Samsung Galaxy J3: Dostupnosť neznamená kompromis| RECENZIA

Spoločnosť Samsung dnes už možno neponúka na našom trhu až také veľké množstvo smartfónov ako pred niekoľkými rokmi. V každej kategórii zariadení ponúka jednu, nanajvýš dve alternatívy, čo pomáha prehľadnosti portfólia spoločnosti. Telefóny majú tiež jednotnejší dizajn a funkcie ako kedysi, a tak je niekedy ťažšie nájsť rozdiely medzi TOP modelmi a zariadeniami z nižšej triedy. Samsung Galaxy J3 patrí medzi zariadenia, ktoré by ste na prvý pohľad mohli ľahko pomýliť s niektorou z minulých vlajkových lodí, no v skutočnosti ide o extrémne dostupný model, ktorý reflektuje aktuálne postavenie Samsungu na trhu.

Balenie – bude zodpovedať cene

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Samsung Galaxy J3 nám bol doručený v nenápadnej bielej krabičke, ktorá ale nemala žiadnu potlač a ktorá určite nebude sprevádzať zariadenie v oficiálnom predaji. Vo vnútri sme ale našli slúchadlá (nie štuplíkové), microUSB kábel a nabíjačku s výstupom 1A. Predpokladáme, že spolu s príslušnou dokumentáciou bude toto aj reálna výbava balenia telefónu, a tak môžeme skonštatovať, že nás tu nič neprekvapilo a ide o štandardné balenie v tejto triede zariadení.

Konštrukcia a dizajn – klasický Samsung

Ak by ste mali previazané oči a podal by som vám do ruky Samsung Galaxy J3, je veľmi pravdepodobné, že by ste po chvíľke odhalili výrobcu, z dielne ktorého telefón pochádza. Zariadenie má veľmi jasné črty typické pre Samsung. Vpredu dominuje veľký AMOLED displej. Pod ním sa nachádza hardvérové tlačidlo domov a dve kapacitné tlačidlá Multitasking a Späť po stranách. Tlačidlá ale nie sú podsvietené, a tak si budete chvíľu zvykať na to, kým v tme zakaždým nahmatáte správne tlačidlo.

Nad displejom sa nachádza iba logo spoločnosti, reproduktor pre volania a tradičné senzory spolu s prednou kamerou. Je zaujímavé, že lišta pod displejom je biela tak, ako aj zvyšok konštrukcie, no lišta nad displejom je čierna. Vytvára to pomerne originálny kontrast, vďaka ktorému je jednoduchšie spoznať a identifikovať telefón.

Kým predná strana je celá pokrytá jedným kusom skla, zvyšok konštrukcie je plastový. Strieborný plastový rám trochu pripomína kovovú obdobu svojich drahších bratov, no už pri prvom dotyku vám bude zrejmé, že ide o plastovú súčiastku. To ale nemyslíme ako výčitku – telefón sa v ruke drží dobre a plastový rám nám neprekážal. Okrem toho, v tejto kategórii zariadení nejde o žiadnu výnimku.

Ovládacie tlačidlá sú umiestnené klasicky – na pravej strane je iba tlačidlo napájania, naľavo nájdete dvojtlačidlo pre ovládanie hlasitosti. V hornej stene je umiestnený 3,5mm jack pre slúchadlá a dole nájdete microUSB port a nenápadný mikrofón. V tomto smere tak neregistrujeme žiadne prekvapenia.

Pri pohľade na zadnú stranu sa nám v mysli hneď vynorila predstava jednej z minulých vlajkových lodí Samsungu, konkrétne model Galaxy S4. Rozmiestnenie a tvar šošovky fotoaparátu, LED blesku a reproduktoru je veľmi podobné. Rozdiel je ale v tom, že zadný kryt je vyrobený z matného plastu, a tak nezachytáva odtlačky a ani nečistoty. Tie sme nevideli dokonca ani na našom bielom testovacom modeli, takže Samsung tu zrejme spravil dobrú robotu.

Samsung Galaxy J3 ide v šľapajach svojich predchodcov a odnímateľný zadný kryt je skutočne tenký a flexibilný. Po jeho odobratí sa naskytne pohľad na odoberateľnú batériu a sloty na microSIM karty a microSD pamäťovú kartu. Pre prístup k nim je ale potrebné odobratie batérie a zaujímavé je aj ich usporiadanie. Primárny slot na SIM kartu je umiestnený pod strieborným plieškom napravo. Nad ním je slot na microSD pamäťovú kartu a pomerne odlišne vyzerajúci slot naľavo je pripravený pracovať so sekundárnou SIM kartou.

Celkovo ale ide o dobre konštrukčne spracované zariadenie, ktoré ale pôsobí skutočne lacno. To v tejto kategórii nie je žiadnou výnimkou a Samsungu sa aj vďaka tomu podarilo zraziť cenu telefónu. Ten vás ale po tejto stránke nesklame, aj keď je otázne, ako dlho vydrží v takejto forme. Najmä zadný kryt nám robí vrásky na čele. Samozrejme, jeho výmena zrejme nebude nákladná, no skutočne tenký plast pôsobí tak, že s ním bude potrebné narábať skutočne opatrne.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Displej – AMOLED z minulosti

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Samsung Galaxy J3 ponúka 5-palcový Super AMOLED displej s rozlíšením 1280 x 720 pixelov. Ide o štandardné hodnoty v tejto cenovej kategórii, pričom fakt, že ide o AMOLED jednotku, robí z tohto telefónu trochu jedinečné zariadenie. V skutočnosti sa väčšina výrobcov pri dostupných telefónoch uberá smerom k LCD displejom, no v tomto prípade si budete môcť vychutnať všetky výhody, ktoré AMOLED technológia prináša.

To znamená dobrú čitateľnosť na slnku, sýte farby a vysoký maximálny jas. V tomto prípade ale nejde o taký fantastický displej, s akým sa stretneme napríklad na vlajkových lodiach Samsung Galaxy S7 a S7 edge. Ide zrejme o staršiu AMOLED jednotku, ktorá trpí niektorými bežnými nedostatkami. Hoci pozorovacie uhly sú pomerne dobré, je vidieť jasné skreslenie farieb. Najmä biela farba sa pri pohľade z ktorejkoľvek strany mení na modrú, no ostatné farby si zachovávajú svoju vernosť.

Čitateľnosť na priamom slnku a maximálny jas boli na skutočne výbornej úrovni. Okrem toho tu nechýba ani možnosť nastavenia režimu Vonku, ktorý zvýši jas na maximum a zmení kontrast farieb tak, aby bol text ešte čitateľnejší. Poteší aj tradičná možnosť nastaviť skutočne nízky minimálny jas, vďaka čomu nebudú vaše oči trpieť pri práci s telefónom v úplnej tme.

Celkovo tak voči displeju nemáme veľa výhrad. V skutočnosti sa nenájde na trhu veľa telefónov v tejto kategórii, ktoré by ponúkali naozaj kvalitný LCD displej a väčšinu z nich tento AMOLED displej v mnohých smeroch prekonáva. Ak vám záleží na kvalite displeja a budete sa rozhodovať medzi týmto zariadením a alternatívou s LCD panelom, je veľmi pravdepodobné, že budete zvažovať všetky tie aspekty, ktoré sme museli zvažovať pri vlajkových lodiach spred niekoľkých rokov. Výhodou je, že v tomto prípade zaplatíte iba zlomok z ceny, ktorú sme za tie vlajkové lode platili v minulosti.

Výkon a pamäť – iba tak akurát

Samsung Galaxy J3 ponúka slabší procesor Spreadtrum SC8830 a 1,5 GB RAM. To nie je v tejto cenovej kategórii žiadnym prekvapením a ide o výbavu, ktorá zvládne väčšinu bežných operácií. To znamená bezproblémovú prácu so štandardnými aplikáciami a funkciami telefónu s menšími obmedzeniami pri práci s náročnejšími titulmi a hrami. Vnútorná pamäť má kapacitu 8/16 GB. My sme mali na testovanie k dispozícii verziu s 8 GB pamäte a hoci takéto zariadenie ponúka celý rad obmedzení, poteší aspoň fakt, že telefón má slot na microSD pamäťové karty s kapacitou až 128 GB, takže pre niektoré aktivity je možné využiť aj túto prídavnú pamäť-

Telefón aj v benchmarkových aplikáciách ukázal, že nejde o žiadneho borca. Skutočný zážitok z používania je ale prevkapivo dobrý. Načítavanie niektorých aplikácií možno bude trvať trochu dlhšie ako pri výkonnejších zariadeniach, no nejde o žiaden dramatický rozdiel. Reakcie systému sú pritom na veľmi dobrej úrovni a telefón nemal žiadne očividné problémy, akými sú napríklad zasekávanie či padanie aplikácií.

Mierne obmedzení budete aj pamäťou RAM, kde nezostane uložených veľmi veľa aplikácií. Aj tak je ale klasický multitasking pomerne bezproblémový a nebude vám pri používaní zariadenia robiť problém. Je tiež potrebné uvedomiť si, že ide o jedno z najdostupnejších nových zariadení výrobcu, ktoré je cielené na menej náročnú skupinu ľudí. Očakávania tejto skupiny ale telefón určite naplní – neseká, nie je spomalený a funguje veľmi dobre. Ak sa telefón nedostane do rúk skutočného nadšenca alebo náročného používateľa, očakávania svojho majiteľa určite bez problémov naplní.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Systém – takmer úplný TouchWiz

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Samsung Galaxy J3 prichádza so systémom Android 5.1.1 Lollipop spolu s nadstavbou TouchWiz. Síce nejde o kompletnú nadstavbu v najnovšej verzii ako v prípade nových vlajkových lodí, je zrejmé, že sem Samsung pridal niekoľko zmien a vylepšení, na ktoré sme už od kórejského výrobcu zvyknutí.

Základom je tradičné prostredie TouchWiz so svojimi vizuálnymi zmenami. Zamknutá obrazovka s efektom kvapky vody je prispôsobiteľná v nastaveniach a tento efekt môžete zmeniť. Po odblokovaní sa naskytne pohľad na tradičné prostredie systému s ikonami a widgetmi na domovských obrazovkách. Aj menu s aplikáciami je upravené podľa štandardov Samsungu. Nechýba tu možnosť vytvárania priečinkov priamo v menu s aplikáciami, čo chválime, keďže táto funkcia výrazne uľahčuje používanie zariadenia a umožňuje dosiahnutie lepšej prehľadnosti na domovských obrazovkách.

Štandardnými zmenami prešla aj notifikačná lišta. Tá ponúka horizontálny rad notifikácií, pričom v tejto lište je možné ďalej sa posúvať. Samozrejme, všetky ikony s rýchlymi nastaveniami je možné si plnohodnotne prispôsobiť, vybrať nové a zmeniť ich poradie.

Menu s nastaveniami tiež zodpovedá štandardom Samsungu, no nenájdeme tu niektoré špeciálne funkcie z drahších modelov. Výsledkom je ale čistejšie usporiadanie nastavení, čo nám vôbec neprekážalo a žiadne vitálne nastavenie nám ani nechýbalo. V rámci nastavení si môžete prispôsobiť niektoré prvky systému podľa vlastných predstáv. Nenájdeme tu ale tradičnú možnosť zobrazenia dvoch aplikácií v dvoch oknách na jednej obrazovke, čo je ale pri menšej uhlopriečke displeja logické.

Vo všetkých ďalších oblastiach ale ide o tradičné prostredie Samsungu. Nájdeme tu aj niekoľko predinštalovaných aplikácií, aj keď ich množstvo nie je úplne zarážajúce. Nechýba balíček aplikácií od spoločnosti Microsoft, ktoré sú ale pomerne objemné a v zariadení zaberajú dosť miesta. Samozrejmosťou je aj balíček aplikácií od Google a niekoľko predinštalovaných titulov od Samsungu. Nejde ale o úplné zbytočnosti, ale o užitočné nástroje, ktoré majú mnohí používatelia ešte radšej ako štandardné riešenia od Google.

Celkovo tak systém v zariadení veľmi neurazí a ponúkne dostatočné množstvo možností a nastavení, aby ste si ho vedeli prispôsobiť podľa vlastných predstáv. Teší nás, že to Samsung s bloatwareom nepreháňa a v zariadeniach s menšou vnútornou pamäťou znižuje množstvo bloatwareu na minimum. Systém bol pritom na zariadení veľmi dobre odladený, nevšimli sme si žiadne zaváhania, ktoré by teoreticky mohli byť systémového charakteru.

Multimédiá – štandardná výbava

V tejto cenovej kategórii sa iba zriedka stretneme so zariadením, ktoré by po multimediálnej stránke ponúkalo výrazne nadpriemerný zážitok. Inak to nie je ani v tomto prípade. Samsung Galaxy J3 ale bez problémov naplní všetky očakávania toho používateľa, ktorý hľadá zariadenie v tejto cenovej kategórii a uvedomuje si obmedzenia, ktoré to po multimediálnej stránke prináša.

Základom je pekný displej, ktorý je v tejto cenovej kategórii možno aj nadštandardom. Na mysli máme najmä sýte farby a slušné pozorovacie uhly. Vďaka tomu si na telefóne užijete prácu s videom či fotografiami, no nižšie rozlíšenie môže robiť problémy pri práci s drobným textom či tabuľkami. Na bežné používanie je ale telefón priam stvorený a používateľov určite neurazí.

Reproduktor na zadnej strane určite nepatrí medzi špičku. Nie je zrovna najhlasnejší a neprekvapí ani kvalitou zvuku. Na druhej strane, v tejto cenovej kategórii je iba minimum zariadení, ktoré by dbali na tento aspekt multimediálnej výbavy. Stále by ale bolo skvelé vidieť aspoň trochu lepšie riešenie reproduktoru, prípadne jeho logickejšie umiestnenie do spodnej hrany, ideálne na prednú stranu tak, ako to robia mnohí ďalší výrobcovia aj pri dostupnejších zariadeniach.

Po softvérovej stránke zasa ide o pomerne dobre vybavené zariadenie, čo je už v podaní Samsungu zvykom. To znamená, že ihneď po vybalení budete môcť telefón naplno používať a nebudete musieť myslieť na to, že vám v zariadení chýba nejaký nástroj na prácu s multimédiami. Šikovná galéria, prehrávač hudby a videí sú základom. Balíček od Microsoftu vám zasa pomôže pri práci s dokumentami, tabuľkami a prezentáciami. Samozrejme, nič vám nebráni stiahnuť si vaše obľúbené multimediálne aplikácie z obchodu Play a doplniť tak výbavu telefónu podľa vašich predstáv. Hoci Samsung Galaxy J3 nie je multimediálnym telefónom v pravom zmysle slova, svoju cieľovú skupinu používateľov poteší solídnym zážitkom a výbavou, ktorá bude stačiť na základnú konzumáciu, ale aj občasné vytváranie multimédií.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Konektivita – povinná jazda

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Samsung Galaxy J3 ponúka zaujímavé možnosti pripojenia a hoci niektoré formy konektivity tu chýbajú, telefón by mal bez problémov zvládnuť požiadavky bežných používateľov. Základom je pripojenie k Wi-Fi 802.11 b/g/n a hoci chýba dual-band pripojenie, pre väčšinu používateľov bude táto technológia dostačujúca. K mobilnému internetu sa pripojíte prostredníctvom GPRS, EDGE, HSPA a nechýba ani LTE, takže môžete využiť aj slovenské LTE siete s teoretickými rýchlosťami do 150 Mbps.

Samozrejme, vychytávky typu NFC či IR port by ste tu hľadali iba ťažko, no tie ešte stále patria iba do výbavy výkonnejších a drahších modelov. Pre väčšinu používateľov ale nejde o esenciality, ktoré by nutne potrebovali k práci s telefónom. Telefón sa tiež predáva vo verzii s dvomi SIM kartami, takže môžete využiť aj takúto formu pripojenia a môžeme potvrdiť, že bude fungovať bez akýchkoľvek problémov.

To isté platí aj o ostatných formách pripojenia. S mobilným signálom sme nemali absolútne žiadne problémy a telefón fungoval v tomto smere bez problémov. Signál Wi-Fi bol rovnako spoľahlivý, ako pri akomkoľvek smartfóne v poslednej dobe a nespozorovali sme žiadne problémy alebo nedostatky. Tomu zrejme pomáha aj plastové telo, ktoré nijako výrazne nebráni príjmu signálu zabudovanými anténami. Bezproblémové boli potom aj hlasové hovory, kde kvalita prenášaného hlasu možno nie je až na takej úrovni ako v prípade niektorých najvýkonnejších modelov, no je minimálne priemerná a určite s tým nebude mať bežný používateľ žiaden problém.

Fotoaparát – vie prekvapiť

Samsung Galaxy J3 ponúka 8 MP hlavný fotoaparát a 5 MP prednú kameru. Predáva sa aj model s 5 MP/2 MP kombináciou, no my sme mali na testovanie k dispozícii lepšie vybavený variant. Na dnešné pomery nejde o žiadne revolučné hodnoty, no napriek nízkej cenovke zariadenia a pomerne slabšie špecifikácie fotoaparátu nás telefón prekvapil, keď dokázal v niektorých prípadoch spraviť veľmi pekné fotografie. Tým možno trochu chýbali detaily, no farby boli veľmi pekné a sýte, na čo sme u smartfónov značky Samsung zvyknutí. Samozrejme, toto platilo iba pri fotografiách v ideálnom osvetlení. Šero alebo prítmie izby robia telefónu výrazné problémy a je veľmi náročné v takýchto podmienkach spraviť fotografiu, ktorá by nebola rozmazaná.

Od prednej kamery zázraky nečakajte, no za dobrého svetla môžete aj týmto fotoaparátom spraviť pomerne slušnú selfie, za ktorú sa po kvalitatívnej stránke nebudete musieť hanbiť na sociálnych sieťach. Video s týmto telefónom zhotovíte maximálne v kvalite 720p, no výsledok nie je najhorší a znovu sa hodí na sociálne siete, ale aj do rodinnej databázy. Samotná aplikácia fotoaparátu ponúka široké spektrum nastavení a možností, dokonca nechýba ani manuálny režim pre fotografovanie, čo v tejto cenovej kategórii skutočne často nevidíme.

Celkovo môžeme zhodnotiť, že fotoaparát nás v rámci možností milo prekvapil. Je skutočne možné zhotoviť s ním peknú fotografiu a hoci nejde o univerzálny nástroj do všetkých svetelných podmienok, v tejto cenovej kategórii ide určite o nadpriemerne dobré riešenie. Nenáročný používateľ sa síce natrápi v horších svetelných podmienkach, no aj tu mu pomôže blesk. Inokedy zasa ocení efektný HDR režim a ďalšie možnosti, ktoré ponúka prepracovaná aplikácia od Samsungu.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Batéria – mierny nadpriemer

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Telefóny z nižšej kategórie nás často prekvapia veľmi slušnou výdržou na jedno nabitie. Inak to nie je ani v prípade smartfónu Samsung Galaxy J3, ktorý ponúka vyberateľnú Li-Ion batériu so slušnou kapacitou 2600 mAh. Takéto batérie sa donedávna používali vo vlajkových lodiach a fakt, že Galaxy J3 má nenáročný hardvér dával tušiť, že výdrž na jedno nabitie bude slušná. To sa aj potvrdilo počas nášho testovania, kedy sme pri bežných menej náročných činnostiach vydržali so smartfónom fungovať minimálne jeden deň. Na konci dňa nám zostávalo medzi 25 – 45 % batérie, čo znamená, že ďalší deň by sme s telefónom už asi nezvládli.

Telefón pritom v priebehu dňa ponúkol 2,5 – 3,5 hodín zapnutého displeja, čo sú celkom slušné hodnoty s tým, že na konci nám zostávala ešte pomerne slušná porcia batérie. Telefón by ale v priebehu jedného dňa zvládol aj 4 – 5 hodín zapnutého displeja, čo je v súčasnosti mierny až stredný nadpriemer. Menej nároční používatelia určite vydržia s telefónom fungovať aj viac dní, a to najmä vďaka tomu, že Samsung Galaxy J3 sa ukázal veľmi dobre najmä v pohotovostnom režime, kedy sa vybíjal skutočne pomaly. Samozrejme, nechýbajú tu ani štandardné šetriace režimy od Samsungu, ktoré sme my ale nepoužívali, pretože základný režim nám maximálne vyhovoval.

Záver

Samsung Galaxy J3 nie je smartfón pre každého, no tým ani nechce byť. So svojou cenou pod hranicou 150 EUR ide o skutočne dostupné zariadenie, ktoré ale svojim používateľským zážitkom spadá do vyššej kategórie. Samozrejme, rýchlosť telefónu nie je úplne najlepšia a používatelia zvyknutí na nadštandardne rýchle zariadenia by možno s týmto modelom mali problém. Ak si ale tento telefón kupujete, určite rátate s nejakými kompromismi. Dobrou správou je, že v tomto prípade ich nie je veľa a ak prechádzate z dvojročného zariadenia, ktoré ste vtedy kúpili za približne takúto cenu, tak budete určite milo prekvapení tým, kam sa dostupné zariadenia za ten čas posunuli.

Plusy

+ Cena

+ Funkčný systém

+ Dostatok výkonu na väčšinu operácií

+ Pekné fotografie za určitých podmienok

Mínusy

– Veľmi lacno pôsobiaca konštrukcia (vrátane zadného krytu)

– Iba 720p video (v našej verzii zariadenia)

– Výrazne podpriemerný reproduktor

[taq_review]

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 
Disqus Comments Loading...