Ktorý smartfón má najjasnejší displej na svete? Výsledok vás prekvapí

Realme GT 6 Neo SE

Jas displeja, jeho maximálna svietivosť, sú dôležitým parametrom, ktorý oceníte za slnečného počasia. Pokiaľ je jas nízky, na displeji toho na priamom slnku veľa neuvidíte a môže sa stať, že pri snímaní fotografií budete fotiť “naslepo”. Výsledok uvidíte, až keď si zacloníte obrazovku rukou alebo sa posuniete do tieňa či interiéru.

Prečítajte si:

Tento jas ale neovplyvňuje bombastické číslo maximálneho jasu, ktorým sa výrobcovia chvália v špecifikáciách. Oveľa dôležitejšia je výška jasu pri manuálnom alebo automatickom (adaptívnom) nastavení. Ide o oveľa nižšie číslo než jas v peaku, ale týka sa jasu celej obrazovky.

Realme GT 6 Neo SE má ja 6 000 nitov | Zdroj: Realme

Výrobcovia sa v poslednom čase pretekajú, kto bude mať v špecifikáciách smartfónu vyššie číslo udávané v nitoch. Nie tak dávno sme sa tešili zo svietivosti takmer 2 000 nitov, ktorú priniesol napríklad Samsung Galaxy S23 Ultra (1 750 nitov) alebo top model Xiaomi 13 (1 900 nitov).

Neskôr prišli na trh modely série Xiaomi 14 s maximálnym jasom 3 000 nitov, OnePlus 12 so 4 500 nitmi a dnes už je jasné, že telefónom s najjasnejším displejom na trhu, je so 6 000 nitmi čínske Realme GT Neo 6 SE. Navyše poteší, že výmena displeja nie je tak drahá, ako pri iných výrobcoch, stojí 580 čínskych juanov, čo je približne 75 eur.

Xiaomi 14

Ak váš mobil nedosahuje ani polovicu z tejto hodnoty, nemáte dôvod smútiť. Už začiatkom tohto roka sme vám priniesli článok, kde sme vysvetlili, že pretekanie sa s najvyšším jasom v peaku je nezmyselné. Údaj o maximálnej hodnote jasu v peaku sa totiž vzťahuje len na veľmi malú oblasť obrazovky, a je dostupná predovšetkým pri prehrávaní obsahu, ako napríklad HDR videá. Pri bežnom používaní vám stačí v interiéri jas 300 nitov, v exteriéri za slnečného počasia by už mal byť jas aspoň 600 nitov.

Náš tip
Ďalšia banka varuje pred rozširujúcim sa podvodom. Takto už niektorí naleteli
Disqus Comments Loading...