Slováci sú nepoučiteľní. Tak málo stačí na to, aby sa nechali nachytať

Zdroj: Pexels.com

Slováci opäť naleteli. Tisíce ľudí na sociálnej sieti zdieľalo podvodnú súťaž v domnienke, že vyhrajú bazén. O podvode informoval facebookový profil Polície SR.

Stránka s názvom “Záhrady snov” organizuje falošnú súťaž o bazény. Polícia píše, že po jej preskúmaní spĺňa všetky atribúty podvodných stránok, o ktorých pravidelne informuje. A informujeme o nich aj my.

Takto vyzerá podvodná stránka | Foto: Redakcia

Stále sa nájde mnoho ľudí, ktorí aj napriek neustálemu bombardovaniu zo všetkých strán na takýto jasný podvod naletia. Komentujú a zdieľajú bez toho, aby si overili či je stránka pravdivá. A pritom to vôbec nie je také náročné.

Stránka je falošná už na prvý pohľad

Aj napriek niekoľkým komentárom, ktoré vysvetľujú, že ide o podvod, ľudia komentujú a zdieľajú naďalej. Už pri prvom pohľade na stránku je jasné, že je falošná. Medzi základné znaky falošných stránok patrí to, že vznikli len nedávno.

Podvodnú súťaž zdieľalo 4600 ľudí | Foto: Redakcia

Na stránke nie sú uvedené žiadne informácie, štatút súťaže či kontakt. Po kliknutí na odkaz “zahradysnov.sk sa nezobrazí web spoločnosti. A hlavne… Zdieľanie statusov ako podmienka súťaže na Facebooku je v rozpore s pravidlami sociálnej siete. Je to zakázané. A snáď si nemyslíte, že vám nejaká neznáma firma len tak dá nový bazén, v niektorých prípadoch dokonca auto.

Podvodníci môžu mať viacero cieľov. Môže im napríklad ísť o získanie čo najviac sledovateľov s cieľom následného predaja stránky, ktorá sa následne premenuje. Avšak v prípade tohto konkrétneho podvodu to môže byť nebezpečnejšie.

Foto: Polícia SR / Facebook

Stránka postupne kontaktuje “účastnníkov súžaže”, ktorí príspevok komentovali s tým, že vyhrali. Na základe toho sa od nich snaží vylákať rôzne zálohy vo forme nižších súm. Presne takto chcú podvodníci zarobiť. Obeť v domnienke, že vyhrala bazén v hodnote niekoľko tisíc eur, obetuje pár eur a podvod je dokonaný.

Náš tip
Pozor na podvodné SMS správy od poisťovne, môžete prísť o peniaze
Disqus Comments Loading...