RECENZIA Samsung Galaxy J4+: Prémiový dojem aj v nižšej triede

Pravý fanúšik značky Samsung určite vie, že tento výrobca rozdeľuje svoje modely do istých radov. Za najvyšší rad je možné považovať sériu S a Note, ako strednú triedu smartfóny zo série A a ako nižšiu, a zároveň najlacnejšiu triedu telefóny Samsung Galaxy J. Od tejto cenovej kategórie smartfónov sa zvyčajne neočakávajú zázraky. Nový Samsung Galaxy J4+ nás však presvedčil o tom, že schopnosti tohto výrobcu skonštruovať skvelo vyzerajúci kvalitný smartfón sú naozaj obrovské, a tento model je schopný prekvapiť v rôznych oblastiach. Nie je ale všetko také ružové, ako sa na prvý pohľad mohlo zdať, a kompromisy museli predsa niekde nastať.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Balenie: Dobrý základ

Po otvorení bledomodrej škatuľky sa vám naskytne pohľad na samotný telefón. Pod ním sa nachádzajú nevyhnutnosti, ako je nabíjací kábel, 5V/1A nabíjačka, špendlík na vyberanie šuflíka pre SIM karty a pamäťovú kartu, stručná príručka, a ako bonus, kôstkové slúchadlá s koncovkou pre 3.5 mm Jack konektor. Tie však hrajú veľmi podpriemerne a odporúčali by sme ich len na telefonické hovory. Na počúvanie hudby by sme určite radšej využili iné slúchadlá.

Konštrukcia a dizajn: Pripomína drahšie modely

Telefón hneď po vybalení zapôsobil veľmi príjemným dojmom. Jeho prednej strane dominuje obrovský 6-palcový “Infinity” displej, okolo ktorého sú veľmi úzke rámčeky. Nad displejom sa nachádza reproduktor pre telefonické hovory, “selfie” kamera, senzor priblíženia a predný LED blesk s tromi úrovňami intenzity svietenia. Dolná brada je potom úplne prázdna a nenachádzajú sa na nej ani navigačné tlačidlá či skener odtlačkov prstov (ten sa na smartfóne nenachádza vôbec, tak ako aj notifikačná LED dióda). Horný roh telefónu je potom úplne prázdny, na pravom boku nájdete tlačidlo na zapínanie/vypínanie spolu s hlavným reproduktorom. Tlačidlá hlasitosti, sloty na pamäťovú kartu a dve SIM karty ďalej nájdete na ľavom boku zariadenia. Pri pohľade zo samého spodku uvidíte zastaraný micro-USB konektor, dierku s mikrofónom a 3,5 mm Jack konektor pre audio výstup.

Dizajn tohto modelu je jednoznačne podarený, aj keď celé boky telefónu sú tvorené plastom. Plast je to však lesklý, a rozhodne nepôsobí lacným dojmom. Po otočení telefónu displejom nadol uvidíte fotoaparát spolu s LED bleskom. Pod týmito prvkami sa nachádza hrdé logo spoločnosti Samsung. Celá zadná strana je pokrytá lesklým plastom, ktorý veľmi nápadne pripomína prémiovejšie sklo.

Telefón sa vo väčších rukách drží pohodlne a nekĺže sa. Obsluhovať ho jednou rukou ale môže spôsobovať problémy, tak treba predom povedať, že sa jedná o vcelku veľký kus hardvéru. Telefón je hrubý necelých 8 mm a váži 178 gramov, čo sa dá považovať vzhľadom na veľkosť telefónu ako prípustné hodnoty. Upozorňujeme, že výrobca nehlási žiadnu zvýšenú odolnosť voči škrabancom, vode či prachu.

Displej: Jedna zo slabín telefónu

Mnohí z vás sa najmä kvôli nasledovnej informácii rozhodnú pre kúpu iného smartfónu. Displej Samsungu Galaxy J4+, ktorý má prívlastok “Infinity”, disponuje moderným pomerom strán 18,5:9. Keďže sa nachádzame v nižšej cenovej kategórii, zobrazovač nie je typu AMOLED, ale jedná sa o IPS panel. Ten má však veľmi pekné farby, na druhú stranu by mohol mať o čosi vyšší maximálny jas. Čo ale mnohých zarazí je jeho rozlíšenie.

Tento 6-palcový displej má rozlíšenie 720×1480 pixelov. Na takej veľkej ploche je to značne cítiť a jednotlivé pixely je možné vidieť už pri bližšom, detailnejšom pohľade. Oveľa radšej by sme tu videli panel s rozlíšením Full HD+. Nízke rozlíšenie má však aj svoju kladnú stránku, a to vplyv na výdrž batérie, o ktorej si povieme viac v inej časti článku.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Výkon a pamäť: Časti telefónu, na ktorých sa šetrilo

Samsung Galaxy J4+ je poháňaný štvorjadrovým procesorom Snapdragon 425 s maximálnym taktom 1,4 GHz na každé jadro. Animácie a prechody v samotnom používateľskom prostredí zvyknú byť plynulé, avšak občas telefónu vykonať úlohu trvá o čosi dlhšie ako by sme predpokladali. Stále sa ale jedná o príkladné odladenie celého používateľského prostredia, a vzhľadom na cenu nemáme výhrady. Výkon je dostatočný pre milovníkov sociálnych sietí, sledovania YouTube videí, či pre tých, ktorí radi surfujú na internete. Prepínanie medzi spustenými aplikáciami je bleskurýchle, tak ako aj samotné spúšťanie aplikácií. Slabší čipset je však pri náročnejších operáciách, ako je hranie hier, veľmi značne cítiť, a ak obľubujete hranie hier, zaobstarajte si výkonnejší telefón.

Počas testovania sa telefón ani raz výrazne nezahrial a stále bol na dotyk príjemne chladný. Na testovanie sme mali variant s 2 GB RAM a 32 GB interným úložiskom, u nás sa však bude predávať aj verzia so 16 GB internej pamäte či rovno 3 GB RAM. Pre nenáročných používateľov by to malo stačiť, a ak telefónu nebudete dávať výrazne zabrať, zaobídete sa aj bez značného zasekávania animácií. Telefón dosiahol v AnTuTu Benchmarku hodnotu 41 761 bodov, a v tejto cenovej kategórii sa dajú nájsť aj o čosi výkonnejšie zariadenia.

Konektivita: Takmer všetko, na čo si spomeniete

Tomuto telefónu skutočne nechýbajú možnosti pripojenia. Bez problémov sa pripojíte na Wi-Fi siete štandardov b/g/n, prítomné sú funkcie Wi-Fi Hotspot, Wi-Fi Direct či Bluetooth vo verzii 4.2. Ak plánujete na tomto telefóne používať navigáciu, tak je dobré vedieť, že tento model podporuje A-GPS, Beidou, GLONASS a aj klasické GPS. Na spodnej hrane smartfónu sa nachádza micro-USB port na nabíjanie, ktorý podporuje aj technológiu USB-OTG, takže doň pripojíte napríklad váš USB Flash Disk. Plná podpora slovenských LTE sietí je potom samozrejmosťou. Ako bonus môže potešiť prítomnosť FM rádia, možnosť o rozšírenie úložiska o pamäťovú kartu, NFC, či to, že telefón je typu Dual-SIM.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Fotoaparát: Prekvapí azda najviac

Telefón disponuje jedným fotoaparátom na zadnej strane. Ten má rozlíšenie 13 megapixelov a vcelku dobrú svetelnosť f/1.9. Tá zlepšuje ostrosť snímkov za denného svetla a fotografie vyhotovené v tmavších podmienkach. Prítomnosť digitálneho šumu je však v takých prípadoch stále badateľná. Snímky vyhotovené v exteriéri sú však nad naše očakávania a fotoaparát je schopný zhotoviť naozaj pekné výsledné fotografie. Ako to však pri lacnejších telefónoch býva, so strácajúcim sa svetlom sa následne stráca aj celková kvalita.

Predná “selfie” kamera s rozlíšením 5 megapixelov a svetelnosťou f/2.2 vonku rozhodne neurazí, má veľmi pekný kontrast a kvalitou fotiek v týchto podmienkach značne vyniká, na druhú stranu v interiéroch zas výrazne stráca na kvalite. Čiastočne jej môže pomôcť aj predný blesk, ktorý je schopný svietiť v troch rôznych intenzitách jasnosti. Video je možné s oboma kamerami nahrávať v maximálnom rozlíšení Full HD s 30 snímkami za sekundu.

Aplikácia fotoaparátu je veľmi pekná, a nechýbajú v nej prídavné funkcie v podobe jednoduchšieho PRO režimu, režimu skrášlenia, panoramatický režim (vrátane skupinových “selfies”) či takzvané “nálepky”, ktoré vám aplikujú na tvár rôzne filtre, aké poznáme napríklad z aplikácie Snapchat.

Ukážkové fotografie

Ukážkové video

Multimédiá: Dolby Atmos, pohlcujúci “Infinity” displej

Ak patríte k milovníkom sledovania videí či počúvania hudby, tento smartfón by nemusel byť zlou voľbou. Nehľadiac na nižšie rozlíšenie displeja, zobrazovač stále vyzerá dobre, a veľký displej s hlasným reproduktorom na pravom boku napomáhajú k tomu, aby sa tento smartfón stal zariadením ako stvoreným na multimédiá. Ak si potrpíte na kvalitný audio výstup do slúchadiel (za predpokladu, že máte svoje vlastné a nebudete používať tie z balenia), J4+ vás rozhodne poteší prítomnosťou technológie Dolby Atmos.

K dispozícii je jednoduchý a pokročilý ekvalizér s rôznymi efektami, ktoré zvukový výstup dokážu skvelo zlepšiť. Pomocou Dolby Atmos je možné vyladiť si zvuk podľa vlastných predstáv aj z hlavného reproduktora. Mimochodom, hlavný reprák vie zaručiť, že prichádzajúce hovory či správy určite neprepočujete. Kvalitou zvuku však spadá k tým menej podareným.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Operačný systém: Tak ako ho poznáme z TOP modelov

Softvér telefónu je jednou z tých najpodstatnejších častí zariadenia, aby mohlo správne a rýchlo fungovať. Samsung svoje prostredie spolu s Androidom 8.0 Oreo optimalizoval skutočne výborne, a pridal aj niekoľko užitočných funkcií navyše. Celá nadstavba Samsung Experience je ladená do bielej farby tak, ako je tomu vo vyššie postavených modeloch. Bezpečnostná záplata na tomto telefóne je pritom vcelku aktuálna, a je platná k septembru 2018. Dúfajme, že Samsung nesklame a aktualizácie bude dodávať do tohto modelu aj pravidelnejšie.

V sekcii zobrazenie je možné nastaviť veľkosť písma či celkovú mierku zobrazenia objektov na displeji. Ako čerešničku na torte Samsung pridal podporu rôznych fontov, takže s týmto sa môžete dokonale pohrať a nastaviť si telefón podľa seba. Vo večerných hodinách poteší prítomnosť nočného režimu, ktorý je možné aktivovať priamo zo stavovej lišty. Keďže navigačné tlačidlá sú len softvérové, ich zoradenie je možné si nastaviť podľa vlastnej preferencie.

Používatelia s viacerými účtami taktiež nebudú sklamaní. Systém totiž ponúka možnosť duplikovať už existujúce aplikácie práve pre takýto prípad. Absenciu snímača odtlačkov prstov čiastočne vynahradí fakt, že telefón je možné odomykať pomocou tváre. To na naše prekvapenie fungovalo veľmi dobre, taktiež aj za úplnej tmy. Kamere stačilo svetlo z displeja na to, aby ožiarilo a následne naskenovalo vašu tvár. Samotné skenovanie a odomykanie pomocou tejto funkcie však ani zďaleka nie je najrýchlejšie a celý proces trvá od dvoch do šiestich sekúnd, v závislosti od dostupného svetla či spôsobu, ako telefón držíte v ruke.

Batéria: Dva dni zvládne

Hneď na začiatku testovania nás zaujalo, ako pomaly idú percentá z ukazovateľa 3 300 mAh batérie dole. Konečná doba zapnutej obrazovky pri 15 % činila neuveriteľných 7 hodín a 43 minút. Telefón sme pritom používali pomerne aktívne, spolu s prezeraním sociálnych sietí, sledovaní YouTube videí, pár minút sme skúšali aj nejakú tú hru. Treba však dodať, že sme mali zapnutý “Stredný” šetriaci režim.

Nabíjanie potom prebiehalo pomocou originálnej 5V/1A nabíjačky a z 15 % na 100 % sme sa dostali za 2 hodiny a 47 minút. Určite sa tak nejedná o najrýchlejšie nabíjajúci sa smartfón, našťastie nie je nutné hľadať nabíjačku tak často. Telefón sa počas nabíjania výrazne nezahrieval. Veľmi zamrzí, že Samsung nenasadil moderný konektor USB-C. V tejto cenovej kategórii je však prítomnosť staršieho micro-USB ešte stále celkom bežná. V systéme je k dispozícii aj šetrič batérie, ktorý je možné nastaviť na stredné šetrenie, ktorý sme spomenuli vyššie, a maximálne šetrenie. To stredné jemne zníži úroveň jasu displeja, a podtaktuje procesor. Akonáhle sme tento režim aktivovali, spozorovali sme celkom výrazné sekanie prostredia, a telefón celkovo jemne stratil na rýchlosti, čo sa dalo očakávať.

Náročný deň bez zapnutého šetriča batérie smartfón vydržal celkom hravo a doba zapnutej obrazovky pri ostávajúcich 15 % batérie bola 5 hodín a 25 minút, čo sa dá stále považovať za nadpriemer. Po aktivácii režimu maximálneho šetrenia sa prostredie zmení na tmavé a telefón budete môcť používať len s niekoľkými aplikáciami. Najlepší možný spôsob ako šetriť batériu na tomto smartfóne je aktivácia takzvaného “Tiesňového režimu”, v ktorom budú dostupné len núdzové funkcie, ako telefonovanie, posielanie SMS správ, Wi-Fi, mobilné dáta, Google Mapy a Chrome. Tento režim je možné aktivovať z ponuky napájania. Pýtate sa, prečo je výdrž batérie taká dobrá? Podľa nášho názoru je to práve nižším rozlíšením displeja, či pomerne úsporným procesorom. Na výdrž tak skutočne nemáme žiadne výhrady.

Záverečné zhodnotenie: Komu by sme telefón odporučili?

Tento model má šancu stať sa jedným z najlepších smartfónov do 200 €, má však mnoho kompromisov, ako nízke rozlíšenie displeja na veľkej uhlopriečke, veľmi pomalé nabíjanie či slabší čipset. Na druhú stranu poteší, že fotoaparáty podávajú na danú cenovú kategóriu veľmi slušné výkony, ak sa bavíme o fotografiách vyhotovených v exteriéry či dobrých svetelných podmienkach.

Druhým ťahákom je výdrž batérie, ktorá sa jednoznačne radí k nadpriemeru. Samsung Galaxy J4+ by sme odporučili najmä menej náročným používateľom, ktorí telefón používajú hlavne na komunikáciu a prezeranie sociálnych sietí, požadujú dobrú výdrž a slušný fotoaparát, a hlavne nechcú míňať za telefón veľa peňazí. O spoločnosti Samsung je známe, že ich smartfóny sú vždy drahšie oproti konkurencii. V tomto prípade však dostanete lepší fotoaparát ako má konkurencia a kvalitu overenú mnohými milovníkmi značky Samsung. Telefón sa začína predávať s cenovkou 179 € a bude dostupný v čiernej, zlatej a sýto-ružovej farbe.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 
Disqus Comments Loading...