Prepisuje sa história. Bol uskutočnený prvý telefonát cez satelit použitím bežného neupraveného smartfónu

Spoločnosť AST SpaceMobile na svojich webových stránkach oznámila, že uskutočnila prvý telefonát cez satelit použitím bežného neupraveného smartfónu. Uskutočnil sa z Midlandu v Texase zo siete AT&T do siete Rakuten v Japonsku s pomocou smartfónu Samsung Galaxy S22.

Testy potvrdili prenosové rýchlosti na úrovni 5G

Telefónny hovor demonštroval silu satelitu BW3 spoločnosti AST SpaceMobile, ktorý sa nachádza na nízkej orbite Zeme. V prvom rade však ide o dôležitý krok k celosvetovému poskytovaniu satelitného 2G, 3G, 4G LTE a 5G mobilného širokopásmového pripojenia. Na príprave a testovaní telefónneho hovoru sa podieľali aj inžinieri mobilných operátorov Vodafone, Rakuten a AT&T.

Tím inžinierov AST SpaceMobile, Vodafone, AT&T a Rakuten | Zdroj: ast-science.com

Okrem testovacích hovorov vykonali inžinieri AST SpaceMobile počiatočné testy kompatibility na rôznych smartfónoch a zariadeniach. Smartfóny si úspešne vymieňali informácie o ID module SIM karty predplatiteľa a o sieti priamo so satelitom BW3, čo je kľúčové pre poskytovanie širokopásmového satelitného pripojenia do akéhokoľvek  zariadenia.

Prvý hovor neupraveným smartfónom sa uskutočnil z Texasu | Zdroj: ast-science.com

Dodatočné testovanie a merania rýchlosti sťahovania a odosielania dát potvrdzujú schopnosť podporovať rýchlosti mobilného širokopásmového pripojenia na úrovni 4G (LTE) a 5G. Spoločnosť AST SpaceMobile má za cieľ v budúcnosti poskytovať pripojenie takmer 50 % svetovej populácie, ktorá zostáva nepripojená k mobilnému širokopásmovému internetu.

Hovor sa uskutočnil pomocou smartfónu Samsung Galaxy S22 | Zdroj: Miroslav Schwamberg

Spoločnosť tiež vlastní viac ako 2 600 patentov na túto technológiu a v Midlande v Texase pre svoj projekt vybudovala moderne zariadenie, ktoré pokrýva 185 tisíc štvorcových stôp. Doteraz už nadviazala spoluprácu s viacerými mobilnými operátormi po celom svete, ktorí majú približne 2 miliardy existujúcich predplatiteľov. Patria medzi nich aj Vodafone Group, Rakuten Mobile, AT&T, Bell Canada alebo Orange.

Náš tip
Smart Banka 2023: poznáme najlepšiu bankovú aplikáciu. Padol rekord aj v počte hlasujúcich
Disqus Comments Loading...