Samsung Galaxy J5 2016: Samsung pre menej náročných | RECENZIA

Spoločnosť Samsung dnes už nepredstavuje ani zďaleka toľko zariadení ako kedysi. Teda, aspoň sa ich toľko nedostáva na náš trh. Okrem vlajkových lodí je k dispozícii vždy ešte niekoľko dostupnejších modelov, ktoré zaujmú širšie spektrum zákazníkov. Do tejto kategórie spadá aj model Samsung Galaxy J5 2016, ktorý je nástupcom originálneho modelu z minulého roku.

Konštrukcia – kovový rám poteší

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Vzhľadom na to, že telefón nám bol doručený v nekomerčnom balení, sa k tomu vyjadrovať nebudeme. Samotné zariadenie je aj tak to najdôležitejšie a niečo nás na ňom zaujalo už od prvého okamihu. Aj napriek tomu, že Samsung Galaxy J5 2016 je dostupnejšie zariadenie, ponúka kovový rám. To je veľmi zaujímavá vlastnosť, ktorá dodáva zariadeniu šmrnc.

Inak ide o pomerne štandardné zariadenie, ktoré má niekoľko špeciálnych prvkov. Vpredu dominuje veľký displej, pod ktorým nájdeme tradičné tlačidlá Multitasking, hardvérové tlačidlo Domov a tlačidlo späť. Hore najviac zaujme predný LED blesk, vedľa ktorého sú umiestnené potrebné senzory, reproduktor pre telefonáty a predná selfie kamera. Celá predná strana je pokrytá jedným kusom skla, čo je tiež veľmi vkusný doplnok.

Ako sme už spomínali, hrany zariadenia sú tvorené kovovým rámom. Naľavo nájdeme dve tlačidlá pre ovládanie hlasitosti, kým vpravo je umiestnené tlačidlo napájania. Všetky tlačidlá, vrátane hardvérového tlačidla Domov, poskytujú dostatočnú spätnú väzbu a zároveň sú tak akurát tuhé. Vďaka tomu sa nebude často stávať, že by sa mimovoľne stláčali vo vreckách či v taške. Horná strana zariadenia je pritom prázdna, kým dole nájdeme microUSB port, 3,5mm jack pre slúchadlá a aj mikrofón.

Zadná strana je tvorená plastovým odnímateľným krytom. Hore nájdeme tradičné prvky Samsung smartfónov, a to konkrétne šošovku fotoaparátu a blesk. Naľavo od fotoaparátu je ešte aj pomerne nápadná mriežka reproduktoru pre slúchadlá. Inak na zadnom kryte vidíme iba logo spoločnosti a informáciu o Dual-SIM funkcionalite zariadenia.

Po odobratí krytu sa naskytne pohľad na odnímateľnú batériu a až tri sloty pre karty. Vďaka tomu môžete telefón aktívne používať s dvomi microSIM kartami a zároveň využívať rozšírenie vnútornej pamäte vďaka microSD pamäťovej karte.

Celkovo je telefón postavený veľmi solídne, na čo sme si už pri zariadeniach od Samsungu zvykli a platí to aj o dostupnejších modeloch. V ruke sa drží veľmi dobre, nešmýka sa a matný zadný kryt absolútne nezachytáva odtlačky či nečistoty tak, ako sme zvyknutí pri vlajkových lodiach so skleneným krytom. Kovový rám je už iba čerešnička na torte a celkovo tak konštrukciu zariadenia hodnotíme na výbornú. Je už iba na vás, či sa vám tento tradičný štýl páči alebo nie. Isté je, že s telefónom Samsung Galaxy J5 2016 nebudete vytŕčať z radu, no zároveň vás jeho spracovanie nesklame.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Displej – Super AMOLED poteší

Samsung Galaxy J5 2016 ponúka 5,2″ Super AMOLED displej s HD rozlíšením. Ide o zaujímavý kompromis medzi nižším rozlíšením a kvalitnejším panelom. Ten síce výrazne zaostáva za tými, ktoré nájdeme vo vlajkových lodiach výrobcu, no predčí mnohé LCD obrazovky na iných podobných dostupných zariadeniach. Potešia dobré pozorovacie uhly, vysoký jas a sýte farby. Horšie je to už s podaním bielej, ktorá je jasne modrastá a tento jav sa ešte zvyšuje pri pohľade z boku.

Inak ale ide o veľmi zaujímavý displej pomerne vhodný na prácu s multimédiami. Síce tu chýba funkcia automatického jasu, no poteší funkcia vonku, vďaka ktorej môžete maximálny jas dočasne ešte zvýšiť. To zabezpečuje bezproblémové používanie zariadenia aj na priamom slnku, čím sa veľa zariadení v tejto cenovej kategórii pochváliť nemôže.

Výkon a pamäť – základ nižšej triedy

Samsung Galaxy J5 2016 prichádza s dostupnejším procesorom Snapdragon 410, ktorému sekunduje RAM s kapacitou 2 GB. Vnútorná pamäť má kapacitu 16 GB a vďaka dedikovanému slotu na microSD karty je možné ju rozšíriť o ďalších 256 GB. V tomto smere tak veľké výhrady nemáme, telefón má na papieri dostatok výkonu na základné operácie a otázne bolo, ako sa výkon prejaví v praxi.

Môžeme skonštatovať, že výkonu má telefón skutočne dostatok. Spúšťanie aplikácií a prepínanie medzi nimi vôbec netrvá dlho, no je zrejmé, že telefón nemôže konkurovať tým najlepším zariadeniam na trhu. Pohyb v systéme je ale napriek tomu veľmi plynulý a napriek výraznejšej nadstavbe sme nezaregistrovali počas testovania žiadne sekania. Spomalenie sa ale prejaví pri náročnejších operáciách. Klasické inštalovanie aplikácií z obchodu Play výrazne spomalí reakcie telefónu, no na to sme pri dostupnejších zariadeniach zvyknutí.

Výsledky benchmarku naznačujú, v akej výkonnostnej kategórii sa pohybujeme. Znamená to v preklade asi toľko, že si najnovšie hry neužijete v najlepšej kvalite, alebo sa stretnete s občasnými zaváhaniami. S bežnými aplikáciami ale nemá Samsung Galaxy J5 2016 žiadne problémy, pohyb v nich je veľmi plynulý a prekvapivo dobre fungoval aj multitasking. Používatelia hľadajúci dostupnejšie zariadenie sú určite na menšie výkonnostné obmedzenia pripravení a žiadne ďalšie v sebe novinka od Samsungu neskrýva.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Systém

Samsung Galaxy J5 2016 prichádza so systémom Android 5.1.1 Lollipop spolu s nadstavbou TouchWiz. Síce nejde o kompletnú nadstavbu v najnovšej verzii ako v prípade nových vlajkových lodí, no je zrejmé, že sem Samsung pridal niekoľko zmien a vylepšení, na ktoré sme už od kórejského výrobcu zvyknutí.

Základom je tradičné prostredie TouchWiz so svojimi vizuálnymi zmenami. Zamknutá obrazovka s efektom kvapky vody je prispôsobiteľná v nastaveniach a tento efekt môžete zmeniť. Po odblokovaní sa naskytne pohľad na tradičné prostredie systému s ikonami a widgetmi na domovských obrazovkách. Aj menu s aplikáciami je upravené podľa štandardov Samsungu. Nechýba tu možnosť vytvárania priečinkov priamo v menu s aplikáciami, čo chválime, keďže táto funkcia výrazne uľahčuje používanie zariadenia a umožňuje dosiahnutie lepšej prehľadnosti na domovských obrazovkách. Pribudla aj domovská obrazovka Briefing, ktorá ponúka prehľadne zobrazené informácie. Ak ju ale nechcete mať zobrazenú, bez problémov ju môžete vypnúť.

Štandardnými zmenami prešla aj notifikačná lišta. Tá ponúka horizontálny rad notifikácií, pričom v tejto lište je možné ďalej sa posúvať. Samozrejme, všetky ikony s rýchlymi nastaveniami je možné si plnohodnotne prispôsobiť, vybrať nové a zmeniť ich poradie.

Menu s nastaveniami tiež zodpovedá štandardom Samsungu, no nenájdeme tu niektoré špeciálne funkcie z drahších modelov. Výsledkom je ale čistejšie usporiadanie nastavení, čo nám vôbec neprekážalo a žiadne vitálne nastavenie nám ani nechýbalo. V rámci nastavení si môžete prispôsobiť niektoré prvky systému podľa vlastných predstáv. Nenájdeme tu ale tradičnú možnosť zobrazenia dvoch aplikácií v dvoch oknách na jednej obrazovke, čo je ale pri menšej uhlopriečke displeja logické.

Vo všetkých ďalších oblastiach ale ide o tradičné prostredie Samsungu. Nájdeme tu aj niekoľko predinštalovaných aplikácií, aj keď ich množstvo nie je úplne zarážajúce. Nechýba balíček aplikácií od spoločnosti Microsoft, ktoré sú ale pomerne objemné a v zariadení zaberajú dosť miesta. Samozrejmosťou je aj balíček aplikácií od Google a niekoľko predinštalovaných titulov od Samsungu. Nejde ale o úplné zbytočnosti, ale o užitočné nástroje, ktoré majú mnohí používatelia ešte radšej ako štandardné riešenia od Google.

Celkovo tak systém v zariadení veľmi neurazí a ponúkne dostatočné množstvo možností a nastavení, aby ste si ho vedeli prispôsobiť podľa vlastných predstáv. Teší nás, že to Samsung s bloatwareom nepreháňa a v zariadeniach s menšou vnútornou pamäťou znižuje množstvo bloatwareu na minimum. Systém bol pritom na zariadení veľmi dobre odladený, nevšimli sme si žiadne zaváhania, ktoré by teoreticky mohli byť systémového charakteru.

Multimédiá – iba to najzákladnejšie

Samsung Galaxy J5 2016 nie je najlepším multimediálnym smartfónom na trhu, no zároveň mu práca s médiami nerobí problém. Základom je 5,2″ displej, ktorý umožní bezproblémové sledovanie videí či prácu s internetovými stránkami. Žiadne špeciálne multimediálne funkcie tu ale nenájdete. Vzadu sa nachádza veľmi zle umiestnený reproduktor, ktorý je ale pomerne hlasný. Na prehrávanie hudby ale určite použite radšej slúchadlá či externý reproduktor.

Z hľadiska predinštalovaných multimediálnych aplikácií tu nájdete klasické tituly, na ktoré sa Samsung spolieha už dlhšie. To znamená balíček Google aplikácií a aj tituly od Microsoftu. Využiť môžete kancelársky balík Office, aplikáciu OneDrive so 100 GB voľného úložného priestoru, OneNote na poznámky či Skype na telefonovanie. Okrem toho tu nájdete iba klasické ultimediálne aplikácie ako Galéria, ktorá ale ponúka všetky potrebné funkcie.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Konektivita – nič dôležité nechýba

Z hľadiska konektivity toho Samsung Galaxy J5 2016 ponúka možno ešte viac ako by ste očakávali. Samozrejmosťou je pripojenie k Wi-Fi so štandardom 802.11 b/g/n, no 5 GHz pripojenie tu chýba. Nájdeme tu aj NFC, čo v tejto triede nie je úplným štandardom a výrobca nezabudol ani na Bluetooth v4.1 či FM rádio.

K mobilným sieťam sa pripojíte pomocou GPRS, EDGE, HSPA s rýchlosťami 21,1/5,76 Mbps a nájdeme tu aj LTE Cat4 s rýchlosťami 150/50 Mbps. Nechýba štandardná podpora pre všetky naše siete a frekvencie, takže s pripojením k LTE problém mať nebudete. Nami testovaná verzia telefónu tiež ponúkala Dual-SIM technológiu, ktorá fungovala bez problémov, no iba jeden zo slotov podporuje pripojenie k 3G a LTE sieťam, na čo je potrebné pri používaní myslieť.

Chýbajú tu v podstate iba vychytávky z vlajkových lodí, ako napríklad skener odtlačkov či IR port. Inak je ale telefón veľmi dobre vybavený a po stránke konektivity nebudete mať žiaden problém. Bezproblémové boli aj hlasové hovory, ktoré boli dostatočne jasné na oboch stranách. Intenzita signálu bola tiež na veľmi dobrej úrovni a nespozorovali sme žiadne zaváhania či výpadky pripojenia.

Fotoaparát – schopný, ale nekonzistentný

Nový Samsung Galaxy J5 pre rok 2016 ponúka 13 MP hlavný fotoaparát a prednú 5 MP selfie kameru. Oba fotoaparáty ponúkajú clonu f/1.9 a dokonca aj LED blesk, čo je pri selfie fotoaparáte skutočnou raritou. Nejde o extrémne výkonnú jednotku, no niekedy aj trochu osvetlenia pomôže vylepšiť kvalitu fotografie.

Vzhľadom na to, že ide o telefón v cenovej kategórii okolo 200 EUR, sme od fotoaparátu žiadne zázraky nečakali. Boli sme preto milo prekvapení z niektorých fotografií, ktoré sa skutočne vydarili a vyzerajú naozaj veľmi dobre. Majú správnu úroveň kontrastu a dostatok detailov, no takéto pekné fotografie nie sú pravidlom. Pri fotení je veľká šanca, že sa vám nepodarí na objekt dostatočne zaostriť a potom sa z objektu stáva rozmazaná machuľa. To sa nám stalo hneď niekoľkokrát, no pri troche trpezlivosti a opakovaných záberoch je možné tento nedostatok eliminovať. Problémy ale budú najmä s pohyblivými objektmi, ako napríklad s mačkami.

Podľa očakávania sú na tom o poznanie horšie fotografie v zlom osvetlení. Tu odporúčame buď použiť blesk, alebo manuálny mód, ktorým je telefón vybavený. Tak môžete zvýšením hodnoty ISO zaistiť dostatočne dlhú uzávierku na to, aby bola fotografia dostatočne ostrá, aj keď sa pravdepodobne takto zvýši úroveň digitálneho šumu na fotografii.

Natočené video je kvalitatívne priemerné. Potešil nás dostatok farieb, no horšie to už bolo s úrovňou detailov. Napriek tomu je ale video na menšom displeji pozerateľné a takéto video môže byť vhodné pre zdieľanie na sociálnych sieťach.

Celkovo sme tak s kvalitou fotografií spokojní. Problémy so zaostrovaním sú síce otravné, ale teší nás, že telefón je skutočne schopný spraviť peknú fotografiu. Chce to iba trochu trpezlivosti. V tejto cenovej kategórii ale veľa fotomobilov nenájdeme a väčšina fotografií bude dostatočne kvalitná na tradičné zdieľanie na sociálnych sieťach a prezeranie v telefóne.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Batéria – výborná výdrž a spoľahlivosť

Výsadou mnohých dostupnejších smartfónov je možnosť použitia väčších batérií, keďže na hrúbke zariadenia až tak nezáleží. To je aj prípad smartfónu Samsung Galaxy J5 2016, ktorý ponúka batériu s kapacitou 3100 mAh. Tá je v kombinácii s úsporným procesorom a displejom skutočne dostačujúca a bežným používateľom bude stačiť aj na dva dni fungovania.

Je skutočne náročné vybiť telefón za jediný deň. Pri dvojdňovej výdrži môžete rátať aj s hodnotami 4-5 hodín zapnutého displeja, takže ide o plnohodnotné dva dni, kedy sa väčšina používateľov nebude musieť obmedzovať. Telefón je ale primárne určený pre menej náročných ľudí, ktorí ho nebudú z vrecka vyberať 100x denne. V takom prípade môže na jedno nabitie vydržať aj tri dni pri ustavičnom pripojení k internetu.

Ak by došlo k najhoršiemu, telefón má zabudované aj dva režimy šetrenia batérie. Klasický šetriaci režim umožní predĺžiť výdrž za cenu obmedzenia pripojenia k sieťam. Extrémny šetriaci režim vypne takmer všetky inteligentné funkcie a umožní využívať iba základne možnosti telefónu. Predĺženie batérie v takomto režime je ale skutočne extrémne a pomôže napríklad v situáciách, kedy máte už iba pár percent batérie a nutne potrebujete mať telefón ešte niekoľko hodín zapnutý.

Samsung Galaxy J5 2016 – hlavná je spoľahlivosť

Samsung Galaxy J5 2016 stojí v slovenských e-shopoch približne 209 EUR. Za túto cenu dostanete zariadenie, ktoré by vám nemalo robiť veľa vrások na čele. Iste, nejde o telefón pre najnáročnejších, no tí skromnejší sa potešia z dobre odladeného systému, dostatku výkonu, pekného veľkého displeja a vynikajúcej výdrže batérie. Nejde o ideálne multimediálne zariadenie, no na telefonovanie, prácu s aplikáciami či internetovým prehliadačom a občasné fotografovanie úplne stačí. Vieme si predstaviť, že tento telefón bude patriť tento rok medzi tie populárnejšie najmä medzi používateľmi, ktorí chcú pri kúpe nového mobilu ušetriť.

Plusy

+ Skvelá výdrž batérie

+ Kvalitný displej

+ Dostatok výkonu na väčšinu operácií

+ Predný LED blesk

+ Kovový rám

+ Odnímateľná batéria

+ Dedikovaný slot na microSD kartu + dva sloty na SIM karty

Mínusy

– Horšie fotografie v zlom osvetlení, problémy so zaostrovaním

– Absencia automatického jasu

– Nepodsvietené hardvérové tlačidlá

– Slabý a zle umiestnený reproduktor

– Iba jeden SIM slot podporuje LTE siete

[taq_review]

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 
Disqus Comments Loading...