Nokia žaluje čínske OPPO kvôli 5G a ďalším patentom

Nokia X20 | Foto: Redakcia

Fínska značka Nokia je jedným z najstarších výrobcov mobilných telefónov a jedným z najväčších držiteľov patentov v mobilných technológiách. Práve kvôli ním teraz podľa portálu Foospatents žaluje čínsku spoločnosť OPPO.

OPPO využíva patenty Nokie aj po skončení licencie

Spoločnosť OPPO doteraz využívala patenty Nokie na základe licenčnej dohody, ktorú podpísali ešte v roku 2018. Podľa portálu Foospatents jej platnosť však vypršala a OPPO tak využíva patenty Nokie neoprávnene. Fínska značka tvrdí, že sa pokúsila predlžiť zmluvu za férových podmienok.

“Vyjednávali sme o predĺžení patentovej registrácie, ale OPPO našu férovú a dôvodnú ponuku odmietlo. Súdny spor je pre nás vždy až tou poslednou možnosťou a ponúkli sme, že zahájime nezávislé a neutrálne rozhodcovské konanie, aby sme záležitosť vyriešili zmierom.”

Nokia X20 | Foto: Redakcia

Patenty, kvôli ktorým vedú spoločnosti spor, by sa mali týkať 5G konektivity, bezpečnostných prvkov a používateľského rozhrania. Netreba pripomínať, že všetky tieto technológie sú neoddeliteľnou súčasťou súčasných smartfónov. Žaloba mala byť podaná na ázijských a aj európskych trhoch, ako je Nemecko, Francúzsko alebo Veľká Británia.

Dohoda je stále pravdepodobná

Čínska spoločnosť OPPO sa samozrejme proti žalobe braní a tvrdí, že jednania o predĺžení zmluvy sú zo strany Nokie nekorektné. Stále je však pravdepodobne, že celý spor skončí dohodou, tak ako to bolo v prípade minulých žalôb. Samotná Nokia minulý rok urovnala súdny spor s automobilovým koncernom Daimler.

Ten nakoniec pristúpil na dohodu o platení licenčných poplatkov Nokii, pretože bola ohrozená výroba jeho luxusných vozidiel značky Mercedes. Tento rok Nokia tiež dosiahla dohodu v súdnom spore s čínskym výrobcom Lenovo, ktorý porušoval dvadsiatku jej patentov na kompresiu videa.

Náš tip
YouTube Shorts, konkurencia TikTok-u, prichádza do 100 ďalších krajín

Disqus Comments Loading...