Toto sú najväčší výrobcovia čipsetov pre smartfóny

Zdroj: WebTimes.uk

Americká spoločnosť Qualcomm je v kategórii výrobcov 5G čipsetov naďalej lídrom, čo potvrdzujú aj štatistiky tohto trhu za posledný štvrťrok. Informoval o nich portál SamMobile.

Qualcomm vedie na trhu s veľkým odstupom pred konkurenciou

Štatistiku vypracovala analytická spoločnosť CounterpointReasearch. Qualcomm podľa nej vedie so 44 % podielom v prémiovej a strednej triede 5G smartfónov, AP (Application Processor)/SoC (System on Chip) čipsetov a baseband čipov pre 5G. Výnosy Qualcommu dokonca vzrástli v prvom štvrťroku 2022 medziročne o 56 %.

Podiel výrobcov čipsetov v Q1 2022 | Zdroj: CounterPointReaseach.com

Čínsky výrobca MediaTek na druhom mieste získal 19 % podiel na celkových globálnych dodávkach z AP/SoC čipsetov a baseband čipov. Výnosy pre MediaTek vzrástli v Q1 2022 medziročne o 29 %. Čínsky výrobca za to vďačí aj čipsetom Dimensity 9000, s ktorými vstúpil na trh prémiových smartfónov.

MediaTeku pomohli hlavne čispety MediaTek 9000 | Zdroj: GSMArena.com

Vďaka stabilnému dopytu po sérii prémiových smartfónov Apple iPhone 13 obsadila americká spoločnosť Apple druhú pozíciu s podielom 26 %. Apple v nich okrem vlastných čipsetov Apple A15 Bionic  používa baseband čipy Qualcommu na pripojenie 5G mobilných sietí.

Applu pomáha aj stabilný dopyt po smartfónoch iPhone 13 Pro | Zdroj: Miroslav Schwamberg

Spoločnosť Samsung obsadila štvrtú pozíciu so 7 % podielom. Príjmy a objem zásielok Samsungu sa v Q1 2022 postupne zvýšili v dôsledku uvedenia čipsetu Exynos 1280, ktorý využívajú smartfóny Galaxy A33 a A53. Napriek niektorým pozitívnym ukazovateľom bol podiel Samsungu v Q1 2022 za očakávaniami kvôli vyššiemu podielu čipsetov Qualcommu vo vlajkovej v sérii Galaxy S22.

Nedostatok 4G čipsetov využila spoločnosť UNISOC

Čínsky výrobca UNISOC získal 3 % podiel a väčšiu časť jeho výnosov tvoria jeho 4G AP/SoC čipsety. Jeho podiel zásielok v tejto kategórii dokonca dosiahol v Q1 2022 11 %. Využil to, že väčšina výrobca sa nesústredila na výrobu čipsetov s podporou 4G LTE, čím sa vytvoril nedostatok ich ponuky.

UNISOC dokázal rozšíriť svoju zákaznícku základňu o značky ako Realme, HONOR, Motorola, Samsung, ZTE alebo TECNO. Spoločnosť Huawei, ovplyvnená zákazom obchodovania v USA, zase nebola schopná vyrábať čipové sady HiSilicon Kirin a skončila na 6. mieste.

Náš tip
Objavili sa vybuchujúce Xiaomi smartfóny. Dôvodom bolo nesprávne zaobchádzanie

 

Disqus Comments Loading...