Nokia 5.1: Vylepšená a cenovo dostupná stredná trieda | RECENZIA

Nokia, ktorá aktuálne pôsobí pod krídlami spoločnosti HMD Global, prináša nový model smerujúci do strednej triedy. Je ním Nokia 5.1, ktorá zaujme kovovým spracovaním, obrazovkou s trendovým pomerom strán či veľmi dobrým pomerom cena/výkon. Plusy a mínusy tohto zariadenia si priblížime v práve začínajúcej recenzii.

Náš tip
Nokia 8 Sirocco: Rozporuplný elegán | RECENZIA

Náš tip
Nokia 7 Plus: Pixel 2 XL za polovičnú cenu? | RECENZIA

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

OBSAH BALENIA | Po vzore predošlej generácie

Smartfón prichádza v tradičnom balení, ktoré zobrazuje spojené dlane v štýle hesla “Connecting People.” Ide o dizajnovo peknú krabičku, nejde len o jednofarebný kus kartónu, čo je milým plusom. Po rozbalení sa na samotnom vrchu krabičky nachádza telefón, zabalený ešte v ochrannej fólií. Pod ním sa nachádza ihla pre vysunutie zásuvky na SIM kartu resp. pamäťovú kartu (sú samostatné) a tiež skupina príručiek a základnej dokumentácie.

V samostatnej priehradke sa následne nachádza príslušenstvo k zariadeniu. Nechýba MicroUSB určený pre nabíjanie alebo prepojenie s počítačom, lokálna koncovka (5V/2A) nabíjačky a tiež základné plastové slúchadlá, ktoré obsahujú ako koncovku 3,5 mm audio konektor. Príslušenstvo rozhodne poteší, a to najmä vzhľadom k cene tohto modelu smerujúceho skôr do strednej triedy Android zariadení.

KONŠTRUKCIA A DIZAJN | Kovový elegán za nízku cenu

Telefón prináša konštrukčné spracovanie, ktoré je skutočne príkladné a všetky časti tela zariadenia lícujú veľmi dobre. Rozmery zariadenia sa tentokrát zastavili na hodnote 151,1 x 70,7 x 8,2 mm. Prednú stranu pokrýva bližšie nešpecifikované ochranné sklo Corning Gorilla Glass. Bočné hrany a zadná stena sú vyhotovené z kovového materiálu. Na zadnej strane následne nechýbajú plastové časti pre priechod signálu. Tie však nepôsobia veľmi rušivo a slušne dotvárajú dizajn zariadenia.

Zadný fotoaparát v spoločnom module so zadným LED bleskom jemne vystupuje z tela zariadenia. Tento modul je obtiahnutý chrómovaným pásikom. Rovnakým doplnkom sú obohatené aj bočné tlačidlá. Pozor však na vyhotovenie kovovej steny, obzvlášť v tmavomodrom prevedení. Toto vyhotovenie sa pomerne ľahko poškriabe od kľúčov alebo mincí a vlasové škrabance je možné pozorovať aj po pár dňoch používania. Pre dlhodobé používanie tak bude vhodné porozmýšľať nad nejakým tým ochranným krytom alebo obalom.

Rozloženie prvkov zariadenia

Drvivú väčšinu prednej steny zaberá displej s uhlopriečkou 5,5”. Ten je trendovo natiahnutý a prináša pomer strán 18:9. Rámčeky nad a pod displejom tu však stále sú, a to pomerne výrazné. Vzhľadom k cene zariadenia je to však v poriadku. Nad displejom sa nachádza ešte predná kamera, reproduktor určený pre telefonovanie, notifikačná LED dióda a ikonické logo výrobcu v pravom hornom rohu. Pod displejom sa nenachádza žiadny prvok, je tu tak len povestná “brada” bez rozumného využitia. Z toho dôvodu sú tiež tlačidlá na ovládanie systému softvérové a nachádzajú sa v spodnej časti displeja smartfónu.

Ľavá strana je tentokrát domovom len dvojice zásuviek. Jedna je k dispozícii pre dvojicu NanoSIM kariet, a tá druhá následne pre alternatívne rozšírenie úložiska prostredníctvom pamäťovej karty MicroSD. Okrem týchto prvkov sa tu nachádzajú aj plastové časti pre priechod signálu od antén. Pravá strana obsahuje tlačidlo pre reguláciu hlasitosti a tiež tlačidlo pre vypnutie alebo zapnutie zariadenia. Tieto tlačidlá sú umiestnené vhodne (na predošlých Nokia kúskoch boli umiestnené o čosi vyššie, aktuálne prevedenie je tak “akurát” a je praktické). Tlačidlá nie sú nijako rozlíšené, sú hladké.

Horná hrana je domovom štandardného 3,5 mm audio konektora. Ten poteší najmä fanúšikov štandardného riešenia po stránke počúvania hudby alebo vstavaného FM rádia. V balení sú takisto slúchadlá, ktoré obsahujú tento konektor. Spodná hrana je o čosi bohatšia. Ponúka primárny mikrofón pre telefonovanie, starší a o čosi menej praktický MicroUSB konektor či jeden hlasný reproduktor. Ten je základnej kvality, avšak pre štandardné vyzváňanie pravdepodobne postačí.

Zadná stena je domovom jednej šošovky zadného fotoaparátu. Ten sa spolu s duálnym LED bleskom nachádza v spoločnom module, ktorý jemne vystupuje z tela zariadenia. Nad ním sa nachádza sekundárny mikrofón, napríklad pre natáčanie videa, a pod ním následne čítačka odtlačkov prstov, ktorá je dobré umiestnená a dostatočne veľká. Nižšie sa nachádza štandardne logo výrobcu “Nokia,” ale aj logo systému Android One a ďalšie povinne uvedené informácie o produkte.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

DISPLEJ | Prichádza trendový 18:9 panel

Zobrazovací panel tohto zariadenia ponúka uhlopriečku 5,5” a trendový pomer strán 18:9. Jeho rozlíšenie je 2160 x 1080 pixelov, teda Full HD+. A hoci nejde o najmenší displej, vďaka natiahnutiu na vyšší pomer strán smartfón príjemne padne do ruky a aj s takouto uhlopriečkou sa zastavila šírka zariadenia len na hodnote niečo málo cez 70 mm. Kvalita tohto panelu je na úrovni aktuálnych IPS displejov a vzhľadom k cene je pomerne dobrá. Displej ponúka reálne farby (nie “presaturované”), pričom rohy tohto panela sú zaoblené.

Minimálny jas je v poriadku a neruší ani pri absolútnej tme, maximálny jas by však mohol byť o čosi vyšší, cítiť to je najmä na poludňajšom slnku v exteriéri, kde majú drahšie kúsky jednoducho o čosi viac navrch. Poteší prebudenie dvojitým poklepaním po displeji, ambientné zobrazenie či spoľahlivá automatická regulácia jasu. Naopak trochu chýba filter modrého svetla, ako ochrana zraku, teda funkcia, na ktorú som bol z iného Android One zariadenia pomerne zvyknutý.

VÝKON | Osemjadrový MediaTek sa snaží

V predošlej časti som spomenul, že smartfón z času na čas trochu zaváha, to však neznamená, že ide o pomalý telefón. Osemjadrový procesor MediaTek Helio P18, ktorý sa nachádza v útrobách zariadenia, sa skutočne snaží. Menej skúsený používateľ, ktorý pravdepodobne siahne po tomto zariadení by nemal mať problém so samotným ovládaním alebo rýchlosťou smartfónu. O čosi náročnejší používateľ, ktorý si rád zahrá graficky náročné 3D herné tituly alebo využíva pokročilý multitasking, sa však už môže cítiť výkonom akosi limitovaný.

Spomínaný procesor je ešte doplnený o grafický čip Mali-T860MP2. Iste, nejde o akýsi najvyšší model na trhu, čo sa grafických čipov týka, svoju úlohu však plní svedomito. Výsledky benchmark testov si môžete prezrieť aj na obrázkoch vyššie. Istou anomáliou bolo to, že náš kus sa nepodarilo otestovať prostredníctvom populárnej aplikácie AnTuTu, a to ani po obnove továrenských nastavení. Aplikácia prezradila aspoň priemernú hodnotu v rámci testovania tohto zariadenia, ktorá sa pohybovala na úrovni približne 56 700 bodov.

PAMÄŤ | Len základných 16 GB úložiska

Po stránke pamäte je k dispozícii skutočne základná výbava, ktorá je akýmsi základným štandardom pre nenáročného používateľa už niekoľko rokov. Pamäť RAM sa zastavila na hodnote 2 GB a ono je to na výslednom používaní trochu cítiť. Softvér jednoducho občas zaváha alebo je potrebné nejakú tú sekundičku pri náročnejších úlohách počkať. O čosi viac RAM-ky by zariadeniu skutočne neuškodilo, a to je pritom k dispozícii čistý systém Android One bez nejakej graficky náročnejšej nadstavby. Verzia, ktorá ponúka 3 GB RAM sa však na našom trhu aktuálne nepredáva a používatelia sa tak budú musieť uspokojiť s tým, čo v ponuke aktuálne je.

Vnútorné úložisko je takisto len akýmsi nevyhnutným štandardom a ponúka len základných 16 GB. Dôležitou informáciou je aj to, že samotný systém Android One si ukrojí približne 7,7 GB. Navyše po nainštalovaní približne stovky aplikácií a nasnímaní niekoľkých fotografií toho miesta už veľa neostáva. Prakticky povinnou jazdou bude v tomto prípade rozšírenie prostredníctvom pamäťovej karty MicroSD, ktorú tento telefón podporuje až do kapacity 256 GB. K dispozícii je samostatný slot.

ČÍTAČKA ODTLAČKOV PRSTOV | Tentokrát zadná stena

Senzor čítačky odtlačkov prstov sa oproti predošlej generácii presunul z prednej steny na zadnú. Teoreticky by bolo možné senzor umiestniť aj ako súčasť “brady” pod displejom, vzhľadom k cene zariadenia však bolo pravdepodobne nutné umiestniť ho na zadnú stranu. Čítačka sa nachádza pod objektívom fotoaparátu, je umiestnená vhodne a je tiež jemne zapustená do tela zariadenia.

Spoľahlivosť čítačky odtlačkov prstov bola príkladná. Vzhľadom na jej umiestnenie padne ukazovák ľavej alebo pravej ruky na toto miesto veľmi dobre. Iste, nejde o najrýchlejší senzor na trhu, Nokia sa však snaží a senzor je rozhodne konkurencieschopný. Povrchová úprava tejto čítačky si navyše dokázala poradiť aj s jemnou vlhkosťou či mastnotou zariadenia.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

MULTIMÉDIÁ | Čistý Android doplnený o drobnosti

Jeden hlasný reproduktor v spodnej hrane prináša len základný zvuk. Rozhodne nie je vhodný pre akési dlhodobé počúvanie hudby, na vyzváňanie alebo príležitostné YouTube video však postačí. Po stránke softvéru je k dispozícii čistý Android s minimálnymi úpravami a zo zoznamu aplikácií navyše poteší aspoň vstavané FM rádio alebo funkcia NFC.

Multimediálnu výbavu následne dopĺňajú štandardné aplikácie od spoločnosti Google, vrátane titulov ako Hudba Play alebo Filmy Play. Fotografie následne zastrešuje aplikácia Fotky od spoločnosti Google. Ak chcete niečo navyše, napríklad aplikáciu pre nahrávanie zvuku, je potrebné stiahnuť si nejakú tú alternatívu z dielne tvorcov tretích strán prostredníctvom Obchodu Play.

FOTOAPARÁT | Jeden senzor prekvapí

Pomerne veľkým prekvapením bolo použitie jedného senzoru v prípade zadného fotoaparátu. V tejto cenovej kategórii môžeme nájsť aj zariadenia s dvojicou zadných fotoaparátov, ktoré ponúknu aj pokročilé funkcie navyše s možnosťou rozmazaného pozadia. Napriek tomu, že zariadenie obsahuje len jeden 16 MPix senzor, za výsledné fotografie sa vôbec nemusí hanbiť, a to najmä vzhľadom k tomu, koľko peňazí stojí pri samotnej kúpe. Za dobrých svetelných podmienok sú k dispozícii reálne farby, dostatočné detaily, a svoju prácu robí aj softvér, ktorý dobre obraz stabilizuje. S ubúdajúcim svetlom, pochopiteľne, kvalita klesá a prichádza šum.

K dispozícii je tiež výber manuálneho režimu pre fotografovanie či zobrazenie vodoznaku. Dôležitou informáciou je tiež to, že 16 MPix dostanete len v prípade fotografovania v základnom pomere strán 4:3. Zvoliť však môžete aj nižšie rozlíšenie alebo iný pomer strán. V prípade pomeru strán 16:9 klesne rozlíšenie na 12 MPix a v prípade 18:9 až na 11 MPix.

Smartfón vám umožní aj natáčanie videa zadnou kamerou v rozlíšení 1080p (30 fps), uložené bude vo formáte .3gp. Predná kamera ponúka maximálne 720p video. Ani jedna z týchto kamier tak nepodporuje prípadné 4K rozlíšenie videa. Zaujímavosťou je tiež to, že aplikácia Fotoaparát ponúka v prípade natáčania videa aj rozšírenie pre snímanie “live” video obsahu s prepojením napríklad na YouTube alebo Facebook.

Predná “selfie” kamera následne ponúka 8 MPix, pričom jej výsledky sú skutočne dobré a fotografie z tejto kamery budú rozhodne použiteľné na sociálne siete bez nejakej náročnej postprodukcie. Nechýba režim HDR, časovač, ale aj možnosť zapnutia alebo vypnutia režimu pre skrášlenie. Vzhľadom na cenu zariadenia ide o dobrú fotografickú výbavu, hoci druhý objektív zadného fotoaparátu by situácii rozhodne neuškodil. Ak si chcete pozrieť, ako tento telefón fotí, neváhajte a ukážky fotografií nájdete v galérii fotografií nižšie.

Galéria fotografií

Prihláste sa na odber nášho YouTube kanálu MojAndroid.sk
Fotografia zachytená režimom HDR.
Fotografia zachytená režimom HDR.
Fotografia zachytená prednou "selfie" kamerou.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

OPERAČNÝ SYSTÉM | Android 8.0.0 Oreo

Zariadenie v tomto prípade prichádza so systémom vo verzii Android 8.0.0 Oreo. Nokia však prisľúbila softvérovú podporu pre všetky svoje aktuálne zariadenia a tak je veľmi pravdepodobné, že aj takto cenovo dostupný smartfón sa dočká aktualizácie, aktuálne najnovší systém vo verzii Android 9.0 Pie. Verzia zabezpečenia, teda bezpečnostná aktualizácia systému Android, bola k dispozícii k júlu tohto roka. V priebehu testovania však už dorazil aj augustový bezpečnostný balíček. Súčasná verzia je tak pomerne aktuálna, a za softvérovú podporu si výrobca rozhodne zaslúži pochvalu.

Telefón je podobne ako aj ďalšie kúsky od Nokie súčasťou programu Android One. To znamená, že Nokia 5.1 obsahuje prakticky čistý systém Android bez nejakej grafickej nadstavby zo strany výrobcu. To je výhodou z pohľadu softvérovej podpory, ale tiež obmedzením, keďže nadstavby od rôznych výrobcov obvykle prinášajú nejaké tie funkcie navyše oproti štandardnej verzii systému Android. Ide však o pomerne subjektívny výber, ktorá situácia po stránke softvéru vám vyhovuje viac. Systém bol však dobre optimalizovaný a Nokia pribalila len niekoľko aplikácií navyše, ako napríklad správcu súborov, technickú podporu alebo spomínané FM rádio.

NADSTAVBA OD VÝROBCU | Tentokrát čistý systém Android One

Obrazovka uzamknutia vás privíta jednoduchým widgetom a pomerne malým písmom. To je nastavené do výroby na najmenšiu možnú veľkosť, pochopiteľne si ho však môžete prispôsobiť v nastaveniach. Na danej obrazovke nechýba ani tradičná skratka na spustenie fotoaparátu či spustenie Google Asistenta.

Po odomknutí sa zobrazí domáca obrazovka s aplikáciami a widgetmi. Na úplne ľavej obrazovke sa nachádzajú tiež inteligentné karty Google Now s možnosťou vyhľadávania aj na webe, aj priamo v telefóne. Menu s aplikáciami je následne možné zobraziť prostredníctvom gesta potiahnutím zdola. Toto menu je abecedne zoradené s možnosťou vyhľadávania, pričom prvý vrchný riadok zobrazuje návrhy pre naposledy použité aplikácie.

Klávesnica integrovaná v systéme je štandardná – Gboard. Horná lišta je vyhotovená v svetlom farebnom prevedení. Okrem toho je k dispozícii aj možnosť úpravy rýchlych skratiek alebo možnosť pridania viacerých používateľských účtov. Prostredie ako také je jednoduché a praktické, presne ako myšlienka samotného programu Android One. Ide vzhľadom k cene a výbave zariadenia o pomerne dobre optimalizované prostredie.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

BATÉRIA | 2970 mAh nemusí stačiť každému

Zariadenie obsahuje akumulátor s celkovou kapacitou 2970 mAh, pričom ide o ľahko podpriemernú hodnotu oproti iným zariadeniam v danej cenovej kategórii. To však na prvý pohľad nemusí byť na škodu. Smartfón by sme mohli označiť ako štadardný “jednodenný” telefón, ktorý si popýta nabíjačku vo večerných hodinách, pričom sa nachádza už v červených číslach.

Pracovný deň by mal zvládnuť spoľahlivo, a to aj vďaka úspornému hardvéru a dobre optimalizovanému softvéru Android One. Ak sa však pozrieme na fakt, že toto zariadenie bude vyhľadávať najmä menej náročný používateľ, výdrž na batériu je úplne v poriadku aj oproti konkurencii. Celodenné používanie pritom v mojom prípade zahŕňalo aktívne využívanie sociálnych sietí, aktívne využívanie mobilných aplikácií a príležitostné sledovanie videa či príležitostné hranie hier.

ZÁVEREČNÉ HODNOTENIE | Cena a dostupnosť

Smartfón s názvom Nokia 5.1 si už môžete zakúpiť aj na slovenskom trhu v oficiálnej distribúcii, pričom k dispozícii by mal byť v modrom farebnom prevedení, a to ako v SingleSIM, tak aj v DualSIM verzii. Odporúčaná maloobchodná cena tohto zariadenia je na Slovensku 199 EUR s DPH. Toto zariadenie bude vhodné najmä menej náročným používateľom, ktorí neodkážu využiť masívny výkon vlajkových modelov. Zariadenie si poradí aj s jednoduchšími 2D hernými titulmi a Nokia nesklamala ani kvalitnou kovovou konštrukciou.

Disqus Comments Loading...