Samsung a Amazon predstavili ďalší HDR formát. Tentokrát vylepšený HDR10+

Samsung v spolupráci s Amazonom predstavili ďalší štandart pre HDR obraz, ktorý dostal pomenovanie HDR10+. Kórejský výrobca predtým ponúkal HDR10 formát a ten spracovával obraz ako jeden celok. Problémom ale bolo, že tento formát zvyšoval jas a saturáciu aj filmom s prevažne tmavšími scénami. Ale nová technológia prináša funkciu s názvom “dynamické mapovanie tónov”. To v preklade znamená, že metadáta sa pripájajú k individuálnym scénam, vďaka čomu sa zvýši jas na základe toho, či je daná scéna svietivá alebo tmavšia.

Samsung touto technológiou len dobieha Dolby Vision formát, ktorý už predtým ponúkal dynamické metadáta. Okrem toho na trhu nájdeme ďalšie tri HDR technológie, mimo HDR10 a HDR10+ ponúkajú výrobcovia aj spomínaný Dolby Vision, HLG a Advanced HDR.

Náš tip
Samsung plánuje výrobu druhej generácie 10 nm čipov. Ponúknu o 15% nižšiu spotrebu energie

Dôležitou otázkou je kompatibilita s novým HDR10+ formátom. Samsung tvrdí, že HDR10+ príde pomocou aktualizácie na všetky Samsung UHD televízie z roku 2017 a 2016, takže nemusíte kupovať nový televízor. A keďže sa jedná o softvérovú aktualizáciu, je tu malá šanca, že aj ostatní výrobcovia ju ponúknu. Hlavným distribútorom HDR10+ obsahu bude Amazon Video, ktoré podpísalo dohodu. Avšak až koncom roka príde takýto obsah do televízorov.

Napriek tomu, že na trhu nájdeme hneď päť HDR technológií, myslíme si, že z tohto súboja bude ťažiť len zákazník. Rozdiel je v kvalite a preferenciách, takže vždy bude záležať na jedincovi, ktorá technológia sa mu viac pozdáva. Každopádne označenie HDR nebude u každého výrobcu znamenať to isté.

Zdroj: The Verge

Disqus Comments Loading...