Samsung Galaxy S9+: Veľmi príjemné déjà vu | RECENZIA

Samsung Galaxy S9+ | Zdroj: Matúš Kapusta

MWC 2018 je za nami a najhorúcejšou novinkou sú bez debaty vlajkové lode spoločnosti Samsung. Jedna z najúspešnejších smartfónových línií v histórii sa rozrástla o dva nové modely. Kým vlani boli medzi väčším a menším modelom iba minimálne rozdiely, tento rok je to inak. Samsung Galaxy S9+ ponúka o čosi viac funkcií a vo svete veľkých telefónov ide o naozaj atraktívnu voľbu.

UNBOXING

Prihláste sa na odber nášho YouTube kanálu MojAndroid.sk

Konštrukcia a dizajn: Takmer rovnaký ako vlani

Dizajn novej vlajkovej lode Samsung Galaxy S9+ by sa dal vnímať dvomi rôznymi spôsobmi – fanúšikovia povedia, že dizajn vlaňajších smartfónov bol dokonalý a už sa nemá kam zlepšovať, kým odporcovia povedia, že Samsung si na tejto generácii nedal tak záležať. Pravdu má určite každý svoju a náš postoj je niekde v strede. Na jednej strane sa nám dizajn vlaňajšej generácie veľmi páči, no zároveň nám trošku chýba inovácia. Keď si kupujete nový telefón (za takmer 1000 EUR), je vždy vítanou pridanou hodnotou, ak váš nový pomocník nevyzerá takmer identicky ako rok starý model.

Aj tento rok tak máme dočinenia s telefónom, ktorého väčšinu tvorí sklo. Displej je zahnutý po oboch bočných stranách a tvorí väčšinu prednej strany (cca 84,2 %). Zahnuté sú aj rohy displeja, ako aj rohy samotného telefónu. Ostrú hranu by ste tu hľadali naozaj iba veľmi ťažko.

Zároveň ale musíme skonštatovať, že línia medzi zahnutým displejom a zadnou stranou nie je až taká plynulá ako pri vlaňajších modeloch. Inými slovami, trošku tu cítite prechod a nemáte pocit, že telefón je “zaobalený” v skle. Ide iba o drobný rozdiel, ktorý ale my chválime – jednak táto mierna hrana v ruke pôsobí veľmi elegantným dojmom, a zároveň sa vďaka tomu telefón menej trochu šmýka v ruke. Ale naozaj iba trochu, stále odporúčame telefón používať s krytom alebo puzdrom.

Rozloženie ovládacích prvkov je identické ako vlani. Nechýba tak ani Bixby tlačidlo v ľavej stene pod tlačidlom hlasitosti, no našťastie nechýba ani 3,5mm jack pre slúchadlá v dolnej stene. Samsung je tak jedným z posledných tradičných výrobcov smartfónov, ktorý sa neprispôsobil aktuálnej vlne odstraňovania hudobného portu zo svojich zariadení.

Najväčšia a najpozitívnejšia dizajnová zmena prebehla na zadnej strane. Tu bol skener odtlačkov (po vlne kritiky zo všetkých strán) presunutý pod fotoaparát, a tak je oveľa prirodzenejšie nahmatateľný prstom. Druhou novinkou v tomto modeli je duálny fotoaparát vzadu, no v ostatných smeroch je konštrukcia telefónu takmer identická ako vlani.

Samotný skener odtlačkov je extrémne rýchly a presný a hoci jeho umiestnenie je lepšie ako vlani, v porovnaní s inými zariadeniami sme ho nenahmatali vždy dostatočne rýchlo. Výrez, v ktorom sa nachádza, je iba veľmi minimálny a niekoľkokrát sme si ho pomýlili s fotoaparátom. Toto by sa ale nestalo používateľovi s menšími rukami, ktorý oveľa jednoduchšie dočiahne na skener ako na vyššie uložený fotoaparát.

Pri uchopení v ruke je ale telefón veľmi známy každému, kto držal v ruke model S8 alebo S8+. So zavretými očami by väčšina zrejme rozdiel neodhalila. To znamená, že ak sa vám páčil a vyhovoval dizajn vlaňajšej generácie, rovnako to bude aj tento rok. V opačnom prípade sa skúste upriamiť na vyššie zmieňované drobné zmeny, možno prídete telefónu na chuť tento rok.

Zároveň platí všetko to, čo platilo vlani o “pluskovom” modeli. Samsung Galaxy S9+ má rozmery 158,1 x 73,8 x 8,5 mm a hmotnosť 189 gramov. Ide tak o naozaj veľký a najmä vysoký telefón, kde bude mať problém s dosiahnutím do protiľahlého rohu obrazovky aj používateľ s väčšou rukou. Vďaka tejto hmotnosti tiež telefón ucítite vo vrecku, ale aj v ruke. Tu ale pomáha spomínané štíhle telo, vďaka čomu sa napriek veľkému displeju drží telefón veľmi dobre aj pri dlhodobejšom používaní.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Displej: Prakticky bezchybný

V posledných rokoch si spoločnosť Samsung vybudovala meno jedného z najlepších výrobcov smartfónových displejov na svete. Vlaňajšie modely S8, S8+ a Note8 boli v tomto smere špičkou na trhu a inak to nie je ani pri modeli Samsung Galaxy S9+. Veľký 6,2″ displej je vyrobený Super AMOLED technológiou, ponúka rozlíšenie 1440 x 2960 pixelov s pomerom strán 18,5:9 a hustotou 529 ppi. Samozrejmosťou je aj podpora pre HDR.

Vďaka týmto špecifikáciám je telefón predurčený na to, aby poskytol fantastický obrazový zážitok. Iba špecifikácie ale nestačia, dôležité je aj spracovanie a to je na vynikajúcej úrovni. Displej má krásne, žiarivé farby, tradične trochu sýtejšie, no o to viac krajšie na pohľad. Pozorovacie uhly sú prakticky dokonalé a pochváliť musíme aj minimálny odlesk a fantastickú čitateľnosť na slnku.

Displej spolu so zadnou stranou chráni odolné sklo Gorilla Glass 5. To ale nie je umiestnené vysoko nad displejom, ale takmer úplne k nemu prilieha. Výsledkom je tak skutočne pocit, ako keby ste sa dotýkali priamo obsahu na displeji. Podobné spracovanie ponúkli aj vlaňajšie vlajkové lode spoločnosti Samsung a tento efekt je skutočne vynikajúci. Samozrejme, pohlcujúcemu zážitku pomáhajú aj zaoblené strany displeja, čím sa absolútne stráca rámik na boku. Čerešničkou na torte je potom minimálne čelo a brada, vďaka čomu máte pocit, že v ruke držíte skutočne iba displej.

Zároveň tu ostala zachovaná funkcia Force Touch, ktorá je prítomná v spodnej časti displeja. Dlhé stlačenie dole v strede displeja tak imituje hardvérové tlačidlo domov. Táto funkcia je veľmi praktická a Samsung ju spracoval veľmi dobre. Napriek tomu sa stane, že pri stlačení tohto tlačidla niekedy omylom stlačíte aj nejaký ovládací prvok, ktorý je umiestnený v tejto časti displeja (napr. pridanie fotky na Instagrame).

Výkon a pamäť: Žiadne kompromisy sa nekonajú

Samsung Galaxy S9+ je plnohodnotnou vlajkovou loďou a tomu zodpovedá aj hardvérová výbava. Nájdeme tu nový čip Exynos 9810 Octa (Snapdragon 845 sa nachádza vo verzii pre USA a Čínu), až 6 GB RAM a 64/128/256 GB vnútornej pamäte. Nechýba microSD slot, ktorý je v dvojsimkovej verzii skombinovaný so slotom pre sekundárnu SIM kartu.

Ako ste určite očakávali, Samsung Galaxy S9 je výkonnostné monštrum. Zvládne absolútne všetko bez akéhokoľvek zaváhania. To sa od neho aj očakáva a s radosťou môžem skonštatovať, že v tomto smere telefón do bodky naplnil naše očakávania.

Nestretli sme sa s absolútne žiadnym zaseknutím, spomalením či neskoršou odozvou. Telefón je tak plynulý, ako sa na vlajkovú loď v roku 2018 patrí. Bez problémov si poradí aj s náročnými hrami, ako napr. Rules of Survival.

Zmenou tento rok je použitie 6 GB RAM a je to tiež jeden z hlavných rozdielov oproti menšiemu modelu S9. Vďaka väčšej RAM ostávajú aplikácie spustené dlhšie na pozadí. Môžeme pochváliť aj rozumnú optimalizáciu. Telefón sa snažil RAM využiť naplno, a tak ostávalo voľných vždy maximálne 1-2 GB. To je ale veľmi dobré, pretože takto sme mohli mať spustených viac aplikácií súčasne a zároveň bola ich správa na pozadí efektívna. To znamená, že nové aplikácie sa súšťali tiež veľmi rýchlo a prepínanie medzi nimi bolo skutočne rýchle.

Hoci Samsung Galaxy S9+ nepatrí v záťaži medzi najstudenšie zariadenia, určite nemôžeme hovoriť o žiadnom prehrievaní alebo čomsi podobnom. Celkovo po výkonnostnej stránke nemáme absolútne žiadne výčitky a S9+ v tomto smere patrí podľa očakávania medzi absolútnu špičku.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Systém: Tradičný Samsung

Hoci Samsung Galaxy S9+ prichádza s predinštalovaným systémom Android 8.0 Oreo a nadstavbou Experience UX 9.0, zmien oproti poslednej generácii je veľmi málo a bežný používateľ si ich sotva všimne. Po dizajnovej stránke sa nezmenilo prakticky nič. Zamknutá obrazovka, domovské obrazovky, lišta s upozorneniami a rýchlymi nastaveniami, menu s aplikáciami a nastavenia ostali prakticky nezmenené.

Pribudli drobnosti typu rýchlych akcií pri dlhom podržaní ikony na domovskej obrazovke či v menu s aplikáciami. Keďže launcher od Samsungu má k tejto akcii priradenú aj ďalšiu funkciu (všetky možnosti typu Odstrániť ikonu, odinštalovať aplikáciu, atď. sa tiež zobrazujú pri dlhom stlačení), výrobca vyriešil problém tak, že zobrazuje dva druhy akcií pri dlhom stlačení – pôvodné nižšie a nové nad nimi nad nenápadným oddeľovačom.

Pri stlačení ikony fotoaparátu tak môžete vykonať akcie spojené s ikonou, ako aj rýchlo spustiť automatický či selfie režim. Podobne fungujú aj ďalšie ikony aplikácií, ktoré funkcie podporujú.

Hoci sa v systéme veľa nezmenilo, to neznamená, že riešenie od Samsungu nie je zaujímavé. Práve naopak – nájdete tu obrovské množstvo nastavení a funkcií, ktoré by ste v čistom systéme Android hľadali iba márne. Medzi naše najobľúbenejšie patria detailné nastavenia nočného režimu, ktorý je možné nastaviť od úsvitu po súmrak. Toto automatické nastavenie sa prispôsobuje podľa aktuálneho dátumu a vy tak nemusíte brať ohľad na aktuálne časy východu a západu slnka.

Samozrejme, prepracovaný je aj Always-on režim, ktorý je v podaní Samsungu zrejme tým najlepším na trhu. Nielenže tu vidíte hodiny, dátum a informácie o batérii, ale na čiernej zamknutej obrazovke sa zobrazia aj ikony notifikácií a vy jediným pohľadom viete zistiť, či ste niečo zmeškali.

Ani tento rok nechýba v telefóne asistent Bixby, ktorý je rovnako užitočný ako vlani. Má svoje prednosti, ale aj svoje muchy. Ak ste boli jeho fanúšikom pri poslednej generácii smartfónov Samsung, budete ho radi používať aj teraz. V opačnom prípade ho môžete ignorovať a tlačidlo Bixby môžete vypnúť rovnako, ako pri generácii S8.

Novinkou je inteligentné rozpoznávanie tváre kombináciou skeneru dúhovky a štandardného rozpoznávania tváre. Výsledok má byť bezpečnejší ako klasické rozpoznávanie tváre, no rýchlejšie ako tradične zdĺhavé skenovanie dúhovky. Bezpečnosť tohto riešenia posúdiť nevieme, no počas používania telefónu sa nikto iný do nášho telefónu nedostal. Zároveň je toto riešenie rýchlosťou veľmi podobné štandardnému skenovaniu tváre, a tak mu nemáme veľmi čo vyčítať.

Celkovo sa tak v systéme S9+ veľa nezmenilo. Drobné zmeny sú vítané, no nezmenila sa žiadna fundamentálna vlastnosť nadstavby Epxerience UX. Ak ste boli jej fanúšikom v minulosti, nič vás tu neprekvapí. Ak ste ale v minulosti systému v Samsung smartfónoch neholdovali, tento rok sa to s najväčšou pravdepodobnosťou nezmení. Nezmenilo sa ani množstvo predinštalovaných aplikácií, ktoré je už tradične vysoké a balíček do Google dopĺňa celý rad titulov od Samsungu a Microsoftu.

Multimédiá: Takmer dokonalý

Ak hľadáte smartfón, ktorý sa stane vaším plnohodnotným multimediálnym centrom, ste tu na správnej adrese. Samsung Galaxy S9+ má (takmer) všetky predpoklady na to, aby ste si na ňom užívali multimédiá všetkých možných druhov.

Základom pre to je fantastický displej. Každý obrázok či text na ňom vyzerá fantasticky, videá a fotky sú krásne a farebné, text je ostrý a skvelo čitateľný. Vďaka pretiahnutému telu si užijete na jednej obrazovke viac obsahu najmä v dobre optimalizovaných aplikáciách a sociálnych sieťach.

Podporu HDR tiež využijete naplno – na sieti YouTube si môžete pozerať videá v 2K rozlíšení s HDR zobrazením. Práve takto najjednoduchšie odhalíte kvality displeja použitého v S9+. Pokojne si telefón vieme predstaviť v obchode, kde sú na ňom spustené iba tieto videá v slučke a sme si istí, že by to bolo pre mnohých používateľov dostatočný dôvod na kúpu.

Samozrejmosťou pre plnohodnotný multimediálny zážitok je aj výkon, ktorého má telefón viac než dosť. Veľmi dôležitou súčasťou telefónu pre čo najlepší multimediálny zážitok je aj výdrž batérie. Tej sa budeme venovať v samostatnej časti recenzie, no práve tu má telefón najväčšie nedostatky. Práve náročnejšie operácie, ako streamovanie videa či hudby, dokážu dať batérii v S9+ poriadne zabrať.

Na druhej strane, Samsung Galaxy S9+ je jedným z posledných high-end telefónov tradičných výrocbov, ktoré ponúkajú 3,5mm jack pre slúchadlá. Toto je veľmi vítaná mutlimediálna pomôcka. Navyše, pribalené slúchadlá AKG hrajú veľmi dobre a hoci nepatria medzi špičku na trhu, hravo prekonajú väčšinu slúchadiel, ktoré nájdete pribalené k novému telefónu.

Vítaný doplnok je aj stereo zvuk, ktorý stavia na spodnom reproduktore a hlasnom reproduktore nad displejom. Vďaka tomu aj pri práci s telefónom v režime na šírku máte stále jeden reproduktor, ktorý je otočený vašim smerom. Výsledok je tak lepší ako pri vlaňajších modeloch, najmä v hladine hlasitosti a priestorovosti. Samotná kvalita zvuku sa však rapídne nezlepšila a ak chcete telefón používať na prehrávanie hudby, odporúčame vám slúchadlá alebo externý reproduktor.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Konektivita: Všetky najnovšie pripojenia

Ako už býva dobrým zvykom, vlajkové lode ponúkajú také moderné druhy pripojenia, ktoré bežný používateľ nestihne počas životnosti zariadenia ani využiť. Inak to nie je ani v prípade modelu Samsung Galaxy S9+, ktorý okrem štandardného mobilného pripojenia ponúka pripojenia k sieťam LTE-A Cat18 s rýchlosťami do 1200 Mbps.

Oveľa viac nás však teší, že Samsung bude aj na Slovensku predávať model s podporou dvoch SIM kariet. Oba sloty majú podporu pre 4G, aj keď súčasne môžete mať 4G aktivované na jednej karte. Aj tak však ide o skvelú pridanú hodnotu, ktorú určite mnohí používatelia ocenia.

Samozrejmosťou je tiež bohatá výbava rôznych senzorov, ako sme už pri vlajkových lodiach Samsung zvyknutí. Nájdeme tu preto skener dúhovky, barometer, skener srdcového tepu či merač SpO2. Zároveň nechýba moderné pripojenie Bluetooth v5.0 či plná podpora GPS vrátane GLONASS, BDS a GALILEO.

Ako obyčajne, aj teraz tak vlajková loď spoločnosti Samsung ponúka všetky typy pripojenia, ktoré by ste očakávali a ešte aj oveľa viac. Nás teší, že všetky pripojenia, ktoré sme aktívne využívali, fungovali na 100 %. Po celý čas testovania sme v telefóne mali dve SIM karty a ani raz sme nespozorovali žiadnu stratu signálu či zhoršenie kvality tam, kde by sme to neočakávali. Hovory boli veľmi čisté a hlasné, nevypadávalo nám Bluetooth pripojenie a ani pripojenie k Wi-Fi.

Fotoaparát: Tu je najviac inovácií

Už sme spomínali drobné zmeny, ktoré priniesla nová generácia smartfónov Samsung. Najväčší rozdiel oproti vlaňajším modelom je však bez pochýb fotoaparát, a to práve vo väčšom modeli S9+. Ten a aj jeho menší súrodenec ponúkajú úplne nový 12MP fotoaparát s premenlivou clonou f/1.5, resp. f/2.4. Väčší model má navyše ešte aj sekundárny snímač, ktorý zabezpečuje 2-násobný optický zoom.

V prvom rade treba povedať, že clona f/1.5 je najmenšia s akou sme sa pri smartfónoch s Androidom stretli. V praxi by to malo znamenať pekný efekt rozmazaného pozadia pri fotení makro fotografií a zároveň lepšiu svetelnosť pri fotení v horších svetelných podmienkach. Práve na tomto princípe pracuje premenlivá clona v automatickom režime – pri dostatku svetla je nastavená clona na f/2.4 za účelom zostrenia fotografií. Ak je svetla málo, v automatickom režime sa clona prepne na f/1.5 a umožní vám použitie kratšej uzávierky či zníženia hodnoty ISO a tým aj šumu vo fotografii.

Clona f/1.5
Clona f/2.4

V praxi sú rozdiely pri použití f/1.5 a f/2.4 viditeľné najmä pri množstve svetla, ktoré prenikne na snímač. To v preklade znamená, že vo väčšine prípadov budete mať nižšiu clonu pri fotení v horších svetelných podmienkach a vyššiu pri dobrom svetle, teda presne tak, ako je to nastavené v automatickom režime. Clonu môžete prepínať manuálne v profesionálnom režime, no pokiaľ nechcete dosiahnuť nejaký umelecký efekt, zrejme ju budete mať nastavenú tak, ako by bola nastavená aj v automatickom režime. Na fotografiách vyššie je tiež možné spozorovať mierne nižšiu hĺbku ostrosti a menej detailov pri priblížení s clonou f/1.5.

Ten funguje aj tento rok výborne. Vylepšený bol HDR+ režim, ktorý automaticky kombinuje viacero fotografií do jednej tak, ako sme zvyknutí pri smartfónoch Google Pixel. Výsledky sú skutočne fantastické. Fotografie majú dostatok detailov, krásne (a tradične trochu sýtejšie) farby a výborný dynamický rozsah. Platí to aj pri fotkách v horšom osvetlení, kde sa menej strácajú detaily v tmavších častiach fotografie.

Duálny fotoaparát tiež ponúka portrétový režim, ktorý ale nepatrí medzi naše obľúbené funkcie na Galaxy S9+. Jednak tento efekt nie je na takej úrovni ako v prípade konkurencie a zároveň má telefón tak kvalitný fotoaparát, že neradi kazíme krásne fotografie umelými efektami. Oveľa praktickejší je však 2-násobný zoom, ktorý je možné dosiahnuť sekundárnym fotoaparátom s dvojnásobne dlhším ekvivalentom ohniskovej vzdialenosti (26 mm, resp. 52 mm). Tieto priblížené fotografie sú skutočne ostré a kvalitné a pridávajú tak úplne nové možnosti fotografovania v porovnaní s čisto digitálnym priblížením.

Štandardná fotografia
2-násobné priblíženie

Novinky neobišli ani video. Samsung tu dohnal konkurenciu od Apple a umožňuje nahrávanie 4K videa s frekvenciou 60 FPS. Toto video je naozaj extrémne detailné a kvalitné. Výborne funguje aj optická stabilizácia a záznam zvuku. Samsung tu znovu potvrdzuje, že v natáčaní videa patrí medzi absolútnu špičku na trhu. Pripravte sa ale na to, že 4K video s frekvenciou 60 FPS zaberá poriadne veľa miesta, u nás to bolo približne 500 MB/minútu.

Prihláste sa na odber nášho YouTube kanálu MojAndroid.sk

Okrem toho pribudol nový režim so superspomalenými zábermi. 960fps video je na okamih extrémne spomalené a ukáže vám úplne nový rozmer videa. Ako aj pri smartfónoch Sony Xperia, ktoré túto funkciu ponúkli aj vlani, aj tu platí, že pre natáčanie takéhoto videa potrebujete dostatok svetla. Naše testovacie video bolo natočené počas zamračenej oblohy v doobedných hodinách, no výsledok je aj tak plný šumu.

Prihláste sa na odber nášho YouTube kanálu MojAndroid.sk

Poteší však automatické spustenie superspomaleného efektu. Stačí, keď spustíte režim a počkáte, kým v štvorci na obrazovke nastane nejaký pohyb. Nemusíte tak efekt spúšťať manuálne a je väčšia pravdepodobnosť, že sa vám podarí zachytiť presne to, čo chcete.

Zmenami prešla aj celá aplikácia fotoaparátu. Tu sa medzi režimami prepínate po novom posúvaním doľava a doprava. Je to veľmi efektívne a praktické. Navyše, zobrazenie a poradie režimov si môžete dodatočne nastaviť.

Bez zmien však zostal predný fotoaparát, ktorý ale stále patrí medzi tie lepšie. Stále platí, že autofocus nenájdeme na množstve iných zariadení a celkovo sú selfie so smartfónom Galaxy S9+ veľmi kvalitné, najmä za pekného počasia.

Celkovo tak patrí kamera na Samsung Galaxy S9+ medzi jeho najväčšie výhody oproti minuloročným modelom, ale aj väčšine konkurencie. Telefón ponúka atraktívne inovácie a pozitívne zmeny, ktoré by sme radi videli aj na smartfónoch ostatných výrobcov. Premenlivá clona je zaujímavá novinka, ktorú možno nevyužije každý, no ide o ďalší prvok, ktorý je možné ovládať manuálne. Aj to ocenia fotografi, ktorým na smartfónoch stále chýba úroveň kontroly, na ktorú sú zvyknutí z plnohodnotných digitálnych fotoaparátov.

Potešia aj drobné či väčšie softvérové zmeny a novinky, ktoré sú prevažne iba pozitívne. Jednou z nových funkcií je aj tzv. AR emoji, teda akási obdoba Animoji zo smartfóni iPhone X. V prípade Samsungu to funguje tak, že telefón vytvorí z vašej fotografie rad GIF animácií, ktoré môžete voľne šíriť medzi priateľov. Úroveň podoby je však iba minimálna a ide skôr o dočasnú zábavku ako skutočne využiteľnú funkciu. Zároveň ale ide o demonštráciu schopností platformy Google AR Core, takže môžeme očakávať, že v budúcnosti sa tento druh technológie bude zlepšovať.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Batéria: Znovu iba priemerná

Samsung Galaxy S9+ ponúka batériu s kapacitou 3500 mAh. To je hodnota, ktorá nie je vôbec najhoršia a aj pri veľkom displeji telefónu by mohla byť postačujúca. To je presne to, čo o nej môžeme povedať. Zvládnete s ňou každý priemerný deň, no nič naviac.

My sme sa väčšinou pohybovali na jednodňovej výdrži s displejom zapnutým 3-4 hodiny. To bude pre väčšinu používateľov výdrž, ktorá bude znamenať nabíjanie raz za deň, čo je všeobecne rešpektovaný štandard. Stalo sa nám ale aj to, že sme mali náročný deň, kedy sme telefón používali viac ako tri hodiny a večer sme s ním chceli ísť ešte do mesta, no ostávalo nám menej ako 30 % batérie. Hoci je pravdepodobné, že by sme večer nakoniec zvládli, nechceli sme nič riskovať a radšej sme ho dali na chvíľu nabíjať.

Tu sa dostávame k ďalšiemu problému – Samsung Galaxy S9+ stále ponúka „iba“ rýchle nabíjanie Qualcomm Quick Charge 2.0. Možno to má niečo spoločné s problémami, ktoré mal Samsung s batériami vo svojich smartfónoch a spoločnosť nechce nič riskovať, no konkurencia je v tomto smere popredu, či už v rýchlosti nabíjania, alebo aj vo výdrži batérie.

Aby sme ale boli úprimní, rýchle nabíjanie Quick Charge 2.0 nie je vôbec zlé. Telefón bez problémov nabijete za približne 1,5-2 hodiny v závislosti od zostávajúcej batérie. Z 0 % na 100 % sme telefón pribaleným adaptérom nabili za hodinu a trištvrte.

Ešte doplníme, že telefón sme počas testovania vždy používali s dvomi SIM kartami a v režime s najvyšším rozlíšením a s aktívnou funkciou Always-On displej. Nijako sme ho tak nešetrili, no zo skúseností s predchádzajúcimi modelmi vieme, že tieto prvky väčšinou nemávajú dramatický dopad na výdrž smartfónov Samsung.

Práve výdrž batérie je kategória, kde sme od Samsungu tento rok očakávali zlepšenie, no nedočkali sme sa. Samozrejme, množstvo používateľov bude s výdržou spokojné, no my by sme už radi privítali v tomto smere zlepšenie. Snáď sa ho dočkáme už budúci rok.

Samsung Galaxy S9+: Záverečné hodnotenie

Samsungu sa tento rok vlajková loď veľmi podarila. Galaxy S9+ je vynikajúce zariadenie, ktoré bude nepochybne na vrchole zoznamu želaní mnohých používateľov, ktorí si tento rok budú kupovať Android vlajkovú loď. Veľmi blízko k tomuto vrcholu však bude aj vlaňajšia generácia modelov od Samsungu.

S9+ je vynikajúce zariadenie. Má zrejme najkrajší displej na trhu, skvelý dizajn, fantastický fotoaparát a výkonu na rozdávanie. Problém však vidíme v nedostatku inovácií oproti poslednej generácii. Iste, nemôžeme každý rok očakávať takú úroveň zlepšenia ako napríklad vlani, no zmien oproti vlaňajšej generácii je tu skutočne tak málo, že bežný používateľ si rozdiely ani nevšimne.

A práve preto možno siahne po oveľa dostupnejšej minuloročnej generácii, ktorá má takmer všetky tie isté kvality ako nové vlajkové lode. Ich uvádzacia cena dokonca o čosi narástla, čo je o dôvod viac zadovážiť si rok starý, no stále skvelý model S8+.

Ak však ale chcete to najnovšie a najlepšie, ste tu na správnej adrese. Poteší vás viac RAM, podpora dual-SIM či úplne nový fotoaparát, ktorý patrí k tomu najlepšiemu na trhu. Nepoteší však priemerná výdrž batérie a starší systém rýchleho nabíjania. V tomto smere by mal výrobca určite spraviť krok vpred. Ak by tak urobil, veľmi by sa priblížil k vízii “dokonalého smartfónu”. Teda aspoň pre tých používateľov, ktorí obľubujú prostredie Experience UX.

Plusy

+ Fantastický displej

+ Osvedčený elegantný dizajn

+ Výkonu na rozdávanie

+ Vynikajúci inovatívny fotoaparát

Mínusy

– Iba minimálne zmeny oproti vlaňajšej generácii 

– Priemerná batéria, starý systém rýchleho nabíjania

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 
Disqus Comments Loading...