V roamingu budeme opäť telefonovať lacnejšie, dnes sa mení eurotarifa

Od dnes, 1. júla 2014, vďaka regulácii Európskej komisie opäť klesli ceny roamingových hovorov v rámci Európskej únie. Ide pritom už o ôsme regulované zlacňovanie. Doteraz posledné zlacňovanie prebehlo k 1. 7. 2013, kedy ceny za hovory zlacnili o 12% z pôvodnej sadzby. Za jednu zaslanú SMS sme pred rokom po regulácii cien zaplatili o 11% menej a najväčšej redukcie cien sa dočkali roamingové internetové dáta, ktorých cena vtedy klesla až o 36%. Aktuálne ceny roamingu v Európskej únii (tzv. eurotarifa) však aj začiatkom tohto leta opäť výrazne klesajú, v prípade dát je to dokonca viac než o 55%. Konkrétne ceny roamingu sa teda oddnes menia nasledovne:

  • 1 minúta odchádzajúceho hovoru: 28,8 centa -> 22,8 centov
  • 1 minúta prichádzajúceho hovoru – 8,4 centov -> 6 centov
  • 1 odoslaná sms – 9,6 centa -> 7,2 centa
  • 1 MB prenesených dát – 54 centov -> 24 centov

Prirodzene, so začiatkom letnej sezóny predstavili svoje roamingové ponuky aj naši operátori. Môže ísť o služby priamo v rámci paušálov, alebo o rôzne doplnkové roamingové balíčky, ktoré sa však oplatia hlavne vtedy, ak v zahraničí mienite intenzívnejšie telefonovať či využívať dátové pripojenie. Ak chcete z dovolenky vykonať len pár hovorov, úplne postačí aj základná eurotarifa.

O2

K nečakanému, ale pre zákazníka veľmi výhodnému kroku pristúpilo O2, ktoré zaviedlo nové podmienky, fakticky rušiace roaming O2 v Čechách. Tie sa týkajú všetkých zákazníkov operátora, či už využívajú predplatené karty alebo rôzne paušály. Zmena bude realizovaná automaticky, zákazník si nemusí nič nastavovať ani platiť. Od 10. júna môžu zákazníci všetkých programov volať, SMS-kovať, MMS-kovať a využívať internet v Českej republike za rovnaké ceny ako na Slovensku. Hovory, SMS, MMS a dáta sú tak súčasťou programov rovnako ako na Slovensku – čerpanie predplatených minút, internetu a správ, s rovnakými cenami a výhodami.

Náš tip
O2 ruší roaming v Česku, zavoláte si tam ako doma

Orange

So začiatkom letnej sezóny upravil svoje roamingové podmienky aj operátor Orange. Svojim zákazníkom ponúka možnosť telefonovať, esemeskovať a surfovať od 12 centov za minútu, správu či megabajt, podmienkou je však kúpa balíka Moja Európa alebo Roaming+. S vynoveným balíkom Moja Európa môžu zákazníci v roamingu surfovať za 12 centov/MB, čo je o polovicu nižšia cena ako regulovaná EÚ. Mesačný poplatok za balík Moja Európa je 2,99 eura. Rovnakú cenu za dáta, čiže 12 centov/MB, získajú aj zákazníci, ktorí si aktivujú balík Roaming+. S balíkom Roaming+ získajú navyše aj 30 voľných prichádzajúcich minút v roamingu. Mesačný poplatok za balík Roaming+ je 1,99 eur.

Náš tip
Orange upravuje roaming a pridáva poistenie v cene roamingového balíka

Telekom

Od 11. júna sa pre nových i prolongujúcich zákazníkov Telekomu uplatňujú nové možnosti pri programoch Happy, ktoré sa týkajú balíka voľných minút do všetkých sietí. Ten má po novom širšie využitie, ostávajú v ňom volania do všetkých slovenských sietí, zároveň však pribudnú ďalšie dve možnosti použitia. Buď využiť voľné minúty na volania do zahraničia v rámci EÚ (mobilné i pevné siete) alebo ako prijaté minúty v roamingu v krajinách EÚ. Pri programoch Happy XL volania, Happy XL a Happy XXL sa neobmedzený balíček uplatní na domáce volania do všetkých sietí bez FUP a na volania do EÚ a prijímanie hovorov v roamingu bude zdieľaných 1000 minút. Telekom zároveň koncom júna predstavil tri dátové balíčky pre roaming s názvom XS, M a XL, ktoré obsahujú 20, 100 alebo 500 MB dát za 2, 5, resp. 15 eur.

Náš tip
Telekom uvádza Happy XS Mini a rozšíri voľné minúty o volania do zahraničia i prijaté hovory v roamingu
Náš tip
Telekom uvedie tri nové dátové balíčky v roamingu do viac ako 100 krajín

Od 15. decembra 2015 by vďaka iniciatíve Európskej komisie s názvom “Prepojený kontinent” mali byť roamingové poplatky v Európskej únii už definitívne minulosťou. Objavili sa však aj hlasy, aby bolo využívanie istých mobilných služieb, napr. tzv. nekonečných volaní poskytovaných niektorými operátormi, obmedzené v iných štátoch tak, aby nedochádzalo k ich cezhraničnému zneužívaniu (je teda možné, že napríklad Slováci si nebudú môcť aktivovať neobmedzený paušál od rakúskeho operátora, prípadne budú zavedené nejaké obmedzenia). Na konkrétne podmienky, ktoré budú tvoriť legislatívny rámec jednotného telekomunikačného trhu v EÚ, si teda ešte musíme nejaký čas počkať.

Disqus Comments Loading...