Motorola moto g6 play: Trendy v strednej triede pokračujú | RECENZIA

Do redakcie nám dorazila novinka v podobe smartfónu Motorola moto g6 play. Ide o cenovo dostupného zástupcu strednej triedy, ktorý však v aktuálnych trendoch rozhodne nezaostáva. Plusy a mínusy tohto zariadenia si priblížime v práve začínajúcej recenzii.

Náš tip
Motorola Moto X4: Vodeodolný elegán v kabáte #moto | RECENZIA
Náš tip
Motorola Moto G5s Plus: Vylepšené plusko od Lenova | RECENZIA
Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

KONŠTRUKCIA A DIZAJN | Lesklý a štýlový kúsok

Novinka prináša plastovú konštrukciu s lesklou povrchovou úpravou. Minimálne navonok a v našej tmavej farbe pôsobí telefón celkom elegantne. Ak nepoznáte cenu zariadenia, iste by ste mu na prvý pohľad tipovali viac. Aj to je jeden z trendov, ktorý aktuálne prichádza už aj k modelom strednej triedy. Rozmery zariadenia sú 154,4 x 72,2 x 9 mm, váha činí následne trochu vyšších 175 gramov.

Jemne hrubšiu a trochu konštrukciu je v ruke cítiť, a to najmä ak prechádzate z tenšieho a ľahšieho zariadenia. Nejde však o nič mimoriadne a smartfón padne do ruky vskutku dobre. Akonáhle však smartfón chytíte do ruky, je cítiť plastovú konštrukciu a predsa len, drahšie kovové kúsky pôsobia o čosi odolnejšie. Samotná plastová konštrukcia je však spracovaná naozaj príkladne, nič nepraská a všetky prvky držia pokope vďaka veľmi dobrému dielenskému spracovaniu zo strany Motoroly.

Rozloženie prvkov zariadenia

Predná strana zariadenia ponúka 5,7″ IPS LCD panel, ktorý je však vyhotovený s populárnym pomerom strán 18:9. Celkovým rozmerom zariadenia to tak neprekáža a navyše rohy displeja sú zaoblené. Nemôžeme však hovoriť o obrazovke “bez rámčekov.” Rámčeky tu sú stále prítomné, avšak sú rozhodne menšie ako v prípade predošlých generácií “moto” smartfónov.

Nad displejom sa nachádza skupina senzorov, predná “selfie” kamera, reproduktor pre telefonovanie (zároveň ako jediný reproduktor zastáva pozíciu aj hlasného reproduktora) a predný LED blesk, vďaka ktorému budú vaše fotografie vyzerať ešte o čosi lepšie. LED diódu pre notifikácie tentokrát nehľadajte, jej funkciu sa snaží už tradične prevziať “Moto Obrazovka.”

Pod displejom sa nachádza len logo výrobcu. Snímač odtlačkov prstov našiel svoje miesto na zadnej strane a systémové tlačidlá sú softvérové. Horná hrana zariadenia ponúka sekundárny mikrofón (napríklad pre natáčanie videa) a tiež 3,5 mm audio konektor. Vaše staršie slúchadlá si tak do tohto smartfónu stále pripojíte bez problémov. Spodná hrana obsahuje primárny mikrofón pre telefonovanie a starší microUSB port pre nabíjanie alebo prepojenie s počítačom.

Ľavá bočná hrana je takmer prázdna a nachádza sa tu len zásuvka pre vloženie SIM karty alebo pamäťovej karty. Táto zásuvka je zaujímavá, keďže obsahuje dva sloty pre NanoSIM (ide teda o DualSIM prístroj) a k tomu samostatný slot pre pamäťovú kartu microSD. Nejde tak o “hybridný” slot, ale o plnohodnotnú ponuku slotov. Pravá strana je domovom tlačidiel pre reguláciu hlasitosti a zapnutie zariadenia. Tlačidlá sú plastové a umiestnené trochu vysoko. Ide však skôr o subjektívny pohľad.

Zadná strana zariadenia obsahuje ľahko vystupujúci objektív 13 MPix fotoaparátu a tiež LED blesk. Fotoaparát spolu s bleskom sú umiestnené v akomsi prstenci, ktorý môžeme poznať už aj z minuloročného modelu moto X4. Ide o príjemný dizajnový prvok, ktorý neruší a poteší. Pod objektívom fotoaparátu sa nachádza ešte senzor čítačky odtlačkov prstov. Ten obsahuje zároveň aj logo výrobcu Motorola.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

DISPLEJ | Trendový displej s rozlíšením HD+

Smartfón obsahuje na prednej strane 5,7″ IPS LCD panel s rozlíšením 1440 x 720 pixelov (HD+). Motorola už v tomto prípade prichádza s trendovým pomerom strán 18:9, čím sa vyznačuje celá nová generácia “moto G” smartfónov. Systémové tlačidlá sa nachádzajú na displeji a sú softvérové, preto v niektorých situáciách môžu trochu z celkového displeja ukrojiť.

Zobrazovací panel spĺňa akýsi pomyselný priemer, nenadchne a ani neurazí. Farby sú reálne, nie sú presaturované, a takisto minimálny jas displeja bol v poriadku – smartfón bol dobre čitateľný aj v horších svetelných podmienkach. Maximálny jas by však mohol byť o čosi silnejší, poludňajšie slnko narobilo celkovému používateľskému zážitku nejaké tie vrásky na tvári.

VÝKON | Snapdragon 430 ako základ

Zariadenie prináša po stránke výkonu dobre známy osemjadrový procesor Qualcomm Snapdragon 430 a tiež grafický akcelerátor Adreno 505. Podľa dostupných informácií by mal byť tento smartfón dostupný v zahraničí aj v slabšej konfigurácii, a to konkrétne štvorjadrový Snapdragon 427 a grafický čip Adreno 308.

Späť ale na Slovensko, na našom trhu je v predaji tá o čosi výkonnejšia verzia. Snapdragon 430 dostačuje na plynulý beh systému a tiež nejaké tie Android hry. Náročnejší multitasking smartfón trochu potrápil a reakcie boli o čosi slabšie. Nemôžeme ich zrovnávať s plynulosťou vlajkových smartfónov, náročné používanie si jednoducho bude vyžadovať trochu trpezlivosti. Výsledky benchmark testov si môžete prezrieť v priloženej galérii.

PAMÄŤ | Poteší možnosť plnohodnotného rozšírenia

Smartfón prichádza na trh v dvoch možných konfiguráciách, a to konkrétne 2/3 GB RAM a 16/32 GB interného úložiska. Úložisko je navyše možné rozšíriť o pamäťovú kartu microSD, ktorá má svoj samostatný slot. Používateľ tak môže využívať dve plnohodnotné SIM karty a k tomu navyše pamäťovú microSD kartu.

Do redakcie nám dorazila verzia s kapacitou 3 GB RAM a 32 GB interného úložiska. Rozhodne poteší informácia, že samotný systém vám ukrojí z kapacity len necelých 6 GB. Po nainštalovaní stovky aplikácií, odfotení niekoľkých desiatok fotografií či nasnímaní niekoľkých videí nám tak stále ostáva v rámci smartfónu približne 20 GB voľného priestoru. Ak by to však nestačilo, stále pripadá do úvahy spomínaná microSD karta.

ČÍTAČKA ODTLAČKOV PRSTOV | Zadná strana vyhráva

Niektoré modely “moto G” série obsahujú aj čítačku odtlačkov prstov na prednej strane. V prípade modelu moto g6 play však prichádza senzor umiestnený na zadnej strane pod objektívom resp. “prstencom” fotoaparátu. Senzor ako taký má okrúhly tvar a obsahuje logo výrobcu Motorola. Rýchlosť čítačky je príkladná a poradila si aj s ľahkou mastnotou či vlhkosťou. Smartfón bol odomknutý rýchlo a spoľahlivo, poteší tiež fakt, že nastavenie resp. pridanie nového odtlačku bolo takisto veľmi rýchle.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

MULTIMÉDIA | V hlavnej úlohe Google

Keďže Motorola prináša používateľský zážitok veľmi blízky čistému systému Android bez nadstavby od výrobcu, podobnú zostavu má aj skladba aplikácií pre multimédiá. Tradičný balíček aplikácií od Google (vrátane titulov ako Hudba Play, Hry Play atď. … ) dopĺňa aplikácia DOlby Audio pre prispôsobenie zvukového podania a tiež aplikácia Moto so šikovnými vylepšeniami, ktorú si bližšie predstavíme v nasledujúcej kapitole.

Mikrofón pre telefonovanie sa nachádza v spodnej časti zariadenia a jeho kvality spĺňajú akýsi pomyselný štandard. Druhá strana nezaznamenala pri hovorenom slove žiadny zásadný problém. Smartfón obsahuje len jeden reproduktor – na prednej strane nad displejom. Ten plní úlohu reproduktoru pre telefonovanie a vystupuje aj ako hlasný reproduktor. Jeho zvukové podanie je však o čosi slabšie. Je však pomerne hlasný a vhodne poslúži na vyzváňanie a príležitostné sledovanie videí.

FOTOAPARÁT | Blesk vpredu a aj vzadu

Zadný fotoaparát sa nachádza v dizajnovom prstenci, ktorý sme už mohli pozorovať aj pri niektorom z minuloročných modelov Motorola. Tentokrát však obsahuje jeden senzor s rozlíšením 13 MPix (f/2.0), ktorému nechýba ani LED blesk. Rozlíšenie je pochopiteľne na danej hodnote v prípade pomeru strán 4:3. Ak sa tento pomer rozhodnete zmeniť na 16:9, rozlíšenie poklesne na hodnotu 9,7 MPix a pri pomere strán 18:9 následne na 8,7 MPix.

Fotografické výsledky smartfónu jemne prekvapili. Za dobrých svetelných podmienok nechýbali detaily, sýte farby a tiež ostrosť samotných fotografií. Smartfón sa však nestratí ani v interiéri pri o čosi horšom svetle. Iste, nejde o kvality vlajkových smartfónov, avšak vzhľadom k svojej cene smartfón od Motoroly príjemne prekvapil. V rámci režimov nechýba HDR či napríklad panoramatický záber. Aplikácia pre fotoaparát je z dielne výrobcu.

Prihláste sa na odber nášho YouTube kanálu MojAndroid.sk

Po stránke videozáznamu nechýbala možnosť zapnúť alebo vypnúť stabilizáciu, smartfón dokáže nahrávať maximálne v rozlíšení Full HD (30 fps). V rámci aplikácie tiež nechýba možnosť výberu spomaleného záznamu videa. Predný fotoaparát ponúkne rozlíšenie 8 MPix (f/2.0), opäť v prípade pomeru strán 4:3. V prípade pomeru strán 16:9 to bude 6 MPix a v prípade 18:9 následne 5,3 MPix. Poteší možnosť zapnutia/vypnutia zrkadla a takisto spomalený režim pre natáčanie videa (Full HD/30 fps).

GALÉRIA FOTOGRAFIÍ

Fotografia zachytená prednou kamerou.
Fotografia zachytená s HDR režimom.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

OPERAČNÝ SYSTÉM | Android 8.0.0 Oreo

Zariadenie prichádza na trh s predinštalovaným operačným systémom vo verzii Android 8.0.0 Oreo (kódové označenie OPP27.91-25). Ide tak o aktuálnu verziu, za čo výrobcu chválime. Zatiaľ však nepoznáme prípadnú podporu do budúcnosti po stránke nasledujúcich aktualizácií.

Spolu so systémom Android nechýba v rámci smartfónu ani marcová bezpečnostná aktualizácia. Hoci niektoré zariadenia už stihli obdržať aj tú aprílovú, prítomnosť tejto aktualizácie je vítaná. Systém Android prichádza v zaujímavej podobe, a to len s minimálnymi zásahmi od výrobcu. Grafické zmeny predošlých verzií tak boli nahradené čistým prostredím priamo tak, ako ho navrhla spoločnosť Google.

NADSTAVBA OD VÝROBCU? | Skúsenosť čistého Androidu

Motorola v tomto prípade zvolila operačný systém, ktorý je skutočne veľmi blízky Pixel smartfónom od spoločnosti Google. Na zamknutej obrazovke nechýba základný widget a rýchle skratky pre spustenie fotoaparátu či hlasové ovládanie.

Po odomknutí sa na úplne ľavej strane nachádzajú karty Google Now. Domáca obrazovka následne ponúka vybrané aplikácie, avšak nechýba ani tradičné menu s aplikáciami, ktoré je možné vysunúť potiahnutím zdola nahor.  Ponúka vyhľadávanie a tiež abecedný zoznam aplikácií s možnosťou rýchleho presunu prostredníctvom ovládača na pravej strane.

V rámci systému poteší možnosť nastaviť otáčanie celého prostredia aj do režimu na šírku. K dispozícii je tiež priestor pre upravenie mriežky s aplikáciami. Tlačidlá pre ovládanie samotného systému Android sa nachádzajú v spodnej časti displeja a sú softvérové. Základnú výbavu Google aplikácií dopĺňajú šikovné vylepšenia v rámci aplikácie Moto, nechýba aplikácia Dolby Audio a poteší tiež detail v podobe aktívnej ikonky pre aplikáciu Kalendár.

MOTO | Zaujímavé vylepšenia od výrobcu

Hoci v tomto prípade nemôžeme hovoriť o akejsi nadstavbe od výrobcu, Motorola nešetrila a prináša svoje jedinečné vylepšenia niektorých funkcií v rámci svojej aplikácie Moto. Ide obvykle o skutočne návykové gestá či možnosti pre zjednodušenie ovládania. Poteší napríklad funkcia Moto Obrazovka, vďaka ktorej uvidíte upozornenia aj na zhasnutej obrazovke, ale aj ďalšie vylepšenia, za ktoré patrí výrobcovi pochvala.

Tie sú zoskupené v kategórii Moto Akcie. Nechýba možnosť vytvorenia rýchleho screenshotu jednoduchým gestom (dotyk a podržanie obrazovky troma prstami) či zapnutie baterky po dvojnásobnom potrasení. Rýchlu snímku môžete následne vytvoriť otočením zápästia. Poteší tiež možnosť zmenšenia obrazovky potiahnutím zo stredu do ľavého alebo pravého dolného rohu či ukončenie vyzváňania zdvihnutím zariadenia. Režim “Nerušiť” môžete zapnúť aj otočením smartfónu tvárou nadol.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

BATÉRIA | Nadpriemerná kapacita 4000 mAh

Silnou stránkou zariadenia je aj výdrž na jedno nabitie. Dobrú softvérovú optimalizáciu dopĺňa skutočne nadpriemerná kapacita batérie, ktorá sa zastavila na hodnote rovných 4000 mAh. V prípade štandardného používania skutočne nebol problém vydržať so zariadením aj dva dni aktívneho používania.To v tomto prípade zahŕňalo aktívne využívanie sociálnych sietí, hodinový telefonát, hodinové sledovanie YouTube videí a príležitostné hranie hier.

Ak budete smartfón používať náročne, čo zahŕňa sledovanie množstva videí a časté hranie hier, model moto g6 play predsa len vydrží náročný pracovný deň a nabíjačku si vypýta až vo večerných hodinách. Výdrž na jedno nabitie je tak rozhodne atribútom, ktorý by mohol zavážiť pri prípadnej kúpe tohto zariadenia.

ZÁVEREČNÉ HODNOTENIE | Cena a dostupnosť

Smartfón Motorola moto g6 play bol oficiálne predstavený len pred niekoľkými týždňami v brazílskom Sao Paolo. Aktuálne si ho však zákazníci môžu predbežne zarezervovať vo vybraných slovenských e-shopoch za sumu okolo 200 EUR.

Podľa dostupných informácií by sa mal smartfón začať predávať už v priebehu mesiaca máj 2018, a to konkrétne vo farebných prevedeniach zlatá a modrá. Plastová konštrukcia doplnená o trendové funkcie, dobre optimalizovaný softvér a nadpriemernú batériu môže byť lákavou ponukou najmä v prípade cenovo dostupných zariadení.

Poznámka: Smartfón Motorola moto g6 play k nám do redakcie dorazil v predprodukčnom balení. Z tohto dôvodu recenzia nezahŕňa odsek s názvom “Obsah balenia.”

Disqus Comments Loading...