Samsung pracuje na fotoaparáte s rozlíšením 144 megapixelov

Redakcia

Samsung len nedávno svetu predstavil prvý senzor fotoaparátu, ktorý pokoril rozlíšenie 100 megapixelov. 108-megapixelový počin dcérskej spoločnosti Samsung ISOCELL spája 9 pixelov do jedného, čím vytvára perfektne spracované 12-megapixelové zábery. Zdá sa ale, že ani 108 MP nie je dosť. Podľa portálu PhoneArena Samsung pracuje na senzore s rozlíšením 144 megapixelov, ktorý by sa mohol ukázať už v modeli Galaxy Note 11.

Vyrobený novo predstaveným procesom

Je to len pár dní dozadu, čo Samsung predstavil celkom nový výrobným proces FinFET využívajúci 14-nanometrovú technológiu. Teória okolo celého procesu je pomerne náročná, no jeho výsledkom je fakt, že senzory ním vyrobené dokážu ušetriť veľa energie v porovnaní s klasickými senzormi. V číslach je to až 37% v digitálnom a 18 % v analógovom režime v prípade 12-megapixelového ISP senzoru.

144-megapixelový senzor by vďaka svojmu rozlíšeniu dokázal spájať až 12 pixelov do jedného, takže opäť pôjde o zábery s rozlíšením 12 megapixelov. Nakoniec bolo len otázkou času, kedy začnú výrobcovia posúvať hranice rozlíšenie. Podnecujú to okrem iných aj výrobcovia procesorov. Napríklad taký Qualcomm Snapdragon 865 zvládne až 200 megapixelov.

Nový 144-megapixelový senzor vyrobený revolučným 14nm FinFET procesom sa pravdepodobne prvýkrát ukáže v pripravovanom Samsungu Galaxy Note 11. Ten by mal byť tradične predstavený niekedy v polovici roka, takže prvé informácie o ňom začnú unikať už čoskoro.

Náš tip
Samsung prinesie nové skvelé fotoaparáty s vysokým rozlíšením
Disqus Comments Loading...