Samsung Galaxy Xcover 4: Odolný pomocník za rozumnú cenu | RECENZIA

Minimálne rámiky či zahnuté displeje. To sú súčasné dizajnové trendy, ktorými sa riadia mnohí výrobcovia smartfónom. Priekopníkom v tomto smere je práve spoločnosť Samsung. To ale neznamená, že nedokáže vyrobiť telefón zameraný najmä na funkčnosť. Práve takým je nový Samsung Galaxy Xcover 4. Ten prichádza približne dva roky po poslednom modeli z tejto série a je úplným protikladom toho, čo symbolizujú posledné vlajkové lode kórejského giganta. V dobrom zmysle slova.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Balenie a Konštrukcia – robustný a odolný

Samsung Galaxy Xcover 4 nám prišiel zabalený v provizórnej krabičke, ktorá určite nezodpovedá tej, v ktorej bude zariadenie balené v oficiálnom predaji. Našli sme tu iba nabíjačku a USB kábel, a tak nevieme zhodnotiť oficiálne predajné balenie.

Už pri prvom pohľade na Samsung Galaxy Xcover 4 je zrejmé, že nejde o štandardný telefón. Práve naopak, novinka je určená pre konkrétnu kategóriu ľudí, ktorá uprednostňuje funkčnosť pred dizajnom. Neznamená to, že Xcover 4 je škaredý, no určite vás svojimi krivkami neočarí tak, ako napríklad nové modely Galaxy S8 a Galaxy S8+.

Telefón má rozmery 146,2 x 73,3 x 9,7 mm hmotnosť 172 gramov. Napriek plastovej konštrukcii a menšiemu 5″ displeju tak ide o pomerne veľké zariadenie. To má ale obrovské výhody – telefón totiž disponuje štandardmi IP68 a MIL-STD-810G, vďaka čomu vydrží rôzne nešetrné zaobchádzanie.

Môžete ho ponoriť do 1,5-metrovej vody po dobu 30 minút a vyjde bez ujmy. Vojenský štandard zasa zaručuje odolnosť voči vysokej a nízkej teplote, voči teplotným šokom, pádu z výšky približne 1,2 metra a mnohé ďalšie. Štandard je pomerne flexibilný, no v prípade telefónu to znamená výrazne zvýšenú odolnosť pri nešetrnejšom zaobchádzaní, a to najmä v exteriéri.

Pre takéto zaobchádzanie sú určené aj pogumované hardvérové tlačidlá, ktoré sú umiestnené pod displejom a ktoré bez problémov stlačíte aj v rukaviciach. Okrem tradičného tlačidla napájania a dvojtlačidla hlasitosti nájdeme na ľavej strane ja špeciálne tlačidlo Xcover, ktorému viete naprogramovať takmer akúkoľvek funkciu pri jednoduchom aj dlhom stlačení. Nechýba 3,5-milimetrový jack hore a microUSB port v spodnej stene.

Zadný kryt je odnímateľný a ukrýva odnímateľnú batériu, ako aj slot na microSD kartu a SIM kartu. Práve zadný kryt obsahuje gumové tesnenie, ktoré chráni batériu a karty pred vodou. Aj zadný kryt je vyrobený z plastu, ktorý sa dobre drží v ruke a nešmýka sa. Je mierne drážkovaný, podobne, ako bočné steny telefónu. Vďaka tomu ide o jeden z najmenej šmykľavých smartfónov, ktoré nám za posledné roky prešli rukami. To pri skutočnej práci určite oceníte.

Ako sme spomínali, telefón je určený pre úzku skupinu ľudí. Môže ísť o robotníkov, ale aj horolezcov či turistov. Ocenia ho tí ľudia, ktorí si nechcú brať so sebou extrémne drahé zariadenie a zároveň požadujú istú úroveň odolnosti, ktorú im bežné smartfónu neposkytujú.

Hoci telefón sme netestovali v každom scenári, pre ktorý je certifikovaný, predsa sme ho vyskúšali párkrát zhodiť zo stola a aj sme ho opláchli vodou. Nemal s tým žiaden problém a neostali na ňom ani žiadne stopy. Nejde o model, ktorý by svoju odolnosť skrýval pod povrchom, práve naopak – robustná konštrukcia priam žiada o to, aby ste ju otestovali.

Displej – v exteriéri má ťažkosti

Napriek tomu, že Samsung Galaxy Xcover 4 je určený do náročných vonkajších podmienok, na priamom slnku je práca s ním pomerne náročná. Môže za to skutočne lesklé sklo na displeji, ktoré výrazne sťažuje prácu v slnečnom exteriéri.

Jas displeja je pritom viac než dostatočný a v bežných podmienkach v interiéri nebudete často potrebovať ani polovičnú úroveň jasu. Samotný displej má 5″ a rozlíšenie 1280 x 720 pixelov. Aj to jasne naznačuje, že nie je primárne určený na pokročilú prácu s multimédiami. Odvďačí sa vám ale menšou spotrebou batérie, čo bude pre cieľovú skupinu zákazníkov tohto zariadenia často oveľa dôležitejšie ako vyššie rozlíšenie.

V ostatných smeroch je displej na Samsung Galaxy Xcover 4 priemerný. Pozorovacie uhly nie sú zlé, no aj tu zohráva rolu veľmi lesklé sklo na displeji. Zobrazenie farieb vás ničím nenadchne. Ide o IPS LCD jednotku, no je zrejmé, že tu výrobca pomerne dosť šetril a ponúkol iba minimum pre pohodlné používanie telefónu.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Výkon a pamäť – základná výbava

Samsung Galaxy Xcover 4 je po hardvérovej stránke telefónom nižšej strednej triedy. Nájdeme tu procesor Exynos 7570 a 2 GB RAM. Vnútorná pamäť má kapacitu 16 GB, no vďaka microSD pamäťovým kartám je možné rozšíriť ju o ďalších až 256 GB.

Napriek slabšej hardvérovej výbave však bola odozva zariadenia na výbornej úrovni. Telefón ale nie je najvhodnejší na náročnejšie úkony, kedy sa poriadne zapotí. Štandardné komunikačné aplikácie, internet či sociálne siete však zvládne ľavou zadnou. Moderné hry či náročnejší multitasking mu však už veľmi nesvedčia.

Systém a multimédiá – takmer plnohodnotný Samsung

Samsung Galaxy Xcover 4 ponúka systém Android 7.0 Nougat s nadstavbou od výrobcu. V podnadpise hovoríme o “takmer plnohodnotnej” nadstavbe, no menej skúsený používateľ si drobné rozdiely oproti iným zariadeniam Samsung ani nevšimne. Chýbajú tú zväčša iba tie funkcie, ktoré sú naviazané na určitý druh hardvéru, ako napríklad zahnutý displej. Inak je nadstavba plnohodnotná a ponúka všetky funkcie, na ktoré sme v prípade modernejších Samsung zariadení zvyknutí.

To znamená rôzne zaujímavé nastavenia, možnosti, prispôsobenie vďaka témam, špeciálne tapety, zvonenia a animácie a všetko ostatné, čo robí systém v zariadeniach Samsung tak rozoznateľným od ostatných výrobcov. Nechýba tu ani dávka predinštalovaných aplikácií od Samsungu a Microsoftu, na ktoré sme si už v posledných rokoch zvykli. Balíček od Google je už úplnou samozrejmosťou.

Nechýbajú ani rôzne multimediálne tituly určené na prácu s hudbou, fotografiami či videami. Aj tu platí, že ak máte aplikácie od Samsungu radi, prídete si na svoje. V opačnom prípade ich môžete v nastaveniach zakázať a stiahnuť si obľúbené tituly z obchodu Play.

Samsung Galaxy Xcover 4 pritom nie je určený primárne na prácu s multimédiami. To ale neznamená, že si s nimi neporadí, práve naopak. Základná práca s dokumentami, fotografiami či videami je možná, no určite nebude ideálna. Pochopiteľný je aj trošku stlmený zvuk reproduktora, čo je zrejme spôsobené zvýšenou odolnosťou zariadenia. Xcover 4 ale nie je telefón určený pre ľudí, ktorí neustále pracujú s multimédiami. Napriek tomu si s väčšinou z nich v prípade potreby poradí, a to je to najdôležitejšie.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Konektivita a komunikácia – plná výbava

Tam, kde robí Samsung Galaxy Xcover 4 kompromisy v hardvérovej výbave, to dobieha po stránke pripojiteľnosti. Ponúka totiž plnohodnotné pripojenie k LTE Cat4 s rýchlosťami do 150 Mbps. K Wi-Fi sa pripojíte so štandardom 802.11 a/b/g/n a nechýba podpora dual-band pripojenia. K dispozícii je aj pomerne moderné Bluetooth v4.2 a nechýba ani NFC či FM Rádio. O presné určenie polohy sa postará GPS, A-GPS, GLONASS a BDS. Vo výbave senzorov zasa nechýba akcelerometer, proximity senzor a kompas.

Vďaka odolnému plastovému telu nemal telefón žiadne problémy s pripojením k sieťam. Subjektívne sa nám zdalo, že v niektorých prípadoch bolo pripojenie dokonca lepšie ako s mnohými inými zariadeniami na rovnakom mieste. To určite oceníte najmä v teréne, do ktorého je telefón ako stvorený. Problémy nebudete mať s pripojením na internet a ani s akýmikoľvek komunikačnými aplikáciami a službami.

Fotoaparát – nie je iba na okrasu

Samsung Galaxy Xcover 4 ponúka fotoaparát s rozlíšením 13 MP, minimálnym clonovým číslom f/1.9 a LED bleskom. Na papieri tak vyzerá fotoaparát veľmi slušne a v praxi je tiež schopný zhotoviť skutočne veľmi pekné fotografie. To aj napriek tomu, že Xcover 4 nie je v žiadnom prípade zameraný na nadšencov fotografie.

Ako v ostatných smeroch, aj fotoaparát je na takomto zariadení najmä účelný a svoj účel plní dokonale. Za svetlého dňa vám umožní zhotoviť skutočne pekné fotografie. Reprodukcia farieb pôsobí trošku ťažkopádne a problémy sme mali najmä s nízkym kontrastom a tmavšími fotografiami. Úroveň detailov a vyváženie jasu bolo ale väčšinou na veľmi dobrej úrovni, čo chválime.

Prihláste sa na odber nášho YouTube kanálu MojAndroid.sk

K dispozícii je aj takmer štandardná aplikácia fotoaparátu s rôznymi režimami a nástrojmi. Pre väčšinu majiteľov telefónu bude ale zrejme užitočný najmä automatický režim. Ten si väčšinou poradí dobre, no v horšom osvetlení telefón značne zaostáva.

Telefón je tiež schopný natáčať Full HD video s frekvenciou 30 FPS. Kvalita videa je na veľmi slušnej úrovni, čo je pre takéto zariadenie určite veľmi vhodné. Znovu ale platí, že natáčať video budete pravdepodobne najmä cez deň. Samozrejmosťou je aj predná 5MP selfie kamera, ktorá je už ale skutočne veľmi slabá a ani rozumne osvetlený interiér nebude stačiť na to, aby ste vytvorili kvalitné selfie.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Batéria – výborná výdrž a flexibilita

Keď sa bavíme o telefóne určenom do exteriéru, dobrá výdrž batérie by mala byť samozrejmosťou. S radosťou môžeme skonštatovať, že v prípade modelu Samsung Galaxy Xcover 4 to tak aj je a telefón na jedno nabitie vydrží skutočne dlho. Batéria s kapacitou 2 800 mAh toho v sebe ukrýva viac ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať.

Predpokladáme, že mnohí používatelia nebudú telefón denne namáhať náročnými multimediálnymi aplikáciami. Tí ho budú nabíjať pravdepodobne iba každý druhý deň. Ak sa ale ocitnú v situácii, že potrebujú dlhodobejšie používať aplikácie so zapnutým displejom, nebudú sklamaní. Nám telefón bez problémov vydržal na jedno nabitie necelé dva dni. Pri bežnom používaní sme na konci dňa mali pri 2 a pol hodinách zapnutého displeja približne 50 % zostávajúcej batérie, čo je skvelé.

Práve menej náročných používateľov ale poteší výborná výdrž v pohotovostnom režime, ako aj už ikonické šetriace režimy. Vďaka nim je možné s telefónom vydržať na jedno nabitie oveľa dlhšie. Čerešničkou na torte je možnosť manuálnej výmeny batérie. Práve toto je zariadenie, kde si myslíme, že majitelia budú túto funkciu aj reálne používať. Stále sa nájdu používatelia, ktorí sú často dlhšie vzdialení od elektrickej zásuvky a telefón používajú najmä ako nástroj. Samsung Galaxy Xcover 4 takýmto nástrojom je a vymeniteľná batéria je už iba čerešničkou na torte k jeho ostatným užitočným funkciám.

Samsung Galaxy Xcover 4: Záverečné hodnotenie

Samsung Galaxy Xcover 4 nemôžeme hodnotiť ako každý iný telefón. Je totiž výnimočný a je určený pre špecifickú skupinu ľudí. Tí jeho kvality určite ocenia aj preto, že mnohé z jeho funkcií sa v tejto cenovej kategórii hľadajú skutočne ťažko. Je skvelé, že napriek skutočne nízkej cene telefón funguje rýchlo a bez zaváhaní. Iste, náročnejšie aplikácie mu budú robiť trošku problémy, no neočakáva sa, že by si ho zákazníci kupovali kvôli výkonu.

Jeho výhody sú najmä v konštrukcii a užitočných funkciách. Najväčšmi zaujme vysoká odolnosť, vďaka čomu nebudete k telefónu potrebovať žiaden kryt či púzdro a bez obáv ho môžete brať na výlety do prírody. Telefón je ale primárne určený pre ľudí, ktorí v exteriéri pracujú a nechcú tu riskovať poškodenie telefónu za 500 či viac eur. Týchto používateľov poteší Samsung Galaxy Xcover 4 výbornou výdržou batérie, spoľahlivými hardvérovými tlačidlami, ale aj schopnosťou zvládnuť všetky multimédiá v prípade, že to bude potrebné. S cenou na úrovni okolo 250 EUR ide o skutočne zaujímavé zariadenie pre ľudí, ktorí nie sú nároční na hardvérovú výbavu, no požadujú vyššiu úroveň odolnosti ako ponúka väčšina súčasných smartfónov.

Plusy

+ Vysoká odolnosť

+ Programovateľné hardvérové tlačidlo

+ Dobrá výdrž batérie

+ Dobrá výbava konektivity

Mínusy

– Kapacita vnútornej pamäte

– Slabý fotoaparát v horšom osvetlení

[taq_review]

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 
Disqus Comments Loading...