Radi cestujete? Táto správa o roamingu vás určite poteší

Zdroj: Pexels

Pri cestovaní do zahraničia je bežné, že pre zachovanie kontaktu so svojimi blízkymi využívame roaming. Ten dlhé roky nepodliehal prísnejším reguláciám a tak sa EÚ rozhodla zakročiť. Od prvého januára tohto roka prináša zmenu, ktorá sa dotkne nás všetkých.

Začína totižto platiť nová jednotná cena za 1 GB roamingových dát. Regulácia tak stanovuje, koľko si medzi sebou môžu za 1 GB dát účtovať jednotlivé komunikačné spoločnosti. V roku 2022 sa takáto cena nachádzala na úrovni 3 € za jeden gigabajt dát, no postupne sa znižovala. Minulý rok v januári už to bolo len 2,16 € za 1 GB a teraz sa cena znížila ešte viac.

Mohlo by vás zaujímať:

Po novom totižto stojí medzi operátormi 1 gigabajt len 1,86 €. Ide o ďalšiu takúto zmenu, zatiaľ čo poslednú očakávame v roku 2027, kedy by mala cena padnúť na 1,20 €. Takéto zníženie cien umožní zvýhodnenie zákazníkov, a to najmä vďaka prepočtu na dáta, ktoré môžu v krajinách EU+ spotrebovať.

Celkovo sa tak priemerný objem dát dostupných v zahraničí zvýšil o cca 15 %. To je veľký posun oproti predchádzajúcemu obdobiu. Takéto zníženie dokáže spríjemniť pobyty aj našich občanov v krajinách EÚ, čo môže mať pozitívny dopad na celkový rozhľad Slovákov. Navyše platí, že ak prečerpáte svoje roamingové dáta v zahraničí, táto regulovaná cena predstavuje aj maximálnu sumu, ktorú za 1 GB dát budete musieť doplácať.

Náš tip
Apple začína odškodňovať majiteľov iPhonov dotknutých aférou Batterygate. Vyhradili na to 500 miliónov dolárov
Disqus Comments Loading...