používaní som nezaznamenal problém s výdržou. Sony opäť dokazuje, že kapacita batérie nie je jediný smerodajný údaj, ktorý hovorí o výdrži. Existuje tu množstvo ďalších faktorov, ktoré vedia výrazne výdrž ovplyvniť. Nemôžem zabudnúť na optimalizáciu systému, použitý procesor a podobne. Stále sa však neviem zbaviť pocitu, že aspoň tých 500 mAh vzhľadom na uhlopriečku displeja mohlo Sony pokojne pridať.

Pre prípady, keď potrebujete s telefónom vydržať čo najdlhšie bez nabíjačky, pripravené sú šetriace režimy:

  • STAMINA – V tomto režime bude znížený výkon zariadenia, vypne sa automatická synchronizácia a zníži sa jas
  • Ultra STAMINA – Maximálne šetrenie batérie. Vypnuté budú dáta, Wi-Fi, synchronizácia. K dispozícii budú len vybrané základné funkcie, ako napríklad telefón, kontakty, správy, fotoaparát, rádio, kalendár, hodiny, nastavenia či hudba. Tento režim dokáže výrazne predĺžiť výdrž Xperie 10 Plus.

Dôležitým faktorom je aj rýchlosť nabíjania smartfónov, ktorú testujeme pri každom zariadení a výsledky zapisujeme do prehľadnej tabuľky. Ak chcete vedieť, aké je aktuálne poradie, stačí kliknúť na tento odkaz.

Pri teste nabíjania Xperie 10 Plus som nameral tieto hodnoty:

  • 15 min: 15 %
  • 30 min: 30 %
  • 45 min: 44 %
  • 60 min: 57 %
  • Celkové nabitie: 2:10 h

Rýchlosť nabíjania určite nepatrí medzi najrýchlejšie. Bezdrôtové nabíjanie tu tiež chýba. Rýchlosť nabíjania už dlhodobo testujeme a výsledky zapisujeme do prehľadnej tabuľky, z ktorej môžete vidieť, ktoré zariadenie sa nabije rýchlejšie a ktoré naopak, pomalšie. Kompletnú tabuľku rýchlosti nabíjania nájdete tu.

Záverečné hodnotenie

Nová Xperia 10 Plus od Sony je určite zaujímavý telefón, ktorý má čo ponúknuť. Láka na predĺžený displej s pomerom strán 21:9 a uhlopriečkou 6,5″, ktorý je ako stvorený na pozeranie filmov. Zaujímavý je aj dizajn telefónu či samostatný skener odtlačkov na pravej strane. Spokojní budete určite aj s výdržou, aj keď batéria disponuje kapacitou “len” 3000 mAh. Nepoteší plastovou konštrukciou, len jedným reproduktorom na spodnej strane a použitý by mohol byť aj novší procesor. S cenovkou 429 eur to bude mať naozaj ťažké.

Disqus Comments Loading...