RECENZIA Nokia 8.1: Stredná trieda bez výraznejších nedostatkov

Nokia 8.1 láka na čistý operačný systém Android 9.0 Pie s pravidelnými aktualizáciami, konzervatívny dizajn, fotoaparát s optikou Carl Zeiss a decentný dizajn. Podľa označenia by sa mohlo zdať, že ide o nástupcu minuloročného vlajkového modelu Nokia 8, no nie je to celkom tak. V recenzii sa dozviete, čo sa nám na tomto smartfóne páči, nepáči a aké funkcie ponúka.

Balenie: Nutný základ

Krabica, v ktorej sa smartfón nachádza, podlieha dlhoročným štandardom fínskej značky. Balenie sa podobá na predchodcov ešte z čias Symbianu. Na prednej strane je vyobrazená samotná Nokia 8.1 s pozadím, ktoré je efektne natiahnuté na celú prednú stranu krabice. Po jej otvorení na vás vykukne samotné zariadenie, ktoré je zabalené v ochrannej fólii. Pod ním sa nachádza nástroj na vyberanie SIM karty.

Vedľa miesta, kde bola vložená Nokia 8.1 je ďalšia, menšia krabička. Tá ukrýva nabíjačku, USB-C kábel a slúchadlá s 3,5 mm audio konektorom. Páči sa mi, že príslušenstvo je farebne zladené s farbou zariadenia, takže je pekne čierne. Nič iné sa v balení nenachádza, potešil by napríklad jednoduchý ochranný obal, ktorý tu taktiež nenájdeme.

Konštrukcia a Dizajn: Konzervatívni jedinci sa potešia

Dizajn Nokie 8.1 môže byť jej silnou, ale aj slabou stránkou. Viem si predstaviť, že sa hodí do vrecka manažéra. Dizajn je decentný, nevtieravý, avšak na druhú stranu aj trochu nudný. Páči sa mi však jeho celistvosť, nenachádzajú sa tu žiadne rušivé prvky, ktoré by ho narúšali. Rovnako farebné podanie ocenia skôr tí konzervatívnejší používatelia.

Predná aj zadná strana sa smerom ku kovovému rámu jemne zaobľujú, no skôr by som povedal, že sa hranatia. Zaoblenie nie je až také výrazné. V aktuálnej dobe je toto riešenie trochu netradičné, no na druhú stranu, pridáva to smartfónu na elegancii. Zaoblenie je vyvážené z oboch strán a vyzerá to jednoducho dobre.

Popis strán začnem trochu netradične – od zadu. Najvýraznejším prvkom je duálny fotoaparát, ktorý sa nachádza v strede hornej časti. Dosť výrazne vystupuje nad okolitý povrch zariadenia a narúša tým prakticky rovnú zadnú stranu. Ak si kúpite hrubší ochranný obal, pravdepodobne vám to prekážať nebude, no ak budete zariadenie používať bez alebo len s tenkým obalom, objektívy budú náchylnejšie na poškriabanie. Pod fotoaparátom sa nachádza skener odtlačkov prstov, ktorý funguje veľmi dobre. Pridanie nového odtlačku je otázkou pár sekúnd a následné odblokovanie je bezproblémové. Ani s jeho nahmataním som nemal absolútne žiadny problém.

Na zadnej strane, samozrejme, nesmie chýbať nápis androidone. Nokia si v prípade svojich smartfónov zakladá na pravidelných aktualizáciách a práve zaradenie do programu androidone to má výrobcovi uľahčiť. Predná strana je domovom veľkému displeju, ktorý sa nezaobišiel bez výrezu v hornej časti. Nachádzajú sa v ňom všetky dôležité senzory, selfie fotoaparát a reproduktor, ktorý využijete pri telefonovaní. Tu sa však na chvíľu zastavím.

Po zapnutí som si všimol, že výrez je softvérovo skrytý. Táto funkcia nie je ničím nezvyčajným, no toto je prvé zariadenie, ktoré ju má defaultne zapnutú. Tak si hovorím, že to idem vypnúť. Tu prišiel kameň úrazu. Ono sa to vypnúť nedá. Po 10 minútach prechádzania nastavení displeja a všeličoho iného som to vzdal a začal googliť. Našiel som návody, ako to vypnúť. Najrelevantnejšie boli tie, pre ktoré bolo potrebné ísť do vývojárskych nastavení. Skúsenejší používatelia vedia, o čom píšem. Prekvapenie prišlo vtedy, keď som zistil, že ani tu sa to vypnúť nedá. Výrez mám tak neustále softvérovo skrytý, takže horná časť displeja okolo displeja je stále čierna. Samozrejme, plní funkciu stavového riadku.

Horná strana zariadenia obsahuje 3,5 mm audio konektor, vľavo sa nachádza slot na SIM kartu a pamäťovú kartu, vpravo zase hardvérové ovládacie tlačidlá. Ich používanie je mimochodom veľmi príjemné, stisk je istý a odozva dobrá. Zostala mi už len spodná strana, na ktorej sa nachádza USB-C konektor, dierka mikrofónu a reproduktor.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Displej: Nenadchne, ale ani nesklame

Nokia 8.1 stavila na 6,18″ IPS LCD panel s rozlíšením 2280 x 1080 pixelov, čo činí hustotu 408 ppi. V ruke sa zariadenie aj napriek väčšiemu displeju drží celkom dobre. Poďme ale na jeho vlastnosti. Na slnku som s ním nemal problém, maximálny jas je veľmi dobrý, rovnako aj minimálny. V noci si môžete nastaviť nočný režim, ktorý eliminuje modrú farbu, za čo vám vaše oči určite poďakujú. Režim je možné aj načasovať, takže jednoducho si zvolíte čas, keď sa aktivuje a deaktivuje. Následne sa už nemusíte o nič starať.

Automatická regulácia jasu funguje spoľahlivo, no mám pocit, že až príliš agresívne. Jas sa mení takmer okamžite pri každej zmene svetla, čo môže pôsobiť veľmi rušivo. Niekomu to môže takto vyhovovať, mne to prekáža. Čo sa pozorovacích uhlov týka, sú štandardne výborné. Nič iné by som od IPS displeja nečakal. Kvalitu displeja môžem porovnať napríklad so smartfónom Pocophone F1, ktorý mám momentálne na stole. Príde mi, že práve Poco ho má o niečo krajší. Biela je belšia, farby sú jemne sýtejšie. To ale nič nemení na fakte, že na displej Nokie sa pozerá dobre a musím povedať, že sa vydaril. Nie je nič, čo by mi na ňom vyslovene vadilo. Čo by ale mohlo niekomu prekážať je fakt, ktorý som už spomínal vyššie. Nenašiel som spôsob, ako zrušiť softvérové skrytie výrezu v displeji. Ja nie som fanúšik výrezov, mne to takto vyhovuje, no určite je veľa používateľov, ktorí to takto mať nechcú.

Nastavenia displeja nie sú nijako bohaté, no všetky základné úkony upraviť môžete. Okrem spomínaného jasu a nočného režimu môžete nastaviť čas, za ktorý sa automaticky vypne. Rozmedzie je celkom štedré – od 15 sekúnd až po pol hodinu. Automatické otáčanie obrazovky snáď ani spomínať nemusím, poteší nastavenie režimu zobrazenia farieb. Na výber sú 4 možnosti:

  1. Dynamické – Automaticky upravuje farbu, kontrast a jas podľa spôsobu používania
  2. Žiarivé – Displej je ladený do studenších farieb, odporúčam najmä cez deň za dobrého osvetlenia
  3. Kino – Ideálne na pozeranie videí, farby sú trochu teplejšie a tým chránia vaše oči
  4. Základné – Akýsi mix možností Žiarivé a Kino

Displej podporuje aj ambientné zobrazenie, ktoré funguje tak, že keď vám príde notifikácia, zobrazí ju v strede, zatiaľ čo pozadie bude čierne. Nie je to síce také efektívne, ako v prípade AMOLED displejov u Samsungu, ktoré informáciu zobrazujú neustále pri minimálnej spotrebe energie, no táto funkcia určite poteší. Vždy tak viem, kto mi píše, stačí pozrieť na obrazovku bez nutnosti odomykania. Jednoduchým zdvihnutím telefónu si môžete skontrolovať notifikácie, nabitie batérie a aktuálny čas.

Výkon a Pamäť: Vyššia stredná trieda v pravom slova zmysle

Nokia 8.1 sa na nič nehrá. Decentný vzhľad ju priam predurčuje do rúk konzervatívnejších jedincov, mladá generácia nad ňou pravdepodobne len mávne rukou. Nejedná sa o vlajkový model s najvyšším výkonom a tomu sú prispôsobené aj jej funkcie. Určite sa však nemá za čo hanbiť a ponúka dostatok výkonu na bežnú prácu so systémom, zvládne aj náročnejšie hry.

Výrobca použil procesor Qualcomm Snapdragon 710. Jedná sa o vyššiu strednú triedu od renomovaného výrobcu čipov. Čo to znamená v praxi? Pripraviť sa môžete na svižný systém bez sekania, v prípade, že by ste si chceli skrátiť dlhú chvíľu nejakou tou hrou, s Nokiou 8.1 to nebude žiadny problém. Menej náročné tituly zvládne hravo, v prípade náročnejších hier sa už budete musieť zmieriť s nejakými obmedzeniami, no stále budú hrateľné.

Ja som, samozrejme, nainštaloval obľúbenú hru PUBG, ktorá je poriadne náročná na výkon. Hra bežala vcelku plynule približne na stredných detailoch, čo je vzhľadom na strednú triedu smartfónu, do ktorej patrí, veľmi slušné. Nižšie si môžete pozrieť screenshoty z benchmarkov, aby ste si mohli lepšie predstaviť hrubý výkon zariadenia.

Testoval som verziu so 4 GB operačnej pamäte, k dispozícii by malo byť aj 6 GB. Pri normálnom používaní som mal približne 1,4 MB RAM voľnej. 4 GB by sa na prvý pohľad mohlo zdať ako nedostatočné, no opak je pravdou. Keď si spomeniem na to, že aj najnovšie Pixely od Googlu disponujú rovnakou operačnou pamäťou, som pokojnejší. :) Ale teraz vážne, so zbytočným zatváraním aplikácií alebo nedostatočným multitaskingom som sa počas testovania nestretol. Smartfón si operačnú pamäť koriguje veľmi dobre, všetko funguje bez problémov.

Kapacita úložiska je 64 GB, čo je akýmsi minimálnym štandardom v roku 2019. Po spustení a nainštalovaní aplikácií, ktoré používam, mi zostalo voľných približne 49 GB. To je dostatočný priestor na rôzne multimédiá a iné dáta, ktoré do smartfónu dáte. Pokiaľ by vám nestačilo, k dispozícii je slot na pamäťovú kartu microSD. Nokia 8.1 si dokáže poradiť so 400 GB kartou. Musíte sa však pripraviť, že v tomto prípade prídete od Dual SIM funkcionalitu, pretože slot na druhú SIM kartu je zdieľaný s tým na pamäťovú kartu.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Systém: Čistý Android v plnej kráse

Operačným systémom novej Nokie 8.1 je Android vo verzii 9.0 Pie, čiže zatiaľ najnovšia dostupná verzia. Nokia je tiež zaradená do programu Android One, takže aktualizácie bude dostávať medzi prvými. Výrobca garantuje minimálne dvojročnú podporu aktualizácií na najnovší Android.

Svoj podiel na rýchlych aktualizáciách má aj to, že Nokia vsadila na istotu a nepriniesla žiadnu používateľskú nadstavbu. Tešiť sa tak môžete na čistý Android a podobný používateľský zážitok, ako v prípade Pixelov od Googlu. Mne toto riešenie vyhovuje, no určite sa nájdu aj takí, ktorým budú chýbať nekonečné možnosti nastavení v konkurenčných používateľských nadstavbách.

Nechýba tu ani nové ovládanie Androidu Pie, ktoré využívajú aj Pixely. Úplne tu chýba tlačidlo multitaskingu, nachádza sa tu len to domovské a späť. Význam tlačidla späť si vysvetľovať nebudeme, domovské tlačidlo dostalo nejaké nové funkcie z Pixelov. Jedným kliknutím sa, samozrejme, dostanete na domovskú obrazovku. Potiahnutím prsta zdola nahor vyrolujete menu aplikácií a rovnakým spôsobom sa dostanete aj do multitaskingu, avšak s tým rozdielom, že prst nepotiahnete až úplne hore. Tento štýl ovládania sa mi páči, je to niečo nové a zaujímavé, no je potrebné si na to chvíľu zvykať. Pokiaľ by vám to nevyhovovalo, môžete si zvoliť aj štandardné ovládanie.

Notifikačnú lištu vysuniete štandardným posunutím prsta zhora nadol, môžete tak urobiť aj dvomi prstami, v tomto prípade sa dostanete do skratiek. Sťahovanie lišty mi však trochu robilo vrásky. Nie vždy telefón zareagoval na prvý pokus. Hlavne v prípade, že som chcel lištu vysunúť zo strednej časti, kde sa nachádza výrez. Pri iných smartfónoch s tým nie je žiadny problém, tu očividne áno. Niekedy to ide na prvýkrát, inokedy nie.

Nokia 8.1 síce disponuje čistým Androidom, no výrobca si predsa len pripravil nejaké softvérové vychytávky v podobe rôznych gest. Položením telefónu displejom nadol môžete odmietnuť hovor, pokiaľ vám vyzváňa a vy ho zdvihnete zo stola, zvuk sa automaticky stíši. Výborná vec je možnosť sťahovania notifikačnej lišty pomocou skeneru odtlačkov prstov, na čo sa veľmi jednoducho zvyká a potom to hľadáte aj na iných smartfónoch.

O digitálnej rovnováhe sa veľmi rozpisovať nebudem, jedná sa o zaujímavý nástroj, ktorý sa nachádza v Androide Pie. Tu si viete pozrieť, koľko času denne strávite so svojím smartfónom, ako dlho ktorú aplikáciu využívate, prípadne si môžete nastaviť časovač a telefón vás pri dosiahnutí nastaveného času v aplikácii upozorní, že by ste ju už mali vypnúť.

Multimédiá: Po práci čas na zábavu

Nokia 8.1 rozhodne nie je smartfónom, ktorý by lákal v prvom rade na svoju multimediálnu výbavu. To ale neznamená, že multimédiá sú jeho slabou stránkou. Na peknom veľkom displeji si dosýta užijete videá či filmy alebo seriály, ktorých prehrávanie nerobí dostatočne výkonnému procesoru absolútne žiadny problém. Zvukový prejav zabezpečuje jeden reproduktor na spodnej strane. Pokiaľ ho zakryjete rukou, nepočujete takmer nič. Jeho kvalitu a maximálnu hlasitosť by som označil za priemernú. Nie je to žiadne šuštítko, no na tých najlepších nemá ani zďaleka. Na vyzváňanie stačí, ale hudbu by som cez neho počúval naozaj len v situáciách, keď nemám na výber.

Potešia sa aj tí, ktorí sa ešte nezmierili s trendom miznutia 3,5 mm jacku. Nokia 8.1 ho má na hornej strane. Nebudete tak mať problém pripojiť hocijaké slúchadlá, ktoré sa vám povaľujú doma. Tie pribalené vôbec nehrajú zle, hlavne basová zložka je naozaj výrazná. Veľmi dobre sedia v ušiach a dovolím si tvrdiť, že postačia aj stredne náročnému poslucháčovi.

Pomocou bluetooth 5.0 som sa spojil so slúchadlami od Motoroly, ktoré som tiež testoval a ocenil som skvelý dosah. V tomto je najnovší bluetooth oveľa ďalej, ako je ho predchodca. Ak máte dve zariadenia s touto technológiou vo verzii 5.0, môžete sa tešiť na ich spoluprácu aj v prípade, že sú od seba značne ďaleko.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Konektivita: Takmer dokonalý

V roku 2019 už ani nemáme čo v oblasti konektivity komentovať. Smartfóny disponujú všetkým, s výnimkou tých najlacnejších zariadení. Poďme ale pekne poporiadku.

Základom telefónu je telefonovanie. To je s Nokiou 8.1 štandardne výborné. Kvalita zvuku super, hlasitosť tiež a kvalita mikrofónu rovnako. Možnosť dať do svojho smartfónu sa môže hodiť, no privítal by som, keby jeden slot nebol zdieľaný so slotom na pamäťovú kartu.

Zaujímavou položkou v nastaveniach je tá s názvom Spotreba dát. Tu pekne vidíte, koľko dát ste presurfovali vo vami zadanom čase. Môžete si tu nastaviť aj šetrenie dát, ktoré zabráni niektorým aplikáciám odosielať alebo prijímať dáta na pozadí, s cieľom znížiť ich spotrebu.

O prítomnosti Wi-Fi či GPS snáď ani nemá cenu písať. GPS som, samozrejme, otestoval s navigáciou Waze a Sygich, všetko fungovalo príkladne. Pozíciu som mal takmer ihneď, počas navigovania som nezaznamenal žiadny výpadok signálu. Potešia sa aj nadšenci mobilných platieb, pretože Nokia 8.1 disponuje aj NFC.

Fotoaparát: Veľmi slušný fotograf

Nokia 8.1 sa môže pochváliť optikou Carl Zeiss, s ktorou spoločnosť spolupracuje ešte od čias Symbianu. Hlavný fotoaparát ponúka dva snímače s rozlíšením 12 a 13 MP. Primárny snímač disponuje clonou f/1.8 a poteší optická stabilizácia obrazu, ktorá pomôže hlavne v horších svetelných podmienkach či pri nahrávaní 4K videa. Druhý snímač zase poslúži pri portrétových fotografiách a pomocou neho dosiahnete lepší efekt rozmazania pozadia.

Aplikácia, ktorá fotoaparát ovláda je naozaj prepracovaná a výborne optimalizovaná. Štandardne na obrazovke vidíte prepínanie medzi rôznymi režimami (foto, video, pro a pod.), prepnutie na predný fotoaparát sa nachádza vpravo dole, čo je ideálne umiestnenie. Vľavo zase vidíte všetky najdôležitejšie skratky k funkciám, ktorými fotoaparát disponuje. Nechýba tu ovládanie blesku, časovač či Google Lens. Mňa zaujala možnosť vytvárať dvojité fotografie, keď sa zapojí predný aj zadný fotoaparát. Obrazovku budete mať rozdelenú buď presne na polovice alebo si môžete vybrať obraz v obraze.

Nechýba ani automatické HDR a pridávať môžete aj vodoznak. K dispozícii sú tieto rozlíšenia a pomery strán:

  • 4:3 – 12 MP
  • 4:3 – 8 MP
  • 4:3 – 5 MP
  • 16:9 – 9 MP
  • 16:9 – 8 MP
  • 18:9 – 8 MP

V profesionálnom režime si môžete nastaviť vlastné vyváženie bielej, manuálne zaostriť, nastaviť ISO, uzávierku a expozíciu.

Ukážkové fotografie:

Portrétový režim je k dispozícii pod označením Živé rozostrenie. Už pri samotnom fotografovaní si viete nastaviť úroveň rozostrenia. Výsledné fotografie sú veľmi efektné a patria medzi tie lepšie. Smartfón si dokáže celkom dobre poradiť s objektmi a zaostriť to, čo zaostrené má byť. Úroveň rozostrenia si nastavíte priamo počas fotografovania, pomocou jednoduchého posuvníka. Je tak len na vás, ako veľmi chcete fotku rozostriť. Upozorňujem, že pri maximálnom nastavení je už veľká možnosť, že nebude ostrá aj nejaká časť predmetu, ktorá by ostrá byť mala. Inak si fotoaparát v portrétovom režime vedie veľmi slušne.

Ukážkové portrétové fotografie s rôznou úrovňou rozmazania pozadia:

Snímky za zhoršených svetelných podmienok nie sú vôbec na zahodenie. Vo svojej triede by som ich označil za nadpriemer. Výrazne im pomáha optická stabilizácia obrazu, takže ak sa vám podarí, z Nokie 8.1 dokážu vyliezť veľmi slušné nočné zábery. Stále to však chce pevnejšiu ruku, na toto optická stabilizácia úplne nestačí, dôležitý je samotný fotograf. Nič to ale nemení na fakte, že nočné zábery nie sú vôbec sklamaním, skôr naopak. Neporovnávam ich však s tými úplne najlepšími fotomobilmi, tie sú predsa len vo fotografovaní v zhoršených svetelných podmienkach na tom podstatne lepšie.

Ukážkové fotografie za zhoršených svetelných podmienok:

Zahanbiť sa nedá ani predný fotoaparát. Fotografie z neho sa mi veľmi páčia, treba však dávať pozor na dynamický rozsah, predsa len nedosahuje kvalít hlavného snímača. Pokiaľ sa dobre pohráte so svetlom, môžete vytvoriť veľmi pekné fotografie. Ich maximálne rozlíšenie je až 20 MP v pomere strán 4:3, 15 MP v pomere strán 16:9. Pokiaľ chcete fotiť širokouhlo, k dispozícii je ešte pomer strán 18:9 a rozlíšenie 8 megapixelov.

Ukážkové selfie fotografie:

S novou Nokiou 8.1 dokážete vytvoriť aj veľmi pekné video. V prípade nahrávania v 4K rozlíšení pomôže digitálna stabilizácia obrazu, ak sa rozhodnete pre FullHD záznam, spoľahnúť sa môžete na tú optickú. Videá, ktoré z Nokie vychádzajú, sa môžu pochváliť dobrou ostrosťou, slušnými farbami a aj stabilizáciou. Ani zvuk na tom nie je vôbec zle. Kvalita videa určite uspokojí aj tých náročnejších.

Ukážkové video:

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Batéria: Slušná výdrž a rýchle nabíjanie

S výdržou batérie som bol počas používania Nokia 8.1 veľmi spokojný. Disponuje akumulátorom s kapacitou 3500 mAh, čo síce nie je najviac, no stále sa jedná o nadpriemernú hodnotu. Počas používania som telefón, samozrejme, nešetril, mal som v ňom vloženú svoju SIM kartu, denne som uskutočnil niekoľko telefonátov, zariadenie bolo stále pripojené na internet buď prostredníctvom Wi-Fi alebo mobilných dát. Na Nokii 8.1 som čítal e-maily či už súkromné alebo pracovné, prehliadal internet, pustil som si nejaké to YouTube video a podobne. Pri takomto používaní som nemal absolútne žiadny problém vydržať bez nabíjačky celý deň, pričom večer som mal ešte stále dostatok energie.

Druhý deň s Nokiou 8.1 by som už neriskoval, no menej náročnému používateľovi dva dni určite vydrží bez problémov. V prípade, že ste jeden z tých, kto má telefón prakticky len na telefonovanie, môžete sa pokojdne dostať aj na 3 dni výdrže. Svoj podiel na tom má úsporný procesor a výborne vyladený čistý Android, v neposlednom rade aj jemne nadštandardná kapacita batérie.

V balení sa nachádza nabíjačka, ktorá podporuje rýchle nabíjanie. Jej výkon je 18 W a zariadenie s ňou doplna nabijete za 1:43 hod. Percento batérie si môžete nechať zobraziť priamo v stavovom riadku, avšak toto je trochu nešťastné riešenie, pretože písmo je malé a navyše je schované v ikone batérie. Pre kontrolu stavu nabitia som tak musel väčšinou stiahnuť notifikačnú lištu, kde sa už všetko zobrazí tak, ako má a percento vidíte ihneď.

Rýchlosť nabíjania som samozrejme otestoval a tu sú výsledky:

  • 15 min: 21 %
  • 30 min: 41 %
  • 45 min: 59 %
  • 60 min: 77 %
  • Celkové nabitie: 1:43 hod.

Kompletnú tabuľku s nami testovanými smartfónmi si môžete pozrieť tu.

Pokiaľ chcete z batérie dostať čo najviac, spoľahnúť sa môžete na šetriaci režim, ktorý dokáže výdrž ešte o niečo predĺžiť. Za cenu 450 EUR by som však privítal aj bezdrôtové nabíjanie, tým však Nokia 8.1, bohužiaľ, nedisponuje.

Záverečné hodnotenie: Kvalitný smartfón, ktorý nijako nevytŕča

Z používania Nokie 8.1 mám dobré pocity. Telefón vyzerá veľmi dobre, avšak nie vtieravo. Hodí sa skôr do chlapských rúk, no nie do tých detských či teenagerských. Predsa len, dizajn je trochu konzervatívny. Zariadenie ponúka dostatočný výkon a hlavne čistý a odladený operačný systém Android vo verzii 9.0 Pie, čo môže byť jeho konkurenčnou výhodou. Spokojný som aj s kvalitou fotoaparátu. Na druhú stranu, stále som neprišiel na to, ako zobraziť výrez v hornej časti displeja. Rovnako mi prekáža to, že stav batérie v percentách nevidím okamžite, musím kvôli tomu sťahovať notifikačnú lištu. Potešil by aj kvalitnejší reproduktor a za cenu približne 450 EUR by som privítal aj vodeodolnosť či bezdrôtové nabíjanie.

Disqus Comments Loading...