Nokia 6: Zrejme len pre fanúšikov značky | RECENZIA

Nokia je medzi výrobcami mobilov naozaj legendou. Ikonického ťažkoodenca Nokia 3310 zrejme už nikdy neprekoná žiadny mobil ani smartfón, no renesancia tejto fínskej značky by mohla byť odpoveďou na niekoľkoročné podnety jej verných fanúšikov. A tak sme radi, že môžeme otestovať jeden z prvých Nokia smartfónov na Slovensku – Nokia 6.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

KONŠTRUKCIA: Si to ty, Nokia?

Zariadenia Nokia sa vždy vyznačovali plastovou konštrukciou, ktorá síce jednoduchšie trpela malými škrabancami, no pre svoju pružnosť bola takmer nezničiteľná. To však nie je prípad Nokie “Made in China” od HMD. Tá totižto prináša naozaj solídnu kovovú konštrukciu, ktorá zariadeniu dodáva prémiový pocit.

Päť-a-pol-palcový displej ponúka primerané Full HD rozlíšenie. Pre zariadenie tejto cenovej relácie to je naozaj postačujúce. Dizajn je pomerne jednoduchý, no to výrobcovi nevyčítame. Pod displejom sa nachádza kapacitné tlačidlo Domov, ktoré slúži aj ako čítačka odtlačkov. Spoločnosť mu robí dvojica (opäť kapacitných) tlačidiel Späť a Spustené aplikácie. Škoda, že ich výrobca neumiestnil radšej priamo do systému.

Hoci sú brady pod a nad displejom pomerne veľké, displej zaberá až 70,7% prednej strany. Aj napriek väčším rozmerom sa zariadenie drží dobre v rukách a jeho ovládanie sme zvládli (s menšími ťažkosťami) aj jednou rukou. Ikonický nápis Nokia nechýba nielen v zadnom kryte, ale aj nad displejom, kde dopĺňa 8 Mpix prednú kameru.

Typickým prvkom tohto zariadenia je výčnelok zadného fotoaparátu a duálneho LED blesku. Je oválny a z konštrukcie zadného hliníkového krytu vytŕča približne 1-1,5 mm. Okrem dizajnovej funkcie má aj praktický dopad na používanie zariadenia – bohužiaľ, negatívny. Nokia 6 sa totižto pri položení na zadný kryt “hojdá” zo strany na stranu, čo na niekoho môže pôsobiť iritujúco.

Zadný kryt sa nedá odobrať, a tak musíte SIM kartu aj pamäťovku (alebo druhú SIM) vložiť do slotu, ktorý sa nachádza na boku zariadenia. 3,5-milimetrový audio jack nájdete hore, hlasný reproduktor zas v spodnej hrane. Vedľa neho si svoje miesto už tradične našiel aj nabíjací slot, tentokrát ešte v staršej microUSB verzii. Áno, aj nás mrzí absencia USB-C konektora…

DISPLEJ: Vieme si to predstaviť aj lepšie

Nokia, teda pardón, HMD sa rozhodlo, že do tohto zariadenia vloží 5,5″ IPS LCD displej s Full HD rozlíšením. Budeme úprimní a povieme, že toto je miesto, kde sa pri výrobe šetrilo. Hoci displej vyzerá pomerne dobre, jeho farby nemožno označiť za najvernejšie a šetrením trochu trpia aj nekonzistentné pozorovacie uhly. Biela je trochu žltá, no na oplátku výrobca ponúka Sunlight mode pre vylepšenie čitateľnosti na priamom slnku.

O ochranu displeja sa v tomto prípade stará 2,5D sklo Corning Gorilla Glass 3. Keďže mierne vystupuje z prednej strany zariadenia, bude naozaj náchylné na rozbitie v prípade priameho pádu na tvrdý povrch. S nástrahami každodenného používania by si ale malo dať rady. Celkovo nemôžeme povedať, že displej na tomto zariadení je vyslovene zlý, len má značné medzery. Všetko mu ale odpustíte, lebo ide o Nokiu. A za pomerne dobrú cenu.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

VÝKON A PAMÄŤ: Procesor strednej triedy, pocit vyššej triedy

Tak ako pri počítači, aj pri smartfónoch je jednou z najdôležitejších položiek zariadenia procesor. HMD vložilo do Nokie 6 procesor strednej triedy Snapdragon 430, ktorý má síce 8-jadrovú architektúru, no čipy pracujú na nižšej frekvencii 1,4 GHz. Pre bežného Slováka, ktorý používa Facebook, Chrome, dialer a SMS správy ide o postačujúce riešenie. Mladší klienti by sa však mohli sťažovať. Najmä na grafickú jednotku Adreno 505. Tá si ale dokáže poradiť so stredne náročnejšími hrami, a tak nad ňou tiež prižmúrime jedno oko.

HMD sa snaží slabší procesor vyvážiť až 3 GB RAM, respektíve 4 GB RAM v čiernej, prémiovej verzii Nokie 6 so 64 GB pamäťou. My sme testovali 3 GB verziu s 32 GB úložiskom. Pre používateľa bolo dostupných približne 22 GB, ktoré je však možné rozšíriť o kapacitu pamäťovej karty do veľkosti 256 GB. Avšak, iba na úkor druhej SIM karty.

Celkovo sme sa so spomalením zariadenia stretávali len minimálne, a tak ho môžeme považovať za plynulé a čo sa výkonu týka, aj bezproblémové. Ako sme však spomínali, jeho slabosťou je procesor nižšej triedy, ktorý nie je vhodný na hranie príliš náročných hier alebo na náročný multitasking.

OPERAČNÝ SYSTÉM: More aktualizácií

Veľmi sa nám páči, že HMD pri svojom Androidovom debute nesiahlo po nejakej vlastnej nadstavbe plnej hlúpostí, ale pochopilo, že ľudia chcú natívny Android. A tak sa aj stalo. Nokia 6 ponúka natívny Android 7.1.1, ktorý je obohatený len o niekoľko rozširujúcich funkcií. Čo však hneď na začiatku musíme pochváliť je množstvo aktualizácií. Za niekoľko dní, čo zariadenie používame, sme dostali už 3 aktualizácie systému, ktoré vylepšovali jeho stabilitu alebo bezpečnosť. Aktuálne je začiatok októbra a Nokia 6 ponúka septembrový bezpečnostný patch, ktorý nemáme ani na dvoj, či trojnásobne drahších zariadeniach.

Samotný systém je vo svojom jadre naozaj čistým Androidom. Poháňa ho akýsi “Launcher3”, ktorý je derivátom spúšťača od Googlu. Okrem funkcií natívneho Androidu prináša používateľom aj niekoľko extra funkcionalít. Je to napríklad možnosť ovládania pohybmi a gestami, už spomínané možnosti displeja, či niektoré detaily, ktoré si na prvý pohľad nemusíte všimnúť. Bohužiaľ, počas testovania sme sa stretli aj s nedokonalým prekladom textu do slovenčiny a s niekoľkými nezmyselnými označeniami, no to je detail, ktorý dokáže vyriešiť menšia softvérová aktualizácia.

Systém funguje naozaj svižne a príjemne nás prekvapila aj dobre pracujúca čítačka odtlačkov prstov. Pochvalu si zaslúži aj menu s aplikáciami, kde nenájdete žiadny bloatware alebo nepotrebné aplikácie. Okrem titulov Googlu je jedinou aplikáciou naviac titul Support, ktorý slúži na vzdialenú pomoc v prípade nejakého problému. A fanúšikovia starej školy sa potešia aj prítomnosti FM rádia.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

MULTIMÉDIÁ A PRIPOJENIE: Lacný multimediálny nástroj?

Výhodou Nokie 6 je veľký displej, ktorý je možné využiť na prehrávanie akýchkoľvek multimédií. Dobre, jeho kvalita nie je špičková, ale dovolíme si tvrdiť, že 99% používateľov ho bude považovať za to najlepšie, čo doteraz držalo v ruke. Jeho skvelým doplnkom je hlasný reproduktor, ktorý si svoju prácu robí naozaj dobre. Hrá čisto aj pri vyššej hlasitosti, a tak je vhodný aj na ozvučenie menšej miestnosti. Slúchadlá v balení hodnotiť nebudeme, dnes už toto príslušenstvo nie je pri kúpe zariadenia tejto cenovej kategórie rozhodujúce.

Z bezdrôtových technológií pripojenia je dostupné všetko potrebné. Nájdete tu Wi-Fi, Bluetooth 4.1, NFC, ale aj rýchle mobilné siete s podporou slovenskej LTE. Keďže ide o dualSIM zariadenie, jedna SIM sa dá používať v 3G/4G režime, zatiaľ čo druhá SIM na hovory pracuje v 2G sieti. S pripojením sme počas testovania nemali žiadne problémy, a tak tomuto zariadeniu nemáme v tejto sekcii čo vytknúť. Jediným problémom je podľa nás použitie starého microUSB konektora, ktorý by sme už naozaj očakávali v USB-C verzii.

FOTOAPARÁT: Prekvapivo dobrá kvalita

Nokia 6 ponúka až 16 Mpix hlavný fotoaparát s PDA zaostrovaním. Pri clone f/2.0 ponúka aj pekný bokeh, no prekvapila nás kvalita záberov, v ktorých sú zaostrené objekty v popredí aj pozadí. Celkovo je fotoaparát v tomto smartfóne naozaj výnimočným a dovolíme si povedať, že v danej cenovej kategórii patrí medzi tie lepšie. V zhoršených svetelných podmienkach sa môžete spoľahnúť na duálny LED blesk. Mrzí nás však absencia optickej stabilizácie, ktorú by sme využili najmä pri nahrávaní videa. To sa mimochodom dá zaznamenať “len” vo Full HD @30 FPS rozlíšení.

 

Zaujímavou je aj samotná aplikácia fotoaparátu. Podľa nás obsahuje zbytočne množstvo funkcií, ktoré reálne človek nevyužije, no niektorým používateľom to môže lichotiť. Dostupné je fotenie v HDR, akási funkcia Nasmerovania (kompas), vodováha, mriežka, nastavenie snímania (automaticky/ručne), zobrazenie vodoznaku a klasické nastavenia pre rozlíšenie fotografií a videa. Na grafike aplikácie fotoaparátu vidno, že sa ním HMD chcelo trochu odlíšiť od konkurencie, no niekedy to je zbytočne na škodu. Oveľa radšej by sme v tomto zariadení uvideli napríklad natívnu aplikáciu fotoaparátu od Googlu.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Prihláste sa na odber nášho YouTube kanálu MojAndroid.sk

BATÉRIA: Tu sa prekvapenia nekonajú

Batéria v smartfóne Nokia 6 ponúka kapacitu 3000 mAh. Pre zariadenie týchto rozmerov ide o priemerný údaj. A priemerná je aj jej výdrž. Na jedno nabitie toto zariadenie dokáže spĺňať vaše požiadavky 1, maximálne 1,5 dňa. Displej vám pritom nesmie svietiť viac ako 3 hodiny. Priemerne sa výdrž pohybovala na úrovni okolo 2,5 hodiny (SoT). Čo nás však nepotešilo, je pomalé nabíjanie, zrejme spojené aj so starším microUSB konektorom. Nabitie 10% kapacity trvá len niečo menej ako 30 minút, a tak počítajte s tým, že batériu budete doplna nabíjať viac ako 5 hodín.

Ako v iných zariadeniach s natívnym Androidom, aj v Nokii 6 je dostupný jednoduchý šetrič energie, ktorý ponechá zapnuté základné funkcie zariadenia, kým sa s takmer vybitým zariadením dostanete k nabíjačke. V zariadení však nenájdete nijaké pokročilejšie šetriace režimy, a tak si pre istotu so sebou vždy zoberte externú nabíjačku. Však viete, keby náhodou. My sme však na jedno nabitie dokázali pohodlne fungovať celý deň, počas ktorého sme 30 minút telefonovali, 1 hodinu strávili nad aplikáciami a 30 minút čítali e-book.

HODNOTENIE | Nokia 6

Ak máte pocit, že sme Nokiu 6 v tejto recenzii poriadne “zhejtovali” a toto zariadenie sa nám nepáči, mýlite sa. Áno, má viacero nedostatkov, ktoré sú jednoducho neodpustiteľné, no pocit, ktorý sme mali po niekoľkých dňoch testovania tohto zariadenia bol pozitívny. Ide o zariadenie s naozaj kvalitnou konštrukciou, bohatými multimediálnymi možnosťami a nadpriemerným fotoaparátom. Dobre, má slabšiu výdrž batérie aj výkon, no kto si kupuje smartfón len za približne 250 EUR, musí počítať s nedostatkami.

Nokia 6 nás naozaj príjemne prekvapila a môžeme otvorene povedať, že svojich fanúšikov si nájde. Za túto cenu ide o rozhodne zaujímavé zariadenie, ktoré sa snaží zaujať viacerými pozitívnymi vlastnosťami. Stále však treba myslieť na to, že pre HMD ide o “prvotinu” a v budúcich generáciách tohto zariadenia rozhodne vychytá jeho muchy. Ak ste skalopevným fanúšikom značky Nokia a nepotrpíte si na náročné hry či brutálne funkcie, Nokia 6 vás uspokojí. Objektívne ale musíme povedať, že za túto cenu si viete kúpiť aj lepší Android smartfón.

Plusy

  • kovová konštrukcia, 
  • veľký displej, 
  • nadpriemerný fotoaparát, 
  • dobrý hlasný reproduktor.

Mínusy

  • slabší výkon,
  • slabšia výdrž batérie, 
  • starší microUSB konektor, 
  • minoritné systémové nedostatky. 
Náš tip
Nokia 5: Štýlový návrat legendy | RECENZIA + VIDEO

[taq_review]

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 
Disqus Comments Loading...