Galaxy Note 7 znamená pre Samsung stratené predaje na úrovni 17 miliárd USD

Spoločnosť Samsung zažíva veľmi zlé obdobie. Stále ale nie je isté, aké následky bude mať fiasko so smartfónom Note 7. Prvé odhady naznačovali, že spoločnosť utŕži straty na úrovni 1 – 5 miliárd dolárov. Toto číslo je ale teraz, pochopiteľne, vyššie, keďže Samsung Galaxy Note 7 sa už zrejme nikdy nebude predávať.

Náš tip
Balenie pre vrátenie Note 7 je vybavené ohňuvzdorným obalom aj rukavicami | VIDEO

Analytici odhadli, že Note 7 mal v priebehu svojej životnosti dosiahnuť predaje na úrovni približne 19 miliónov kusov. To by sa prenieslo do ziskov 17 miliárd dolárov, ktoré teraz spoločnosť z týchto predajov nezíska. Samozrejme, to sú iba nedosiahnuté zisky, no spoločnosť má s posledným Note smartfónom oveľa viac problémov a starostí. Okrem týchto stratených ziskov musel výrobca najskôr zaplatiť za pôvodnú výmenu a teraz sa ešte musí pripraviť na ďalšie potenciálne súdy a sťažnosti bývalých majiteľov Note 7.

Treba ale podotknúť, že Samsung je jedným možno iba z dvoch výrobcov smartfónov na trhu, ktorého takéto straty pravdepodobne nepoložia na lopatky. Spoločnosť mala na konci júna trhovú hodnotu na úrovni 235 miliárd USD a k dispozícii mala 69 miliárd dolárov v hotovosti a ekvivalentných prostriedkoch. Samozrejme, všetky straty spoločnosti sa neprejavia okamžite a nemusia byť iba peňažné. Dôležité je aj renomé značky, ktoré teraz jednoznačne utrpelo. Je preto možné, že ďalšieho nástupcu Note 7 sa nedočkáme a Samsung príde s úplne novou líniou smartfónov, ktorá nebude poškvrnená týmto incidentom.

Zdroj: Reuters via GSM Arena

Disqus Comments Loading...