Recenzia Blackberry KEY2 LE: Dokonalé vyváženie klávesnice a displeja

Zdroj: Miroslav Schwamberg

Spoločnosť BlackBerry je v našich končinách menej známa. Dlho sa držala svojho vlastného operačného systému, no z dôvodu nedostatku aplikácií a straty záujmu vývojárov o tento systém od neho upustila a zamerala sa na Android. Je jednou z mála spoločností, ktoré v časoch natiahnutých displejov a veľkých placiek dokážu zaujať už na prvý pohľad. Značka si, samozrejme, najlepšie funkcie z Blackberry OS priniesla aj do Androidu a ide o veľmi príjemné spestrenie. Samozrejme, hlavným poznávacím znakom smartfónov od BlackBerry je hardvérová klávesnica. Aktuálnou horúcou novinkou, ktorá prináša zaujímavý mix Androidu, hardvérovej klávesnice a softvérových riešení výrobcu je BlackBerry KEY2 LE, ktorý si už teraz môžete kúpiť za 399 € v tomto odkaze.

Balenie

Smartfón prichádza v čiernej krabici, pričom už na prvý pohľad je jasné, o aké zariadenie sa jedná. Nemyslím teraz jeho označenie, ktoré je na krabici napísané. Tá obsahuje podobnú textúru, akú sme zvyknutí vidieť na zariadeniach BlackBerry. Z diaľky pripomína čiernu kožu, no žiadny 3D efekt a ani podobné veci sa tu nekonajú. Krabica nás taktiež informuje o tom, že k dispozícii máme single SIM zariadenie a nechýba tu ani údaj o RAM a kapacite vnútorného úložiska.

V našom prípade 4 + 32 GB. Po otvorení krabice na nás vykukne samotný BlackBerry KEY 2 LE. Pod ním sa nachádza papierový obal, ktorý v sebe ukrýva niekoľkostranovú príručku. Tú asi nebude čítať nikto. Na druhej strane tohto papiera nachádzam nástroj, ktorý slúži na vyberanie SIM karty. Hlbšie v krabici sa už nachádza štandardné príslušenstvo. Nechýba nabíjačka s logom BlackBerry, ďalej USB-C kábel a štupľové slúchadlá. Všetko je pekne ladené do čiernej farby, podobne ako samotné zariadenie. Príslušenstvo je teda základné, potešia slúchadlá (mimochodom s 3,5 mm jackom), no privítal by som možno aj nejaký základný ochranný obal. Ten sa v balení, bohužiaľ, nenachádza.

Konštrukcia a dizajn

Ako som už vyššie spomínal, dizajn zariadení od BlackBerry si len veľmi ťažko zameníte s iným smartfónom. Platí to aj pre tento model. Môžem povedať, že jeho dizajn sa naozaj vydaril. Ovládacie prvky sú presne tam, kde majú byť, klávesnica pekne ladí s celkovým dizajnom. Smartfón je hranatý, čo je v čase zaoblených zariadení a v poslednom čase aj displejov skôr výnimka.

Práve toto mu však dodáva na exkluzivite. Podobné zariadenie naozaj nájdete len veľmi ťažko – samozrejme, nemyslím v rámci značky BlackBerry. Tu je takýchto smartfónov viac. Zariadenie má vcelku príjemné rozmery 150 x 71,8 x 8,4 mm a hmotnosť 156 gramov. Oproti modelu KEY 2 je teda ľahší a ruke je to naozaj cítiť. Veľmi dobre padne do ruky, hranatejší dizajn sa mi osobne veľmi páči a páči sa mi aj nižšia hmotnosť. Tá je však na úkor rámu. Ten je v tomto prípade z polykarbonátu, model KEY2 ho má kovový.

Nižšia cena sa však musela niekde prejaviť a toto je jedno z miest, kde sa tak udialo. Na druhej strane, pocit pri držaní tohto smartfónu je veľmi dobrý. Nijako som nepocítil, že by sa jednalo o lacný kúsok, stále pôsobí dostatočne hodnotne. Línie sú pekne hranaté, zároveň však uhladené a všetko pôsobí príjemným celistvým dojmom. O kvalite spracovania rozhodne nepochybujem.

Všetko pekne sedí na svojom mieste, nič sa nehýbe a konštrukcia neškrípe ani po silnejšom zatlačení. Za toto dávam výrobcovi palec hore. Pokiaľ by ste však hľadali vodeodolné zariadenie, tento smartfón takým nie je. Konštrukcia nedisponuje žiadnou certifikáciou zvýšenej odolnosti. Vedzte však, že ak vám náhodou spadne, šanca jeho rozbitia je oproti ostatným smartfónom nižšia. Môže za to plastový rám, ktorý dobre absorbuje nárazy a zároveň aj menšia plocha displeja či minimálne použitie skla v konštrukcii.

Poďme sa na nový BlackBerry KEY2 však pozrieť trošku podrobnejšie. Začneme, samozrejme, z prednej strany, ktorá je najzaujímavejšia. Tu sa okrem displeja s na dnešné pomery malou uhlopriečkou 4,5″ nachádza aj plnohodnotná hardvérová QWERTY klávesnica. V nej si dokonca našiel miesto aj skener odtlačkov prstov, konkrétne na medzerníku.

Nad displejom môžeme vidieť reproduktor, objektív selfie fotoaparátu a blikajúcu LED diódu, ktorá vás upozorní na zmeškané udalosti, hovory, sms správy a iné. Okrem týchto viditeľných častí sa tu nachádzajú aj tie neviditeľné, no nemenej dôležité. Nechýba senzor citlivý na svetlo a senzor priblíženia, ktorý slúži na zhasnutie displeja počas telefonovania.

Na zadnej strane sa zase nachádzajú dva objektívy hlavného fotoaparátu, ktoré sú umiestnené v ľavej hornej časti. Vedľa tohto dua nájdeme ešte LED blesk a trochu nižšie zase logo BlackBerry, ktoré je strieborné a príjemne kontrastuje s čiernou zadnou stranou. Tá disponuje povrchom, ktorý je veľmi príjemný na dotyk a trochu imituje kožu. Jeho nespornou výhodou je aj to, že výborne odoláva odtlačkom prstov. Pokiaľ teda rozmýšľate nad novým smartfónom a nechcete ho neustále čistiť, BlackBerry KEY2 LE vám v tomto vyjde v ústrety.

Zaujímavé sú aj boky zariadenia. Hore sa nachádza 3,5 mm jack konektor. Páči sa mi, že BlackBerry sa ho stále drží. Spodná strana zase obsahuje USB-C konektor a dve mriežky. V jednej z nich je ukrytý hlasitý reproduktor, ktorého prejav je veľmi slušný, no a v druhej sa nachádza mikrofón. Ľavá strana je vcelku nudná, obsahuje len slot pre SIM kartu a pamäťovú kartu. Pravá strana je o to zaujímavejšia. Nachádzajú sa tu štandardné ovládacie prvky, ako tlačidlo rozsvietenia a zhasnutia displeja, dvojpolohové tlačidlo regulácie hlasitosti a ešte jedno špeciálne tlačidlo.

BlackBerry ho označuje ako Convenience Key a jeho stlačeniu môžete priradiť ľubovoľnú funkciu, prípadne zapnúť aplikáciu, ktorú nastavíte. Môžete ich nastaviť aj viac, v tomto prípade sa všetky efektne zobrazia po stlačení tlačidla. Naozaj výborná vec a rád som toto tlačidlo používal. Jednoducho si nastavíte najpoužívanejšie aplikácie, ku ktorým získate okamžitý prístup práve po jednom stlačení tlačidla. Tu to ale ešte nekončí. Rôzne funkcie môžete tlačidlu priradiť v každom profile. Jednoducho povedané, v normálnom profile môžete mať nastavené iné aplikácie, ako napríklad v domácom. Za toto riešenie si BlackBerry zaslúži veľkú pochvalu. Na záver už len dodám, že odozva, zdvih a istota stláčania všetkých tlačidiel sú výborné.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Klávesnica a skener odtlačkov – Takto sa to má robiť

Dostávam sa k jednej z najzaujímavejších vlastností nového BlackBerry KEY2 LE. Je ňou klávesnica. Zariadenie obsahuje plnohodnotnú QWERTY klávesnicu, ktorá zaberá približne tretinu prednej strany. Určite je jedným z najväčších lákadiel celého smartfónu a potenciálni záujemcovia budú nad týmto zariadením rozmýšľať práve kvôli nej. Tlačidlá sú síce menšie, no ani s mojimi väčšími prstami som nemal vôbec problém s ňou pracovať.

Na začiatok to chce trochu zvyku a hlavne naučiť sa, ktoré tlačidlo sa kde nachádza. Časom je to už lepšie a píše sa mi na nej veľmi dobre. Jednotlivé tlačidlá sú veľmi dobre ergonomicky spracované a pri písaní na BlackBerry KEY2 LE nerobím takmer žiadne preklepy. Rýchlejšie stále píšem na dotykovej klávesnici, no tam je tých preklepov podstatne viac.

Tlačidlá majú navyše perfektný zdvih a odozvu, lepšie to už na takto malom priestore asi nejde. Tu je naozaj vidieť, že BlackBerry má s takýmito klávesnicami naozaj dlhoročné skúsenosti. Trochu mi vadí umiestnenie tlačidiel SHIFT a alt, ktoré by som prehodil. Pokiaľ by ste chceli napísať nejaké číslo, prípadne iný sekundárny znak, ktorý je na jednotlivom klávese zobrazený, stačí podržať alt a hotovo.

Ak sa znak na klávesnici nenachádza, tlačidlom “sym” vyvoláte všetky špeciálne znaky, ktoré sa ukážu na displeji. Teraz už nie je problém vyhľadať ten, ktorý potrebujete. Rýchlo a jednoducho tak dokážete napísať čísla, bodku, čiarku, výkričník či otáznik. Len sa musíte naučiť, kde sa nachádzajú. Tlačidlo SHIFT zase slúži na písanie veľkých písmen.

Okrem týchto štandardných tlačidiel sa tu nachádzajú aj špeciálne. Prvým z nich je ikona dolára, ktorej stlačením sa štandardne dostanete do kurzového lístka. Túto funkciu je však možné v nastaveniach zmeniť. Môžete mu priradiť zmenu jazyka klávesnice, zobrazenie notifikácií, môže slúžiť ako tlačidlo ctrl alebo SHIFT.

Ja som najradšej používal poslednú možnosť, pretože sa nachádza práve na mieste, kde je na štandardných klávesniciach SHIFT. Oproti drahšiemu modelu KEY2 tu však chýba jedna podstatná funkcia. Klávesnica na lacnejšom modeli nie je dotyková a nereaguje na pohyb vášho prsta po nej. Ak si na to zvyknete, v tomto prípade vám budú chýbať rôzne gestá, prípadne možnosti ovládania pomocou klávesnice.

Asi najlepšou funkciou hardvérovej klávesnice je možnosť pridať pod každé písmeno aplikáciu. Tie tak veľmi jednoducho a rýchlo otvoríte len jedným stlačením konkrétneho tlačidla. Uvediem príklad. Prehliadač Chrome si nastavím pod tlačidlo C. Telefón mám zablokovaný, odblokujem pomocou skeneru odtlačkov prstov a stlačím písmeno “C”. Ihneď sa dostávam do Chromu. Veľmi jednoduché, intuitívne a efektívne.

Skener odtlačkov prstov je pre mňa na ideálnom mieste. Nenachádza sa vzadu či na boku zariadenia, ale priamo na prednej strane. Prístup k nemu je okamžitý aj v prípade, že máte smartfón položený na stole. Nemusíte ho vôbec zodvihnúť, stačí priložiť prst a hotovo.

Skener odtlačkov prstov je totiž priamo v klávesnici, konkrétne na tlačidle medzerníka. Je dostatočne veľký a práca s ním je jednoduchá a rýchla. Navyše, pre odblokovanie nemusíte vôbec medzerník stlačiť, stačí len zľahka priložiť prst. Pokiaľ ho však stlačíte, nič sa nestane, telefón sa normálne odomkne. Rýchlosť odomykania je blesková a na prst reaguje takmer za každých podmienok.

Zatiaľ sa mi ani raz nestalo, že by sa zariadenie neodomklo ihneď na prvýkrát. Registráciu nového prsta uskutočníte priamo v nastaveniach zabezpečenia. Trvá to len pár sekúnd a je to veľmi jednoduché a intuitívne. Pridať je samozrejme možné viac prstov. Niektorí používatelia zvyknú jeden prst registrovať aj dvakrát a odôvodňujú to vyššou presnosťou odomykania. To však v tomto prípade možné nie je, zariadenie rozozná zaregistrovaný prst a nepustí vás ďalej.

Keď už som pri odomykaní smartfónu, okrem štandardných možností pomocou odtlačku prsta či PIN kódu je tu ešte jedno zaujímavé zabezpečenie, ktoré nie je v prípade BlackBerry žiadnou novinkou. Ide o takzvaný “picture password”, aspoň tak to výrobca nazýva. V skratke sa jedná o to, že používateľ si vyberie pozadie, následne číslo. Číslo posunie prstom do časti obrázku, ktorú si sám zvolí a vtedy sa zariadenie odomkne. Ide o veľmi zaujímavé riešenie a mne sa to veľmi páči.

Displej: Ideálny kompromis

Keďže na prednej strane zariadenia si našla miesto aj plnohodnotná hardvérová klávesnica, uskromniť sa musel displej. Nie je to však také hrozné, ako by sa mohlo na prvý pohľad zdať. Jeho uhlopriečka je 4,5″ a pomer strán neštandardných 3:2. Na multimédiá a širokouhlé videá to síce nebude, no tento pomer strán ocenia používatelia pri prezeraní webu či prácou s dokumentami a tabuľkami.

Rozlíšenie displeja je 1620 x 1080 pixelov, čo predstavuje hustotu 434 pixelov na palec. V praxi tieto čísla znamenajú, že obrázky a text budú na displeji s týmto rozlíšením vyzerať veľmi dobre, jednotlivé pixely určite nerozoznáte. Zvyšovanie rozlíšenia by v tomto prípade veľmi nedávalo zmysel, odrazilo by sa to pravdepodobne na nižšej výdrži batérie.

Displej je IPS a môže sa pochváliť výbornými pozorovacími uhlami, dobrým farebným podaním a bezproblémovou čitateľnosťou na priamom slnečnom svetle. Zvyknúť si však treba na to, že pri prezeraní webu pri normálnom držaní smartfónu máte do dĺžky menej miesta.

Zo začiatku to pôsobí trochu rušivo, no dá sa na to zvyknúť. Je to daň za hardvérovú klávesnicu. Ovládacie prvky sa však nenachádzajú priamo na displeji, ale v priestore medzi ním a klávesnicou. Pokiaľ by ich výrobca nechal v displeji, mohol ho ešte trochu natiahnuť. Na druhej strane, aspoň vám nebudú v jednotlivých aplikáciách prekážať.

V každom prípade, BlackBerry KEY2 LE sa za svoj displej nemusí vôbec hanbiť. Automatická regulácia jasu funguje bezproblémovo a na zmenu svetla reaguje naozaj promptne. Dĺžku podsvietenia displeja môžete jednoducho nastaviť v rozmedzí od 15 sekúnd až do 30 minút. Prebudiť ho môžete aj dvojitým klepnutím, čo sa niekdy môže hodiť. Keď vám príde nejaké upozornenie, displej sa môže rozsvietiť a ukázať ho, prípadne zostane vypnutý. Je len na vás, čo preferujete.

Možnosť nastaviť si veľkosť písma je už samozrejmosťou, rovnako ako automatické otáčanie v závislosti od toho, ako smartfón držíte. Rozšírené nastavenia farieb a farebného podania by ste však hľadali márne. Je tu však prítomný nočný režim, ktorý dokáže eliminovať modré svetlo a tým šetriť vaše oči. Zapnúť ho viete ručne, prípadne môžete nastaviť jeho automatické zapnutie a vypnutie na základe vami zvoleného času.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Výkon a Pamäť: Štandardná stredná trieda

V oblasti výkonu mám naozaj zmiešané pocity. Novinka obsahuje procesor strednej triedy Qualcomm Snapdragon 636, ktorý obsahuje grafickú jednotku Adreno 509. Zvláštne je, že zariadenie beží rýchlejšie a plynulejšie ako konkurenti s výkonnejšími procesormi. BlackBerry KEY2 LE je dôkazom toho, že hrubý výkon procesoru naozaj nie je všetko.

Za celú dobu používania som sa nestretol ani s jedným šklbnutím či zásekom. Multitasking, otváranie aplikácií a iné činnosti zvláda absolútne bez problémov a s nadhľadom. Počas používania ma novinka od BlackBerry naozaj veľmi príjemne prekvapila. Keď však pôjdeme do problematiky hlbšie, nedostatky vo výkone sa niekde prejaviť musia. Načítavanie náročnejších a väčších aplikácií či hier je trochu dlhšie ako v prípade TOP modelov, rovnako sa musíte pripraviť, že v ruke rozhodne nemáte herné zariadenie. Aj keď nejaké tie hry si zahrať určite môžete. Tie náročnejší budú bežať len na minimálnych detailoch.

Ja som vyskúšal PUBG a platí presne to, čo som napísal vyššie. Zahrať sa dá aj PUBG, no na minimálnych detailoch. Viac jednoducho nečakajte. Keď hru vypnete, dostávate sa znovu do krásne plynulého systému bez jediného seknutia či zdržania. Aby som nezostal nič dlžný, v priložených screenshotoch nižšie si môžete pozrieť výsledky z benchmarkov AnTuTu, Geekbench a 3DMark.

Na test sme dostali verziu s 4 GB RAM a 32 GB vnútorným úložiskom. V predaji bude ešte aj 64 GB variant s rovnakou operačnou pamäťou a k dispozícii bude aj Dual SIM. Na Slovensku sa však pravdepodobne bude predávať len model, ktorý práve recenzujeme. Musím povedať, že operačnej pamäte je dostatok a nestretol som sa so žiadnym obmedzením, ktoré by bolo spôsobené z dôvodu jej nedostatku.

Smartfón dokáže bez problémov udržať v pamäti aj viac aplikácií, prípadne aj náročnejších hier. 32 GB úložisko môže pre niekoho predstavovať problém. Jeho riešenie je ale veľmi jednoduché. BlackBerry KEY2 LE podporuje aj pamäťové karty microSD do kapacity až 256 GB, čo je určite dostatočné aj pre tých najnáročnejších používateľov. Jednoduchý správca úložiska mi oznámil, že systém zaberá približne 9 GB priestoru, takže pre dáta používateľov je k dispozícii ďalších 23 GB.

Po nainštalovaní všetkých mojich obľúbených aplikácií a hier mám stále voľných nejakých 15 GB. Z aplikácie CPU-Z som zase zistil, že priemerná voľná operačná pamäť zariadenia sa pohybuje okolo 1,2 GB. Po vypnutí všetkých bežiacich aplikácií sa toto číslo zvýši na 1,7 GB.

Systém – Takmer čistý Android a výborné nápady od BlackBerry

V rámci systému sa asi rozpíšem trochu viac, pretože naozaj je o čom. BlackBerry KEY2 LE beží na operačnom systéme Android vo verzii 8.1 Oreo. Nadstavba od výrobcu je veľmi jednoduchá, dalo by sa povedať, že takmer žiadna. To je pravdepodobne jeden z dôvodov, prečo zariadenie beží ukážkovo plynule. Presne takto sa mi to páči. Nehovorím, že nie som zástancom kvalitných nadstavieb od rôznych výrobcov, no k čistému Androidu sa vraciam veľmi rád.

Zariadenie odblokujem buď rýchlym skenerom odtlačkov prstov alebo pomocou špeciálneho obrázkového kódu a ihneď vidím domovskú obrazovku. Tá je, samozrejme, štandardná, môžem si tam pridávať zástupcov aplikácií alebo rôzne widgety. Hlavné ovládacie prvky systému sú pod displejom a pokiaľ s nimi nepracujete, ani si ich nevšimnete. Inak sú ale príjemne nabielo podsvietené.

Keďže nie sú súčasťou displeja, nemôžete si ich prehodiť. V strede tak máte tlačidlo návratu na domovskú obrazovku, vpravo tlačidlo multitaskingu, no a vľavo si zase našlo miesto tlačidlo návratu o krok späť. Do menu aplikácií sa dostanete jednoduchým kliknutím na tlačidlo na to určené. V prvých dvoch riadkoch sa nachádzajú naposledy použité aplikácie, následne sú všetky ostatné usporiadané abecedne.

Asi najväčším problémom zariadenia je nedokonalý slovenský preklad. Povedal by som, že tak 60 percent vecí v celom systéme je po slovensky, ďalších 40 v angličtine. Dúfam, že sa jedná len o predpredajnú vzorku a tie zariadenia, ktoré sa dostanú k zákazníkom to už budú mať vyriešené.

Zaujímavé a užitočné klávesové skratky som už spomínal vyššie, teraz sa pozrieme na špeciálne aplikácie, ktoré so sebou BlackBerry prináša. Páči sa mi prehľadný kalendár, kde aj v mesačnom náhľade vidíte všetky svoje nadchádzajúce udalosti. Aplikácia DTEK by BlackBerry je akýmsi antivírusovým riešením výrobcu.

Veľmi užitočnou je aj aplikácia s názvom BlackBerry Locker, ktorá dokáže skryť a ochrániť vaše súkromné fotografie, aplikácie a iné citlivé súbory. K nim sa dostanete až po zadaní hesla, ktoré si sami zvolíte. Určite sa zíde aj Password Keeper, čo je aplikácia, ako už z názvu napovedá, ktorá dokáže udržať všetky vaše heslá pekne pohromade a zamknúť ich jedným hlavným heslom.

Prichádzam k jednej z najzaujímavejších aplikácií od výrobcu a tou je Power Center. Je to aplikácia zameraná hlavne na správu batérie, jednoducho v nej zistíte, ktoré aplikácie jej vyťažujú najviac, ktoré zaberajú koľko miesta, prípadne im viete zakázať ich automatické spustenie. Nachádzajú sa tu aj nástroje, pomocou ktorých dokážete predĺžiť výdrž vášho zariadenia. Či už znížením jasu displeja, vypnutím živého pozadia alebo nastavením kratšieho intervalu podsvietenia displeja.

Ak vám záleží na vašom súkromí a ste napríklad niekde v autobuse či vlaku a nechcete, aby obsah, ktorý si prezeráte videl niekto iný, BlackBerry má riešenie aj na toto. Volá sa to Privacy Shade a funguje to veľmi jednoducho. Sami si nastavíte malú časť displeja, ktorú je možné vidieť, pričom všetok ostatný obsah nemá šancu vidieť druhá osoba. Ťažko sa to opisuje, tak pridávam nejaké screenshoty , ako to funguje. Funkciu je možné rýchlo zapnúť aj posunutím troch prstov po obrazovke zhora nadol. Hodiť sa môže aj funkcia duálnych aplikácií.

V praxi to znamená, že môžem mať v smartfóne dva účty pre podporované aplikácie. Aby som veci uviedol na správnu cestu, neznamená to, že v každej aplikácii si nastavím dva účty. Funguje to tak, že aplikácia sama o sebe sa rozdvojí a mám tak dve plnohodnotné aplikácie, pričom v každej z nich používam iný účet. Momentálne takto funguje väčšina sociálnych aplikácií, napríklad WhatsApp, Facebook, Messenger či Instagram. Výrobca usilovne pracuje aj na pridaní ďalších aplikácií.

Systém naozaj obsahuje množstvo zaujímavých funkcionalít a gest, ktoré jednoznačne urýchlia prácu so smartfónom. BlackBery je spoločnosť, ktorá si v tomto smere vždy dala záležať a dokazuje to aj teraz. Síce už nepoužíva svoj vlastný operačný systém, ale aj z Androidu vie vyťažiť viac a ponúka funkcie, ktoré iní výrobcovia nemajú.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Multimédiá – Nie je to multimediálny smartfón, no nie sú mu cudzie

BlackBerry KEY2 LE nie je multimediálny smartfón. Či sa vám to páči alebo nie, nikto si ho nekúpi len preto, aby na ňom pozeral videá či iný multimediálny obsah. Nehovorím však, že to nebude jedna z možností, ako tento smartfón využiť. Toto zariadenie, ako aj ostatné od spoločnosti BlackBerry sú určené hlavne pre prácu, organizovanie a veci s tým súvisiace.

Rovnako aj bezpečnosť je pre výrobcu vysokou prioritou. To vám však musí byť jasné už pri prvom pohľade naň. Neznamená to, že si s multimédiami nerozumie, len sa jednoducho nejedná o cieľovú skupinu. Takže poďme pekne poporiadku. Displej je síce menší, s atypickým pomerom strán, no na druhej strane so slušným rozlíšením a výborným podaním farieb. Pozeranie filmov určite nebude utrpením, musíte sa len uspokojiť s menšou plochou a s iným pomerom strán.

Ruku v ruke s pozeraním filmov či videí ide aj reproduktor. Ten sa nachádza na zariadení jeden a umiestnený je na spodnej strane. Jeho zvukový prejav by som zaradil medzi to lepšie. Hlasitosť je veľmi slušná, ani kvalita zvuku nie je vôbec na zahodenie. Nevyrovná sa to však stereo reproduktorom, ktoré ponúka konkurencia v drahších zariadeniach.

Poteší prítomnosť 3,5 mm audio konektora, do ktorého jednoducho strčíte akékoľvek slúchadlá. Tie slúžia aj ako anténa k vstavanému FM rádiu. Áno, čítate dobre. BlackBerry KEY2 Lite obsahuje aj FM rádio. Nehovorím o internetovom, ale o klasickom rádiu, ktoré sa z telefónov prakticky úplne vytratilo. Príjem signálu je veľmi dobrý a jednoducho si pridáte aj svoje obľúbené rádiá. Funkcia RDS zase zabezpečí aktuálne informácie o názvu rádia či prehrávanej skladby.

Čo sa týka kvality zvukového výstupu do slúchadiel, nemám k nemu absolútne žiadne výhrady. Jedná sa o dobrý štandard. Navyše, dodávané slúchadlá tiež nie sú na zahodenie a nenáročnejšiemu používateľovi určite dobre poslúžia. Nenájdeme tu žiadne pokročilé nastavenia zvuku, na druhej strane, tie ani nie sú potrebné. Pokiaľ vám však chýba ekvalizér, jednoducho si nejaký stiahnete z Obchodu Play.

Svoje multimediálne súbory si môžete ukladať do 32 GB vnútorného úložiska, prípadne na pamäťovú kartu microSD, ktorá môže byť do kapacity až 256 GB. To by už malo stačiť aj tým najnáročnejším používateľom. Takí si však toto zariadenie nekúpia, pretože cieľová skupina potenciálnych zákazníkov je skôr v biznis segmente.

Konektivita – Do vrecka strčí aj niektoré vlajkové lode

Dostávam sa na základné a najdôležitejšie funkcie telefónu. Konektivita je základ. Či už sa jedná o telefonovanie, posielanie sms alebo pripojenie na internet. Naše zariadenie, ako som už spomínal vyššie je single sim, takže do neho vložíte len jednu kartu. Po jej vložení je však nutný reštart, inak sa k sieti nepripojí.

Smartfón sa nereštartuje automaticky (ako v prípade Xperií od Sony), musíte to urobiť manuálne. Teraz je už všetko pripravené a môžete telefonovať, esemeskovať či využívať mobilné dáta. S telefonovaním si BlackBerry KEY2 LE poradí naozaj hravo, kvalita hovoru je dobrá a pripojenie stabilné. Druhá strana taktiež spomínala kvalitný hovor bez prerušovania či iných nedostatkov.

Zariadenia zvláda okrem samotného telefonovania aj LTE siete, takže pokiaľ sa nachádzate na miestach s pokrytím, môžete sa tešiť na rýchly internet. Pripojenie Wi-Fi je samozrejmosťou u každého smartfónu. Otestoval som aj rýchlosť pripojenia na domácom internete a dostalo som veľmi podobné výsledky, aké mám aj pri ostatných zariadeniach.

V tomto sa teda nejedná o žiadnu výnimku, či už v dobrom alebo zlom. Manažérom a celkovo cieľovej skupine tohto smartfónu môže prísť vhod aj GPS navigácia. Skúšal som ju počas niekoľkých ciest po Bratislave a raz som sa vydal aj na Záhorie. Testovanými aplikáciami boli Google Mapy, Waze a Sygic. Všetko fungovalo bez problémov, signál som mal takmer okamžite, počas navigovania som sa nestretol s jeho výpadkom (s výnimkou tunela, samozrejme).

Bluetooth pripojenie je prítomné v najnovšej verzii 5.0 a funguje na výbornú. Telefón som mal nonstop pripojený k bluetooth náramku a po ceste do práce som si vypočul hudbu pomocou bluetooth slúchadiel a práve BlackBerry KEY2. Funkčnosť je štandardná, signál stabilný a nezaznamenal som nijaké prerušenie prehrávanej hudby či sekanie z dôvodu zlého signálu. Výbornou správou pre používateľov mobilných platieb pomocou Google Pay či iným spôsobom je aj prítomnosť NFC čipu.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Fotoaparát: Za nič sa nemusí hanbiť

V dnešnej dobe je kvalitný fotoaparát základom kvalitného smartfónu. Nehovorím len o vlajkových lodiach, ale mám na mysli aj lacnejšie zariadenia. Aj v strednej triede môžeme nájsť zariadenia s dobrými fotoaparátmi, ktoré sa nestratia ani medzi drahšou konkurenciou. Fotoaparát v BlackBerry KEY2 LE spustím jednoducho, dvojitým stlačením tlačidla rozsvietenia displeja.

Dostávam sa do používateľského rozhrania, ktoré je vcelku intuitívne a nachádzam tu všetky mnou používané funkcie. Fotoaparát je štandardne nastavený na fotografovanie v pomere strán 3:2. Presne tak, aby fotografia vošla na celý displej. Nie je však problémom zvoliť iný pomer strán, napríklad 4:3 či 16:9. Rozlíšenie dvoch objektívov fotoaparátu na zadnej strane činí 13 + 5 megapixelov. Hlavný snímač disponuje clonou f/2.2 a pixelmi veľkými 1,12 mikrometra. Sekundárny snímač má rozlíšenie 5 Mpix a poslúži hlavne ako výpomoc pri fotografiách s rozmazaním pozadia. Clona tohto objektívu je f/2.4.

Na aplikáciu fotoaparátu je potrebný cvik, no keď si zvyknete, poteší vás rýchlosťou a všetkými dôležitými funkciami, ktoré môžete nájsť aj v prípade konkurencie. Urobiť fotografiu je možné štandardne pomocou tlačidla na displeji, prípadne stlačením hardvérového tlačidla regulácie hlasitosti. To sa môže niekedy hodiť.

Fotografie za pekného slnečného počasia sú veľmi pekné, detailné a s dobrými farbami. HDR si tiež robí svoju robotu dobre, no nie je až také agresívne. S ubúdajúcim svetlom kvalita fotografií ubúda, no zlé to nie je. Príjemne ma však prekvapila kvalita selfie fotoaparátu, ktorá je v porovnaní s drahším BlackBerry KEY2 oveľa lepšia.

Video dokáže nové BlackBerry nahrávať v 4K rozlíšení pri 30 snímkoch za sekundu. V prípade zvolenia FullHD rozlíšenia ich môže byť až dvojnásobok. Pokiaľ by ste však chceli využiť aj digitálnu stabilizáciu obrazu, čo určite odporúčam, musíte zvoliť FullHD rozlíšenie a 30 snímkov za sekundu.

Batéria: Staré dobré BlackBerry

Niekto by mohol povedať, že 3000 mAh batéria je na dnešné pomery nedostatočná. S tým by sa dalo do istej miery súhlasiť, no v prípade BlackBerry je to úplne iné. Táto značka nám už v minulosti viackrát dokázala, že s výdržou svojich smartfónov to myslí vážne a vždy sa jednalo o jedny z najlepších zariadení v tejto disciplíne.

Výdrž testovaného BlackBerry KEY2 LE môžem s kľudom označiť za nadštandardnú. Svoju zásluhu na tom má určite aj menší displej, ktorý je, ako už všetci vieme, najväčším žrútom energie. To, že tento smartfón má displej s menšou uhlopriečkou tak neprináša len negatíva, ale nájdu sa aj pozitíva. Lepšia výdrž batérie je jedným z nich.

Zariadenie som počas testovania vôbec nešetril. Nonstop zapnuté dáta, Wi-Fi, nejaké telefonáty, kontrola mailov a využíval som aj sociálne siete (facebook, instagram). Večer som stále nejaké to percento batérie mal. Na celodennú výdrž sa teda môžete spoľahnúť úplne bez problémov, no druhý deň by som už neriskoval.

V prípade, že patríte medzi menej náročných používateľov, s dvojdňovou výdržou by ste nemali mať problém. Z 0 na 100 percent nabijete BlackBerry KEY2 LE približne za hodinu a pol. Počas nabíjania je úroveň nabitia efektne zobrazená na kraji displeja a tak ihneď viete, koľko percent batérie máte.

Záverečné hodnotenie: Fanúšikov si určite nájde

Nový BlackBerry KEY2 LE rozhodne nie je pre každého. V dobe veľkých natiahnutých displejov sa však jedná o príjemné spestrenie aktuálnej ponuky smartfónov. Na svoje si prídu hlavne biznis klienti, ktorí očakávajú slušnú výdrž a hlavne hardvérovú klávesnicu. Na tejto sa píše naozaj pohodlne a po niekoľkodňovom cviku sa môžete pokojne dostať na rýchlosť písania na dotykovom displeji. Rozdiel je v tom, že v prípade hardvérovej klávesnice budete robiť minimum chýb.

Potešili ma rýchle reakcie a svižnosť systému, rovnako sa mi páči aj dizajn. Fotoaparát určite nesklamal a množstvo zaujímavých bezpečnostných funkcií a vychytávok dodáva tomuto smartfónu jemnú exkluzivitu. Na druhej strane, pri vložení SIM karty do zariadenia je potrebný jeho reštart, čo zbytočne zdržuje. Slovenčinu síce nové BlackBerry obsahuje, no nie všetko je preložené a nonstop sa stretávate s anglickými názvami. Dúfam, že toto bude na predajných zariadeniach vyriešené.

Za požičanie smartfónu BlackBerry KEY2 LE ďakujeme spoločnosti Alza.sk.

Disqus Comments Loading...